Germania
Germania

Germanijak.hr postava SP-a u Kataru: Don't cry, Emiliano, ali Livi je samo jedan! Imamo tri Hrvata, jednog Engleza, a tu su i dva Marokanca

Vrijeme Čitanja: 12min | pon. 19.12.22. | 12:00

Slažete li se s našim odabirom?

S velikom skepsom dočekano je Svjetsko prvenstvo u Kataru. Svima nam je jasno, Katar i nogomet nemaju previše dodirnih točaka, o tome što se sve događalo prije početka prvenstva brujali su mediji, ali nakon svega onoga što smo vidjeli unazad mjesec dana, generalni zaključak je da je ovo, po mnogim stvarima specifično Svjetsko prvenstvo, ipak zaslužilo jedan veliki palac gore.

Možda nismo vidjeli mnoštvo spektakularnih golove od kojih zastaje dah (iako, Mislav Oršić se ne slaže s ovom našom konstatacijom), možda ni na tribinama nije bilo onoliko 'tifosa' koliko bi ih bilo da je Katar malo bliži europskom kontinentu, možda nam je nedostajalo i malo više priča o domaćem stanovništvu, ali usprkos svemu, prvenstvo je bilo i više nego dobro.

Argentina je, zasluženo, osvojila naslov prvaka svijeta. Messijeva misija je ispunjena, La Pulga se vraća kući s jedinim trofejom koji mu je nedostajao, a slavlje na ulicama Buenos Airesa, Rosarija, ali i svih drugih argentinskih gradova potrajat će danima. Posljednji put je Diego Armando Maradona bio taj koji je Argentincima donio ovu titulu, a sada je, baš kako je to bilo i zapisano negdje među zvijezdama, isto učinio i Messi.

Spektakularno prvenstvo odigrao je Argentinac, za sva vremena je zaključio priče o tome tko je najbolji nogometaš svih vremena. I najveći. Jer, od prve do posljednje utakmice, Messi je bio na razini. Promijenio se, istupio, preuzeo odgovornost. Znao je, sad ili nikad, popravni ispit neće se moći napisati, a žal bi ostala vječna. Ali, žaljenja neće biti, suza neće biti, baš kao ni razmišljanja 'što bi bilo, kad bi bilo'. Argentina i Messi, prvaci svijeta! Pa, kada već nisu Hrvati mogli do trona, neka su to napravili Argentinci. I neka je sve ispalo ovako kako je…

Kao i na svakom prvenstvu dosad, tako i na ovom imamo popriličan popis igrača koji nas je oduševio i koji nas je razočarao. Ipak, za početak se držimo pozitive te vam u nastavku donosimo Germanijakovu momčad SP-a u Kataru.

GOLMAN: Dominik Livaković

Oni koji su govorili da hrvatska ima problema s vratarima te su prije početka prvenstva isticali da je golmanska pozicija ujedno i najslabija u hrvatskoj momčadi, ovih dana ne izlaze iz kuće. Kažu, zima je, a zapravo ih je sram što su sve govorili o jedinici Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije. Livi nije bio dobar, vrlo dobar ili odličan, Livi je bio – maestralan! Znamo da postoje oni koji će tražiti dlaku u jajetu i pričati kako je mogao u nekim situacijama drugačije reagirati, ali sve ono što je poskidao u ključnim utakmicama vrijedno je naklona. Kako bi rekli Francuzi: „Dominik, chapeau bas“

Na ovom je SP-u upisao 25 obrana, dok je u raspucavanjima s bijele točke tri puta zaustavio put lopte do mreže. U Japanu je njegovo ime zabranjeno izgovarati još neko vrijeme, dugo će se pamtiti ono što im je napravio u osmini finala, baš kao što će do kraja života njegovo ime i prezime ostati usađeno u glave brojnih Brazilaca. U redu, udarac Marquinhosa nije obrani, vratnica je bila ta koja se ispriječila na putu lopte prema golu, ali zar zaista netko vjeruje da bi se noga dokapetana Brazila ne bi 'skratila' da Livaković nije ranije obranio tri jedanaesterca Japancima i onda još na početku raspucavanja udarac Rodryga? Uostalom, tijekom cijele utakmice protiv Brazila je bio magičan, djelovao je kao da je rekao 'Hrvatska ide dalje' i da od tog svog nauma neće odustati. Imao je Livi puno velikih utakmica prije te, ne sumnjamo da će imati i nakon, ali jednostavno, u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva Dominik Livaković odigrao je utakmicu karijere.

Isto tako, spomenimo i kako je imao 14 obrana unutar 16-erca te 52.8 posto točnih dugih lopti. Njegove brojke su neusporedive s Martinezovim, gotovo u svemu je trostruko bolji, ali ipak, vratar Ville je od Fife dobio Zlatnu rukavicu. Iako, da su znali kako će reagirati po primitku nagrade, vjerojatno bi se okrenuli prema Liviju. I sigurno ne pogriješili! 


OBRANA: Achraf Hakimi, Harry Maguire, Joško Gvardiol, Marcos Acuña

Achraf Hakimi

Najveću senzaciju na ovom prvenstvu napravio je Maroko koji je stigao do polufinala. Na Fifinoj ljestvici, oni su prije početka SP-a bili 34. reprezentacija svijeta, što jasno sugerira kakav su uspjeh napravili. Obrana je bila temelj njihovog uspjeha, a prvo ime iste čovjek koji je naprosto 'letio' po desnoj strani terena kao raketa bio je Achraf Hakimi.

Arra je strašan igrač, a iako je njegova prirodna pozicija ona desnog beka, on bi jednako kvalitetan bio da igra kao 'box to box' veznjak ili kao desno krilo. Brz, opasan, konkretan, motoričan, okretan… Puni paket! Njegov izbor na mjesto desnog beka je zaista 'no brainer'…

Harry Maguire

Igrač u kojeg se uvjerljivo najviše sumnjalo u Engleskoj i koji je često meta ismijavanja, na kraju je na ovom SP-u bio, uz Bellinghama, najbolji engleski igrač. I Pickforda, svakako! Harry je igrao sjajno, bio je pravovremen, kao i inače izvrstan u skok igri, nije griješio i 'izmišljao toplu vodu', već je svojom jednostavnošću u igri začepio usta i onim najvećim 'hejterima'. Kapetan Uniteda posljednjih godinu dana nije u najboljoj formi, ali Southgate, koji jako dobro zna kako je to kad te otočki mediji i javnost uzmu na pik i okarakteriziraju kao 'državnog neprijatelja broj jedan', je stao iza njega te mu se to vratilo na najbolji mogući način. U svim utakmicama je bio u početnoj postavi, protiv Irana je upisao i asistenciju te je on jedan od igrača kojem nitko ne može ništa zamjeriti.

Neće Harry likovati, nije 'tip' koji puno priča, ali će sigurno svoj pogled malo dulje zadržati na onima koji su ga nesnosno kritizirali i dodatno 'gazili' kad je bio na podu. Možda se Engleska nije vratila kući sa svojim omiljenim 'footballom', ali se zato Harry vratio sigurno uzdignute glave. I neka je, zaslužio je.

Joško Gvardiol

Engleski BBC okrenuo je broj redakcije Germanijaka početkom 2022. kako bi pitao pitanje ili dva o Gvardiolu: „Građen je kao tenk, može igrati apsolutno sve pozicije, a jednog dana nas ne bi čudilo da bude igrač u rangu Virgila van Dijka, čak i bolji od njega.“

Smijali su se Englezi, ali onda, devet mjeseci kasnije, poruke su stizale jedna za drugom kao na pokretnoj traci: „Bili ste u pravu“,Joško je čudo, kakav igrač, sjajno“, „Guardiola bi dao cijelu obranu samo za njega“, „RB Leipzig će se obogatiti“… I, vjerujte nam, takvih je bilo još podosta!

Joško Gvardiol je bio najbolji obrambeni igrač na SP-u. Brz, okretan, pravovremen, skočan, snažan, siguran… Joško je fenomenalan, a bit će još bolji. Budućnost hrvatskog nogometa je u sigurnim rukama, on je budući lider ove reprezentacije i netko tko će, sigurno, napraviti najveći transfer od svih Hrvata. U RB Leipzigu trljaju ruke, a u Hrvatskoj naprosto nitko ne može skinuti osmjeh s lica kad se čuje njegovo ime. Joško, sadašnjost i budućnost, sve u jednom!

Marcos Acuña

Šest utakmica, jedna asistencija, ali zato 'mali milijun' sprintova po lijevoj strani terena, osvojenih lopti, presječenih napada. Zbog žutih kartona je preskočio ogled s Hrvatskom, dok je protiv Saudijske Arabije na terenu bio posljednjih 19 minuta.

Odigrao je turnir života, bio je 'kao na motoru' te zapravo nitko drugi nije ni dolazio u obzir na njegovoj poziciji. Dobro, da je Francuska osvojila naslov prvaka, vjerojatno bi ga se zamijenilo Theom Hernandezom, ali on je baš bio na klackalici od savršenog do katastrofalnog.

 VEZNA LINIJA: Antoine Griezmann, Sofyan Amrabat, Luka Modrić

Antoine Griezmann

Na SP-u u Rusiji, Griezmann je bio najbolja 'desetka' turnira, igrao je sjajan nogomet. Četiri godine kasnije, najbolji je bio kao osmica, ali se generalni dojam ipak malo pokvario budući da u polufinalu i finalu nije bio na razini kao dosad. Ali, nemojte se zavaravati, Griezmann je bio sjajan, protiv Engleza je upisao dvije asistencije te je na taj način postao najbolji asistent u povijesti Francuske. Sada je igrao kao 'osmica', iako ga se uporno na većini grafika gura na mjesto 'desetke', što ipak nije točno.

Izgleda kako mu je trajni povratak u redove Atletica puno pomogao. Dobio je na samopouzdanju, opet je to onaj stari Antoine, ali budući da su Francuzi htjeli 'back to back' osvojiti naslov prvaka, onda je ovo srebro za njih neuspjeh pa je tako Griezmann ispao iz L'Équipeove momčadi prvenstva.

Neki bi na njegovo mjesto stavili Fernandeza, neki Ounahija, neki Bellinghama, ali ipak, Griezmann je na ovom SP-u od njih bio za nijansu bolji…

Sofyan Amrabat

Joško Gvardiol nikome u Hrvatskoj tko gleda nogomet ne može biti otkriće. Možda nekom Englezu ili Talijanu je hrvatski branič taj koji ga je najviše iznenadio na ovom SP-u, ali zapravo igrač koji je oduševio svojim izvedbama te cijeloj momčadi dao jednu dodatnu dimenziju, a usput i odigrao iznad svih očekivanja, je Sofyan Amrabat.

Pit bull. Igrač koji ne staje i onaj koji na svakoj utakmici ostavlja srce na terenu. Već nakon grupne faze neki strani mediji počeli su o tome kako će već na zimu Fiorentina na Amrabatu zaraditi oko 40-ak milijuna eura. Oduševio je, igrao zaista sjajno, a da nije njega bilo, Maroko sigurno ne bi bio u četiri najbolje reprezentacije svijeta.

Luka Modrić

O kapetane, naš kapetane! Koliko je samo lijepo gledati ga na terenu, te njegove lopte s očima, taj jedan ritam koji daje igri, tu sigurnost koju prenosi na sve druge, ta lakoća kojom klizi po zelenoj površini. Šteta za udarce protiv Japana i Maroka, mogao je komotno dvaput Luka i zabiti, ali kao da je to bitno, on je oduvijek bio jedan od onih koji bi sve podredio momčadi i zato bi na kraju bio najbolji. Ima 37, a djeluje barem 10 godina mlađe. Luka je i na ovom SP-u bio fenomenalan, iako se valja reći da je veliku potporu imao u svojim 'kompanjonima' Marcelu i Mateui koji su također bili fenomenalni.

Luka Modrić je jedinstven, neponovljiv i za nas, uz sav dužan respekt prema Messiju, Cristianu i svim ostalim nogometnim gigantima, ipak najveći.

Kapetan je rekao kako ostaje u reprezentaciji i nakon ovog SP-a, a ljepšu vijest od toga nismo ni mogli poželjeti.


NAPAD: Lionel Messi, Julian Alvarez, Kylian Mbappé

Lionel Messi

Što napisati o čovjeku koji je ovim trijumfom stigao do neslužbene krunidbe za najvećeg svih vremena, koji je ovim naslovom utišao sve kritičare i razveselio sve fanove koji ga pomalo i ‘sektaški’ prate već više od 17 godina profesionalne karijere. Osvojio je Zlatnu loptu za najboljeg igrača, Srebrnu kopačku, s još nekoliko igrača (uključujući i našeg Ivana Perišića) predvodi rubriku najboljih asistenata turnira, a zabio je i prve golove u sedmom seniorskom finalu s Argentinom. Doduše, četiri od sedam golova zabio je udarcima s bijele točke, a jedan (protiv Poljske) je i promašio. No, zabio je onaj ključni, treći pogodak za Argentinu u finalu.

Golovi i asistencije u njegovoj su igri ionako ‘šlag’ na najfinijoj i najveličanstvenijoj torti u povijesti nogometa. Način na koji se kreće po terenu, na koji ‘štopa i udara loptu’, djeluju kao da nisu s ovoga svijeta. Ovo je bilo prvenstvo Lionela Messija, turnir na kojem je dokazao da je ispred Peléa i Maradone, ispred C. Ronalda, ispred Mbappéa i ispred svih ostalih velikana koji su hodali globusom.

Julian Alvaerz

Napadač Manchester Cityja u reprezentaciju je ušao na mlada vrata. Na šampionskoj Copi dobio je tek 34 minute u posljednjem dvoboju skupine protiv Bolivije (4:1). U kvalifikacijama za Katar startao je samo u posljednjem kolu protiv Ekvadora (1:1), u preostale četiri minute dobio je ‘trash-time’, kao i u Finalissimi protiv Italije (3:0). S klupe je ulazio protiv Saudijske Arabije (1:2) i Meksika (2:0), za dvoboj s Poljskom dobio je priliku od prve minute. Iskoristio ju je i na klupu zacementirao jednog Lautara Martineza. Zabio je Poljskoj, pa Australiji, a onda i dva Hrvatskoj, protiv koje je izborio i jedanaesterac. Protiv Francuske u finalu nije zabio, ali je bio nepremostiva prepreka za obranu Tricolora.

Ovaj 22-godišnji napadač otkriće je turnira, pogotovo jer je u Manchester City stigao s dosta skepse, a u prvoj sezoni na Otoku za sada ima status pričuve. Unatoč tome, u 20 utakmica uspio je zabiti sedam golova, a nastup u Kataru potvrdio je zašto ga je Pep Guardiola želio dovesti u svoje redove.

Kylian Mbappé

Na Svjetskom prvenstvu 2018. bio je tinejdžer koji je oduševio svijet i na kraju zasluženo osvojio nagradu za najboljeg mladog igrača turnira. Na turnir u 2022. došao je kao jedan od najboljih igrača današnjice, kao čovjek koji je trebao poremetiti Messijeve planove i ugurati se u utrku za najvećeg igrača svijh vremena. Jer, da je Francuska osvojila naslov, njegov drugi, unatoč tek 23 godine, i to nakon njegovog ‘hattricka’ u finalu, onda bi ‘novi Pelé’ postao legitiman kandidat za svrstavanje uz bok Messiju, Maradoni i ‘originalnom’ Peléu. Ovako je Messi izašao kao pobjednik, no pred Mbappeom je budućnost, još najmanje dva, možda i tri turnira na kojima će pokušati potvrditi svoju veličinu.

Mbappe je na kraju osvojio Zlatnu kopačku turnira, da je osvojio vjerojatno bi dobio i Zlatnu loptu, postao je tek drugi igrač koji je zabio hattrick u finalu svjetskih prvenstava, a u Kataru je ostvario najbolji golgeterski učinak za jednog igrača od Ronalda 2002. koji je također zabio osam pogodaka na Mundijalu.


IZBORNIK: Lionel Scaloni

Izgleda kako je na ovom SP-u jedino važno zvati se Lionel. Nekadašnji suigrač Marka Livaje je četiri godine izbornik Argentine, momčad mu vjeruje, a sad je i pokazao zašto. Poraz protiv Saudijske Arabije došao im je 'kao naručen', Argentinci su se nakon toga resetirali i shatili kako im se u Kataru ništa neće poklonitii i servirati kao na pladnju. Zasukli su se rukavi, prionulo se poslu i - Argentina je postala prvak svijeta! Iako je puno toga napravio kao igrač, iako je puno toga napravio i kao trener, odnosno izbnornik, nepotrebno je naglašavati da je ovo kruna njegove karijere. Bravo za Lionela, ipak drugog najvažnijeg u redovima Argentine, ali isto tako nekoga bez koga bi se ovaj uspjeh teško ostvario.


Germanijak.hr postava SP-a u Kataru:



Tagovi

GermanijakGermanijak postava kolaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Dominik LivakovićAchraf HakimiHarry MaguireJoško GvardiolAntoine GriezmannSofyan AmrabatLuka ModrićLionel MessiJulian AlvarezKylian Mbappé

Ostale Vijesti