REUTERS/Hannah Mckay
REUTERS/Hannah Mckay

Messijev tango za vječnost

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 18.12.22. | 20:30

Danas ga je zaplesao posljednji put. Posljednji tango u Kataru režirao je Lionel Messi i skinuo sa sebe teret i sjenu Diega Armanda Maradone. Znao je da mu samo to još nedostaje, popeti se na pijedestal i u zemlju srebra donijeti zlato. Vježbao je ples za ovaj trenutak cijelu svoju karijeru i znao je da ako danas to ne ostvari više neće nikad. Srebro za srebro nije bila za njega fer razmjena i u obzir je dolazila samo ona u kojoj će dati sve srebro svijeta za samo komadić zlata oko vrata.

Sve u životu od onog manjeg do nečeg većeg volimo kazati da smo zaokružili. U ljudskoj prirodi kao i u svemu što nas okružuje je da sve ima svoj početak i kraj. Bilo to od banalnih i običnih stvari u svakodnevnoj upotrebi do onih puno većih životnih događaja od školskog doba, karijera, prve ljubavi, vječne ljubavi, što god navedemo sve ima svoj životni vijek koji ćemo zaokružiti. A danas su 'nogometni bogovi' odlučili zaokružiti jednu od najvećih karijera i poslati je u vječnost.

Nije da im on nije pomogao u tome plesom koji hipnotizira već 19 godina. Plesao ga je još jedan prije njega čija sombra ga je pratila cijelo ovo vrijeme. Stavio ga je on davno sebi uz bok i isticao kako je i bolji, ali samo taj jedan trofej za potvrdu je nedostajao. Ne nama koji smo to davno vidjeli. Ne i velikanu kojeg su 'nogometni bogovi' pozvali prije dvije godine na vječne utakmice. Već njemu koji je sad zaplesao tango više razine koja vodi u vječnost.

Danas ga je zaplesao posljednji put. Posljednji tango u Kataru režirao je Lionel Messi i skinuo sa sebe teret i sombru Diega Armanda Maradone. Znao je da mu samo to još nedostaje, popeti se na pijedestal i u zemlju srebra donijeti zlato. Vježbao je ples za ovaj trenutak cijelu svoju karijeru i znao je da ako danas to ne ostvari više neće nikad. Srebro za srebro nije bila za njega fer razmjena i u obzir je dolazila samo ona u kojoj će dati sve srebro svijeta za samo komadić zlata oko vrata.

Propustio je tu priliku 2014. kad mu je Mario Götze srušio snove u 113. minuti, a zamalo mu je isto napravio Kylian Mbappé, onaj kojeg ćemo tek svrstati među vječne. Vrijeme mladog Francuza koji je već sad porušio sve rekorde i okitio se zlatom i srebrom Svjetskog prvenstva tek dolazi, a sad je ono posvete i zaključku priče o najvećem svih vremena.

Bit će vjerojatno još onih koji će to pokušati osporiti, ali i posljednji argument u toj raspravi danas je izbijen. Lionel Messi osvojio je Svjetsko prvenstvo, jedini trofej koji mu je nedostajao u karijeri za osobnu potvrdu. Još i prije nego što su se nacionalne vrste počele okupljati na kontroverznom Svjetskom prvenstvu u Kataru, Messijev put označio se kao 'posljednji ples'. Bila je to alegorija na slavnu sezonu Michaela Jordana, najvećeg košarkaša svih vremena, i njegov posljednji osvojeni NBA prsten s Chicago Bullsima.

Nije sve krenulo idealno u Kataru za Argentinu. Već na početku uslijedio je šok od Saudijske Arabije kad su poraženi, ali to je bilo to. U njihovim očima prije svake utakmice niste mogli vidjeti samo iskru nego plamen želje cijele momčadi da zapleše pobjednički tango u čast glavnog koreografa. Prva utakmica bila je dobro naučena lekcija jer kasnije im više nitko nije mogao ništa. Stradavali su putem Meksiko, Poljska, Australija, Nizozemska pa i Hrvatska, a onda u finalu sudar s braniteljima naslova Francuzima.

Bilo je to finale poput režiranog holivudskog blockbustera, neki bi rekli i bollywoodskog uz brojne kontroverze i pogurance. Možemo sad brojati i penale, prekršaje, zaleđa i ostale segmente igre koji su bili ili nisu, ali u konačnici i briga nas. Igrač poput Lionela Messija zaslužio je okruniti ovakvu karijeru najvećim trofejem u nogometu. Godine u kojima nas je oduševljavao svojim potezima, golovima, driblinzima, a danas u finalu i uklizavanjima i sprintevima u sudačkoj nadoknadi s 35 godina na leđima trebale su biti zaokružene.

Tako je jednostavno bilo zapisano tamo gdje nogometni bogovi kreiraju ove priče. Kao što je negdje bilo zapisano da će naslijediti 'driblera širokog osmijeha' Ronaldinha i na njegovu jogu bonito vratiti tango argentino u Barcelonu, tako je bilo i da će u domovini stati uz bok najvećem. Mnogima je dugo i više od toga, a danas je dan kad je sam sebi dao potvrdu da više nije sjena nego ravnopravan u vječnosti.


Tagovi

Lionel MessiArgentinaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Argentinska nogometna reprezentacijaKatar 2022

Ostale Vijesti