Reuters
Reuters

Messi je Mesija, a on je njegov Angelo čuvar

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 19.12.22. | 09:47

Finale Svjetskog prvenstva 2022., Finalissimu 2022., finale Cope Americe 2021., ali i finale Olimpijskih igara 2008. obilježio je jedan igrač. Čovjek za velike utakmice, Angel Di Maria.

18. prosinac 2022. datum je kada se, vjerojatno, zaključila rasprava o tome tko je najbolji nogometaš u povijesti nogometa. Brazilski virtuoz Pelé osvojio je tri naslova prvaka svijeta s Brazilom, brojne lokalne, kontinentalne i globalne naslove sa Santosom, bio je prvi nogometni ‘superbrend’. Diego Armando Maradona očarao je svijet svojim nastupima za Argentinu i Napoli u 80-tim i početkom 90-tih godina prošlog stoljeća. A onda se 24. lipnja 1987. u argentinskom Rosariju rodio igrač koji je premašio sve nogometne velikane koji su do tog trenutka hodali globusom.

Do 2021. najveći Messijev krimen bio je nedostatak trofeja s Argentinom, jednom od najjačih reprezentacija njegovog doba. Do Cope Americe 2021, Messi je igrao četiri finala s A reprezentacijom Argentine. Izgubio je sva četiri, a u niti jednom nije zabio pogodak.

Onda je stiglo to finale Cope protiv Brazila na kultnoj Maracani prošle godine. Messi ponovno nije zabio, ali mu je Angel Di Maria jedinim golom na utakmici donio naslov prvaka Južne Amerike. Iako je Messiju pripala titula najboljeg igrača turnira, titula igrača finalne, ključne utakmice, pripala je Di Mariji.

Uslijedila je Finalissima u Londonu ove godine, svojevrsni reprezentativni Superkup između prvaka Europe i Južne Amerike. Messi ponovno nije zabio, no Argentina je svladala Italiju s 3:0 i stigla do novog trofeja. Drugi pogodak na utakmici, onaj koji je prelomio istu, zabio je Angel Di Maria.

Stiglo je i Svjetsko prvenstvo u Kataru. Di Maria je bio starter u sastavu Argentine u grupnoj fazi, no u posljednjoj utakmici skupine, u 59. minuti dvoboja protiv Poljske, morao je napustiti teren zbog ozljede. Nije ga bilo protiv Australije, protiv Nizozemske je u igru ušao u 112. minuti, a onda je cijelu utakmicu protiv Hrvatske proveo na klupi za pričuve.

I onda se pojavio u finalu. Krenuo je od prve minute na lijevoj strani argentinskog napada, suprotnoj mu od ‘prirodne’ mu desne. I ovaj se puta podredio momčadi. U 21. minuti utakmice izborio je (doduše diskutabilni) jedanaesterac i tako omogućio Messiju da zabije prvi gol u svojem osmom seniorskom finalu, ako u tu brojidbu uključimo Finalissimu 2022 i finale Olimpijskih igara 2008.

U 36. minuti utakmice na teren je ponovno stupio Angel Di Maria i realizirao sjajnu kontru te udvostručio prednost Argentine. Gaučosi su u prvom dijelu u potpunosti neutralizirali Francuze koji su ostali bez udarca na suparnički gol. Praktički identična utakmica igrala se do 70. minute, kada su se Tricolori napokon odlučili pojaviti na terenu i kreirali jedan od epskijih povrataka u povijesti svjertskih prvenstava.

Zanimljivo, povratak Francuske koincidirao je s izlaskom Di Marije s terena, kojeg je u 64. minuti zamijenio Acuna. Messi je kasnije zabio drugi gol, realizirao je jedanaesterac, zasluženo je proglašen igračem utakmice i turnira, zasluženo je potvrdio da je najveći svih vremena. Međutim, da nije bilo Di Marije, da nije bilo onog izborenog jedanaesterca, pa zatim i sjajno realizirane kontre za 2:0, pitanje je bismo li danas mogli plebiscitarno tvrditi da je Messi najveći svih vremena, a da to i dalje nisu Maradona, Pelé, ili, pak, ‘novi Pelé’, Kylian Mbappé koji je došao na korak do druge titule prvaka svijeta sa samo 23 na leđima i koji je, nakon Geoffa Hursta 1966., postao drugi igrač u povijesti koji je zabio hattrick u finalu svjetskih prvenstava.

A da nije bilo Di Marie, pitanje je bi li Messi stigao i do prvog seniorskog naslova s reprezentacijom. U finalu Olimpijskih igara 2008. u Pekingu U23 reprezentacija Argentine sučelila se s vršnjacima iz Nigerije. Na utakmici je pao jedan pogodak, a zabio ga je Angel Di Maria, koji je, usput rečeno, zabio i u produžecima protiv Nizozemske u četvrtfinalu za 2:1 pobjedu Gaučosa i prolazak u polufinale u kojem su Sergio Agüero i Juan Roma Riquelme s 3:0 sredili Brazil.

Koliko je Di Maria odigrao veliku ulogu u Messijevom reprezentativnom putu potvrđuje i srebrna 2014. godina. Di Maria zabio je sjajan pogodak u 118. minuti osmine finala za 1:0 pobjedu nad Švicarskom, potom je asistirao u četvrtfinalu Gonzalu Higuainu za 1:0 pobjedu nad Belgijom, da bi u 32. minuti dvoboja morao napustiti teren zbog ozljede zbog koje ga nije bilo u polufinalu ni finalu. U preostale dvije utakmice Argentina nije zabila, Nizozemsku je prošla nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca, a od Njemačke je izgubila s 0:1 nakon produžetaka.

Mnogi analitičari tada su govorili kako je Di Maria do ozljede bio najbolji igrač Argentine na turniru ili, u najmanju ruku, uz bok Leu Messiju te da bi s Di Marijom na terenu, Argentina te 2014. osvojila naslov.

Messi je tada bez Di Marije pokleknuo u finalu. U finalu SP-a 2022., Finalissimi 2022., finalu Cope 2021. i Finalu Olimpijskih igara 2008., ključnu rolu na utakmicama odigrao je Angel Di Maria. Da nije bilo njega, Messi možda ne bi kompletirao trostruku krunu i ne bi bio okrunjen za najvećeg svih vremena.

Messi je potvrdio da je Mesija, ali i da ne može bez svojeg Angela čuvara.



Tagovi

Lionel MessiArgentinska nogometna reprezentacijaAngel Di MariaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti