REUTERS/Thaier Al-Sudani
REUTERS/Thaier Al-Sudani

Arra: Dječak koji živi svoje snove

Vrijeme Čitanja: 9min | uto. 22.11.22. | 20:00

Počeo na ulicama Getafea, FIFA ga suspendirala zbog ‘sumnjivog podrijetla’, a sad je među najboljima na svijetu na svojoj poziciji te će Hrvatima predstavljati veliku prijetnju na otvaranju SP-a.

“Još uvijek razmišljam o tome kad sam prvi put ušao u svlačionicu prve momčadi. Bio sam ekstremno nervozan, ali sam istovremeno bio spreman suočiti se s najboljima na svijetu. Nikada neću zaboraviti taj osjećaj”, rekao je jednom prilikom Achraf Hakimi, danas standardni prvotimac PSG-a i zvijezda Maroka o najvažnijem trenutku svoje karijere dok je još bio član Real Madrida. Imao je samo osam godina kad je došao u klub, prošao je kroz sve mlađe uzraste i s vremenom postao jedan od rijetkih koji je imao tu čast zaigrati za prvu momčad. U njoj nije ostavio značajnijeg traga, u to vrijeme je konkurencija na njegovoj poziciji bila prevelika pa se zaobilaznim putem – preko Dortmunda i Milana – ‘došuljao’ do Pariza gdje je posljednjih nešto više od godinu dana jedan od standardnih prvotimaca PSG-a. Iako dijeli svlačionicu s igračima kao što su Messi, Neymar i Mbappé, Hakimi je jedan od onih igrača čiji se mjesto ne propitkuje. PSG je u stanju kupiti sve najbolje nogometaše svijeta, pojačanja se gledaju na praktički svim pozicijama, ali ona desnog beka – gdje Hakimi ima glavnu riječ – nešto je o čemu ne moraju razbijati glavu narednih 10 godina. A tko zna, ako ga zdravlje posluži, možda i dulje…

Od madridskog predgrađa do Grada svjetla, put Achrafa Hakimija bio je nevjerojatan. Rođen je u španjolskoj metropoli, gradu u kojeg su njegovi roditelji emigrirali iz Maroka u potrazi za boljim životom puno prije nego li je Achraf rođen, a istog im je u konačnici osigurao najstariji od trojice djece. Odrastao je u Getafeu, a budući da je odmalena bio prepun energije, njegova je majka mislila kako bi najbolji ispušni ventil za njega bio bazen. U početku, bavio se plivanjem, ali po završetku treninga koji ga je trebao ‘iscrpiti’, nerijetko bi ispred kuće ostao s prijateljima iz ulice igrati nogomet. Ipak je lopta bila njegova prva ljubav…

Njegova obitelj nije bila bogata. Otac je radio kao ulični prodavač, majka je bila čistačica te su oboje radili po 12 i više sati kako bi mogli napuniti stol hranom za njihovo troje djece. Iako je ‘privatna osoba’ te ne voli biti u prvom planu, Achraf je jednom zgodom pričao da iako je znao da je siromašan, nikada nije bio gladan. No, veliko odricanje njegovih roditelja motiviralo ga je da baš on jednog dana postane taj koji će obitelji osigurati financijsku sigurnost.

Majka je jako inzistirala na bazenu, ali Achraf je umjesto novog Speedo kupaćeg kostima tražio od oca da mu kupi kopačke. I dobio ih je, otac ga je uzeo za ruku, odveo u niželigaški klub CD Colonia Ofigevi, a nakon samo godinu dana skauti Kraljevskog kluba pokucali su na njegova kućna vrata i roditeljima objasnili kako je vrijeme za iskorakom. Preciznije, na adresu obitelji stiglo je pismo u kojem je bilo objašnjeno kako je njihov sin želja jednog od najvećeg kluba na svijetu.

“Sjećam se tog dana kad mi je otac rekao da me Real Madrid želi, iako sam tada imao samo sedam-osam godina. Mislio sam da me zafrkava, ali nekoliko dana kasnije već sam bio u klubu”, ispričao je Arra prije dvije godine u razgovoru za službene stranice Bundeslige.

Talent kojeg je posjedovao bio je unikatan, a želja za radom još veća. Kako je svakim danom bivao sve bolji i bolji, škola je pala u drugi plan, a iako se takav rasplet nije svidio njegovoj majci, otac je bio za da Achraf sve podredi nogometu. U konačnici, ispostavilo se da je bio u pravu.

Mnogi misle kako Real Madrid, budući da ima mogućnost dovesti gotovo pa svakog igrača na svijetu, ne daje pretjeranu pažnju omladinskom pogonu. No, isti ti su u velikoj zabludi, gotovo u svakoj generaciji unazad 10 i više godina imaju barem jednog igrača koji je napravio veliku karijeru, a u svojoj generaciji je baš Marokanac bio ‘The chosen one’. Hakimi je u U19 momčadi Reala svlačionicu dijelio s Lucom Zidaneom, a dolazeći na utakmice svojeg sina, već tad ga je spazio legendarni Zizou koji je u to vrijeme radio kao trener Castille, a nešto kasnije je preuzeo trenersku palicu prve momčadi. Luca je bio dobar, ali nedovoljno da bi se ubacio u prvu momčad, što se svakako ne može reći i za njegovog suigrača i prijatelja Achrafa kojeg je Zidane senior s vremenom priključio ‘velikim dečkima’.

Foto: REUTERS/Sergio PerezFoto: REUTERS/Sergio Perez

No, neposredno prije nego što je u potpunosti ostvario svoje snove, postao profesionalac i igrač prve momčadi Real Madrida, uslijedila je prava noćna mora – FIFA je suspendirala Achrafa Hakimija! Razlog? Krovna nogometna organizacija je istraživala Realove potpise ugovora s maloljetnim igračima koji nisu španjolskog državljanstva. Mnogima nije bilo jasno kako je to moguće, Achraf je odrastao u Getafeu, posjedovao je i španjolsku putovnicu, igrač Kraljevskog kluba bio je od svoje osme godine…

Nakon procesa koji nije bio kratak, na kraju se ipak pojavilo svjetlo na kraju tunela te je FIFA odustala od svoje tužbe, odnosno arbitražna komisija je bila ta koja presudila u korist talentiranog desnog beka.

“Mislim da je FIFA samo istraživala igrače ‘čudnih imena’ za koje se dalo naslutiti da su djeca imigranata. On je, dakle, ‘stradao’ jer je imao marokansko ime, iako zapravo nije bilo nikakvog razloga da se on nađe među onima koje se istraživalo”, rekao je Rabie Takassa, tadašnji skaut koji je radio za marokanski nogometni savez čiji je zadatak bio pronalazak mladih i talentiranih igrača diljem Europe koji imaju marokansko podrijetlo te ih onda predstaviti ljudima iz Saveza koji će potom procijeniti je li taj netko dovoljno dobar da mu se pošalje poziv za neku od mlađih selekcija.

Sve je dobro što se dobro svrši, a ovo se, za Achrafa, svršilo najbolje moguće. Ta zabrana ga je dodano motivirala da pokaže kako Castilla nije njegov ‘plafon’ te da zaslužuje poziv u prvu momčad. A isti je, na kraju, ipak stigao…

Sam Marokanac istaknuo je u nekoliko navrata kako je taj period za njega ujedno i najvažniji u karijeri. Kad su mu objasnili da je on igrač za prvu momčad, nedugo nakon toga je stigao i onaj ‘pravi ugovor’ s kojim je mogao ostvariti dječački san, roditelje posjesti za stol prepun hrane i reći im kako je došao njihov trenutak za odlazak u prijevremenu mirovinu.

Na prvom treningu za prvu momčad, talentirani Marokanac dobio je praktički nemoguć zadatak – kao desni bek, trebao je zaustaviti Cristiana Ronalda, a povrh svega morao je ‘krajičkom oka’ gledati i Marcela koji bi prolazio iza leđa Portugalca. E, to se zove ‘vatreno krštenje’…

Za prvu momčad Kraljevskog kluba skupio je 17 nastupa, dva pogotka i jednu asistenciju, nakon čega je stigao poziv Borussije Dortmund koja ga je htjela dovesti na posudbu. Bila je to win-win situacija, Real ga je bio spreman pustiti, javio se veliki europski klub, a Lucien Favre uvjerio ga je kako u njemu vidi prvotimca i buduću zvijezdu momčadi. Dogovorena je dvogodišnja posudba, u klubu je bio od 2018. do 2020., a za to je vrijeme skupio 73 nastupa, 12 pogodaka i 17 asistencija.

Najviše utakmica odigrao je zajedno s Jadonom Sanchom (67), a s nijednim igračem dosad nije bolje surađivao nego s njim. U osam navrata su spomenuta dvojica sudjelovala kod pogotka, Sancho je kasnije završio u Unitedu, a Hakimi, nakon godine dana na Giuseppe Meazzi, u bogatom PSG-u.

Iako je briljirao u Interu te je s Nerazzurrima osvojio prvi naslov nakon prvaka nakon 11 godina posta, zbog financijskog fair-playa je talijanska momčad bila prisiljena prodati nekoliko svojih velikih zvijezda. Pojavio se PSG, iskrcao nešto manje od 70 milijuna eura, a Arra je, nakon svega godinu dana u Italiji, krenuo put četvrte od pet najboljih liga svijeta.

“Odluku sam donio veoma lagano. Kad pogledate roster PSG-a, stvarno nije potrebno dvaput promisliti želite li tamo igrati ili ne.”

Po dolasku u PSG se odmah nametnuo, postao standardni prvotimac, igrač koji momčadi puno daje u ofenzivnom segmentu i koji ima sve moguće ‘alate’ da bude kvalitetan krilni napadač. Ili pak središnji veznjak… U svojoj igri nema neke velike slabosti, od korištenja slabije noge, anticipacije, sjajnog ubačaja i driblinga pa sve do bespoštedne borbe. Iako je i dalje veoma mlad, igrao je na stadiona koje bi mnoge ‘zaledili’. No, njega nisu, jer prepun Santiago Bernabeu, Westfalen ili Giuseppe Meazza za njega je bilo isto kao kad je s mlađim bratom Nabilom napucava loptu pred ulazom u zgradu.

Iako ima samo 24 godine, Arra je već sad za reprezentaciju Maroka, koja je oduvijek bila njegov prvi izbor, skupio impresivnih 53 nastupa i osam pogodaka. Debitantski nastup upisao je sa 17 godina, 11 mjeseci i 7 dana, postao je i najmlađi strijelac (18 godina, 9 mjeseci, 28 dana) u povijesti reprezentacije u natjecateljskoj utakmici (kvalifikacije za SP u Rusiji, Maroko-Mali 6:0) te se već sad može reći da je na dobrom putu da postane rekorder po broju nastupa. Doduše, ima on još utakmica za odigrati, još neko vrijeme će na tronu biti legendarni Noureddine Naybet kojeg većina pamti po danima provedenim u La Coruñi gdje je dugi niz godina bio kapetan Deportiva, ali ako ga netko može skinuti s vrha, onda je to Arra.

Budući kapetan Maroka (traka je još uvijek oko lijeve ruke Romana Saissa, braniča Bešiktaša), danas će biti velika prijetnja po Hrvate. Borna Sosa će imati težak zadatak, ali će mu sigurno pripomoći i Ivan Perišić koji jako dobro zna što Arra može budući da su godinu dana dijelili svlačionicu. Iako je za sebe rekao kako je on samo dječak koji živi svoje snove, Arra je netko od koga ono najbolje tek slijedi. Nitko neće imati ništa protiv da to ‘najbolje’ uskoro dođe, ali samo neka to sve krene nakon današnjeg dana…



Tagovi

Achraf Hakimimarokanska nogometna reprezentacijaMarokoPSG

Ostale Vijesti