REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Igrač utakmice i jedan od najvećih ikada: Oborio hrvatski rekord, upisao 11 obrana, skinuo i četvrti jedanaesterac u raspucavanju

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 09.12.22. | 19:31

Dominik Livaković drugu utakmicu u nizu bio je najbolji igrač na terenu i najzaslužniji je za prolazak Hrvatske u polufinale prvenstva.

Nakon utakmice između Brazila i Hrvatske, kojom su Vatreni izborili svoje treće polufinale u 24 godine, naš reporter koji se nalazi u Kataru dao je prvu 'desetku' u povijesti Germanijaka. Riječ je, dakako, o desetki Dominiku Livakoviću.

"Protiv Japana smo mu trebali dati 10, nismo. Sada jesmo. Sa zadovoljstvom i ponosom. Sve je obranio što je mogao. Junak dvoboja. Kod gola Neymara bio je nemoćan. Velik turnir za Livija", stoji u opisu ocjene hrvatskoj jedinici.

A sam Livaković nakon utakmice je komentirao:

"A? Šta? Je, je, san snova! Borili smo se 120 minuta, dobili na penalima i idemo dalje Odlična su ekipa, govorili smo prije utakmice da su im odlični pojedinci, ali ostavili smo srce na terenu, nismo odustajali, htjeli smo i kad je bilo 0:0. Brže smo igrali. Isplatilo se."

Koliko je popularni Livi danas bio dobar, govore sljedeće brojke:

- Na utakmici je imao nevjerojatnih 11 obrana

- Od tih 11 obrana, sedam ih je imao iz kaznenog prostora

- Obranio je jedanaesterac u raspucavanju

- imao je 26 od 32 točna dodavanja

- Imao je šest od 12 točnih dugih dodavanja

- Sofascore mu je dao ocjenu 9.0 čime je proglašen najboljim igračem utakmice, a vjerojatno će biti i najbolji vratar kola (Sofascorea i Germanijaka)

Zanimljivo, Livaković je do 70. minute utakmice protiv Brazila upisao šest obrana. Alisson, po mnogima najbolji vratar svijeta, na cijelom turniru zabilježio ih je pet.

U 90 minuta zabilježio je devet obrana, najviše u povijesti hrvatske reprezentacije na svjetskim prvenstvima i najviše od svih vratara na tekućem prvenstvu.

Livaković je upisao utakmicu života u dresu hrvatske nogometne reprezentacije. Ove ga se sezone dosta kritiziralo, guralo se na mjesto 'jedinice' Hrvatske i druge vratare, no, Livaković je potvrdio da je najbolji hrvatski vratar, a nakon zlata iz Rusije 2018. i sada polufinala iz Katara 2022., nakon drugog kruga Eura 2020, nakon svih uspjeha u dresu Dinama, svakako ga možemo ugurati i među najveće hrvatske vratare svih vremena, uz bok Danijelu Subašiću, Draženu Ladiću, Zlatku Škoriću, Zvonku Monsideru i Vladimiru Beari. A možda je i bolji od svih tih velikana...



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Dominik Livaković

Ostale Vijesti