REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

L'Équipeova momčad prvenstva: Čak trojica Hrvata u najboljih 11, Mbappé jedini Francuz

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 19.12.22. | 09:26

Dominik Livaković je po Francuzima četvrti najbolji igrač prvenstva, a njegova ocjena je za tek 0.14 slabija od one Lea Messija!

Slavlje u Argentini nije se okončalo! Kad su Gaučosi osvojili naslov prvaka, svoj prvi nakon 36 godina, ljudi su izašli na ulice, svi problemi koje imaju stavljeni su sa strane, sada je vrijeme za feštu! Messi je okrunio karijeru, sve priče o najboljem svih vremena sad su zauvijek okončane, ali iako će se ovo prvenstvo ponajviše pamtiti po njemu, ima i drugih igrača koji su u Kataru pokazali raskoš svog talenta.

Naravno, Francuzi su razočarani. Prije četiri i pol godine bili su prvaci, sad su viceprvaci, ali to srebro njima nije pretjerano drago. L'Équipe je odabrao svoju momčad prvenstva, a iako se njihova reprezentacija plasirala u finale i iako su bili na jedanaesterac ili dva udaljeni od naslova prvaka svijeta, oni prema svojim igračima nisu bili nimalo široke ruke te se u njihovoj momčadi prvenstva našao tek Kylian Mbappé. Iako, tko zna, da nije najbolji strijelac SP-a, vjerojatno bi i njega 'preskočili' koliko su razočarani…

Najbolji golman prvenstva po njima je Dominik Livaković s prosječnom ocjenom 6.57. Dakle, samo su trojica igrača imali bolje ocjene od njega, a iako je nagradu od Fife za najboljeg vratara dobio Martinez, svojim vulgarnim ponašanjem i ružnim gestama pokazao je da biti dobar vratar ne znači biti i netko na koga se treba 'ugledati'. Imao je Martinez obranu prvenstva, ona što je obranio Kolo Muaniju u 120. minuti sudačke nadoknade je nevjerojatno, ali Livi je bio konstantan te da nije njega bilo, Hrvatska sigurno ne bi bila treća reprezentacija svijeta.

U obrani je svoje mjesto također našao jedan hrvatski nogometaš. Pretpostavljate, riječ je o Jošku Gvardiolu, čovjeku koji je na ponos svih Hrvata i koji je odigrao ovo prvenstvo kao da je u najmanju ruku 10 godina stariji. Brz, okretan, snažan, siguran, pravovremen… Kažu, RB Leipzig za njega traži više od 100 milijuna eura? Pa, da smo mi na njihovom mjestu, vjerojatno bismo i mi tako… Nevjerojatan igrač, karakter, osoba. Francuzi su mu odali počast, ali realno, nema tko Gvardiola ne bi stavio u najbolju momčad prvenstva.

Uz Gvardiola, najbolji stoper na prvenstvu bio je Romain Saïss, dok su na bekovskim pozicijama Achraf Hakimi i Marcos Acuña.

U veznoj liniji, iako je tijekom cijelog prvenstva bio sjajan, svoje mjesto nije našao Antoine Griezmann. Najbolji mladi igrač prvenstva, iako bi se o tome dalo diskutirati, je Enzo Fernandez, a on je sa svojih 6.40 jedan od te trojice u veznoj liniji. Marokanski pitbull i igrač koji će nakon ovakvih predstava u Kataru sigurno napraviti veliki transfer, Sofyan Amrabat, je korektor vezne linije, dok je svoje mjesto u 11 najbolji pronašao i najbolji hrvatski nogometaš svih vremena – Luka Modrić.

Lukina prosječna ocjena bila je 6.29, a iako je na ovom SP-u ostao bez pogotka i asistencije, on je još jednom pokazao kako je nogomet puno više od dvaju ili triju takvih brojki koje se najviše ponavljaju.

Baš kao i Joško Gvardiol i Dominik Livaković, Luka je skupio sedam nastupa za Hrvatsku na SP-u, sve utakmice je započeo, a samo je u njih tri zamijenjen prije kraja. Ako je netko zaboravio, Luka Modrić ima 37 godina, a i dalje je jedan od najboljih na svijetu…

U napadu su dvije pozicije bile sigurne te se zapravo najviše diskutira o onoj trećoj. Dakle, lijevo krilo je Mbappé, u sredini je Messi, dok su na mjesto desnog krila u L'Équipeu odabrali Bukaya Saku. On je u četiri utakmice zabio tri pogotka te je sigurno bio na ovom prvenstvu jedan od boljih Engleza…

Podsjetimo, FIFA još uvijek nije odabrala svoju momčad prvenstva, ali isto tako vjerujemo da se ista neće previše mijenjati od ove L'Équipea. Dakle, Messi i Mbappé su 'ziceri', a nama je najvažnije da se pozicije trojice Hrvata neće dirati… Iako, kad su već dali nagradu Martinezu, onda je gotovo pa nemoguće da će Livaković biti ispred njega. Ali, nikad se ne zna, dok se ne oglase službeno, na nama je da čekamo. I nadamo se. Livi je to sigurno zaslužio

L'Équipeova momčad prvenstva:



Tagovi

L'EqipueKylian MbappéDominik LivakovićLuka ModrićJoško GvardiolKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti