REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Messi i Katar veliki pobjednici, ovo ipak nije moguće režirati. Nedostajao je samo veliki Diego!

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 18.12.22. | 20:09

Mundijal prepun kontroverzi za kraj je ponudio jedno od najspektakularnijih finala u povijesti, koje će se dugo pamtiti i baciti u zaborav sve one loše trenutke koji su obilježili Mundijal

Kad je Messi zabio za 1:0 iz još jednog dvojbenog kaznenog udarca, a nedugo potom Argentina povela i 2:0, činilo se da će ovaj neobični, katarski Mundijal završiti onako kakav je uglavnom i bio. Kontroverzan, prepun teorija zavjera. Po jednoj od njih, sve je od prvog dana režirano da Leo Messi osvoji pehar, da igrač koji u Parizu zarađuje katarski novac, konačno dođe na vrh svijeta i definitivno postane najveći ikad.

Kako je krenula utakmica, teoretičari zavjera bili su na štihu, kako je to na Di Mariji kazneni udarac, a 'ono' na Gvardiolu nije, zašto sudac Marciniak nije provjeravao VAR snimku? Već peti kazneni udarac za Argentince na turniru, ili kako je rekao Portugalac Pepe:"dajte im odmah taj naslov!". Bez obzira što su Argentinci igrali odlično, bivali sve bolji i bolji iz utakmice u utakmicu i što su u tih pola sata potpuno nadigrali Francuze, sve bi ostalo u sjeni tog kaznenog udarca i svih onih drugih koje su 'dobili' tijekom Mundijala.

I tako je bilo sve do 80. minute. Petnaestak minuta ranije izbornik Lionel Scaloni zamijenio je sjajnog Di Mariju, očito, nije imao snage za svih 90 minuta, Francuzi su malo došli do zraka. Ali, daleko od toga da je itko do 80. minute mogao pomisliti da će se to pretvoriti u jedno od najvećih i najspektakularnijih finala u povijesti. Pa, možda je i najveće dosad!Drugi 'katarski maneken' Kylian Mbappe uzeo je stvari u svoje ruke, prvo zabio s bijele točke, potom i briljantnim volejem samo minutu kasnije probušio Martineza i vratio Francusku u igru. U neizvjesne produžetke u kojima je opet zasjala Argentina.

Messi je išao glavom kroz zid, probijao se, izbjegavao prepreke. I našao se na pravom mjestu, zabio za 3:2, novo veliko slavlje brojnih Argentinaca u Dohi, Leo je ponovno bio na korak do Olimpa. No, opet se pojavio Mbappe, drugi kazneni udarac za Francuze, treći pogodak princa Kyliana. Tko se više sjećao tog dvojbenog penala s početka, bila je to tek jedna sekvenca u ovom nevjerojatnom raspletu. Kojemu još nije bio kraj. U samom smiraju drugog produžetka Kolo Muani bio je sam pred Martinezom, ali argentinski vratar sjajno je obranio! Ne, ovo se ipak ne može režirati, ovakav scenarij ne mogu napisati niti katarske milijarde. Na kraju, raspucavanje s bijele točke, veliko argentinsko slavlje i Messi, ipak, s peharom u ruci! On i Katar veliki pobjednici.

Zašto Katar? Zato što će se nakon svih tih kontroverzi, od promjena termina SP-a, preko zabrane točenja alkohola uvedene u zadnji tren, tisuća poginulih radnika i poziva na bojkot iz redova nekoliko europskih reprezentacija, zabrane 'duginih boja', skupog smjetšaja i polupraznih stadiona, već spomenutih teorija zavjere i katastrofalnih sudačkih odluka, na kraju Katar ipak najdulje ostati u sjećanju upravo zbog tog finala. Zbog spektakularnog dvoboja Messija i Mbappea, koji je na kraju pripao argentinskom čarobnjaku. Da, pamtit će se Katar i po tome što je baš tamo ostvario svoj san i u anale SP-a ući će kao pobjednik. Dugo će se pričati o Messiju, o spektakularnoj završnici turnira, sve ostale priče izblijedit će vrlo brzo, Katar će se pamtiti mjesto na kojem se pisala nogometna povijest. Iako je priča do 80.minute finala bila sasvim drugačija.

Jedino što je nedostajalo da se priča zaokruži bio je veliki Diego Maradona na pobjedničkom postolju uz Messija. Živio je za taj naslov, s tribina širom svijeta bodrio svoje Argentince svim ovih godina, navijao da ga Messi skine s trona. Nije dočekao taj trenutak, premda, pitanje je bi njegov temperament i njegove emocije preživjele ovakav finale da ga je i dočekao. No, valjda je tako moralo biti, veliki Diego morao je otići, da bi žezlo oslobodio za Lea Messija. U Kataru. U najspektakularnijem finalu najkontroverznijeg Mundijala koje smo mogli i zamlisliti.


Tagovi

Lionel MessiArgentinska nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti