REUTERS/Paul Childs
REUTERS/Paul Childs

ZAVRŠNE OCJENE - HRVATSKA: Joško najbolji Hrvat, srca osvojili Livi, Jura, Orša i neponovljivi Luka

Vrijeme Čitanja: 1min | ned. 18.12.22. | 11:00

Očekuje se da će Livaković biti proglašen najboljim vratarom turnira, odnosno da će Gvardiol biti najbolji mladi igrač. Međutim, kod FIFA-e je sve moguće…

Hrvatska je ponovno osvojila nogometni svijet. Od reprezentacije za koju su prognozirali ako će sve više od osmine finala biti veliki uspjeh, Hrvatska je ostala do samog kraja i kućama se vraćaju s medaljama. Smjena generacija je uspjela.

Dalić je dobio nekoliko jakih aduta na ovom turniru. Od Gvardiola, Livakovića, Juranovića i Oršića pa do potvrde prekaljenih veterana poput Luke Modrića i Ivana Perišića.

Ostaje tek žal što nije bilo prilike da svi upišu barem simboličnu minutažu ali veselje i zadovoljstvo svih igrača nakon utakmice sugerira da je atmosfera bila vrhunska tijekom turnira i to je velika snaga ove Hrvatske. Bili su hrabri, odvažni i puni samopouzdanja. Odavno smo zaključili kako je nogomet prva perjanica i simbol Hrvatske u svijetu i dokaz da i male nacije mogu uspjeti u društvu velikih.

Evo kako smo ocijenili nastup naših reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Slažete li se s našim ocjenama?

Dominik LivakovićVratar
Apsolutni junak ovog turnira na koji je ispraćen s dozom sumnji a s kojeg se vraća kao jedan od najboljih pojedinaca u reprezentaciji koja je osvojila treće mjesto. Odigrao je svih sedam utakmica,. Sačuvao bod u utakmici s Marokom skinuvši “zicer” En-Nesyriju, briljirao protiv Japana gdje je u raspucavanju obranio tri udarca s bijele točke te protiv Brazila u kojoj je odveo Hrvatsku do raspucavanja bravuroznim obranama tijekom utakmice te obranom penala Rodrygu. Jedina slabija utakmica bila je protiv Argentine u polufinalu ali iskupio se u utakmici za treće mjesto kada je u drugom poluvremenu zaključao svoja vrata.
Ocjena
8
Josip StanišićObrana
Desni bek imao je taj peh da je bio zamjena Juranoviću koji je odlično nastupa na Mundijalu. Čekao je svoju priliku i dočekao je u posljednjoj utakmici protiv Maroka kada je opravdao povjerenje i pozivnicu izbornika Zlatka Dalića. Kod gola za izjednačenje se činilo da je zakasnio, ali bilo je drugih koji su mogli bolje reagirati. Pokazao je dobru suradnju s Majerom, često se priključivao završnici. Njegovi nastupi za Hrvatsku ovisit će o igrama u Bayernu, ali u Stanišiću Hrvatska ima dugoročno rješenje na poziciji desnog beka.
Ocjena
6.5
Borna BarišićObrana
Bio je zamjena za Bornu Sosu i odigrao je tek jednu utakmicu, onu u osmini finala protiv Japana. Nije donio prevagu na toj utakmici, igrao je na sigurno i bez rizika ali to je vjerojatno bilo zbog značaja tog dvoboja koji je odlučivao o putniku u četvrtfinale SP-a. U ostalim dvobojima svjedočio je dvobojima Hrvatske na klupi pa i u onoj zadnjoj kada je na njegovoj poziciji Dalić stavio Ivana Perišića kako bi se stvorio prostor za Mislava Oršića. Barišić je potvrdio da je timski igrač čiji se doprinos reprezentaciji mora cijeniti.
Ocjena
6
Ivan PerišićNapad
Jedan od junaka ovog pohoda na treće mjesto. Igrao je svih sedam utakmica, zamijenjen tek protiv Kanade u 86. minuti kada je utakmica ionako bila gotova, a koju je odlučio s dvije asistencije. Zabio je gol Japanu, asistirao protiv Maroka. Izuzetno pozitivan na terenu i van njega, pun samopouzdanja i beskonačne trke u oba smjera. S 33 godine i njemu bi ovo moglo biti posljednje Svjetsko prvenstvo Perija ga je odigrao u svom stilu. Velika vrijednost ove reprezentacije, jedan od lidera i ime čije će zlatnim slovima biti upisano u povijesne almanahe Vatrenih.
Ocjena
7.5
Martin ErlićObrana
Nije imao nastup na SP-u
Ocjena
-
Dejan LovrenObrana
Došao je da popuni broj. Rijetko tko ga je vidio u ovakvoj ulozi koju je odradio na turniru. Na prvoj utakmici protiv Maroka kupio je sebi mjesto, u svakoj idućoj bio je sve bolji. S Gvardiolom je činio jednu od najboljih komponenti igre reprezentacije Hrvatske. Pozitivan u okruženju reprezentacije, tijekom treninga, nastupa i druženja s navijačima ispred hotela. Šteta što je svojim istupom nakon utakmice za treće mjesto pokvario dojam. Svakako bolji s loptom nego u komunikaciji s javnošću van terena. Ima 33 godine i vjerojatno ga neće biti na sljedećem SP-u ali Šutalo i Erlić će se itekako pomučiti da ugroze njegovu poziciju u Ligi nacija i kvalifikacijama za Euro 2024.
Ocjena
7
Lovro MajerVezni red
Ima taj peh da konkurira za svoju poziciju veznom redu koji Hrvati vole reći da je “najbolji vezni red na svijetu”. Luka je jedini, Kovačić je njegov intimus uz kojeg se Luka najbolje osjeća u igri i Majer tu mora biti strpljiv i čekati svoju priliku. Nastupio je u svih sedam utakmica, u niti jednoj s punom minutažom. Zabio je gol Kanadi, u ostalima ostavio korektan dojam a najbolji je bio u zadnjoj protiv Maroka kada je preuzimao rizik, izvodio prekide i pokazao zašto je on iduća “desetka” Vatrenih kada Luka odluči podići sidro.
Ocjena
7
Mateo KovačićVezni red
Njegove igre bile su “toplo - hladno”. Vrlo dobar protiv Kanade, korektniji od drugih u porazu od Argentine i jedan od najboljih u zadnjoj utakmici s Marokom. Ima tu sreću da Luka Modrić voli igrati i s njim. Da to nije slučaj, vjerojatno bi Dalić dao priliku Majeru. Kovačić ima sve što je potrebno za vrhunski nogomet, samo mu ne dostaje one pozitivne drskosti koju, recimo, ima Brozović ili Modrić. “Oni su odrasli na ulici, on je ministrirao u crkvi”, rekao je jedan proslavljeni as Vatrenih opasivajući taj nedostatak kod Kovačića. I to ga očito sputava da pruži najbolje što može.
Ocjena
6.5
Andrej KramarićNapad
Izbornik mu je vjerovao, Kramarić je to vratio na terenu. Participirao je u svih sedam utakmica reprezentacije, niti jednu od prve do posljednje minute a zabio je dva gola u jako bitnoj utakmici s Kanadom. Tri puta je počeo kao špica, a kada se lomilo prvenstvo zaigrao je na desnom krilu. Na koncu je ponovno pokazao da mu najbolje leži uloga kada ispred sebe ima špicu. Suze zbog izmjene protiv Maroka pokazale su koliko mu je stalo. Kramarić je opravdao povjerenje.
Ocjena
6.5
Luka ModrićVezni red
Što napisati o kapetanu a da se ne ponavljamo? Lider, karizmatik i igrač koji je sa svojih 37 godina odigrao turnir kao u najboljim godinama. Primjer sebi i drugima kako se brane boje svoje zemlje. Sudjelovao je u svih sedam utakmica, bio je motor reprezentacije i vođa koji te tjera da ideš iznad svojih granica. Ponovno je pokazao svijetu zašto je jedan od najboljih nogometaša u povijesti i osoba koja je primjer svima. Svojim ponašanjem, igrom i energijom kojom zrači.
Ocjena
8
Marcelo BrozovićVezni red
U Katar je stigao nakon što ga dugo nije bilo zbog ozljede. I nije se na početku to vidjelo jer je svojom trkom ponovno oduševio cijeli svijet. Skinuo je i svoj rekord po pretrčanim kilometrima. Imao je poseban tretman, propustio je nekoliko momčadskih treninga jer je bio silno potreban Daliću. Na koncu ga nije bilo u utakmici za treće mjesto, ali njegov obol brončanoj priči Vatrenih je velik.
Ocjena
7
Ivo GrbićVratar
Nije imao nastup na SP-u
Ocjena
-
Nikola VlašićVezni red
Izbornikov ljubimac sasvim je opravdao povjerenje i odluku Dalića da ga se čeka. Zbog SP-a je promijenio klub, počeo je igrati i bio je jedan od najpozitivnijih na turniru. I on ima taj problem da kao vezni igrač mora čekati svoje prilike, no igrao je u svakoj utakmici osim one protiv Belgije. Najčešće na poziciji desnog krila. Siguran, pun samopouzdanja otvarao je serije raspucavanja protiv Japana i Brazila. Veliki plus za činjenicu da je sam preuzeo odgovornost i to dokazao sigurnim izvođenjima.
Ocjena
6.5
Marko LivajaNapad
Dobio je svoj prostor u borbi za tu poziciju špice jer je na koncu sudjelovao u šest utakmica na turniru. Nije ga bilo protiv Brazila u četvrtfinalu. Zabio je Kanadi, asistirao Oršiću protiv Maroka. Promašio je prilikom raspucavanja s Japanom, ali to na koncu i nije imalo utjecaja na konačan rezultat. Livaja nije bio na razini Hajduka ali tamo je njegova uloga ipak drugačija. Na terenu i van njega. No, svakako je dokazao kako pripada reprezentaciji.
Ocjena
6.5
Mario PašalićVezni red
Preuzeo je ulogu alternative u Dalićevim planovima jer je imao sedam nastupa na Mundijalu, niti jedan o prve do posljednje minute. Zadovoljavao je sve zahtjeve koje je izbornik stavio pred njega, podredio se momčadskoj igri. U pet nastupa pokrivao je poziciju desnog krila koje je bilo “rak rana” Vatrenih i prije SP-a a potvrdilo se i tijekom turnira. I on mora čekati svoju priliku da se nametne.
Ocjena
6
Bruno PetkovićNapad
Da ništa nije napravio u Dohi, taj njegov gol Brazilu u završnici bio bi dovoljan da opravda pozivnicu Zlatka Dalića. Možda njegov nogomet kida živce, možda je puno onih koji ga ne vole zbog njegove izražene osobnosti ali Bruno Petković je jedan od najboljih napadača Hrvatske. U potpunosti se podredio kolektivu, radio ono što Dalić traži od njega. A tim golom Brazilu stekao besmrtni status. Petković je velika vrijednost ove reprezentacije.
Ocjena
6.5
Ante BudimirNapad
Dva puta je ušao u igru, protiv Japana i Brazila i na travnjaku proveo nešto manje od sat vremena. Nedovoljno za korektan sud o njegovoj igri ali van terena je primjer svima ostalima.
Ocjena
-
Mislav OršićNapad
Jedan od najistaknutijih pojedinaca. Iako je imao taj peh da igra na poziciji koju je zakapario Perišić, Oršić se nije bunio. Prihvatio je mizeriju od minutaže i koristio je na najbolji mogući način. Od dodavanja Majeru protiv Kanade, asistencije Petkoviću protiv Brazila i onda prekrasnog pogotka koji je donio Hrvatskoj pobjedu nad Marokom. Bio je siguran izvođač protiv Brazila i osoba koja je na SP-u ispunila dječački san te dojmila sve svojom skromnošću. Veliki turnir za Oršu.
Ocjena
8
Borna SosaObrana
Pet je utakmica odradio na SP-u, sve tri u grupi da bi ga istrčavanju protiv Japana spriječila viroza. Igrao je protiv Brazila na visokoj razini dok je protiv Argentine bio malo sputan značajem te utakmice. Sosa je odigrao korektan turnir, prvi u njegovoj karijeri. Malo su nedostajali njegovi filigranski točni ubačaji s lijeve strane, ali svoj posao u defenzivi odradio je za visoku ocjenu.
Ocjena
6
Joško GvardiolObrana
Najbolji pojedinac Hrvatske na Mundijalu. Upravo je nevjerojatna mirnoća i staloženost tog 20-godišnjaka u borbi sa svjetskim asevima. Svojom reakcijom je spasio protiv Brazila i otvorio put da Hrvatska ostane na turniru do kraja, zabio je Maroku. Imao je punu minutažu i veliko povjerenje Zlatka Dalića. Kandidat za najboljeg mladog igrača Mundijala što je velika stvar s obzirom na to da je riječ o stoperu. Dokazao zašto će se sljedećih 15 godina zadnja linija stvarati prvo od njegova imena.
Ocjena
8.5
Domagoj VidaObrana
Nije imao nastup na SP-u
Ocjena
-
Josip JuranovićObrana
Okupirao je mnoga srca svojim igrama. Njegova karijera je predložak za filmski scenarij u kojem bi SP odigrao značajnu rolu. Jura je toliko toga ostavio na terenu, odigrao simultanku protiv Brazila, beskonačno mnogo puta ponavljao se i nikada se nije požalio. Upravo suprotno, davao je dojam da ga s terena mogu maknuti samo ako slomi nogu. Propustio je zadnju utakmicu, u ostalim imao punu minutažu. Sjajan karakter, odličan nogometaš koji zaslužuje sve lijepo što mu se događa u karijeri.
Ocjena
7
Ivica IvušićVratar
Nije imao nastup na SP-u
Ocjena
-
Josip ŠutaloObrana
Na Mundijal je stigao kao siguran stoper. Međutim, nakon što je Lovren odigrao odličnu prvu utakmicu u paru s Gvardiolom, izbornik ga nije mijenjao pa je Šutalo ispao kolateralna žrtva. Međutim, svoju ulogu je prihvatio, radiona treninzima, profesionalno se ponašao i to ga je nagradilo nastupom u zadnjoj utakmici protiv Maroka u kojoj je potvrdio zašto je svjetla budućnost zadnje linije Hrvatske pred nama.
Ocjena
6.5
Luka SučićVezni red
Nije imao nastup na SP-u
Ocjena
-
Kristijan JakićVezni red
Dao mu je izbornik veliku čast kada ga je uveo u igru u samom finišu utakmice protiv Maroka.
Ocjena
-
Zlatko DalićTrener
Znalački je vodio skup individua s izraženim karakternim osobnima a to ne može svako. Nije imao niti najmanji incident, sve je bilo kao po špagi. Momčad mu nije padala na mentalnom planu a treba naglasiti sjajnu kondicijsku pripremu. Ostaje žal što je tek u zadnjoj utakmici odlučio pokazati veću dozu odvažnosti stavivši Oršića i Perišića skupa na travnjak od prve minute. Možda da je to napravio protiv Argentine danas bi igrali finale. No, I bez toga ovo je veličanstven uspjeh Hrvatske s rukopisom Zlatka Dalića - najvećeg izbornika u povijesti ove zemlje.
Ocjena
7



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreniKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Zlatko DalićLuka ModrićDominik LivakovićIvo GrbićIvica IvušićJosip StanišićJosip JuranovićBorna SosaBorna BarišićMartin ErlićDejan LovrenJosip ŠutaloJoško GvardiolMateo KovačićMarcelo BrozovićLovro MajerNikola VlašićMario PašalićLuka SučićMislav OršićBruno PetkovićMarko LivajaAnte BudimirAndrej KramarićIvan PerišićDomagoj VidaKristijan Jakić

Ostale Vijesti