Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Germanijak.hr postava 26. kola: Pivarićev klizeći start potez kola, po tri igrača Rijeke i Lokosa

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 07.03.22. | 15:51

Još jedno sjajno kolo je za nama, a svakako su 'iznenadili' remiji Osijeka i Hajduka koji ne smiju tako prosipati bodove ukoliko misle do naslova prvaka, dok su Dinamo, Rijeka i Gorica upisali rutinske pobjede.

Kolo iznenađenja, možemo slobodno reći, jer kad dva od četiri pretendenata na naslov prvaka ne ostvare pobjede za koje su mnogi vjerovali da hoće, onda je teško doći do nekog drugačijeg zaključka. Iako bi rezultat prve utakmice 26. kola dao naslutiti da smo imali miran uvod u vikend, stvarnost je ipak nešto drugačija, budući da na utakmici Lokomotive i Osijeka uzbuđenja nije nedostajalo. Naročito pred sam kraj ogleda…

Osijek je u Kranjčevićevu stigao kao favorit, ali Bjeličin pragmatični pristup ipak nije naišao na plodno tlo. Uvjeti su bili teški, ali to nije izlika, jer ako žele doći do svojeg prvog naslova prvaka, Osječani si kikseve kao što je remi protiv Lokosa ne smiju dopustiti.

Velike probleme Škoriću i Lončaru zadavao je neumorni Kulenović, dok je Aliyu u nekoliko navrata pobjegao gostujućoj obrani i našao se u dobroj poziciji. Domaćini najviše žale za velikom prilikom Kačavende, ali njegov promašaj glavom je cijena odrastanja. Nisu mu u klubu zamjerili, znaju da je on prva violina kluba i da će jednog dana ostvariti vjerojatno najveći izlazni transfer u povijesti kluba, a svojim dosadašnjim predstavama kupio si je mir i sigurno mjesto u početnoj postavi. Sjajnu utakmicu odigrao je Mersinaj, baš kao i rutiner Maleš čija je predstava prošla potpuno ispod radara. Nekadašnji kapetan Rijeke je 'pojeo' Žapera, dok su Caktaš i Kleinheisler bili praktički nevidljivi kraj njega. Nosio ih je u svim duelima, svih 90 minuta odradio na visokoj razini te njegovo uvrštavanje u momčad kola nikad nije bilo sporno.

Nadalje, treba pohvaliti i Pivarića, nekadašnjeg člana zagrebačkog i kijevskog Dinama koji je bio opasan i prema naprijed, ali je njegova fantastična defenzivna reakcija kad je u klizećem startu uspio spriječiti sigurna pogodak Osijeka u dodanom vremenu potez kola.

U subotu smo prvo imali priliku uživati u ogledu Dinama i Šibenika u kojem je domaćin uvjerljivo slavio (3:0), dok bi u kasnijoj utakmici Rijeka 'na mišiće' svladala Farmaceute koji su pružili dobar otpor prvih 50-ak minuta (3:0).

Dinamo nije imao velikih problema u obračunavanju s potonulim Šibenikom. Kartelo je 'preko noći' postao bivši, ali Plavi za Narančaste nisu imali milosti. Zabili su im tri, a da je bilo potrebe, još toliko pogodaka je moglo završiti u mreži gostiju. Kopića sigurno veseli buđenje Petkovića i prvijenci Bočkaja i Baturine, dok je na golu slobodno mogao biti i neki junior kojem bi se tako ostvario dječački san budući da Šibenčani nijednom nisu opasnije zaprijetili domaćinu.

Petar Bočkaj naplatio je dobre igre u prvenstvu te je kontinuirano dobrim nastupima itekako zaradio svoje mjesto u postavi kola, s tim su tu mogli biti i Josip Šutalo i Bruno Petković koji je jako lijepo poentirao.

Nakon toga je na rasporedu bila utakmica između Rijeke i Slavena, a iako rezultat nagovješćuje još jedan dan u uredu domaćina, Plavo-bijeli su teško došli do pobjede.

Tomić je pogodio sa zamjenama, Čerin je preokrenuo utakmicu, a slovenski veznjak prvo je upisao 'predasistenciju' kod prvog pogotka, zatim asistenciju kod drugog, a za kraj je sve zaključio i zabivši za konačnih 3:0.

Velkovski je odradio dobru utakmicu u obrani, baš kao što je uputio udarac glavom kod gola za 3:0 kojeg je Šušak odbio direktno na nogu Čerina. Isto tako, Drmić je opet bio raspoložen jer kod prvog gola je baš on (uz dodavanje Čerina) bio ključan da se naruši defenzivni blok gostiju, drugi gol je zabio, a prije trećeg je izveo udarac iz kuta.

U nedjelju smo vidjeli prekid dugog posta momčadi iz Turopolja, da bi onda Istra 1961 otkinula Hajduku dva važna boda u borbi za naslov prvaka.

Iz Gorice smo izdvojili Musu Muhammeda koji je postigao drugi pogodak na susretu te vratara Dominka Kotarskog sjajno reagirao u nekoliko situacija. Vratar Ajaxa na posudbi u Gorici je obranio neke jako dobre udarce gostiju, a ponajviše treba istaknuti obrane Majstoroviću i Kukoču. Da je kojim slučajem pokleknuo, naročito na udarac mladog veznjaka Kukoča koji se prometnuo u tragičara utakmice, rezultat bi možda bio drugačiji.

Samir Toplak se poslije utakmice najviše zahvalio bivšem treneru i svojem prijatelju Krunoslavu Renduliću te je istaknuo kako je ovo i njegova pobjeda, da je on najviše promjena napravio na psihičkoj bazi, ali očigledno je baš to bilo potrebno Turopoljcima budući da su na kraju uvjerljivo i rutinski slavili.

Posljednja utakmica 26. kola 1. HNL također je bila jako zanimljiva. Gosti su poveli nakon pola sata igre kad je Ferro ispucao jednu loptu, Kalinić pretrčao svojeg čuvara i onda sjajno, od vratnice, zabio za vodstvo.

Sve to je poništio Beljo početkom drugog dijela, a za taj pogodak su mu 'zajednički asistirali' Katić i Mišković. Desetka domaćina je ukrala loptu nesmotrenom stoperu gostiju koji nije u najboljoj formi te je onda kao na pladnju poslužio Belju kojem nije bilo teško poentirati. Svega par minuta nakon tog gola za izjednačenje su gosti ponovno došli do vodstva, ali nakon pregleda VAR-a je pogodak opravdano poništen zbog prekršaja Kalinića nad Perkovićem.

U 26. kolu 1. HNL vidjeli smo 15 žutih kartona i jedan crveni, dosuđena su dva jedanaesterca, s tim da je uspješnost realizacije bila polovična.

POTEZ KOLA – Josip Pivarić

Iako smo u ovoj rubrici navikli gledati sjajne pogotke, požrtvovna reakcija Josipa Pivarića bila je ne samo 'play of the day' već 'play of the week'. Odličnu utakmicu odigrao je Pivarić u oba pravca, a onda je u posljednjoj minuti utakmice spriječio siguran pogodak gostiju izbivši loptu s gol crte. Nerijetko osporavan, Pivarić je pokazao kako ne igra samo zbog 'starih zasluga', već je on i dalje jedan od najboljih igrača HNL-a na njemu prirodnoj poziciji. Budući da nije bilo Milićevića, igrao je u posljednjoj liniji, s tim da jednako tako kvalitetne partije pruža i kad igra na mjestu lijevog krila.

Germanijak.hr postava 26. kola.

 

1. HNL, 26. kolo

Petak, 4. ožujka

Lokomotiva – Osijek 0:0

Subota, 5. ožujka

Dinamo – Šibenik 3:0

Rijeka – Slaven Belupo 3:0

Nedjelja, 6. ožujka

Gorica – Hrvatski dragovoljac 4:0

Istra 1961 – Hajduk 1:1

1.HNL, 27. kolo

Petak, 11. ožujka

Šibenik – Lokomotiva 18.00

Subota, 12. ožujka

Slaven Belupo – Istra 1961 15.00

Hajduk – Dinamo 18.00

Nedjelja, 13. ožujka

Hrvatski dragovoljac – Rijeka 15.00

Osijek – Gorica 17.05

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno.18+


Tagovi

HNK GoricaDinamo ZagrebHajdukHNK RijekaRijekaGermanijak postava kolaGermanijakHNLJosip Pivarić

Ostale Vijesti