Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

Napad ovaj put nije izvukao Hajduk, (bez)vezni red Bijelih se napatio u Puli

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 07.03.22. | 09:53

Splićani su osvojili samo bod na Aldo Drosini, više od toga nisu ni zaslužili

Neplanirani gubitak dva boda hajdukovcima je teško prihvatiti, došli su u Pulu s jasnom ambicijom, uz sebe su imali ogroman broj navijača, nije im nedostajalo motiva pa čak ni želje, ali zakazali su tamo gdje je najvažnije. Momčad Valdasa Dambrauskasa nije pokazala igru koja bi joj donijela pobjedu, dio zasluga za to pripada hrabrim i koncentriranim domaćima, drugi dio je manjak ideje pa i kvalitete u redovima Splićana. Ponekad nije dovoljno samo odjenuti bijeli dres da bi kod protivnika izazvali strah i poštovanje te prekrili vlastite manjkavosti, ponekad nešto treba i odigrati da bi zaslužili pobjedu. Jučer na Aldo Drosini Hajduk niti je igrao dobro, niti je zaslužio pobjedu, bod je najviše što su mogli ponijeti u Split.

Pet minuta pritiska na obranu domaćih na početku utakmice možda je najbolji dio igre Splićana, ali čim je Istra 1961 prvi put ozbiljno došla pred vrata Hajduka situacija se na travnjaku promijenila. Shvatili su domaći da Hajduk ipak nije bauk, spustili su loptu na travnjak i unatoč neravnoj podlozi težili kombinatorici, nadigravanju i posjedu lopte. Čim su dodavanja domaćih veznjaka počela prolaziti između Hajdukovih linija prema napadačima Bandeu, Miškoviću i Belji razbijena je struktura igre Hajduka. Vezni red Splićana patio je u većem dijelu utakmice, već smo ove sezone dosta puta vidjeli da Fossati i Vuković slabo reagiraju kad su pod pritiskom protivničkih igrača odnosno kada nemaju vremena i prostora za razmišljanje. Dok veznjaci domaćih bez straha dolaze po loptu s igračem na leđima te odigravaju iz prvog ili maksimalnog drugog dodira, Hajdukovi veznjaci to rijetko čine. Možda je riječ o strahu od pogreške, možda nisu naučeni na takav način igre, ali sve to možemo pripisati manjku kvalitete. Nogomet je igra u kojoj se mora preuzeti rizik, u kojoj će profitirati onaj tko bolje igra pod pritiskom te može stvoriti višak igrača u sredini terena. Driblingom jedan na jedan, ili još bolje, točnom i pravovremenom predajom lopte. Pritom ne mislimo na predaju lopte unatrag prema stoperima ili bekovima već prema naprijed, ka napadačima ili krilnim igračima. Svi koji to ne mogu i ne ponavljaju, nisu dovoljno kvalitetni za momčad koja ima šampionske ambicije te želi pa čak i mora igrati napadački nogomet.

Kad se gubi prevlast u sredini terena onda se traže drugačija rješenja, Hajduk često preskače igru i kroz individualnu kvalitetu napadača dolazi do prigoda i golova. U Puli je jučer poveo slučajno, Ferro je u gužvi ispucao loptu po idealnoj putanji, Nikola Kalinić je imao dosta prostora za bijeg, a protiv sebe je imao prilično sporog Einara Galileu. Brži braniči teško bi se doveli u situaciju da ih Kalinić pretrči jer iskusni napadač nikad nije bio igrač prostora niti neuhvatljivog trka. Ali, kad mu je već ponuđena prilika on će je iskoristiti, realizacija kod Kalinića nikad nije bila problem.

Vodstvo Hajduka nije promijenilo ništa u načinu igre, a to je porazna činjenica za Splićane. Istra 1961 je i dalje ostala pri planu da okomitim dodavanjima te promjenom strana drži loptu u posjedu i vrijeme provodi na polovici Hajduka. Ciljano su domaći napadali preko desne strane, mladi Lisica je visokim postavljanjem natjerao Melnjaka da razmišlja uglavnom o obrani, a čim Biuk ne bi došao u pomoć obrani bilo je opasno po Hajduk. Istina, izjednačenje je došlo nakon velike pogreške Nikole Katića, ali prethodno je Istra 1961 nekoliko minuta bila u kontinuiranom napadu, sve lopte u kazneni prostor dolazile su s desne strane domaćih. Hrabrost domaćih je nagrađena golom, isplatio im se visoki presing, a na ruku im je išla i primjetna nervoza igrača Hajduka.

Tek kad su primili gol Splićani su se trgnuli, došli su u napad s više igrača i uspjeli zatresti mrežu. Čini se da je Nikola Kalinić rukom po licu zahvatio Perkovića, nespretno i nesretno, ali i nedozvoljeno. Poništeni pogodak dodatno je pojačao nervozu kod Kalinića koji je bio željan igre, a rijetko je imao priliku da lopta dođe do njega. Dobio je žuti karton, shvatio je Dambrauskas da bi ga nervoza mogla koštati i drugog kartona pa ga je uskoro povukao iz igre. S promjenama se izgubilo nekoliko minuta, a nisu puno donijele Hajduku jer je Istra 1961 postavila gust blok pred Lučićem. U takvim završnicama utakmica teško je pričati o nogometu i planu igre, važna je samo prava reakcija na brojne ubačaje iz dubine ili prekide. Napadao je Hajduk na silu, iz čega se stvorila šansa za Ljubičića u 93. minuti, ali mladi napadač nije još razvio realizatorski instinkt. Mogao je zabiti i donijeti pobjedu Hajduku, sigurno bi se onda i loš dojam igre Bijelih zaboravio.

Međutim, ostalo je 1:1, uz slabu igru Hajduka kakvu smo već viđali ove sezone. Dosta je bodova osvojeno na račun individualne kvalitete Marka Livaje, ali ne može to trajati unedogled.

Livaja je jučer bio dobro čuvan, dobio je manje lopti nego inače jer su Puljani diktirali ritam igre i držali posjed te na taj način držali hajdukovce daleko od vrata. A Livaja, N. Kalinić pa i Biuk nisu igrači kojima je obavezna igra jaka strana, neće se uvijek vratiti u pomoć obrani i to je Istra 1961 znala iskoristiti. Valdas Dambrauskas je vjerovao da će napadačka kvaliteta i ovaj put izvući Splićane, ali s neuvjerljivim veznim redom te prestrašenim stoperima teško je bilo doći do situacije da napadači donesu prevagu.

Premalo je Hajduk pokazao na Aldo Drosini da bi uzeo očekivanu pobjedu, ali sad je to prošlost. U subotu na Poljud stiže Dinamo, biti će to sasvim drugačija utakmica, a sve će ovisiti o psihološkoj i taktičkoj pripremi za derbi. Pobjeda bi Splićane vratila u igru, remi ili poraz bi ih udaljili od borbe za titulu, najviše u psihološkom smislu.

1. HNL, 26. kolo

Petak, 4. ožujka

Lokomotiva – Osijek 0:0

Subota, 5. ožujka

Dinamo – Šibenik 3:0

Rijeka – Slaven Belupo 3:0

Nedjelja, 6. ožujka

Gorica – Hrvatski dragovoljac 4:0

Istra 1961 – Hajduk 1:1



Tagovi

HajdukNikola KatićNikola KalinićValdas DambrauskasMarko LivajaHNL

Ostale Vijesti