Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

Beljo zaustavio Hajduk, Bijeli izgubili dva važna boda u utrci za naslovom prvaka (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 06.03.22. | 19:00

Splićani nisu uspjeli uzeti bodove na Aldo Drosini i sad zaostaju pet 'punata' za vodećima, Dinamom i Osijekom

Istra 1961 i Hajduk odigrali su 1:1 na Aldo Drosini, Splićani su vodili golom Nikole Kalinića u prvom poluvremenu, izjednačio je početkom nastavka Dion Drena Beljo, a gosti do kraja utakmice nisu uspjeli doći do pobjede. Jedan gol im je poništen zbog prekršaja Kalinića na početku akcije, ali malo su šansi stvorili da bi uzeli puni plijen u Puli.

Gonzalo Garcia zbog nekoliko izostanaka u sredini terena nije imao previše dvojbi oko početne postave. Na klupi je ostao nedovoljno oporavljeni Mlinar, od prve minute krenuo je ofenzivac Hassane Bande.

Nekoliko je promjena morao napraviti Valdas Dambrauskas u odnosu na utakmicu protiv Gorice, zbog lakše ozljede u Splitu je ostao Grgić pa ga je zamijenio Vuković, umjesto Eleza krenuo je Ferro, umjesto Mlakara zaigrao je Nikola Kalinić.

Splićani su odmah visoko napali obranu domaćih pa su u prvih pet minuta uputili nekoliko udaraca. Vuković je u trećoj minuti iz voleja poslao loptu visoko preko vrata, potom je Livajin slobodan udarac u četvrtoj minuti završio u bloku, lopta se odbila do Sahitija čiji snažan udarac u korner odbija Lučić.

Puljani uzvraćaju vrlo brzo, kroz sredinu je u šestoj minuti prošao Bande i htio kombinirati s Beljom da bi među dvojicom gostujućih igrača lopta ostala pred Bandeom čiji udarac s 18 metara odlazi malo preko grede. Bio je to znak domaćima da mogu igrati bez straha protiv favorita pa su uspostavili ravnotežu i sve mirnije držali loptu u svom posjedu.

Na novo uzbuđenje čekalo se do 21. minute kada je u potpuno bezopasnoj situaciji domaći vratar Lučić zamalo darivao goste. Oklijevao je s ispucavanjem lopte koju mu je vratio Da Silva pa je pogodio u glavu Biuka, srećom po Lučića lopta mu se odbila točno u naručje.

U 24. minuti u akciji su po lijevoj strani bili Beljo i Mišković, veznjak Istre 1961 se driblingom riješio Katića i ubacio na glavu 20-godišnjeg napadača koji iz teške pozicije nije mogao biti precizan.

Izgledali su domaći dobro u tim trenucima, za nijansu bolje od Hajduka, ali onda su gosti iz ničega došli do vodstva.

U borbi za loptu na 25 metara od vrata Hajduka Ferro je napamet napucao loptu prema napadu, Nikola Kalinić je od sredine igrališta krenuo u sprint i pretrčao sporog Galilelu te preciznim udarcem s 15 metara loptu od vratnice poslao u mrežu. Majstorski je to bio potez iskusnog napadača, trener domaćih vjerojatno je bio silno razočaran povratnom trkom Španjolca Einara Galilee, dopustio je Kaliniću da ga pretrči pa nije bilo spasa za Istru 1961.

Puljani su se iz ničega našli u minusu pa su do poluvremena pokušali doći do izjednačenja. U 38. minuti za prostor se izborio Mahmoud, udarac je zapeo u bloku Katića i Ferra, pregledavalo se nakratko je li negdje bilo igranja rukom, ali sve je bilo čisto.

Posljednji pokušaj u prvom dijelu imao je lijevi bek domaćih Marin, nakon što je prošao dvojicu igrača s 15 metara je poslao loptu visoko preko vrata.

Nastavak je u 48. minuti udarcem s 20 metara otvorio Sahiti, ali lako je to obranio Lučić. Potom je Istra 1961 preuzela inicijativu, napadala je preko brzog Lisice čiji ubačaj u 51. minuti nije dobro uhvatio vratar Kalinić pa je Katić morao spašavati. U 53. minuti opet Lisica pobija desnu stranu i šalje loptu u sredinu, Ferro odbija do Miškovića koji se namjestio na udarac i tukao točno u dobro postavljenog Kalinića. Ipak, ni minutu kasnije domaći dolaze do izjednačenja. Veliku pogrešku napravio je Katić, poigravao se pred svojim kaznenim prostorom pa mu je Mišković uzeo loptu i nesebično asistirao Dionu Drena Belji za 11. gol sezone.

Odmah je Hajduk krenuo po novi gol i vrlo brzo ga postigao. N. Kalinić se ubacio u kazneni prostor na desnoj strani, vratio na petera gdje je Melnjak bio blokiran, ali lopta je došla do Stipe Biuka kojem nije bilo teško pogoditi mrežu. Krenulo je veliko slavlje gostiju, ali trebalo je pregledati snimku gola jer je u začetku akcije Kalinić rukom po licu udario mladog Perkovića koji je pao pa se ustao. Dugo se pregledavala snimka u VAR sobi, na koncu je glavni sudac Pejin otišao sam provjeriti situaciju i odlučio da je Kalinić napravio prekršaj, čini se da je rukom zahvatio Perkovića po licu. Uz to je Pejin pokazao žuti karton iskusnom napadaču Hajduka.

Izazvalo je to nervozu kod Kalinića, nedugo potom ušao je u konflikt s Caseresom na sredini terena, sudac Pejin odlučio je situaciju smiriti usmenim putem.

Uskoro je trener gostiju Dambrauskas krenuo s promjenama, u razmaku od nekoliko minuta iz igre je izvadio Sahitija, Biuka i N. Kalinića, dao je priliku Mlakaru, Atanasovu i Ljubičiću.

Htio je Hajduk uspostaviti pritisak, ali Puljani su bili koncentrirani u obrani i opasni u napadu. U 76. minuti su nakon kornera došli do prilike u gužvi pred vratima, Mlakar je u posljednji trenutak izbacio loptu u korner ispred Da Silve.

Splićani su do nove prigode došli u 82. minuti, Livaja je odličnom dijagonalom pronašao Mlakara koji je iskosa s desetak metara natjerao Lučića da odbije loptu preko grede. Jačao je pritisak Hajduka u završnim minutama, koristili su svaku priliku da loptu što prije pošalju u kazneni prostor, ali brzo im jer prolazilo vrijeme. Pejin je pokazao da će se igrati pet minuta sudačke nadoknade, u trećoj od njih Hajduk je došao do dobre prilike kada je Livaja ubacio, a Ljubičić s desetak metara loše zahvatio loptu i promašio vrata.

Morao je Pejin još produžiti nadoknadu jer su domaći mijenjali, a Caseresu se ukazivala pomoć. Još jednom je pokušao zaprijetiti Hajduk u 97. minuti, Mlakar je s desne strane ušao u kazneni prostor i poslao loptu u ruke Lučića, nije to bilo dobro rješenje Hajdukovog Slovenca. Više nije bilo vremena za Hajduk, na Aldo Drosini ostrali su bez dva važna boda.

1. HNL 26. kolo

Istra 1961 – Hajduk 1:1

Pula, stadion Aldo Drosina

Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac) VAR: Dario Bel (Osijek)

Strijelci: 0:1 N. Kalinić (30') 1:1 Beljo (54')

Žuti kartoni: Mahmoud 70' (Istra 1961)  N. Kalinić 60', Mikanović 63' (Hajduk)

Istra 1961 (3-4-3): Lučić – Da Silva, Galilea, Perković – Lisica, Mahmoud (79' Mlinar), Caseres (90' Maurić), Marin – Bande (90' Ivančić), Mišković (85' Kapitanović), Beljo

Hajduk (4-2-3-1): L. Kalinić – Mikanović, Katić, Ferro, Melnjak – Vuković, Fossati – Sahiti (67' Mlakar), Livaja, Biuk (73' Atanasov) – N. Kalinić (73' Ljubičić)

1. HNL, 26. kolo

Petak, 4. ožujka

Lokomotiva – Osijek 0:0

Subota, 5. ožujka

Dinamo – Šibenik 3:0

Rijeka – Slaven Belupo 3:0

Nedjelja, 6. ožujka

Gorica – Hrvatski dragovoljac 4:0

Istra 1961 – Hajduk 1:1


 *Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+

 


Tagovi

HajdukIstra 1961HNL

Ostale Vijesti