Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Gorica stigla do pobjede nakon dugog posta, Dragovoljci ispraćeni s pokerom golova u mreži (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 06.03.22. | 16:32

Uspješna premijera Samira Toplaka na klupi Bikova, Gorica je nadigrala Dragovoljac i iskoristila sve njegove slabosti.

Nakon sedam poraza, osma utakmica jednostavno mora drugačije završiti. Gorica nakon neobjašnjivo dugog niza utakmica bez pobjeda, danas je jednostavno morala pobijediti na domaćem terenu, i to uz novog trenera Samira Toplaka. Hrvatski dragovoljac je idealan protivnik za nadigravanje i eventualni povratak u formu. No, otkako su na Kajzericu stigli Rijekini mladi puleni, koje posljednjih nekoliko tjedana vodi Dragan Tadić, Dragovoljci su sve teži plijen. Goričani su danas ipak zasluženo slavili, premda ostajemo dojma kako je utakmica mogla komotno završiti i drugačije da su se neke stvari drugačije rasplele u prvom dijelu.. Konačni rezultat 4:0

Sve najbitnije se dogodilo u prvom poluvremenu. Gosti su, u skladu s najavama trenera Tadića, poprilično hrabro ušli u susret bez pretjeranog respekta prema domaćinu koji je danas imao novog trenera. Do desete minute smo, kako smo već i navikli, gledali terensku inicijativu Goričana koji su objeručke prihvatili niski blok momčadi u crnim dresovima. Uz veliki broj igrača koji su bez rizika ulazili u posljednju trećinu igrališta, već su u desetoj minuti iznudili jedanaesterac. Skupu je školu platio 17-godišnji Marino Kukoč (na posudbi iz Rijeke), naime, rukom je tek lagano odgurnuo Mitrovića koji pada na pod, a sudac Bebek bez VAR provjere šalje loptu na bijelu točku, uz usputni žuti karton za tinejdžera.

Ohrabren pogotkom na Poljudu, odgovornost pucanja je preuzeo Anthony Kalik. Austalac je opalio u desnu stranu bez dovoljno siline, Šubarić brani!

Gosti su s tom obranom dobili krila. Othvrali su se iz početnog pritiska Gorice i polako, sa sve većim brojem igrača, ulazili su opasnu zonu ispred Dominika Kotarskog. Uglavnom se višak otvarao između linija, otprilike na rubu šesnaesterca. Prvi koji je pokušao ugroziti Kotarskog bio je Majstorović, vratar Gorice brani lijepom paradom.

Pet minuta kasnije, kazna. Gosti u crnim dresovima su opet ostali dekoncentrirani, opet je dosuđena najstroža kazna, opet zbog Marina Kukoča. 17-godišnjak ovog puta nije napravio faul, već je igrao rukom pred očima suca Bebeka koji opet, bez zadrške, šalje loptu na bijelu točku. Nakon nepreciznog Kalika, odgovornost je pala na Atiemwena. On je prevario Šubarića, zapucao u lijevu stranu i bez problema doveo domaćina u vodstvo.

S primljenim pogotkom, osjetio se i pad energije kod gostiju. Po tko zna koji put ove sezone, Crni dobro otvaraju susret, prijete i pokušavaju, samo da bi ih greške poput one kakvu je naparavio Kukoč vratile nazad na početak. U neku ruku, to je i očekivano, dres Dragovoljaca trenutno nose mahom mladi i neiskusni igrači, ponajviše oni koji su stigli na Kajzericu kao igrači Rijeke.

Do poluvremena pamtimo "lovrićevski" pokušaj Mitrovića, srećom po Šubarića, lopta je odsjela na stativi.

A onda, ključan trenutak utakmice. Igrala se 45. minuta, Gorica povlači kontru, a Šubarić, očigledno nesiguran u mogućnosti svojih stopera koji su okružili Atiemwena, sam uzima “pravdu u svoje ruke”, izletava iz šesnaesterca i radi blagi prekršaj nad Nigerijcem. Pravila su ovdje jasna, izravan crveni karton za Šubarića i slobodan udarac za Goricu.

Rezultat se nije promijenio do poluvremena. Tadić je morao prisilno napraviti dvije promjene, izašao je iz igre utučeni Kukoč, ušao rezervni vratar Marić.

Očekivano, Gorica je kudikamo zadovoljnija otišla na odmor, uz gol prednosti i igrača više. Uz rezervnog vratara i desetoricom na terenu, Dragovoljci su već u prvim minutama nastavka pokazali kako bi ovaj susret za njih mogao završiti kobno.

Da će biti teško gledati drugo poluvrijeme iz perspektive navijača Crnih, nagovijestio je Musa Muhammed. Ubacio je Golubickas s desne trane, Smolčić loše reagira centaršut, što je naposlijetku lak posao za Musu koji puca iz velike blizine kraj nemoćnog Marića.

I tu je krenuo raspad sistema. Na 1:0 smo još koliko-toliko pratili sramežljive izlaske u napad, dok je drugi gol u potpunosti razvalio igru Tadićeve momčadi, ostavivši Marića na otvorenom raspucavanju prema njegovim vratima. U 52. Minuti je već bilo 3:0. Ovog puta je pogrijšio Marić, naime loše je odbio Babecov udarac iz velike udaljenosti, samo da bi se na povratnoj lopti našao Cruz zabivši svoj prvijenac u dresu Gorice.

Stigao je zabiti i Kalik. Opet je pogriješio Smolčić uz sporu reakciju na Kalikovu promjenu smjera. Australac je s ruba šesnaest metara prodao bazični “lažnjak” ostavivši Smolčića na krivoj nozi, i lijepo pogodio u mali mrežicu kraj impresioniranog Marića. Debi iz snova za Toplaka koji je otvorio drugi mandat na klupi Gorice uz dominantnu predstavu svoje momčadi.

Do kraja susreta, kontrolirani nogomet Gorice. Crveni dresovi su preuzeli posjed, sakrili loptu Dragovoljcima i mirno, uz sigurna dodavanja, odveli utakmicu do kraja. Iako je rezultat takav-kakav je, on ne pokazuje stvarnu sliku današnje utakmice. Imao je i Dragovoljac svoje trenutke na današnjem susretu, nije to bila jednosmjerna ulica prema Šubariću i Mariću, barem nije bila u prvom poluvremenu.

Bez obzira na trud i trku, Dragovoljce čekja još puno posla misle li postati konkurentni u ligi jačine HNL-a. Druga, iliti "prva liga" kako će biti zvana od iduće sezone, u ovom trenutku je realnost za momčad s Kajzerice. U idućem kolu Gorica putuje u Osijek dok će Tadićeva momčad u Kranjčevićevoj ugostiti Rijeku.


Gorica – Hrvatski dragovoljac 4:0

Stadion: Gradski stadion, Gorica

Sudac: Željko Bebek (Rijeka), VAR: Marin Vidulin (Kanfanar)

Strijelci: 1:0 Atiemwen(22’), 2:0 Musa Muhhamed (47’), 3:0 Caio Cruz (52’), 4:0 Kalik (59’)

Žuti kartoni: Atiemwen, Kalik (Gorica) / Frigan, Kukoč (Hrvatski dragovoljac)

Crveni kartoni: Šubarić (Hrvatski dragovoljac)

Gorica (4-2-3-1): Kotarski - Muhammed, Jovičić, Krizmanić (Golubickas 25’), Keita - Babec, Pršir (Delfi 46’) – Mitrović (Dvorneković 65’), Kalik, Atiemwen - Ciao Cruz (Fruk 65’)

Hrvatski dragovoljac (3-4-2-1): Šubarić - Vulikić, Galešić, Smolčić - Braut, Hodža, Kukoč (Marić 45’), Čirjak (Bašić 46’) - Majstorović, Bristrić (Perić 66’) - Frigan

1.HNL, 26. kolo

Petak, 4. ožujka

Lokomotiva – Osijek 0:0

Subota, 5. ožujka

Dinamo – Šibenik 3:0

Rijeka – Slaven Belupo 3:0

Nedjelja, 6. ožujka

Gorica – Hrvatski dragovoljac 4:0

Istra 1961 – Hajduk (17.05)


 


 


Tagovi

HNK GoricaHrvatski dragovoljacHNL

Ostale Vijesti