Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Dinamo uvjerljivom igrom i pobjedom obilježio jubilej, ide na Poljud kao lider prvenstva (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 05.03.22. | 16:58

Dinamo je na Maksimiru svladao Šibenik s 3:0 i na najbolji način obilježio 1000. utakmicu u HNL-u.

Dinamo će najveći hrvatski nogometni derbi, koji se iduće subote igra na Poljudu, dočekati kao vodeća momčad prvenstva. Plavi su danas u svojoj 1.000. utakmici od kada je HNL-a odigrali uvjerljivu i efikasnu predstavu protiv Šibenika i na kraju slavili s 3:0 iako je konačni rezultat mogao biti još uvjerljiviji u korist domaće momčad.

Dinamo se tako napunio samopouzdanje pred gostovanje u Splitu, a niti jednom igrač Dinama nije dobio žuti karton što znači da će Željko Kopić na Poljud moći poslati najjači raspoloživ sastav.

Iako se utakmica igrala u ranom terminu, u Zagrebu je bilo jako hladno. Početkom nastavka počeo je nakratko padati i snijeg! Unatoč tome na Maksimiru se okupilo više od 2.400 navijača. Na Zapadu se skupila manja grupa Funcuta koji su, kao i Boysi, istaknuli ukrajinsku zastavu, a domaći ultrasi došli u standardnom broju, glasni i dobro motivirani pred derbi na Poljudu koji se igra iduću subotu. Nakon utakmice okupljenim igračima pod Sjeverom skandirali su "Hoćemo pobjedu!", poručivši kakav ishod očekuju za tjedan dana.

Iako je Josipu Šutalu i Bartolu Franjiću prijetio treći žuti karton zbog kojeg bi propustili derbi na Poljudu iduću subotu, Željko Kopić obojicu je uvrstio u početnu postavu, a na stoperskoj poziciji društvo im je pravio Stefan Ristovski. Priliku na desnom wing-backu dobio je Dario Špikić, a umjesto Amera Gojaka, kojem je također prijetio treći žuti karton krenuo je Marko Bulat. U vrhu napada prvi put od prve minute priliku je dobio Mahir Emreli uz Brunu Petkovića i Mislava Oršića. V.d. trenera Šibenika Ivica Matas krenuo je s defenzivnom formacijom u kojoj je bilo pet braniča, a, kao što je i najavljeno, u kadru nije bilo suspendiranih Antonija Jakoliša i Stipe Bačelića-Grgića.

Od prve minute obje momčadi nametnule su visoki tempo, Dinamo je nametnuo posjed lopte, a Šibenik se, očekivano, usmjerio na kontranapade. U uvodnim minutama obje momčadi imale su po jedan zanimljiv ulazak s boka u suparnički kazneni prostor, ali su obrane otklonile opasnost. Prvu priliku vidjeli smo u 13. minuti, Petar Bočkaj centrirao je iz slobodnog udaraca, na prvoj stativi loptu nije zahvatio Mahir Emreli, a ista je došla do Darija Špikića koji iz blizine puca visoko iznad gola.

Dinamo je do vodstva stigao do 17. minuti. Nakon duge akcije, lopta je stigla do Josipa Mišića koji s lijevom nogom ubacuje u kazneni prostor, Petar Bočkaj je natrčao i u padu zabio svoj prvijenac u Dinamovom dresu.

Dinamo je većinu svojih napada kreirao po desnoj strani po kojoj su ordinirali raspoloženi Špikić i Emreli. U 24. Franjić je glavom zabio na ubačaj Mislava Oršića iz slobodnog udarca, ali se Dinamov branič nalazio u zaleđu te je gol poništen. Šibenik je u pravilu bio prilično bezopasan, imao je sredinom prvog dijela Livaković jedno daleko izletavanje s kojim je izbio loptu prije nego što je Ivan Delić stigao do nje i pokušao ugroziti Dinamova vrata. Dinamo je u tim trenucima imao preko 73 posto vremena loptu u svojim nogama, a sjajnu akciju Dinama vidjeli smo u 28. kada se Oršić povukao na 'šesticu' i sjajnom loptom uposlio Špikića koji se sjurio po desnoj strani, ali je umjesto u malu mrežicu, pucao kraj gola.

Emreli je dosta sudjelovao u igri, malo se izvlačio na krilo, malo je ulazio u sredinu. U 36. minuti, bio je blizu prvijencu, opalio je ljevicom s nešto više od 20 metara, svladao Rogića, ali je lopta odsjela na gredi. No, nije samo Emreli sudjelovao u igri. I preostala dva igrača Bruno Petković i Mislav Oršić, odlično su se kretali, izvlačili na krilo, spuštali po loptu i razigravali suigrače. Petković je u jednom navratu efektno pokušao škaricama, ali nije najbolje zahvatio loptu. Drugi put se sjajno oslobodio suigrača na rubu kaznenog prostora i pucao ljevicom kraj gola.

Do kraja prvog dijela vidjeli smo još udarac Šutala glavom nakon ubačaja iz kornera, no i taj pokušaj otišao je preko gola. Dinamo je u prvom dijelu imao 14 udaraca na suparnički gol od kojih je samo jedan, onaj Bočkajev, išao u okvir. Plavi su u prvom dijelu imali čak 78 posto vremena loptu u svojim nogama, a Šibenčani su se branili sa svih 11 igrača.

Prvu priliku u nastavku imao je Emreli. Azer se našao sam pred Rogićem, ali je dosta loše pucao i vratar Šibenika lagano je otklonio opasnost. Dinamo je sigurno kontrolirao tijek utakmice, pojedini pokušaji Šibenika iz kontranapada brzo su otklonjeni, a Plavi su u 58. stigli do zasluženog drugog gola. Ristovski je ubacio s desne strane, a Petković efektnim udarcem s 15-ak metara zabio svoj 10. gol sezone, prvi nakon 20. studenog prošle godine!

U 63. minuti vidjeli smo prilično neuobičajenu situaciju. Šibenik je izveo slobodni udarac, gotovo svi igrači Narančastih nalazili su se u Dinamovom kaznenom prostoru, lopta se odbila u noge igrača Dinama i Plavi su imali kontru - 3 na 1! Bočkaj je izbacio Oršića, koji na drugoj stativi traži Bulata, ali mladi Šibenčanin je bio je prekratak.

Drugu nevjerojatnu situaciju vidjeli smo nekoliko minuta kasnije. Mišić je izbacio Luku Menala koji se sam sjurio na Rogića no umjesto udarca odlučio se na dodavanje Komnenu Andriću koji s jednog metra nije uspio zabiti u praznu mrežu! U 71. minuti u igru su ušli Emir Dilaver umjesto Bartola Franjića, a Mislava Oršića zamijenio je mladi Martin Baturina. Pet minuta kasnije potonji je sjajnim udarcem s 10-ak metara Dinamu donio vodstvo od 3:0!

Do kraja utakmice vidjeli smo opasni pokušaj Marka Tolića s 20 metara, ali je lopta otišla preko gola. Dinamo je mirno priveo utakmicu kraju i s uvjerljivom igrom i pobjedom nagovijestio derbi.

U idućem kolu Dinamo gostuje u Splitu, a Šibenik na Šubićevcu dočekuje Lokomotivu.

Dinamo - Šibenik 3:0 (Bočkaj 17', Petković 58', Baturina 76')

Stadion: Maksimir, Zagreb

Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo), VAR: Marin Vidulin (Kanfanar)

Dinamo (3-4-3): Livaković - Ristovski, Šutalo, Franjić (od 71. Dilaver) - Špikić (od 60. Menalo), Mišić, Bulat, Bočkaj - Emreli (od 60. Andrić), Petković (od 77. Tolić), Oršić (od 71. Baturina)

Šibenik (5-3-1-1):  Rogić - Klopp, Grdić (od 66. Grezda), Perić, Bilić, Kvesić (od 86. Mina) - Ćurić, Skorup (od 66. Vidović), Attys (od 46. Sahiti) - Marin (od 90. Bikić) - Delić

Žuti kartoni: Skorup, Bilić (Šibenik)

Crveni kartoni: /

1.HNL, 26. kolo

Petak, 4. ožujka

Lokomotiva – Osijek 0:0

Subota, 5. ožujka

Dinamo – Šibenik 3:0

Rijeka – Slaven Belupo (17.05)

Nedjelja, 6. ožujka

Gorica – Hrvatski dragovoljac (15.00)

Istra 1961 – Hajduk (17.05)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Ostale Vijesti