Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Josip spasitelj: Pivarić požrtvovnom intervencijom spasio bod Lokomotivi, Osijek nije uspio zabiti

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 04.03.22. | 19:30

26. kolo 1. HNL je otvoreno uz utakmicu s puno prilika, ali bez pogodaka

Iz tjedna u tjedan, sve je više uzbuđenja u našoj 1.HNL. Kako i ne bi bilo kada po prvi put otkako je samostalnosti imamo čak četiri ravnopravna kandidata za osvajanje naslova. Osijek, Dinamo, Rijeka i Hajduk u lovu su na titulu, a da će svaki bod biti važan bilo je jasno još u prosincu, kada je remijem Hajduka i Osijeka na Poljudu završen jesenski dio prvenstva bez jasne slike i prilike o tome tko će biti novi ili novi/stari prvak.

Utakmicom Lokomotive i Osijeka otvoreno je 26. kolo najdražeg nam natjecanja, i to u popodnevnom terminu na Kranjčevićevoj ulici. S jedne strane tu je gostujući Osijek opijen pobjedom u Gradskom vrtu protiv Dinama, a s druge, neopterećena Lokomotiva koja iz tjedna u tjedan igra svoju igru i pakosti favoritima. Danas smo gledali upravo to. Lokomotiva je odigrala jednu koncentriranu utakmicu uz jaku disciplinu, držali su nulu sve do kraja, i najbitnije za Čabraju, izdržali finalni pritisak Bjeličinih trupa za konačnih 0:0

Krenulo je eksplozivno. Osijek je otvorio susret dominantno, uz jasnu želju da prvi postigne pogodak i tako neutralizira domaćina u namjeri da se razmaše u nastavku. To im nije uspjelo, poglavito zbog raspoloženog Nevistića. Golman Lokosa je morao intervenirati već u trećoj minuti kada je Mance zapucao nezogdno s otprilike deset metara, lopta ide pored gola. Tri minute kasnije, opet Mance u kombinaciji s Caktašem, ovog puta Nevistić brani neugodan pokušaj bivšeg napadača Hajduka.

I upravo je tu sve stalo. Osijek nije iskoristio svoje inicijalne prilike, pritisak se malo ispuhao, pa je utakmica očekivano ušla u balans. Lokomotiva je napokon primila loptu u svoje neoge i uz nešto više posjeda polako krenula prijetiti. Prva velika prilika je stigla u 24. Minuti. Pivarić je probio lijevu stranu igrališta i napravio višak, što mu je otvorilo više nego dovoljno vremena za centaršut. U petercu ga je spreman dočekao Aliyu koji puca u lijevu stranu mreže, Ivušić brana i spašava Osijek neugodnog iznenađenja.

Četiri minute kasnije, opet pokušaj glavom Lokosa, ovog puta se na udarac odlučio mladi Kačavenda, no njegov pokušaj odlazi preko gola. Najbolja prilika domaćina u prvom dijelu i svakako glavobolja za trenera Čabraju koji sigurno zna da protiv Osijeka bolju priliku od takve neće dobiti.

Do poluvremena se rezultat nije promijenio. Prvih dvadeset minuta je pripalo gostima, a kada oni nisu iskoristili svoje šanse, ukazala se Lokomotiva, no ni oni nisu bili precizni u svojim namjerama da postignu pogodak. Najpoštenijih 0:0 na odmoru, i novi pritisak na Osijek i trenera Bjelicu.

Početkom drugog dijela Bjelica je ubacio Leovca u igru, dok Lokosi nisu ništa promijenili, jer za to nije bilo ni potrebe s njihove strane.

Kako je krenuo drugi dio susreta, tako se počeo i ponavljati scenarij iz prvog poluvremena. Osijek je krenuo žestoko po pogodak, ali se opet, po tko zna koji put pokazalo da su Lokosi tvrdi orah. Primjerice, kada je Lovrić osvojio puno prostora na rubu šesnaesterca i zapucao u svom stilu, silovito lijevom nogom, ukazao se Nevistić i njegov udarac spremno obranio. Lokomotiva se kompaktno brani, a onda disciplinirano iznosi loptu sa svoje polovice.

Nakon inicijalnih pokušaja, poglavito Osijeka, igra je opet malo stala. Gosti su bili primorani preskakati igru, nije bilo protočnosti između linija što je scenarij koji itekako paše domaćinima. Baš kao i u prvom poluvremenu, Lokomotiva se strpljivo branila i čekala svoju priliku iz kontre.

Iz jedne takve prilike, kooju minutu od dvostruke izmejene u redovima Osijeka, Aliyu je zakuhao akciju po desnoj strani, ali povijest se ponavlja. Kačavenda opet nema mirnoće u završnici, rezultat ostaje isti.

Kad već spominjemo promjene, umjesto Kleinheislera je ušao Jugović, Mancea je zamijenio Mierez. Htio je s tim promjnama Bjelica ubrzati igru ali nije mu to pošlo za rukom, Jugović je uspio upropastiti obećavajuću šansu. Lovrić mu je nakon prekida poslao loptu u peterac, veznjak je promašio loptu i tako ostavio rezultat nepromijenjen.

Mogla je Lokomotiva to kazniti da je brzi Aliyu iskoristio Kulenovićevu osvojenu loptu. Nigerijac snažno puca, Ivušić sjajno brani. Puno sreće za goste, moglo je ovo lako završiti u mreži. Kako je utakmica odmicala prema kraju, tako je i krenuo sve jači pritisak Osijeka. Nije to niloa opsada gola, nije Osijek došao pred Nevsitića s pravom loptom, umorna Lokomotiva je izdržala sve nalete i tako, uz stress jer je udarac na "nezgodno mjesto" dobio Aliyu. Pogodila ga je loptau nezgodno mjesto i morao je napustiti igru.

U nastavku napada najveća šansa Osijeka. Mierez se poigrao s Mersinajem, ostavio ga na krivoj nozi, poslao loptu prema golu, a Ivan Pivarić spašava čisti gol intervencijom koja odsjeda na stativi. Nevjerojatno. Minutu kasnije, isto radi Mersinaj.

Osijek će naravno biti nezadovoljan. Bjelica je ovo morao dobiti. Prvenstvo se komplicira, čekamo Dinamo, Hajduk i Rijeku kako bi vidjeli u kojem stanju ćemo dočekati najveći derbi hrvatskog nogometa idućeg vikenda na Poljudu.

Lokomotiva - Osijek 0:0

Stadion: Kranjčevićeva ulica, Zagreb

Sudac: Mario Zebec (Varaždin), VAR: Igor Pajač (Zelina)

Lokomotiva (4-4-2): Nevistić - Cipetić, Mersinaj, Soldo, Pivarić - Kačavenda (Milićević 88'), Marić, Maleš, Aliyu - Dabro (Stojković 77'), Kulenović

Osijek (4-3-2-1):  Ivušić – Miloš (Leovac 46’), Škorić, Lončar, Jurčević – Caktaš, Žaper, Kleinheisler (Jugović 60’) – Fiolić, Lovrić (Fućak 77') – Mance (Mierez 60’)

Žuti kartoni: Mersinaj (Lokomotiva) / Škorić (Osijek)

Crveni kartoni:

1.HNL, 26. kolo

Petak, 4. ožujka

Lokomotiva – Osijek 0:0

Subota, 5. ožujka

Dinamo – Šibenik (15.00)

Rijeka – Slaven Belupo (17.05)

Nedjelja, 6. ožujka

Gorica – Hrvatski dragovoljac (15.00)

Istra 1961 – Hajduk (17.05)

 


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+

 


Tagovi

OsijekNK LokomotivaHNL

Ostale Vijesti