Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

INTERVJU - Član uprave Dinama u prvom istupu otkriva što se radilo ovog ljeta: “Fruk, Pašalić i Ivanović su bili ponuđeni Dinamu, ali ih Bišćan i Šimić nisu htjeli, a Mierez nije došao zbog Germanijakove ekskluzive”

Vrijeme Čitanja: 24min | uto. 31.10.23. | 11:30

Član Uprave GNK Dinamo Darko Podnar u svom prvom medijskom istupu otkriva detalje suradnje sa Darijom Šimićem, zašto je ovo ljeto slabo odrađen prijelazni rok, kakvo je zapravo stanje u Dinamu i zašto je sačuvan Sergej Jakirović

“Dvojac za koji nitko nema pojma šta rade u Dinamo”. Na taj smo način komunicirali pojavu Darka Podnara i Danijela Tomačića u Maksimiru.

I dok se o Vlatki Peras zna, manje-više sve, dok je Dario Šimić bio gurnut od strane navijača i politike da brine o sportskim pitanjima, Podnar i Tomačić bili su u debeloj hladovini. I vjerojatno im je odgovarao “modus operandi” u kojima ih nema previše u javnosti. Iskreno, nije niti neko vrijeme za “slikanje” jer kriza je ozbiljno načela Dinamo. Iz Lige prvaka ispali su treći europski razred, u HNL-u se gleda u leđa Rijeci i Hajduku a već drugi trener u sezoni igra svoje kvalifikacijske utakmice za ostanak na klupi.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kada smo otvorili kanal prema Darku Podnaru, nismo bili preveliki optimisti. Upravo smo mi bili ti koji smo često koristili njegovu pojavu da prikažemo situaciju u kojoj ne znaš “tko pije a tko plaća” u Maksimiru. Međutim, Podnar je na naše iznenađenje odlučio izaći iz spomenute hladovine. Uvjet je bio da nema zabranjenih pitanja… Da ne trošimo vrijeme sugovornika, ali niti svoje.

“To se podrazumijeva”, rekao je u uvodu član Uprave.

A ako je tako, onda smo krenuli s dva pitanja da testiramo da li uistinu Podnar baš tako i misli kako govori.

Dakle, vi ste bili u autu koji je na pregovore oko Miereza promašio stadion i umjesto na Pampas otišao na Gradski vrt. Pomalo neozbiljno…

“Nije istina da smo u Osijeku „promašili“ stadion. Jedina je istina da sam bio u autu s još nekoliko osoba. I uopće mi je smiješno to komentirati jer se radi o gluposti na razini dječjeg vrtića. Osijek poznajem jako dobro i poslovno i privatno i bio sam u njemu bar 50 puta u zadnjih nekoliko godina. Zamijeniti Pampas i Gradski vrt u trenutku kada cijela država priča o novom stadionu? Ajmo biti realni, koliko je to moguće? Takva glupost je plasirana s čistim ciljem da se nekoga predstavi kao potpunu budalu. Mogu pretpostaviti tko je i zašto takvu priču plasirao u javnost ali na to doista nemam namjeru trošiti vrijeme ni energiju”, reći će Podnar.

OK, što se zapravo dogodilo?

“Bili smo u autu i na putu prema Pampasu, nadomak Sjenjaku. U Osijek je tada bilo puno radova na cestama i cijeli je bio raskopan i bila je velika gužva. Zovu nas iz kluba i pitaju gdje smo a mi kroz šalu odgovaramo: “Evo nas na Gradskom vrtu, gdje ste vi”. I to je bilo sve. Međutim, nekome je odgovaralo da u javnost plasira priču da smo promašili stadion”.


Zašto niste demantirali?

“Kada bi demantirao sve što izlazi u javnost, ne bi imao vremena za ništa drugo”, jasan je član uprave Dinama zadužen za opće i međunarodne odnose u klubu, licenciranje a djelom marketinga i operative.

Ramon Mierez nije u konačnici stigao u Maksimir.

“Na našu žalost nije iako smo bili jako blizu. Htjeli smo ga uzeti na početku ljeta ali Osijek ga nije htio prodati jer im je trebao za Europu. Prije naše utakmice u Puli došao je do nas u hotel Ives Čakarun kojeg znam iz perioda dok smo iz Istre prodavali Matu Miloša u Benficu i koji je već imao neke razgovore sa sportskim direktorom Osijeka oko Miereza. Na tom sastanku nam je potvrdio da Osijek ima želju prodati Miereza po ispadanju iz Europe ali pod uvjetom da sve ostane tajna.Iz ovog razloga je Ives bio s nama u automobilu s kojim smo stigli iz Zagreba u Osijek. Da ne duljimo, sastanak oko Miereza je završio načelnim dogovorom da Mierez može doći u Dinamo poslije utakmice Osijek – Dinamo za tri milijuna eura odštete i određene igrače. Ali, ponovno je uvjet bio da bude tiho odrađeno i da nitko ne zna. Međutim, vaš kolega Ničota je to “provalio” na Germanijaku pa su nas zvali iz Osijeka i rekli da moraju otkazati već dogovorene uvjete jer su u strahu od Kohorte.”, otkrio je Darko Podnar prije nego smo ga suočili s drugim pitanjem.

A hoćete li komentirati priču da vas je u upravu Dinama instalirao Krešimir Antolić?

“Naravno da hoću”.

Gospodine Podnar, nije tajna da je Antolić lobirao za vas… Spominjalo se u kuloarima da ste se našli!

“Istina je da me početkom ožujka i prije Skupštine u ožujku kontaktirao bivši član Uprave gosp. Krešimir Antolić i pitao da li bih došao na razgovor u klub oko mog mogućeg dolaska u Dinamo te da me preporučio odgovornim osobama u klubu budući da su Istra i Dinamo imali vrlo kvalitetnu suradnju u proteklom razdoblju. Na tome mu mogu biti zahvalan i ne vidim problem u tome da me preporučio odgovornim osobama kluba. Na prvom sastanku koji je bio s gospođom Peras smo prošli neka osnovna pitanja oko mog eventualnog dolaska u Dinamo i zaključili da ćemo se ponovno čuti nakon Skupštine jer je za imenovanje članova Uprave zadužen Izvršni odbor na čelu s predsjednikom Barišićem. Svima je poznato kako je ta Skupština završila te sam nakon Skupštine zamoljen da dođem na razgovor s Predsjednikom Barišićem i članovima Izvršnog odbora. Nakon navedenih razgovora Izvršni odbor je donio odluku o mom imenovanju u Upravu kluba”.

Imate li i dalje kontakt s Antolićem?

“Nemam. I koliko sam čuo, on mi je to zamjerio”.


Dobro, Antolić je ionako prošlost u Maksimiru. Došli ste u ožujku i nekako smo cijelo vrijeme čekali vaš medijski istup. Mislite li da ste se trebali ranije predstaviti javnosti i navijačima?

“Prije svega, ne bih se složio da se dugo čekalo na moj medijski istup, pogotovo kad uzmemo u obzir sektore poslovanja za koja sam zadužen. Po dolasku u klub u ožujku su svi članovi Uprave dali kratki intervju koji je objavljen na klupskim komunikacijskim kanalima, a u kojem sam opisao gdje i što sam radio prije dolaska u klub i naveo za što ću biti zadužen u Dinamu. Od tada pa do danas fokus je bio na sportskim rezultatima, osvajanju prvenstva, ljetnom prijelaznom roku i kvalifikacijama za UEFA natjecanja. Normalno je da u tom dijelu sezone više istupa član Uprave za sportska pitanja, Predsjednica Uprave i Predsjednik kluba i tako sam funkcionirao i u Istri u kojoj sam proveo skoro 8 godina. Nemam potrebe za medijskim eksponiranjem i pojavljivanjem u medijima ako ne postoji točno određena potreba za moj istup. Novooformljena Uprava u ožujku je imala člana zaduženog za najvažnije područje djelovanja kluba, a to je sportski sektor i to je primarna tema interesa za veliku većinu naših navijača i članova. Tu funkciju do podnošenja ostavke je obavljao Dario Šimić. Smatrao sam sasvim normalnim da javnosti najvažnija pitanja, ona sportske tematike, upravo Dario Šimić komunicira jer je za to i bio zadužen. Naravno, predsjednica Uprave gđa Peras i predsjednik Barišić su bili oni koji su u više navrata jasno komunicirali strateške odrednice kluba. Nakon ostavke Daria Šimića ostao je određeni dio prostora koji moramo popuniti kroz ovakvu vrstu komunikacije s medijima i prema navijačima koji traže odgovore od Uprave na određena pitanja”.

Jedna od prvih važnijih odluka u kojima je Uprava sudjelovala bilo je imenovanje Igora Bišćana za novog trenera Dinama nakon odlaska Ante Čačića. Kako je došlo do te odluke i jeste li bili jedinstveni oko njegova izbora?

“Prije smjene gospodina Ante Čačića imali smo krizu rezultata koja je bila slična ovoj koju prolazimo proteklih nekoliko tjedana (remi s Osijekom, poraz u Šibeniku, poraz od Istre, remi s Goricom i ispadanje iz Kupa od Šibenika) te je u tom trenutku momčad izgledala loše i morali smo reagirati. U tom trenutku nije bilo logičnije opcije od Igora Bišćana. I s tom odlukom smo se složili svi članovi Uprave, a potvrda kvalitete te odluke je došla osvajanjem prvenstva koje je u jednom trenutku bilo dovedeno u pitanje. Nažalost, početkom nove sezone, nakon nesretnog poraza od Hajduka, neodlučenog rezultata s Goricom i nakon ispadanja iz kvalifikacija za LP u Ateni nismo imali drugog izbora od smjene trenera”.

Vratimo se malo na Bišćanov mandat. Činjenica je da su Šimić i on preuzeli kompletan sportski sektor i da vodili sportsku politiku kluba. Međutim, u javnosti se pričalo kako su mnoge njihove odluke doživjele “veto” od strane Uprave Dinama te da nisu imali dovoljno autonomije prilikom odlučivanja.

“Idemo reći kako je jedan od motiva ovog mog istupa u javnosti i da demistificiramo razne priče koje su punile medijski prostor svih ovih mjeseci, a o kojima je i Dario Šimić osobno pričao u nekim medijima nakon podnošenja ostavke. Dario Šimić je od strane Izvršnog odbora bio imenovan članom Uprave za sportska pitanja, a pod ista spadaju prva momčad i škola nogometa. Kao član Uprave davao je svoje prijedloge koji su se ticali prve momčadi te škole nogometa te je u tome imao potpunu neovisnost. Ostali članovi Uprave su se složili s većinom njegovih prijedloga. Naravno da smo imali pravo na osobna mišljenja i stavove ukoliko bi smatrali da određeni prijedlog nije dobar za Dinamo”, otkriva Podnar pa nastavlja:

“Dario Šimić je ustrojio sportski sektor po svojim željama i uz njega su u sektoru radili Marko Vukelić, Ivan Švedi te Igor Bišćan kao novi trener prve momčadi i Marko Marić s primarnom ulogom voditelja škole ali je nastupao i kao ispomoć Šimiću i Bišćanu oko pronalaska igrača za prvu momčad i to je i sam medijski komunicirao. Dovedeni su i novi treneri u školu nogometa. Nemojmo zaboraviti i famozni intervju na jednoj nacionalnoj televiziji gdje je i gospodin Stjepan Tomas sam objavio da je „od sutra“ novi sportski direktor a o čemu nitko u klubu nije imao informaciju dok nismo vidjeli javljanje u živo na televiziji. Nakon toga je to bilo opovrgnuto i predstavljeno ostalim članovima Uprave kao „nesporazum“. Važno je naglasiti kako je sportski sektor imao puno povjerenje Uprave jer je i u prvom predstavljanju Šimić obrazložio da je dugo godina radio kao skaut Milana i da ima kontakte po cijelom svijetu te su nas uvjeravali da imaju spremna kvalitetna rješenja za sve pozicije koje smo zajednički identificirali kao ključne. Svi članovi Uprave snose odgovornost za poteze Uprave i bili smo aktivno uključeni u cijeli proces, ali samu srž pregovora i inicijalnih kontakata smo prema dodijeljenim dužnostima prepustili Šimiću i drugim djelatnicima sportskog sektora. Konačni prijedlog određene odluke o dovođenju igrača ili raskida ugovora s igračem Dinama predstavljan je Upravi od strane Šimića ili drugog djelatnika sportskog sektora kojeg je Šimić zadužio za to ako je smatrao da je taj drugi djelatnik u tom trenutku prikladniji za to. Većina odluka je donesena jednoglasno ali kod nekih takvih prijedloga bilo je rasprave jer smo za raskide ugovora s određenim igračima Dinama htjeli znati zašto ih se otpisuje i zašto ih ne vide ni trener niti sportski sektor”.

U javnosti je krenula priča da netko iz Uprave kluba, ili više vas, onemogućava Darija Šimića da obavlja svoj posao. Rekli bismo da ste ga, prema tim navodima, sabotirali u njegovu području djelovanja. To je uostalom i sam dao naslutiti u medijskom istupu nakon što je otišao iz Maksimira.

“To je laž. Istina je da smo svaki njegov prijedlog analizirali iz više aspekata i prema tome donosili meritorne odluke na koje smo imali pravo, kako iz odgovornosti prema funkcijama koje obavljamo u Dinamu tako i iz ranijeg iskustva rada u sportskom klubu. Isto tako, do samog kraja prijelaznog roka smo slušali o pojačanjima iz Serie A i drugih jakih europskih liga i to je redovito izlazilo u javnost. Na žalost, nitko od tih igrača nije došao u Dinamu iako smo očekivali da će vrhunski napadač biti realiziran upravo u tom aranžmanu posudbe iz jednog od najvećih klubova Italije, Francuske ili Španjolske. Svi ostali prijedlozi igrača iz raznih liga, a bilo je tu vrlo interesantnih opcija, koje smo primali od nebrojenih agenata su odbijani od strane sportskog sektora”.


OK, ali zašto i kako su onda dovedeni igrači iz nogometnih provincija? Može li Bernauer iz 2. francuske lige biti pojačanje za Dinamo koji napada Ligu prvaka? Mihajličenko je već otpisan a Kaneko tek sada pokazuje da tu ima mjesta za njega. No, najveći problem bio je što se s njim nije moglo komunicirati obzirom da nije znao niti osnove engleskog jezika.

“Trojica navedenih igrača igraju na pozicijama koje su početkom prijelaznog roka naglašena kao prioritetna jer smo očekivali transfer Josipa Šutala, na lijevom beku je igrao Ljubičić kojem to ipak nije primarna pozicija te desno krilo na kojem smo tražili igrača koji može konkurirati Špikiću. Uz to smo tražili i kvalitetnu devetku kao alternativu Bruni Petkoviću jer ne možemo ovisiti samo o Bruni cijelu sezonu jer je to jednostavno nemoguće. I to se zadnjih nekoliko tjedana jasno vidi. Maxime Bernauer dolazi kao opcija transfera iz 2. francuske lige na naš stol već na početku prijelaznog roka ali je očito da su razgovori s igračem obavljeni puno prije nego su ostali članovi Uprave saznali za igrača i nakon rasprave o kvaliteti igrača sa skautskom službom kluba koja je imala rezerve prema željama trenera u pogledu Maximea. Potvrda istog dolazi nakon što nam dolaze fakture koje dokazuju da je dio sportskog sektora bez znanja i odobrenja Uprave otputovao u Francusku i s igračem dogovarao uvjete. Po prezentaciji igrača dolazi do rasprave o upitnoj kvaliteti igrača i kvaliteti 2. francuske lige jer igrač s 24 godine nikada nije igrao u prvoj ligi ali tada dolazi do inzistiranja trenera na dovođenju igrača i uvjeravanju sportskog sektora da igrač ima iznimnu kvalitetu, da je produkt odlične akademije i da se radi o nadogradnji momčadi i sljedećem velikom transferu. Na kraju je dano povjerenje mišljenju i uvjeravanju sportskog sektora i trenera Bišćana. Moram napomenuti da smo za navedenu poziciju imali alternative u obliku bivših igrača Dinama koji su izrazili želju za povratak u klub i mladih stopera koji igraju u ozbiljnim europskim momčadima. Sportski sektor je procijenio da je Maxime najbolji izbor iako smo u tom trenutku imali u kadru Morena Živkovića i Gurlicu za koje nisam siguran da su lošiji igrači i za koje nismo trebali plaćati odštetu”.

Ako smo dobro shvatili, sportski sektor je Bernauera odradio na svoju ruku i stavio Upravu pred gotov čin. Što je bilo s Kanekom?

“Takuro Kaneko je igrač koji je predstavljen Upravi nakon što je Šimić obavio sve potrebne predradnje s predstavnikom igrača u Hrvatskoj koji je već dovodio igrače iz Japana u Hrvatsku i obavio razgovore s japanskim agentima. Prezentacija i kvalitete igrača (brzina i realizacija) i njegove igre u tekućoj sezoni u Japanu su bile glavni argument za dovođenje igrača. Za istu poziciju smo imali opciju i Marca Pašalića kojeg je Igor Bišćan znao iz U21 reprezentacije i koji je bio nuđen Dinamu besplatno i koji je na kraju potpisao za Rijeku i trenutno je jedan od vodećih strijelaca HNL-a. Sportski sektor je samostalno procijenio da Pašalić nije igrač koji ima kvalitetu za Dinamo. Bogdan Myhailičenko je bio prijedlog Daria Šimića i Marka Vukelića. Istina je da smo imali još jednog lijevog bočnog igrača kao želju ali on je otpao radi povijesti ranijih ozbiljnih ozljeda. Uprava se slaže s dovođenjem igrača ali po dolasku igrača na pregled prije potpisa ugovora isti pada na pregledu radi određenih problema s koljenima. U tom trenutku sportski sektor dolazi s prijedlogom da se igrač mora dovesti jer je briljirao u prethodnoj sezoni i da je potvrđena kvaliteta, a da će potencijalna šteta u slučaju ozljede biti ograničena na način da se odšteta prethodnom klubu plaća po broju nastupa koji će igrač imati za Dinamo. Ja osobno, a siguran sam i za ostale članove Uprave, se nadam da će svi navedeni igrači pokazati kvalitete koje je isticao sportski sektor prilikom njihovog dovođenja i da će po prilagodbi biti dio uspjeha kluba u ovoj sezoni te da će uvjeriti trenera da kvalitetom pripadaju Dinamu”.

Kaneko se već počeo isplaćivati svojim pogotkom kojim je donio tri velika boda u nedjelju protiv Lokomotive. Iz neformalnih razgovora s nekim igračima Dinama saznali smo kako su zadovoljni njegovom kvalitetom i adaptacijom. A čini se da je i on svojski zapeo te već sada komunicira na engleskom jeziku kojeg svaki dan usavršava. No, zanima nas nešto i o propalim pregovorima s nekoliko igrača poput Bakrara iz Istre koji se već slikao u dresu Dinama, potom Alžirac Titraoui koji je mjesec dana putovao do Zagreba te jedan igrač Maroka.

“To su prijedlozi oko kojih je bilo najviše rasprave, mišljenja te postupanja članova Uprave. U tu grupu igrača bih dodao i Freya. Priča oko Bakrara je moram priznati nesvakidašnja. U inicijalnom kontaktu s upravom Istre, obaviješteni smo da je Dinamo za igrača već iskazao interes i da je Dinamo već nudio transfer igrača za 1.5 milijuna eura. To nam je bilo iznenađenje jer o tome Uprava nije prethodno razgovarala, iznos smo smatrali previsokim, krenuli u pregovore o drugim načinima da igrač dođe u Dinamo te se u razgovoru s Istrom, dogovorili za posudbu uz opciju kupovine i posudbu dvojice mladih igrača u Pulu. Finalizacija dogovora propada u trenutku kada igrač već potpisuje dokumente u Zagrebu jer sportski sektor Dinama obavještava sportskog direktora Istre da nema igrača Dinama za posudbu u Istru. Sljedeći dan Šimić inzistira na hitnom trajnom transferu igrača iz Istre u Dinamu za iznos od 1.6 milijuna eura što ostatak Uprave nije prihvatio. Inače, oba igrača koja je Istra htjela na posudbu su u narednih nekoliko tjedana posuđeni u druge HNL klubove”, otkriva Darko Podnar te zapravo sugerira kako je Dario Šimić bio “solo igrač” prilikom pregovora sa zainteresiranim igračima, njihovim agentima odnosno klubovima. Prema našim informacijama, Alžirac Titraoui je pao na liječničkom pregledu…


“Opcija dovođenja Titraouia je bio prijedlog sportskog sektora (konkretno Marka Marića i Daria Šimića) dok trener za istog igrača nije imao jasan stav jer su snimke na kojima je gledao igrača po trenerovim riječima bile „loše kvalitete“. Titraoui dolazi na liječnički pregled i ne prolazi ga jer ima određeni rizik za ozbiljnu ozljedu s kojima je naša liječnička služba već imala iskustva. Uprava donosi odluku o odbijanju transfera radi mišljenja liječnika te neprihvaćanjem prijedloga sportskog sektora da 30% budućeg transfera u startu pripada trećim osobama što bi bio presedan za Dinamo prilikom dovođenja anonimnih igrača. Isto tako nikome nije bilo potpuno jasno zašto se predlaže dovođenje veznog igrača za kojeg treba platiti odštetu a otpisivali smo naprimjer Niku Jankovića.

Čekajte, prijedlog za dovođenje Titraouia bio je taj da se u sljedećem transferu 30 posto dodijeli trećim osobama. To nas podsjeća na neke minule godine i modele poslovanja koji su trenutno predmet rasprave na sudu u Osijeku. Spomenuli ste i nekog igrača iz Maroka.

“Taj igrač, oprostite što se njegova imena ne mogu sjetiti u ovom trenutku, je bio prijedlog sportskog sektora na početku prijelaznog roka te se Uprava usuglasila s prijedlogom sportskog sektora. Na žalost, po nastavku pregovora igrača i agenta sa sportskim sektorom igrač iz meni nepoznatih razloga odbija nastaviti pregovore sa sportskim sektorom i prekida komunikaciju i nikada nismo dobili informaciju što se dogodilo s igračem za kojeg je dana suglasnost za dovođenje”.

Još jedno ime koje se spominjalo, a što je zapravo Germanijak donio ekskluzivnu informaciju jest napadač Michael Frey. Nakon što Dinamo nije zaključio taj posao, nogometni kuloari su nudili priču da je Uprava blokirala Dariju Šimiću taj transfer.

“Istina je da sportski sektor nije dobio suglasnost za dovođenje Michaela Freya iz vrlo jasnih razloga. Igrač je imao 29 godina, javno su dostupne medijske informacije da se radi o igraču koji je imao incidente u ranijim klubovima, koji je praktički svake sezone mijenjao klub te za trenutni klub nije nastupao zadnjih nekoliko mjeseci. Na posudbi u drugom klubu nije zabio pogodak nekoliko mjeseci a mi ga dovodimo ciljano kao navodno veliko pojačanje. Prijedlog za transfer takvog igrača iz trenutnog kluba gdje je praktički suspendiran i ne konkurira za momčad iako ima ugovor još godinu dana je bio 850.000 € transfer, 650.000 € neto plaća godišnje te ugovor na 2 godine. To je trošak za Dinamo od praktički 2.500.000 €. Šlag na tortu prijedloga je bio prijedlog da se naknada za dovođenje igrača isplati dvojici agenata za što nisam čuo do sada – jednom jer je agent igrača i drugom jer je igrača preporučio Dariju Šimiću. Te provizije bi bile dodatnih 180.000 € bruto i to smo jednostavno odbili jer je nonsens, da ne upotrijebim neku drugu riječ. A ono što je najzanimljivije je da navedeni igrač do danas nije nastupio ni minute u svom klubu u ovoj sezoni”.

I dok je sportski sektor sa Šimićem na čelu lutao po Europi tražeći igrače, nekako smo dojma da se Dinamo olako odrekao svoje djece. Niko Janković je vraćen iz Rijeke pa ponovno otišao u tu istu Rijeku gdje je jedan od najboljih igrača momčadi koja je prva na ljestvici. Anes Krdžalić je vraćen pa posuđen Lokomotivi, a miljenik tribina Marko Tolić morao je napustiti Maksimir.

“Anes Krdžalić je vraćen s posudbe na inzistiranje trenera. Za to smo platili naknadu. Nakon što smo igrača vratili i platili naknadu trener kaže da ga ne vidi u planovima i da ide na posudbu. Meni osobno neobjašnjivo. Mislim da je sličan primjer bilo forsiranje Topića krajem prošle i početkom ove sezone, a za kojeg je bilo jasno vidljivo da u ovom trenutku ne može konkurirati za prvu momčad Dinama. Niko Janković je po meni osobno veliki propust. Igrača smo vratili iz Rijeke nakon što je imao odlične nastupe za Rijeku. 2 dana prije nego što smo trebali krenuti na pripreme u Sloveniju trener ga obavještava da ga ne namjerava voditi na pripreme. Niko odlazi u Rijeku te je trenutno jedan od najboljih i najpotentnijih igrača u HNL-u. Mislim da dodatni komentar nije potreban. Marko Tolić je otišao u Slovačku jer ga se jednostavno nije vidjelo kao konkuretnog igrača ni od strane stožera niti od strane sportskog sektora”.


Kada smo kod Rijeke, iz pouzdanih izvora znamo da je Toni Fruk bio nuđen Dinamu. Nije ga se dovelo, sada je standardni član Rijeke i potencijalni reprezentativac. I sami ste rekli kako je Pašalić bio ponuđen Dinamu potpuno besplatno… Dojma smo da se tu moralo bolje reagirati.

“Slažem se. Fruka je izričito htio trener Bišćan koji ga je poznavao iz HNL-a i U21 reprezentacije te izrazio želju da ga se dovede. Nakon što smo kontaktirali agenta i nakon što smo dobili informaciju da ga je Fiorentina spremna pustiti za postotak budućeg transfera i da igrač traži jednu od najmanjih plaća u klubu jer želi doći u Dinamo isto je prezentirano sportskom sektoru. U tom trenutku trener mijenja mišljenje i sportski sektor se prestaje javljati agentu i igraču. Imamo mogućnost ga pratiti u dresu Rijeke gdje ga je doveo naš trenutni trener Jakirović nakon što je od igrača i agenta čuo da se sportski sektor Dinama ne javlja više igraču. Naknadno smo čuli da je ista priča bila i s Marcom Pašalićem i Ivanovićem koji su isto potpisali za Rijeku”.

U zaključku, ispada da je Dinamo propustio nekoliko igrača dovesti na Maksimir poptuno besplatno ili uz minimalnu odštetu a da su ti isti sada na Rujevici najbolje što lider prvenstva nudi…

“To ste vi rekli, ja sam samo iznio detalje. Dakle, nije Uprava bila protiv tih transfera već ih trener u suradnji sa sportskim sektorom nije imao u svojim planovima”.

Možda zbog takvog amaterskog pristupa danas Dinamo gleda u leđa Rijeci i Hajduku. Ako kod Bišćana i nije bilo dovoljno strpljenja, nakon gostovanja u Prištini i poraza u Velikoj Gorici odnosno od Viktorije u Maksimiru stali ste iza Sergeja Jakirovića. Zašto s njim imate strpljenja?

“Dinamo je u zadnjih nekoliko godina često imao seriju loših rezultata s puno kvalitetnijim i iskusnijim igračima. Prošle sezone je to bilo u ožujku i travnju. Trener Jakirović je doveden pred kraj prijelaznog roka kada je bilo teško dovesti dodatne igrače i što smo dijelom u konačnici i uspjeli. Na žalost, sportski sektor nije uspio ispuniti neke njegove želje na ključnim pozicijama već su dovedeni drugi igrači koje je preferirao sportski sektor – npr. Sosa. Radi toga smo i naknadno potpisali Kevina Theophilea kao dodatnu opciju u zadnjoj liniji. Svi smo svjesni trenutne situacije i da nitko nije navikao da Dinamo gubi utakmice kao što smo izgubili u Pragu, Prištini, Velikoj Gorici ili posljednju protiv Viktorie. U tome trener snosi određenu odgovornost ali je bilo i ogromnih individualnih pogrešaka igrača koji su direktno utjecale na rezultat. Naravno da svi očekujemo da takvih poraza više neće biti i da će kvaliteta ekipe doći do izražaja u narednim utakmicama. Malo momčadi u našoj ligi bi okrenulo rezultat kao što je Dinamo okrenuo u Osijeku i protiv Lokomotive. I to je dokaz kvalitete i karaktera naših igrača. Da nije došlo do ozljede Brune Petkovića i da se nije toliko odugovlačilo s potpisom Luke Stojkovića mislim da bi danas situacija bila puno drugačija. Ali tu se sad vraćamo na to da tadašnji trener nije vidio Luku Stojkovića i da je bio protiv produljenja ugovora Bruni Petkoviću. Upravo zato se gospođa Peras na kraju prijelaznog roka angažirala na dovođenju Luke Stojkovića jer je postojala realna mogućnost da Stojković ode u Feyenoord u istom tjednu kada i Ivanušec. Prije par dana je bilo najlakše smijeniti trećeg trenera u sedam mjeseci ali mislim da onda dolazimo do pitanja da li su ljetne pripreme odrađene kako su trebale biti, da li su dovedeni igrači koji su trebali biti dovedeni i zašto nisu. Srećom pa se pojavila mogućnost da vratimo Ademija za kojeg svi znamo koliko znači u svlačionici i na terenu. Ja i dalje mislim da Dinamo trenutno ima daleko najkvalitetniju momčad u HNL-u koju ćemo dodatno pojačati na zimu i da će splet nesretnih okolnosti oko ozljeda ključnih igrača i poraza uskoro završiti i da ćemo se vratiti na uobičajeni pobjednički put. Za to će svakako trebati i adekvatna reakcija igrača kako bi pomogli treneru do zimskog prijelaznog roka kada se moramo kvalitetno pojačati na nekoliko pozicija”.

Za to će biti potrebno i uložiti određena sredstva. Određene glasine sugeriraju kako je u blagajni “paučina”, odnosno da Dinamo nije likvidan. Kao takav, teško da će moći ispuniti želje Sergeja Jakirovića koji ima za cilj mirno završiti polusezonu pa krenuti zidati novi Dinamo.

“Mislim da je potrebno i demistificirati priču koja je plasirana u javnost da Dinamo navodno nije mogao dovoditi igrače na ljeto radi financija. To je čista glupost koja nikada nije bila raspravljana u klubu i moje je uvjerenje da je služilo samo kao alibi za nedovođenje određenih igrača. Dinamo nije u financijskoj krizi. Kao odgovoran djelatnik jasno da ne mogu u detalje, ali sve je pod kontrolom. Trener i sportski sektor će imati budžet za pojačanja u zimskom prijelaznom roku”, jasan je Podnar kojeg smo pitali jel’ itko iz Uprave kluba razgovarao ovih dana s potencijalnim nasljednicima ako slučajno aktualni trener ne uspije u svojim namjerama da osovi “modri” brod.


“To bi bilo neozbiljno. Odgovorno tvrdim kako niti jedan član uprave Dinama nije razgovarao s niti jednim trenerom od dolaska trenera Jakirovića u klub”.

No, razgovarali ste sa potencijalnim kandidatima za sportskog direktora. U javnost je krenula priča, a koju je klub demantirao, da je Vlatka Peras zvala Darka Raić-Sudara s ponudom za funkciju novog sportskog direktora kluba.

“Prioritet nam je izabrati kvalitetnu osobu za tu poziciju, djelujemo u tom smjeru ovih dana ali jasno da nećemo izlaziti s imenima dok nećemo imati konkretan razlog”.

Jel itko iz Dinama zvao Raić Sudara?

“Biti ću potpuno iskren. Prilikom razmatranja osoba koje bi bile mogući kandidati za pozicije u sportskom sektoru se moralo uzeti u obzir i ime Darka Raić Sudara jer se radi o kvalitetnom nogometnom djelatniku koji je svoje potencijale pokazao po dolasku u Rijeku. Ja sam preuzeo na sebe da provjerim navodne informacije iz nogometnih krugova da bi možda bio zainteresiran za dolazak u sportski sektor Dinama i to sam mogao provjeriti vrlo jednostavno jer se poznajemo iz Istre gdje smo imali korektan odnos. U razgovoru, a dijelove istog dopustite da zadržim za sebe jer Darka smatram i prijateljem, niti sam mu išta ponudio niti sam imao mandat da mu nudim poziciju sportskog direktora, isključivo me zanimalo kako “diše” po tom pitanju. A to bi bio osnovni preduvjet da ga se uzme u obzir kao potencijalnog kandidata za jednu od uloga u Dinamo. On se zahvalio da uopće razmišljamo o njemu kao potencijalnom kandidatu i rekao da ima posao u Rijeci na koji je stigao tek nedavno i na tome je ostalo. Zašto to netko koristi u svojoj promociji i svojim obračunima s Dinamom nije mi potpuno jasno, ali to je cijela istina. Valjda je po neodlučenom rezultatu s Istrom (gdje su realno trebali i izgubiti) i najavi prodaje nekih ključnih na zimu trebala neka „bomba“ u medijima. Osobno smatram da je logično da Dinamo u HNL-u filtrira kako igrače tako i sportske djelatnike i da oni najbolji završe u Maksimiru”.

Dolaskom novog sportskog direktora očekuje se da Dinamo zauzme novi smjer u transfer politici.

“Na žalost, kao klub nismo dobro odradili posljednja tri prijelazna roka i sigurno ćemo adekvatno morati reagirati i u zimskom i u ljetnom prijelaznom roku. Za to ćemo morati svakako morati poraditi i na stručnosti ljudi u sportskom sektoru da se ne bi ponavljale greške iz ovog i prethodnih prijelaznih rokova. Dinamo ne treba mijenjati smjer u transfer politici jer se samo treba vratiti na način koji je uspješno radio godinama. Na tragu toga su dovedeni Luka Stojković, Gabriel Vidović i Lukas Kačavenda. Na posudbama te u juniorima i kadetima sigurno ima igrača koji trebaju debitirati ili nastupati za prvu momčad ove sezone kada se rezultati stabiliziraju”.

Malo skretanje sa sportske politke u marketinške vode. Dinamo će s koncem ove sezone dobiti novog tehničkog sponzora kluba. Britanska tvrtka Castore stupa na scenu.

“Ugovor s Castoreom je zaključen. Radi se o ugovoru kakvog nema niti jedan drugi klub u Hrvatskoj i u potpunosti odgovara ugledu koji Dinamo ima u Europi. Komercijalni uvjeti su fenomenalni, i što se tiče financija i količine i kvalitete robe. Bilo je medijskih napisa o problemima s njihovim dresovima u određenim klubovima ali dobili smo uzorke njihove opreme i radi se o vrhunskim proizvodima. Zadovoljni smo. Količina robe koju možemo dobiti je neograničena. Dobili smo potpunu slobodu u dizajnu dresova i opreme, sve će biti izrađeno specijalno za Dinamo i ništa nam se ne nameće iz kataloga iz kojih naručuju i drugi klubovi. Financijsko sponzorstvo Castorea, uz dodatnu isporuku robe, je najveće sponzorstvo kluba. Valjda je to dovoljno za odgovor na pitanja koja se postavljaju u javnosti. Bili su u viziti prije nekoliko tjedana, zadovoljni su oni mi isto tako”

Koji su sportski ciljevi Dinama u ovom trenutku i koliko su oni ostvarivi?


“Imperativ za Dinamo je osvajanje prvenstva Hrvatske i da što dalje doguramo u Konferencijskoj ligi i sve ćemo poduzeti da to i ostvarimo. Uz sav respekt prema našim sportskim rivalima, njihovoj euforiji radi trenutne pozicije na tablici i njihovoj kvaliteti, Dinamo ima najkvalitetniju momčad i najširi roster koji ćemo dodatno pojačati te vjerujem da ćemo biti prvaci jer čak i naši protivnici u neformalnim razgovorima priznaju da samo o Dinamu ovisi da li će netko drugi biti prvak. Ja sam uvjeren da će prvak biti Dinamo”.

U slučaju da se to ne ostvari, jeste li spremni podnijeti račun za takav epilog?

“U Dinamo sam došao iz malo komfornije sredine u Istri u kojoj sam se izgradio kao sportski djelatnik i za plaću koja se ne razlikuje puno od ove koju imam sada. Došao sam jer poziv Dinama osoba rođena u Zagrebu ne odbija. Svoj posao Uprava kluba radi odgovorno i na način na koji to najbolje znamo. Jasno je da je u Dinamu rezultat mjerilo svih uspjeha. Niti sam nezamjenjiv niti smatram da takav postoji u ovom poslu. Imam svoj mandat i vjerujem kako ću ga odraditi do kraja na opće zadovoljstvo onih koji su me postavili i na moje osobno zadovoljstvo kao navijača Dinama”, zaključio je Darko Podnar u ekskluzivnom razgovoru za Germanijak.



Tagovi

Darko PodnarGNK DinamoDario ŠimićHNLHrvatska nogometna ligaIgor BišćanVlatka Perasintervjuintervju tjedna

Ostale Vijesti