Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Jakirović je odlično rješenje uz jedan upitnik, a samo budale mogu likovati nad Bišćanovom smjenom

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 21.08.23. | 17:42

Dinamo živi turbulentne dane, tri dana prije još jedne ključne utakmice sezone, dolazi novi trener. Ali, tu nije kraj problema

Igor Bišćan bio je Predodređen. Veliki 'dinamovac', bivši kapetan, igrač vrlo uspješne internacionalne karijere. I oni koji ga baš nisu 'šmekali' ili su u njega sumnjali, svi su se, više-manje, složili da je logično da dobije priliku i da bude taj, koji će povesti Dinamo na vrlo sklizak teren, u sezonu koja determinira budućnost kluba na sportskom i svakom drugom planu. Bišćan je bio i svojevrsni kompromis stare i nove garniture u Dinamovim vladajućim strukturama, simbol jedne grupacije navijača, znate već čitavu priču, da ne idemo opet u širinu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, Igor Bišćan nije izdržao, nije se uspio prilagoditi toj kaotičnoj Dinamovoj svakodnevici, malo-pomalo gubio je konce i u svlačionici, nije izdržao pritisak, koji je u Dinamu veći od Sljemena. Nakon ispadanja u Ateni, koji je najviše potpisao on svojim potezima, o čemu smo već pisali, priznao je i sam da mu je teško, da je sve to oko njega teško izdržati. Izgubio je i podršku čelnika kluba, čak i Darija Šimića, prijatelja i prvog suradnika, poslovnog partnera, koji je javno davao podršku, ali u 'offu' govorio kako je svjestan da je Bišćan izgubio kompas. Mnogi postavljaju tezu da bi sad trebao otići i Šimić, čiji je Bišćan bio izbor i za kojega je rekao da je 'najveće pojačanje Dinama', nije isključeno da ćemo uskoro gledati i taj scenarij. Ali, to nije dio ove teme.

Ipak, svi su u klubu čekali hoće li Bišćan povući prvi potez, hoće li on sam podnijeti ostavku, kad su vidjeli da riječ 'Idem' neće čuti od njega, povukli su potez. Stojimo kod stava da promjena trenera samo tri dana prije utakmice sa Spartom iz Praga, još jednom ključnom utakmicom sezone, ne jamči ništa i da niti Guardiola ne bi sad jamčio ništa više, ali, kako doznajemo, najviše je sve u klubu šokiralo Bišćanovo fizičko i mentalno stanje. Izgledao je, kažu izvori, kao čovjek koji nema u sebi ni kap krvi, kao trener koji nema energije za podizanje momčadi, izgledao je kao da se sam predao, kao i u zadnjim minutama atenskog dvoboja. Šteta je, štogod netko mislio o Bišćanu, da je tako olako potrošen, no, krivica je i njegova, trebao je biti najjači stup 'tranzicijskog' Dinama, ispao je najslabija karika.

Dinamo je reagirao, smijenio Bišćana i doveo Sergeja Jakirovića. Naše mišljenje, ako je već došlo do smjene - odličan izbor. Jakirović je energičan trener, pršti na sve strane, a pokazao je u Rijeci da može zamijesiti kvalitetno tijesto, bez obzira na sastojke, a ta energija je nešto što Dinamu treba u ovom trenutku. To Bišćan nije imao! Ta su energija i temperament, naravno, uz znanje, prevladali u odluci 'Jakirović ili Tomić', Jakirović je tu ispao bolji izbor. On je, i ako slušamo puls javnosti ili navijača, bio prvi izbor, dugo ga već prizivaju u Maksimiru, već je bio i kandidat, tada ga je za 'dlaku' pobijedio Ante Čačić. Jer, Jakirović je tada slovio kao kandidat Zdravka i Zorana Mamića i nije bio prihvatljiv novom odnosu snaga u Maksimiru, a i Zrinjski je tad imao način da ga zadrži. Ali, nećemo zaboraviti rečenicu, koju nam je Jakirović rekao u jednom intervjuu.

"Ne žalim, nisam razočaran, logično je da su zadržali Čačića, znam da ću jednom sigurno biti trener Dinama."

Ne sumnjamo da će Jakirović donijeti jedan drugačiji pristup, drugačiju energiju od Bišćana, ali, isto tako, moramo upozoriti da njegovim dolaskom nisu nestali svi problemi u Maksimiru. Dapače, oni su još uvijek tu. I zato, svi oni koji likuju odlaskom Bišćana, koji taj odlazak gledaju šire od samih trenerskih propusta i grešaka koje je radio, već u tome vide propast nove Dinamove 'opcije', možemo ih nazvati budalama. Revolucija jede svoju djecu, pojela je i Bišćana, ali to nije argument, koji treba koristiti u bilokakvim obračunima oko vladanja klubom. Jer, situacija je ozbiljna!

Da promijeniš trenera, k tome klupsku legendu i kapetana, moraš biti u velikoj 'banani'. Dinamo je kroz noviju povijest rijetko mijenjao trenere u ovom dijelu sezone. 'Pao' je Kruno Jurčić nakon ispadanja od bečke Austrije, ali imao je osiguranu Europsku ligu i osiguranu dominaciju u prvenstvu. Izgubio je posao i Velimir Zajec, Dinamo je tada morao tek izboriti Europsku ligu, no, momčad je bila definirana, ako je Europa i bila upitna, svatko je znao da će u HNL-u Dinamo na kraju slaviti naslov. Uglavnom su treneri odlazili u proljetnom dijelu prvenstva (Vaha, Čačić, Soldo, Bjelica, Kopić, Jurčić prvi put), tijekom ili na kraju jeseni (Ivanković, Krznar, Jurčić drugi put...). Ali, nikad u situaciji kad u kolovozu moraju ganjati minus osam za Hajdukom, kad im za dan-dva odlaze glavni igrači.

Šutalo je otišao, Livakovićevo ime već tiskaju na turskom, a još se ne zna što će biti s Ivanušecom. I za tri dana je play-off za Europsku ligu, ispadanje u Konferencijsku ligu, ili kako je jedan kolega napisao, u Intertoto kup, to nije uspjeh već utješna nagrada. Svi Dinamovi navijači, kojih god opcija i stavova bili, moraju biti svjesni da je Dinamo sad na debeloj prekretnici i da Bišćanov odlazak nije uspjeh i spas, već spoznaja da je klub u situaciji u kojoj dosad nije bio. Tkogod je bio u nedjelju u Kranjčevićevoj i vidio Hajdukovu pobjedu nad Rudešom, morao je uvidjeti da se Bijeli ovaj put ne šale, da je Hajduk za HNL prilike vrlo zrela momčad, ozbiljnih postavki i da će napraviti sve da iskoristi ove probleme u Dinamu i ove sezone osvoji naslov, da neće više, kao prije, prosipati bodove bilogdje. Napokon je vrijeme da u Dinamu i oko njega sve opcije stave glave skupa i shvate opasnost u kojoj se, rezultatski, Dinamo nalazi.

Sergej Jakirović je dobro rješenje, najbolje u izlogu, najlogičnije. Uz jedan upitnik. Znamo da mu je Dinamo bio cilj, čežnja, ali ako je napustio Rijeku tako preko noći, nakon sjajnih rezultata i uoči velike utakmice s Lilleom, hoće li jednom isto tako naprasno napustiti Dinamo, ako mu stigne neka bolja ponuda? Puno je igrača u Rijeku došlo baš zbog njega, što s njima? Isto tako, mora biti svjestan da nije došao u Dinamo, koji je sređen, koji ima otvoren put prema trofejima i Europskoj ligi i da će se, ne prođe li Spartu, već postavljati mnoga pitanja. Zapravo, postoji tu i drugi upitnik, koji neki postavljaju; ima li Jakirovićev dolazak ikakvu poveznicu s obnovljenim utjecajem Zdravka Mamića? Morat će se s mnogo toga nositi, uzeo je ulogu spasitelja Dinama, rezultat će imati konačnu riječ. Sve ostalo, pokazalo se i u ovim borbama oko Maksimira, nije bitno. Rezultat u Maksimir nije trend, nego ideal i - sve!



Tagovi

Igor BišćanSergej JakirovićHNK RijekaGNK DinamoHNL

Ostale Vijesti