Screenshoot
Screenshoot

Germanijak EKSKLUZIVNO donosi novu sistematizaciju GNK Dinamo: Mamićevim skupštinarima ukinuta radna mjesta

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 25.05.23. | 07:45

Novi pravilnik vrvi bizarnostima poput one da je Dario Šimić sam sebi nametnuo da mora biti prvak svake godine jer ako nije - onda nije odradio svoj posao po Pravilniku kojeg je sam potpisao

Više od tri mjeseca trebalo je Upravi GNK Dinamo da donese novu sistematizaciju kluba! Tako su u Maksimiru shvatili termin “što kraći rok” koji im je bio nametnut na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora GNK Dinamo od 11. ožujka, istoj onoj na koji su u novu Upravu kluba imenovani Darko Podnar i Danijel Tomačić. Naime, Vlatka Peras i Dario Šimić činili su sastav Uprave od ranije.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Mnogi su u Maksimiru zahtjev IO prema Upravi tumačili kao alat za osvetnički čin grupi koja nije bila na pobjedničkoj strani tijekom Skupštine kluba 9. ožujka, odnosno nagradu za neke koji su bili na pravoj strani…

Kako bilo, novi “Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu, organizaciji rada i sistematizaciji radnih mjesta GNK Dinamo s katalogom poslova”, ugledao je svjetlo dana u utorak. Dan ranije zaposlenici su dobili obavijest kako se Pravilnik nalazi na porti kluba. Međutim, ujutro su svi zainteresirani, a takvih je navodno bilo jako puno, zatekli zaključan ormarić u kojem se nalazio Pravilnik.

Slijedilo je “povuci - potegni” s tajnicom Uprave, a potom su tijekom dana zainteresirani zaposlenici dobili Pravilnik na službene e-mail adrese.

Redakcija Germanijaka je u posjedu novog Pravilnika koji je ispisan na čak 76 stranica. I neki prvi dojam je kako su oni koji su sugerirali da je riječ o osvetničkom činu - bili u pravu. Naime, ukinute su pozicije direktora marketinga kluba, direktora nabave, voditelja skladišta… Direktor marketinga Dinama je Tomislav Rukavina, ujedno i član Skupštine koji nije bio na strani Barišića. Nadalje, direktorica nabave je Ivana Perić koja je podnijela prijavu za seksualno uznemiravanje bivšeg člana Uprave Krešimira Antolića u jeku borbe za vlast u Maksimiru. Voditelj skladišta bilo je radno mjesto na kojem je u klubu radila Elizabeta Sverić, a koja je kao i Rukavina skupštinar kluba koji se nije priklonio “demokratizaciji” Dinama


Iako u novom Pravilniku nisu navedena imena, i površan pogled sugerira kako je on napravljen “po mjeri” i s puno nelogičnosti. Recimo, uvjeti za Predsjednika uprave su sljedeći:

“Dvadeset godina neprekidnog radnog iskustva u nogometnom klubu Prve HNL od čega najmanje tri godine moraju biti na rukovodećim-upravljačkim pozicijama u nogometnom klubu Prve HNL”.

Naravno, to je uvjet koji zadovoljava aktualna predsjednica Uprave Vlatka Peras. I tu nema ništa sporno. Međutim, zanimljivo je kako su uvjeti za preostali članovi Uprave - različiti. Tri različita kriterija za tri različita člana Uprave.

Recimo za jednog člana Uprave uvjet je pet godina radnog iskustva u nogometnom klubu Prve HNL te jedan strani jezik u govoru i pismu. To su uvjeti koje zadovoljava Darko Podnar, dok za drugog člana Uprave nije propisan kao uvjet rad u nogometnom klubu Prve HNL već “10 godina radnog iskustva u poslovima koji su bili na rukovodećim upravljačkim pozicijama trgovačkog društva u Republici Hrvatskoj”. I ne treba znati strani jezik. Slučajno ili ne, taj uvjet zadovoljava Danijel Tomačić koji je u Dinamo stigao iz tvrtke Lana. Treći član Uprave treba imati 5-godišnje iskustvo u rukovodećim poslovima, tijelima, udrugama u RH. Naravno, to bi trebao zadovoljavati Dario Šimić, donedavni predsjednik Nogometnog sindikata…

Ima tu i doza bizarnosti. Recimo, u Pravilniku stoji kako svaki radnik kluba, bez obzira koje poslove obavlja dužan je, između ostalog, redovno izvještavati o svom radu i aktivnositma Upravu kluba. Teoretski to bi značilo da kada čovjek pokosi travu na juniorskom igralištu, mora o tome obavijestiti Upravu kluba. Ili kada šofer Amalijo očisti autobus i napuni ga gorivom, to mora svakako dati do znanja Peras, Podnaru, Tomačiću i Šimiću. Jer ako to ne učini, onda krši novi Pravilnik. Ili, kada kuhar u kuhinji napravi ručak - slijedi e-mail Upravi kluba da se danas u Maksimirskoj 128 jede janjetina na lešo ili jaja na oko. Bizarno, ali ako to ne napravi, nije učinio ono što mu sugerira Pravilnik. No, to bi barem značilo da Uprava zna što se doista događa u klubu jer, kako saznajemo, uobičajni kolegiji su ukinuti odmah po čuvenoj Skupštini u ožujku.


No, "play of the day" svakako je Šimićev potpis na službeni akt kluba u kojem stoji i popis njegovih dužnosti. Dakle, jedna od tih jest i da je zadužen za "kreiranje dugoročne strategije nogometnog razvoja Kluba u dogovoru sa sportskim sektorom kluba s naglaskom na konstantno osvajanje nacionalnog prvenstva i konstantnu prisutnost kluba u grupnim fazama UEFA natjecanja". U prijevodu, ako se Dinamu zalomi sezona bez naslova ili ako ispadne u kvalifikacijama i ne osigura grupni plasman - Šimić nije ispunio ono što je sam sebi potpisao da mora raditi. I što će biti u tom slučaju? Hoće li sam dati otkaz jer ne poštuje Pravilnik koji je sam donio? Zanimljiv je i opis poslova recepcionista... Naime, on između ostalog naručuje taksi. Ako se kojim slučajem Podnaru žuri na sastanak s Gradonačelnikom oko stadiona ili na "čašicu razgovora" sa, recimo, bivšim članovima Uprave Kluba, te si sam naruči taksi - osoba na recepciji nije odradila svoj dio posla...

Novi sektor u GNK Dinamo je onaj "Operativnog poslovanja". U njemu je objedinjen marketing (čine ga voditelj sponzorstva, voditelj projekta u marketingu i grafički dizajner) i kupnja i prodaja robe (taj odjel čine Voditelj odjela, skladištar, asistent u odjelu prodaje, voditelj prodavaonice i prodavač).

A sve to vodit će novi “direktor operativnog poslovanja”. Tko će dobiti tu funkciju za koju se mora imati 20 godina radnog staža od čega minimalno deset godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima u Klubu, ostaje nam za vidjeti.

I tu dolazi sljedeća bizarnost. Asistent direktora operativnog poslovanja iziskuje srednju stručnu spremu i deset godina iskustva. I ta bi funkcija trebala biti nadređena Voditelju sponzorstva i projekta odnosno odjela kupnje i prodaje robe za koje treba viša stručna sprema… Ako smo dobro razumjeli, asistent direktora operativnog poslovanja može biti osoba sa srednjom stručnom spremom, a asistent u odjelu prodaje koja je po hijerarhiji u nadležnosti sektora Operativnog poslovanja - mora imati višu stručnu spremu.

Inače, odluci Uprave o novom pravilniku prethodila je sjednica "savjetničkog tijela predsjednika" koja je bila u petak i na kojoj su se čuli disonantni tonovi. Bilo je onih koji nisu htjeli ići osvetničkom linijom već su htjeli djelatnicima honorirati dobar posao koji su činili svih ovih godina na svojim radnim mjestima, no oni su bili preglasani.


I to je zapravo taj novi “demokratski” Dinamo. Prvo su “demokratskim” metodama izbacili iz članstva povjerenike koji su oko sebe okupljali najviše članova kako bi u Skupštinu ubacili isto tako povjerenike koji ih nisu mogli stići po broju članova, ali bili su za “ispravnu” opciju. Potom su, tri mjeseca nakon toga donijeli ovakvu, pomno prilagođenu sistematizaciju!

I posebno je čudno što je taj dokument potpisao Dario Šimić kojem su puna usta demokratskog Dinama još tamo od 2014. kada je s bivšim suigračima tražio izbore u klubu. Demokratske promjene zazivali su tada Šimić, Marić, Šokota i Bišćan. Ako je to ovo jedna od njih, možemo samo čestitati članu Uprave kluba na dosljednosti. I predložiti mu da upravo on odradi oproštajni razgovor s uskoro bivšim direktorom marketinga i kaže mu da višemilijunski rast prihoda iz marketinškog segmenta lanjskih godina zapravo nije dovoljno dobar razlog da ostane u klubu, već je presudilo nešto drugo. Možda, dosljedan stav na Skupštini? To su vrline koje se inače cijene u normalnom svijetu, ali...

A jednom od članova "savjetničkog tijela predsjednika" predlažemo da takav isti razgovor odradi s direktoricom nabave, obzirom da je njenu ozbiljnu prijavu o seksualnom zlostavljanju na IO kluba svojevremeno prokomentirao rečenicom: "Pa nećemo se mi valjda baviti time ako netko nekoga štipne". Predsjednici predlažemo da objasni razloge ukidanja radnog mjesta voditelja skladišta osobi koja je donedavno bila na porodiljnom dopustu.

Isto tako, ako im je za sistematizaciju trebalo toliko vremena, cinik u nama će pomisliti da se navijači Dinama novom Statutu može nadati tamo negdje za par godina…



Tagovi

GNK DinamoVlatka PerasDarko PodnarMirko BarišićDario ŠimićStatut GNK DinamoDanijel Tomačić

Ostale Vijesti