Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Germanijak otkriva: Jakira je sačuvala Peras kojoj je prijetio “tihi puč”

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 28.10.23. | 08:31

Neimenovani član IO kluba ovih dana obilazi medije i gura priču o sebi kao spasitelju Dinama koji će dovesti Bjelicu za trenera iako bivši trener o tome nema pojma. A sve s ciljem da preuzme funkciju u Upravi kluba

“Orkestar svira dok 'Titanic' tone“. Vrijeme prolazi, a Dinamo se ne pomiče iz blata. Zapeo je u glibu. Bez forme, sadržaja… Sve nešto čekamo i čekamo, a dočekamo još gore. I onda ti trener Plzena usred Zagreba jasno poruči kako uopće nije iznenađen činjenicom da u grupi ima devet bodova iz tri utakmice.

“Pa to je očekivano. Skupina je laka”, poručio je Koubek, sjeo na avion i vratio se u Češku s tri boda.

A Dinamo ostavio u problemima i brigama. Za koje je Sergej Jakirović možda i najmanje kriv. Ili barem nije prvi u redu kada bi se trebale dijeliti packe. Puno je stvari pošlo po krivom i prije nego je on preuzeo kormilo “modrih” te se Jakirović nosi s time kako zna i umije. Ne može Jakir biti odgovoran što se tri prijelazna roka nije radilo baš ništa na jačanju momčadi, odnosno ono što se radilo bilo je djelo amatera iza čijih su se leđa skrivali oni najodgovorniji. I sada se skrivaju…

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, “netko živi na moru, netko na planini, a netko u zabludi”, a Jakirović je u velikoj zabludi ako smatra da može imati miran san. On je preživio petak nakon što su se lomila koplja u klubu. Naime, u Maksimiru postoje dvije struje. Jedna je uprava kluba, druga su “senatori” okupljenih u bivše Savjetodavno tijelo. Prvi imaju odgovornost, donose odluke, potpisuju ih i provode. Na koncu, za njih i odgovaraju.

Ovi drugi “jamraju”. Lupetaju kao "Maksim po diviziji". Silno bi htjeli postati bitnima i da se uvažavaju njihove odluke - ali to bi htjeli raditi iz duboke sjene. Da netko drugi snosi odgovornost… Ideje naše, benzin vaš! I upravo su ti, čast izuzecima, u petak bili za smjenu Sergeja Jakirovića. No, spasila ga je Uprava kluba, jedina koja ima autonomiju odluke po ovom pitanju. Doduše, IO kluba ima autonomiju po pitanju smjene te iste Uprave, ali sumnjamo da bi se usudili na taj potez. Puno je lakše iz duboke sjene mlatiti gloginje i prosipat pamet, a to im ide u zadnje vrijeme…

Kao i bacanje klipova s konačnim ciljem da sebe gurnu na operativnu poziciju.

Priča o smjeni Sergeja Jakirovića krenula je zapravo još prošli vikend. Slučajan susret jednog člana IO Dinama i Nenada Bjelice na zagrebačkoj špici dao je mašti na volju. Iako, bitno je za naglasiti kako bivši trener nije u ničem od ovog sudjelovao. Upravo suprotno, u neformalnim razgovorima Nenad Bjelica dao je punu potporu Jakiru svjestan težine funkcije trenera Dinama. Nećemo reći da Bjelko ne bi bio zainteresiran, ali definitivno se nije gurao u tu priču već su njegovo “lik i djelo” iskoristili neki sasvim drugi likovi, upravo oni koji iz sjene “mlate gloginje”. I koji su se poželjeli operativnih funkcija u klubu pa rovare protiv aktualne Uprave. Rade svojevrsni “tihi puč”.

Valjda im dosadilo živjeti na državnim jaslama pa su pred penziju odlučili zamijeniti državni sustav lukrativnom funkcijom u Upravi kluba.

U tu su svrhu, oni ili njihovi zagovornici, pustili trač da su se našli s Nenadom Bjelicom na ručku u restoranu “Mašklin i lata” na zagrebačkom Zelenom valu i ispitivali puls bivšeg trenera. Iako, istini za volju, Bjelica je u Poreču, pa osim ako gazda Žarko nije otvorio podružnicu svoje uspješne konobe u Istri, nekako sumnjamo da se dogodio taj susret. Imenom Nenada Bjelice tehniciralo se zapravo u toj borbi za klupske pozicije. Kao u Španjolskoj kada predsjednik Reala ide na izbore pa obeća dovesti u klub neku zvijezdu.

Dakle, stanoviti član IO u nekoliko mandata je obećao - Bjelicu. Iako ovaj pojma nije imao za to…

Za to je pretendent na funkciju predsjednika Uprave kluba pripremao i teren u medijima pa se ovih dana sastao s nekim viđenijim kolumnistima i prosipao pamet na tragu one koje smo čuli na nedavnoj skupštini kluba kada je Naglić pričao o sebi i svojim prijateljima kao “vjesnicima demokracije”. Na svu sreću, znamo novinare kojima se obratio pa smo mirni jer takvim su ih pričama poprilično hranili svih ovih godina, pa nekako sumnjamo da bi nasjeli na njih. Međutim, kako za svako društvo ima drugu verziju priče, spomenuti nije novinarima rekao da je “spreman sjesti u automobil i otići u Međugorje po savjete kod bivšeg gazde”. A što često zna reći kada je u društvu štovatelja lika i djela Zdravka Mamića. Za svako društvo - druga priča. Tako i egzistiraju desetljećima na odgovornim funkcijama u državnom aparatu. A sad bi malo zasjeli u predsoblje “modrog salona”.

No, te i takve prijedloge je odbacila Uprava kluba koja je stala iza Jakirovića. Nećemo se lagati, nisu to napravili jer je Jakir simpatičan, pun energije i jer mu treba dati priliku. Napravili su to jer su shvatili da nema prostora za još jednu otpremninu. I jer su dobili mig da nije baš normalno u jednoj godini isplatiti tri otpremnine trenerima. Naravno, pod uvjetom da u klupskom budžetu zarada od prodaje Dominika Livakovića nije bila namijenjena za otpremnine trenerima. Ante Čačić uzeo je ono što mu je ondašnja Uprava stavila na papir. Uzeo je i Igor Bišćan. Nisu ukrali… To što je netko Čačiću dao ugovor dok mu više nitko nije vjerovao, to je pitanje odgovornosti tih koji su mu dali ugovor. No, njih više nema.

Drugi razlog što je Jakir ostao u sedlu je neupitna podrška svlačionice. Čvrsto su dečki stali uz svog trenera što sugerira kako, za razliku od njegovih prethodnika, Jakirović ima povjerenje vojske kojom zapovijeda. Ono nije bezgranično i beskonačno, ali za sada je tu. Na koncu, i dalje mu je svaka utakmica do zimske pauze hod po minskom polju. No, definitivno Jakiroviću ide u prilog što se na “katovima” tuku za pozicije. I što je nakon Plzena trenutno jača strana stala uz njega… A jača je zato što joj se priklonio Mirko Barišić. No, to govori kako je problem u Maksimiru puno dublji nego se to misli i zaključuje. Uostalom, plan je da Jakir dogura do zime pa da napravi mini revoluciju u svlačionici i dovede igrače po svojoj mjeri. Kao što je to napravio u Rijeci ovo ljeto i složio stroj koji može napasti naslov prvaka. Ali, ako se nema za njegovu otpremninu, nekako nam nije jasno kako će se imati za tih pet, šest novih igrača… Cirkus se nastavlja!



Tagovi

Sergej JakirovićVlatka PerasGNK DinamoSkupština GNK DinamoStatut GNK DinamoMirko Barišić

Ostale Vijesti