Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Germanijak.hr postava 35. kola: Novi/stari šampion dominira, defenziva Osijeka, Krle, Krovi i Murić 'uljezi'

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 16.05.22. | 17:27

Dinamo je osigurao naslov prvaka pa je tako – očekivano – veći dio momčadi kola u modrim dresovima.

Dinamo je pobjedom na Šubićevcu protiv Šibenika po 23. put postao prvak Hrvatske. Modri su od prve do zadnje minute bili bolja momčad, razlika u kvaliteti bila je vidljiva u svakom trenutku, a u prilog im je išla i sjajna atmosfera budući da je od 3500 gledatelja na Šubićevcu velika većina njih bila na strani gostiju. Preciznije, malo je bilo onih koji su navijali za Naračaste, odnosno Bile…

Posljednja utakmica kola ujedno je bila i najvažnija. Dinamo je imao sve u svojim rukama i na kraju nisu pokleknuli. Doduše, imao je domaćin svoje prigode, uvjerljivo najveća bila je ona Grezde na 0:0, ali je Livaković demonstrirao zašto je jedinica Vatrenih. Da nije Petar Bočkaj zabio onakvu golčinu, obrana Livakovića bila bi potez kola. Vratar Dinama dobar dio 'ovakvih' utakmica mora najviše razmišljati o tome kako da ne zaspe na nogama, ali kad je bila 'frka', bio je spreman. Sjajna intervencija usmjerila je utakmicu, jer kad Šibenik nije takvo što uspio zabiti, dojam je kao da su dobili poruku 'danas nećete slaviti ni u kojem slučaju'.

Bočkaj otkako je stigao u Maksimirsku 128 nije igrao savršeno, ali kad je trebalo – Pero je pokazao tko je i što je. Nije Dinamo bez razloga uplatio 2.2 milijuna eura u blagajnu Osijeka kako bi vratili plavokosog Zagorca u svoje redove. Njegova igra ima minuse, ali plusevi ih ipak nadjačaju. Bočkaj je poznat po sjajnom prekidu i udarcu s distance, nadimak Bombardero nije dobio slučajno, a to se ove nedjelje najbolje uvjerio Lovre Rogić. Nebitno tko je u tom trenutku bio na golu, jer ovaj slobodni udarac – gotovo pa sigurno – ne bi obranio nijedan vratar na svijetu!

Mrežu domaćina načeo je krajem prvog poluvremena Marko Tolić, Dinamov španer i miljenik navijača, a on u konačnici našao u postavi kola. Isto tako, svoje mjesto je u Germanijakovoj postavi kola našao i Špikić kojeg smo za potrebe postave stavili na lijevo krilo, iako je utakmicu odigrao na desnom krilu.

Osim Livakovića, Špikića i dvojice strijelaca Bočkaja i Tolića u postavi kola našao se i novi reprezentativac Šutalo koji je odigrao dobru utakmicu.

Od ostalih utakmica ovog kola istaknimo kako su u petak Toplakovi izabranici svladali novog/starog drugoligaša Hrvatski dragovoljac.

Na semaforu je na kraju bilo 0:2, zabijali su Fruk i Golubickas, s tim da je drugi pogodak na utakmici zaista zanimljiv budući da ga je postigao koljenom i to bez da je htio uopće uputiti udarac.

Na subotnjem rasporedu našli su se ogledi Slaven Belupa i Rijeke, odnosno Hajduka i Istre 1961.

Slaven za bod najviše može zahvaliti Ivanu Krstanoviću, a Rijeka Robertu Muriću. 39-godišnji napadač domaćina je prvo realizirao kazneni udarac kojeg je skrivio 'Pedro' Čestić, da bi onda tri minute kasnije fenomenalno odapeo iz daljine i na taj način doveo svoju momčad u vodstvo. Kod gostiju je Obregon zabio za vodstvo, potom Vukčević za izjednačenje, ali kod oba pogotka je prethodilo sjajno dodavanje Robert Murića.

Dvojac koji je obilježio ovu utakmicu se našao u postavi kola.

Drugu utakmicu dana odigrali su Hajduk i istra 1961. Gosti su neočekivano došli u vodstvo nakon grube pogreške Eleza, ali su već do poluvremena uspjeli izjednačiti preko diskutabilnog, odnosno prema sudačkoj komisiji krivo dosuđenog, kaznenog udarca Marka Livaje.

U nastavku su Bili ubacili u brzinu više, poentirali su opet Livaja s bijele točke i Krovinović nakon lijepog odlaganja Sahitija te je u konačnici Hajduk slavio rezultatom 3:1. U tom ogledu nepravedno je pocrvenio Mahmoud, baš kao što je Istra 1961 zakinuta za kazneni udarac pri rezultatu 0:0, navodi sudačka komisija u svojem priopćenju.

Utakmica Osijeka i Lokomotive, koju je odlučio Žaper, bila je samo uvertira za ogled Šibenika i Dinama. Bila je to utakmica bez ikakvog značaja, stoga je i Žaperovo uvrštavanje u momčad kola malo odrađeno 'na lijepe oči'.

Valja naglasiti kako je u 35. kolu zabijeno 13 pogodaka, jedini igrač koji je bio prisiljen na prijevremeno tuširanje je Mauretanac Mahmoud, a vidjeli smo i tri kaznena udarca.

Potez kola – Petar Bočkaj

Da Pero Bombardero nije zabio jedan od najboljih golova ove sezone, potez kola bila bi Livakovićeva obrana kad je pri rezultatu 0:0 sjajno reagirao u situaciji jedan na jedan.

No, onim fenomenalnim slobodnim udarcem, kod kojeg je Mislav Oršić podigao ruke u zrak odmah nakon što je lopta prešla živi zid, Petar Bočkaj u ovoj je rubrici neprikosnoven. I Krstanović je fenomenalno zabio za vodstvo Slavena, ali pogodak Petra Bočkaja je ipak priča za sebe.

Bočkaju je ovo bio drugi pogodak u sezoni i drugi u dresu Dinama. I prvog je zabio Šibeniku, u 26. kolu kad su Plavi na Maksimiru slavili s visokih 3:0, ali značaj ovog ipak je bio puno veći. Taj pogodak svojevrsna je 'točka na i' da Dinamo postaje novi/stari prvak, a ove sezone u 1. HNL nismo vidjeli bolji pogodak iz slobodnog udarca, s tim da je jedini bolji prekid bio onaj Roberta Murića kad je poentirao direktno iz kornera.


Germanijak.hr postava 35. kola

1. HNL, 35. kolo:

Petak, 13. svibnja

Hrvatski dragovoljac - Gorica 0:2

Subota, 14. svibnja

Slaven Belupo – Rijeka 2:2

Hajduk - Istra 1961 3:1

Nedjelja, 15. svibnja

Osijek - Lokomotiva, 1:0

Šibenik – Dinamo 0:2

1.HNL, 36. kolo

Petak, 20. svibnja

Istra 1961 – Slaven Belupo 18.00

Lokomotiva – Šibenik 20.05

Subota, 21. svibnja

Rijeka – Hrvatski dragovoljac 15.00

Gorica – Osijek 17.05

Dinamo – Hajduk 20.00 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Germanijak postava kolaGermanijakHNLPetar Bočkaj

Ostale Vijesti