Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Reportaža sa Šubićevca: Dinamo slavi naslov prvaka, Boysi uletjeli u teren i s igračima proslavili naslov (FOTO)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 15.05.22. | 20:46

Nakon što su na utakmici protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj Bad Blue Boysi izvjesili transparent “Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad…”, na domaćoj utakmici protiv Osijeka nastavili su “…Maksimir slavi, prvi smo, prvi sad…”, a danas su na Šubićevcu istaknuli “… iz naših grla sve je jači zvon…”. Prema tome, na derbiju se u posljednjem kolu očekuje završetak popularnog refrena pjesme iz 1982.: “…Dinamo je pravi šampion”.

Iz Šibenika: Niko Rukavina

Dinamo je svladao Šibenik na Šubićevcu i osvojio 23. naslov prvaka Hrvatske, 33. ukupno. Dinamo je kolo prije kraja prvi prošao kroz ciljnu ravninu, a Dinamovi navijači, koji su preplavili obje tribine Šubićevca, nakon posljednjeg sučevog zvižduka uletjeli su u teren i s igračima proslavili obranu naslova prvaka države.

Nakon što su navijači Dinama okupirali centar Šibenika, posebno rivu na kojoj su napravili i pravi dimni šou, navijačka svita sjatila se na centar sportskih zbivanja u aktualnom tjednu, stadion Šubićevac na izlazu iz samoga grada.

Tribine šibenskog stadiona bile su iznimno dobro popunjene već sat vremena prije početka susreta. Čim su igrači Dinama istrčali na zagrijavanje, ‘dignula’ se zapadna tribina te pljeskom i skandiranjem ‘Dinamo, Dinamo’ podržala svoje ljubimce pred početak odlučujuće bitke za naslov.

Vrijeme do početka utakmice kratile su lokalne pjesme “Živjeti u Šibeniku”, “U duši Funcut”, “Mi smo Funcuti” i ostale iz bogatog repertoara šibenske glazbene scene. Dok smo čekali početak utakmice, lokalni kolega novinar rekao nam je kako je “samo Dinamovim navijačima dopušteno da u ovako velikom broju pohode zapadnu tribinu Šubićevca”. Među domaćim novinarima komentirala se i sinoćnja pobjeda lokalnog futsal kluba Šibenik 1983 nad Torcidom u borbi za 1.HMNL. Funcuti su naime pobijedili i zadržali šanse u ostankom u ligi. Dva kola prije kraja imaju pet bodova, četiri manje od Torcide i dva manje od Osijeka.

Nakon što su na utakmici protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj Bad Blue Boysi izvjesili transparent “Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad…”, na domaćoj utakmici protiv Osijeka nastavili su “…Maksimir slavi, prvi smo, prvi sad…”, a danas su na Šubićevcu istaknuli “… iz naših grla sve je jači zvon…”. Prema tome, na derbiju se u posljednjem kolu očekuje završetak popularnog refrena pjesme iz 1982.: “…Dinamo je pravi šampion”.

Dinamovih navijača bilo je iz svih dijelova Hrvatske. Ne računajući, dakako, Zagreb i Šibenik, bilo je Slavonaca, Dubrovčana, Zagorca, Ličana… a neposredno prije početka utakmice krenulo je skandiranje cijelog stadiona, usmjereno protiv rivalske navijačke skupine Boysa i Funcuta: “Jedna će Torcida, plakati ovu noć…”.

Boysi su potom potaknuli navijanje cijelog stadiona. Istok je zagrmio ‘hoćemo’, a zapad uzvratio s ‘pobjedu’. Pa istok ‘Dinamo’, a zapad ‘Zagreb’. Funcuti, dakako, nisu sudjelovali u toj “prepisci”. Navijaća domaćih bilo je u zaista velikom broju. Došli su s bubnjevima, zastavama, motivirani pružiti podršku svojem klubu. Navijali su za svoju momčad, čime su opovrgnuli zle glasine da će navijati za Dinamo.

Atmosfera na tribini je od samog početka bila uzavrla, skakalo se na svaki opasniji potez pred oba gola, a posebno se jako udahnulo nakon dalekometnih pokušaja Oršića i Ivanušeca, ali i na suprotnoj stranil kada je Eros Grezda nakon pogreške Dinamove obrane sam izbio na Dominika Livakovića. Primali su se za glavu navijači oba tabora. Šibenikovi u nevjerici što je njihov napadač promašio, a Dinamovi jer je obrana zagrebačkog sastava sama sebi zakuhala takvu šansu.

Šibenik je u utakmicu ušao hrabro, otvorenog garda, a to je prepoznala i domaća publika koja je svoje pulene nerijetko nagradila pljeskom. I atmosfera običnih kibica pobila je tezu da će Šibenik igrati za Dinamo, odnosno protiv Hajduka. Domaća publika htjela je pobjedu. Ne za Hajduk, ne protiv Dinama, već za Šibenik.

Ukupno je na Šubićevcu bilo više od 3.500 gledatelja, a stadion je eruptirao u 39. kada je Marko Tolić zabio nakon zaista sjajne akcije Dinama. Skočili su cijeli zapad i istok, kolege su komentirale kako se u slavlju zatekao i pokoji naračasti dres. Iako su navijali za svoje, bilo je i onih koje je ‘ponijela’ atmosfera gostujućih navijača.

Dinamo je poveo te se u još boljem raspoloženju dočekao kraj prvog dijela. Dinamo je u tim trenucima bio prvak države.

Nastavak je otvoren zajedničkim skandiranjem Boysa i Funcuta u čast ponosu oba grada, Draženu Petroviću. Kako su se na zapadnoj tribini točile pive i gemišti, a simpatične dvije djevojke u narančastim majicama mučile su se s najezdom žednih navijača oba tabora, atmosfa na tribini u nastavku je bila još veselija, a spektakularni pogodak Petra Bočkaja iz slobodnjaka još je jednom podignuo obje tribune na noge. Početak slavlja mogao je početi!

No, ubrzo smo svjedočili i nemilim scenama. Navodno je jednom gledatelju zazvonio mobitel s pjesmom ‘Zbog jedne ljubavi’, došlo je do komešanja, uletjeli su i redari, no cijela se scena, srećom, vrlo brzo smirila.

Zlu ne trebalo, interventna policija, izašla je na teren, postrojila se uz aut liniju i tako spriječila daljnje incidente. No, tenzije s tribina prelijele su se na teren. Pred kraj utakmice igrači oba kluba dobro su se pokoškali i prekinuli utakmicu na nekoliko minuta. Stoga, sudačka nadoknada od dvije minute, nakon bakljade Boysa i te 'svađe' među igračima djeluje ne baš prikladno objektivnom stanju na terenu, ali je dojam da se utakmica htjela što prije završiti. Nakon drugog gola Dinama ionako je sve bilo riješeno. Dinamo je osvojio naslov prvaka!

Nakon što je Zebec odstvirao kraj, Dinamovi navijači sa zapadne tribine utrčali su na teren unatoč negodovanju redara i interventnih policajaca. No, radosnu masu nisu mogli zadržati. Pjevalo se Grdovića, Stublića... Dinamovi igrači tako su proslavili naslov sa svojim navijačima koji su ih skinuli do gaća. Vjerujemo da dresovi i hlaćice s ove utakmice na nekim budućim 'Palčićima' vrijediti milijune...


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoPrva HNLNK Šibenik

Ostale Vijesti