Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Hajduk preokretom ostao u igri za naslov, Livaja srušio rekord (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 14.05.22. | 21:11

Istra vodila na Poljudu pa u 10 minuta primila tri gola i ostala s igračem manje

Hajduk je na Poljudu ispunio ono što se očekivalo od njih u pohodu na titulu i sad ovise o rezultatu u Šibeniku sutra. Slavili su Splićani kod kuće 3:1 protiv Istre 1961 pa im preostaje čekati ishod Dinama i Šibenika sa Šubićevca sutra. A pobjeda, točnije povratak u utakmicu bit će sigurno predmet analiza narednih dana. Loše su krenuli u susret, Mahmoud ih je kaznio, a onda je sudac Lovrić u 41. minuti dosudio najmanje dvojben jedanaesterac o kojem će biti govora narednih dana zasigurno.

Krenimo redom od toga što se sve na današnjoj utakmici iz događalo. Valdas Dambrauskas odlučio izaći na travnjak s različitim sastavom u odnosu na onaj s Rujevice kad su slavili s 3:0 protiv Rijeke. Danas su priliku dobili Biuk i Ljubičić, a startao je i Lovrencsics dok je Čolina zaigrao na lijevom beku. Pokazat će se kasnije da nije bio najzadovoljniji izvedbom određenih igrača pa ih je mijenjao već na poluvremenu.

A po Hajduk susret nije krenuo baš najbolje. Igrala se 15. minuta kad je Elez loše procijenio i dodao prema Ferru, a to presijeca Mahmoud i bježi stoperi Hajduka te zabija za 0:1 na Poljudu. Uslijedio je šok i muk nakon poteza veznjaka Istre 1961, a Hajduk je panično napadao prema vratima gostiju u pokušaju da se vrati u igru. No i Istra nije bila bez šansi, a jedan sjajan udarc Belje iz okreta zaustavio je Kalinić.

Ipak pritisak bijelih se povećavao, a onda se dogodio trenutak koji mijenja tijek utakmice. Pao je Ljubičić u kaznenom prostoru nakon duela s Perkovićem i vratarom Majkićem s kojima je upao u sendvič. Sudac je pokazao odmah na bijelu točku, što se na prvu i činilo, no nakon pregledane snimke teško je uočiti prekršaj za najstrožu kaznu. Ipak, sudac Lovrić ga je vidio i nakon pregledavanja VAR snimke, a provjera VAR-a trajala je ukupno tri minute.

Izvođenje penala preuzeo je Marko Livaja i zabio svoj 26. gol ove sezone i nastavio stopostotni učinak s bijele točke. Pokazao je nakon toga Lovrić šest minuta sudačke nadoknade u kojoj je Istra 1961 ostala s igračem manje. Mahmoud je zarado drugi žuti karton kad je sapleo Lovrencsicsa s leđa, a to će biti dodatni veliki udarac koji neće moći izdržati u drugom dijelu.

I u drugom poluvremenu ponovno se palio VAR, a Dambrauskas je odmah na poluvremenu na klupi ostavio Ljubičića, Lovrencsicsa i Čolinu te u igru poslao Melnjaka, Sahitija i Mikanovića. Bilo je to u 48. minuti kad je Caseres hrvačkim zahvatom bacio Grgića u kaznenom prostoru. Lovrić je pregledao snimku i pokazao na bijelu točku. Izvođač je ponovno bio Livaja i ponovno zabio te postavio apsolutni rekord po broju golova za Hajduk u jednoj sezoni. Sad je na 27 i srušio je rekord Lea Lemšića iz 1934. godine.

Potpuni pad i kapitulaciju gosti potpisuju u 54. minuti. Tad se već igra Istre 1961 potpuno raspala s igračem manje što Hajduk koristi i povisuje vodstvo na 3:0. Precizan je bio Krovinović s ruba kaznenog prostora kad je odmjerenim udarcem pogodio donji lijevi kut Majkićevih vrata što mu je peti gol ove sezone.

Do kraja je Hajduk mogao povisiti vodstvo preko Nikole Kalinića, a žalit će i za gredom Sahitija dok je najbolja prilika Istre bila u sudačkoj nadoknadi kad je Perković poslije kornera pogodio Kalinića.

Ovom pobjedom došli su hajdukovci na bod od Dinama koji sutra od 19.05 gostuje na Šubićevcu.

Hajduk – Istra 1961 3:1

Stadion: Poljud, Split

Gledatelja: 15 000

Sudac: Zdenko Lovrić

Žuti kartoni: Livaja (Hajduk); Mahmoud, Caseres, Perković (Istra 1961)

Crveni kartoni: Mahmoud (Istra 1961)

Strijelci: Mahmoud 15' 0:1, Livaja 45' – 11m 1:1, Livaja 51' – 11m 2:1, Krovinović 54' 3:1

SASTAVI:

HAJDUK (4-3-3): L. Kalinić - Lovrencics (od 46. Mikanović), Elez, Ferro, Čolina (od 46. Melnjak) - Fossati, Grgić (od 57. N. Kalinić), Krovinović (od 78. Vuković) - Biuk, Livaja, Ljubičić (od 46. Sahiti)

ISTRA 1961 (3-4-2-1): Majkić - Silva, Galilea, Perković - Hujber (od 84. Kapitanović), Blagojević (od 77. Calderon), Mlinar (od 84. Desio), Rovis - Caseres (od 84. Ivančić), Abdallahi Mahmoud - Beljo (od 84. Moura)

1. HNL, 35. kolo:

Petak, 13. svibnja

Hrvatski dragovoljac - Gorica, 0:2

Subota, 14. svibnja

Slaven Belupo – Rijeka 2:2

Hajduk - Istra 1961 3:1

Nedjelja, 15. svibnja

Osijek - Lokomotiva, 17.00

Šibenik - Dinamo, 19.05



Tagovi

HajdukIstra 1961

Ostale Vijesti