Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

MLS kao liga budućnosti: Bit će još 'Biuka' u narednim godinama, potez velikog HR talenta jednog se dana može pokazati fenomenalnim

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 01.01.23. | 08:30

Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius su za ovaj posao zaslužili pohvalu. I ne samo za ovaj posao, već i za prodaju Marina Ljubičića o kojoj se isto svakakve stvari daju pročitati. Prije pola godine, da je netko istaknuo da bi se na njima dvojici moglo zaraditi više od 10 milijuna eura, mnogi simpatizeri Hajduka bi odmah rekli 'može'. Sada, odjednom, to nije dovoljno.

Vijest da je Stipe Biuk napustio Hajduk i preselio put Los Angelesa nema koga nije iznenadila. Neki novinari su dobili 'mig', njih par je imalo spremne prste na 'enteru', ali se čekalo da posao postane služben. Amerikanci su, navodno, bili dosta oštri, priča je kružila da će ili oni biti ti koji će službeno obznaniti transfer ili će isti biti stopiran. Dakle, iako su neki znali što se sprema, čekala se objava LAFC-a.

Dan ili dva prije nego što je Biuk potpisao za aktualnog prvaka MLS-a, talijanski mediji raspisali su se o tome kako je Fiorentina i dalje zainteresirana za Hajdukovim draguljem, ali i da su u utrci za njegovim potpisom Boredeaux, Getafe i Augsburg. Tko zna, možda su zaista bili zainteresirani, ali LAFC je bio najbrži i najkonkretniji pa je tako Biuk preselio put SAD-a.

Nije trebalo dugo čekati da se jave oni koji uvijek imaju nešto 'pametno' za reći i po društvenim mrežama prosipaju svu mudrost ovog svijeta. Odjednom je MLS okarakteriziran kao 'liga veterana', odjednom je Stipe Biuk rekao zbogom ozbiljnom nogometu i reprezentaciji, odjednom je Hajduk za sramotno malen iznos prodao najvećeg talenta kojeg imaju u svojim redovima… Umjesto čestitki, društvo poznato po svojim genijalnim razmišljanjima krenulo je pljuvati potez kluba i mladog igrača.

Zapravo, kad malo bolje promislimo o temi, nije ni čudno da velika većina pljuje ovaj potez. Uvijek se pruža otpor onome što ne razumiješ i ono što ti nije poznato. MLS je većini Hrvata nešto u potpunosti strano. Da, zna se da su Beckham, Gerrard i Ibrahimović igrali za LA Galaxy, da je Kaka bio u Orlandu, Henry u New York Red Bullu te da je Beckham sada vlasnik Inter Miamija. Nešto više od toga? Ne.

A MLS je zapravo toliko dobar, MLS zapravo toliko raste, MLS zapravo toliko ulaže i želi biti veći, bolji, jači i konkurentniji da je to zapravo teško opisati. Svi oni koji otiđu 'gore', pogotovo u ozbiljnijim igračkim godinama, teško se više vrate u Europu. Ne zato jer nemaju motiva i jer su financijski uvjeti savršeni, već jer se tamo osjećaju kao pravi sportaši. Uvjeti za život, igru i trening su izvrsni, a iako možda nogomet nije na razini košarke, američkog nogometa, baseballa ili hokeja, u naredne četiri godine bi se to moglo promijeniti. Amerikanci su svjesni da novac nije dovoljan da naprave najbolje Svjetsko prvenstvo ikada. A to im je cilj. Vidjeli su na primjeru Katara, ono što ti treba je jaka liga i velika navijačka baza. Katar možda ima novaca da izmisle gradove i ni od čega izgrade stadione, ali dovoditi Indijce koji na sebi imaju crveno-bijele kvadratiće neće donijeti atmosferu na tribinama. SAD neće uvoziti Meksikance da glume navijače, a iako će prosječnom nogometnom navijaču biti veliki financijski izazov za četiri godine otići na SP, ako se sve bude razvijalo onako kako prvotne projekcije sugeriraju, nogomet u SAD-u će biti na toj razini da će to Svjetsko prvenstvo privlačiti sebi čak i taj 'prosjek' poput magneta.

Stipe Biuk je 23. najveći ulazni transfer u povijesti lige i drugi najveći u povijesti LAFC-a. Iako u svojoj momčadi sigurno neće imati status najveće zvijezde pored Chiellinija, Balea, Vele i ostalih sjajnih igrača, ono što je sigurno je da će Biuk imati fenomenalne uvjete da iz dana u dan bude sve bolji i bolji igrač. Imat će od koga učiti, o infrastrukturi koju će zateći ne treba trošiti riječi, a ono što je još važnije, Stipe će se natjecati protiv sjajnih igrača jer u svim drugim klubovima također planiraju puno ulagati. Dakle, bit će još 'Stipi Biuka', nije Hajdukov dragulj prvi i posljednji talentirani igrač iz Europe koji će doći u MLS i koji će onda kasnije tražiti svoj put prema najjačim ligama svijeta. Prethodnih godina su u MLS-u uglavnom bili okrenuti prema Južnoj Americi, ali plan je da se tržište mladih i talentiranih igrača proširi na europski kontinent.

Ono što je također sjajno u konkretnom slučaju 20-godišnjeg Splićanina je to da se u MLS-u prakticira napadački nogomet. Dakle, nije nikakvo čudo kad utakmica završi rezultatom 3:3 ili 5:2, a to je nešto što pogoduje ofenzivcima. Zar netko zaista misli da je nemoguće da igrač Stipinih kvaliteta (ne možda prve sezone) uskoro postane double-double igrač (minimalno 10 golova i 10 asistencija u sezoni)? Ako netko to može, onda je to on…

Nadalje, postoji nešto što kao da je zabranjeno javno reći, a to je činjenica da je na Poljudu jako teško igrati. Iako Biuk nikada nije izgubio podršku publike te se u njegove kvalitete uvijek vjerovalo, mladiću od 20 godina sigurno nije jednostavno igrati kad se od njega očekuje da bude jedan od glavnih igrača u momčadi koja bi trebala vratiti trofej naslova prvaka na Poljud nakon 18 godina. On će u LAFC-u igrati bez tog tereta na svojim leđima, a opet će igrati u klubu koji ima jasno izraženu ambiciju i koji je navikao na trofeje. A to nije mala stvar…

S druge strane, Hajduk je napravio sjajan posao prodavši Biuka za iznos koji može doći do osam milijuna eura. Jer, na stranu s onime što ti Biuk možda može donijeti u budućnosti, on je igrač koji je u 66 nastupa za najjači Hajduk unazad 10 godina, što nije zanemariv faktor, skupio šest pogodaka i osam asistencija. Potencijal je jedno, ali opipljiva vrijednost nešto drugo. Kad si napadač, onda te prodaju golovi. Ako si u svemu najbolji, ali ne možeš zabiti pogodak, a igraš napadača, klub se neće usrećiti na tebi kao na veznjaku koji ima podosta nedostataka u svojoj igri, ali zato garantira određeni broj pogodaka i asistencija po sezoni.

Isto tako, ako Stipe 'preko bare' pokaže svu raskoš svog talenta, Hajduku će se otvoriti vrata da realizira još pokoji izlazni transfer u ligu koja će u narednim godinama ulagati veliki novac u kvalitetne igrače kojima bi se povećala kvaliteta određenih klubova, ali i cijele lige. Dinamo, primjerice, ima sjajan track record sa svojim nogometašima koji su odlazili u inozemstvo i baš zato se za većinu igrača Plavih u startu voli reći da imaju 'višu cijenu' od igrača Hajduka, Rijeke ili Osijeka. Ako bi se Biuk pokazao u MLS-u te ako bude opravdao ulaganje LAFC-a, zašto se u budućnosti ne bi javio neki drugi klub iz SAD-a (a može i LAFC ponovno) koji bi jednu takvu 'sigurnu kupnju' pokušao osigurati i sebi? A Biuk bi, u slučaju dobrih igra, bio indikator da je kupnja u Splitu 'sigurna stvar'.

Lukša Jakobušić i Mindaugas Nikoličius su za ovaj posao zaslužili pohvalu. I ne samo za ovaj posao, već i za prodaju Marina Ljubičića o kojoj se isto svakakve stvari daju pročitati. Prije pola godine, da je netko istaknuo da bi se na njima dvojici moglo zaraditi više od 10 milijuna eura, mnogi simpatizeri Hajduka bi odmah rekli 'može'. Sada, odjednom, to nije dovoljno.

Čudni su putevi nogometni, nitko nije očekivao da će Biuku prvi izlet u inozemstvo biti SAD, ali to ne znači da je pogriješio. Štoviše, možda se jednog dana potez kluba i igrača pokaže fenomenalnim. U ovoj situaciji je profitirao Biuk i Hajduk, a to je onima koji žive 'bilu' boju najvažnije.



Tagovi

Stipe BiukHajdukLAFCMLS

Ostale Vijesti