Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

Stipe u Gradu anđela: Nekadašnja nada Barcelone bit će mu konkurencija, a najskuplji igrač kluba nije zaigrao u Europi (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 31.12.22. | 09:25

Chiellini i Bale najzvučnija su imena ove svlačionice, a ima ih još...

Grad anđela postat će mjesto prebivališta za još jednog hrvatskog sportaša. Godinama je tamo već hrvatski košarkaš Ivica Zubac koji igra važnu ulogu u redovima LA Clippersa, a stigao je draftiran od LA Lakersa. Društvo će mu uskoro praviti Stipe Biuk koji je službeno prešao iz Hajduka u LAFC. Zaradit će na tom transferu Hajduk osam milijuna eura, 6.5 odmah i 1.5 kroz bonuse, što je iz perspektive kluba jako dobar posao. S druge strane postavio se niz pitanja gdje to Stipe Biuk ide i je li odlazak u MLS korak natrag u karijeri. Upravo zato što ih prati takva stigma, a brzo će i SP kojem su domaćini, Amerikanci ulažu sve više u nogomet i gledaju prema europskim talentima. Amerikanci su dugo prisutni i u Europi, a neki poput Pulisica, McKenniea, Desta ili Reyne već su poznati na elitnoj razini.

Novi klub Stipe Biuka aktualni je prvak MLS-a, prije dvije godine igrao je finale Concacafove Lige prvaka, a osnovan je tek 2014. godine. Ima svoj nogometni stadion Banc of California koji može primiti 22 tisuće gledatelja. Prvu utakmicu u MLS-u igrali su protiv gradskog rivala LA Galaxyja u kojoj su vodili 3:0, ali tad je debitirao Zlatan Ibrahimović za njih pa je završilo pobjedom Galaxyja 4:3. U upravljačkim tijelima kluba je i poznati komičar Will Ferrell, a vlasnici kluba su Brandon Beck i Bennet Rosenthal. Trener je bivši reprezentativac SAD-a Steve Cherundolo, koji vuče talijansko podrijetlo i igrao je gotovo cijelu karijeru za Hannover. Pomoćnik mu vuče hrvatske korijene, iz Škabrnje, a to je Ante Ražov bivši napadač s preko 100 golova u MLS-u.

Dolaskom u novi klub Biuk će u svlačionici se naći s nekim zvijezdama koje dosad pratio tek na televiziji. Doduše u smiraju su karijera, ali i dalje igraju važnu ulogu u klubu. To je i jedan od razloga zašto MLS ima stigmu veteranske lige, a i zašto u narednom periodu to žele promijeniti. Od onih koji su stekli ikonski status u europskom nogometu tu su Gareth Bale i Giorgio Chiellini. Bale je stigao u lipnju i potpisao na godinu dana, a Chiellini nakon što se oprostio od Juventusa.

Tu su od poznatijih i Carlos Vela te Cristian Tello. Vela je igrao u Arsenalu, Celti, Osasuni, WBA, Real Sociedadu, a u LA je došao 2018. i sad je kapetan momčadi. Tello je bivši španjolski reprezentativac i nekadašnja nada Barcelone, a igrao je još za Porto, Fiorentinu i Betis. On je uz Denisa Bouangu, koji je stigao iz St. Etiennea proteklog ljeta, najveća konkurencija Biuku na poziciji lijevog krila. Prvi vratar im je Kanađanin Maxime Crepeau, ali s obzirom na njegovu ozljedu, tj. lom noge zbog kojeg je propustio i SP u Kataru, vjerojatno će klub potražiti adekvatnu zamjenu.

Zanimljivo je da najskuplji igrač momčadi po Transfermarktu još nije imao igračkog doticaja s Europom. Riječ je o 23-godišnjem ekvadorskom reprezentativcu Joseu Cifuentesu, a veznjak je cijelu karijeru proveo u domovini do dolaska u LAFC 2020. godine. Transfermarkt ga cijeni na 12 milijuna eura, a sljedeći je Cristian Arango(7 milijuna) koji je nekad igrao za druge momčadi Benfice i Valencije.

Biuk postaje 13. Hrvat u MLS-u, a tu su još uvijek Damir Kreilach (Real Salt Lake) koji je ostavio najveći trag od Hrvata u MLS-u te Kristijan Kahlina (Charlotte FC) i Dario Župarić (Portland Timbers). Ranije su tu još bili Toni Datković, Franko Kovačević, Roberto Punčec, Marko Marić, Neven Marković, Marko Marić, Josip Mikulić, Leonard Bisaku i Goran Hunjak.

Debi Stipe Biuka ćemo pričekati do kraja veljače kad LAFC igra gradski derbi protiv Galaxyja, a tad je i otvaranje MLS-a s obzirom na to da igraju ligu od proljeća do jeseni. (km)

LAFC (4-3-3)




Tagovi

Stipe BiukLos Angeles FC

Ostale Vijesti