Foto: Robert Matić / Hajduk.hr
Foto: Robert Matić / Hajduk.hr

Novi početak za Hajduk s još većim ambicijama

Vrijeme Čitanja: 14min | ned. 03.07.22. | 15:50

Ovo su tek prve pripreme koje je zajedno prošla ova momčad. Prošlog ljeta su se postepeno gradili pa je većina igrača dolazila nakon priprema, a na zimu je hajdukovce 'pokosila' korona pa se propustila prilika za odlazak u Portugal na pripreme. Pratili smo Hajduk posljednjih dana u Austriji i prijateljske utakmice koje su zadale neka nova pitanja Dambrauskasu uoči nove sezone i otkrile na čemu će morati još raditi za iduću sezonu. Za očekivati je još i neko pojačanje u obrani, ali i na krilnim pozicijama, a mogući su dobici iz unutarnjih rezervi…

Remijem s mađarskim doprvakom Kisvárdom zaključio je Hajduk dvotjedne pripreme u austrijskom Bad Waltersdorfu. Svjedočili smo jakim treninzima u protekla dva tjedna s kojih se nitko nije izvukao suhog dresa, a po njihovom završetku osvrnuti ćemo se na sve što je obilježilo taj period. Rezultati i igra koju su prikazali u pripremnim utakmicama sigurno su Valdasu Dambrauskasu zadali još neka pitanja na koja mora pronaći odgovore uoči iduće sezone koja starta već utakmicom protiv Dinama u Superkupu 9. srpnja. Zapravo ovakve utakmice su i realan pokazatelj na kojim segmentima se još treba raditi da bi bili bolji u idućoj sezoni bez zavaravanja s, uvjetno rečeno, lakšim protivnicima. Ovo su bile tek i prve prave pripreme ove momčadi Hajduka. Prošlog ljeta se momčad postepeno gradila pa je većina igrača dolazila nakon priprema, a na zimu je momčad 'pokosila' korona pa se propustila prilika za odlazak u Portugal na pripreme.

Kako je sam strateg bijelih naglasio ova dva tjedna u Austriji bila su udaranje temelja za nešto veće, a odabir protivnika u pripremnim utakmicama ciljan jer bi ih takvi mogli dočekati u europskim natjecanjima. Iz tih njegovih izjava da se iščitati da je ovo tek uvodni dio priprema za Konferencijsku ligu u kojoj će Hajduk krenuti od trećeg pretkola. To natjecanje i ulazak u skupine prioritet je za Splićane ovog ljeta nakon dugogodišnjeg posta i niza loših rezultata koji su obilježili Hajdukove izlete u Europi posljednjih godina. Tobol prošle godine bio je jedna od težih lekcija koju ove sezone ne žele ponoviti.

U Austriji su hajdukovci boravili od 19. lipnja do 2. srpnja, a u Bad Waltersdofru smo se uvjerili u kvalitetu uvjeta koje su imali za pripremu, ali i dobru atmosferu koja vlada u momčadi. Očekivale su se nešto niže temperature, ali ni Austriju nije zaobišao toplinski udar pa su često išle preko 30 stupnjeva Celzijevih. Na pripreme je Valdas Dambrauskas poveo 33 igrača, među kojima je bilo i osam igrača koji prošle sezone nisu bili pri prvoj momčadi. Bila su tu četiri mladića iz šampionske generacije juniora Ivan Krolo, Dominik Prpić, Mateo Jurić-Petrašilo, Roko Brajković i Elvis Letaj, s posudbi su se vratili Karlo Sentić (Varaždin), Ivan Ćubelić (Dugopolje) i Ivan Šarić (Radomlje), a priključen je bio i Anel Zulić, mladić iz Radomlja koji se nakon austrijskih priprema vraća u slovenski klub.

PRVO POJAČANJE

Već prvog dana u Austriji tom popisu igrača priključio se Toni Borevković koji je prvo Hajdukovo pojačanje za iduću sezonu. Ovaj 25-godišnji stoper stigao je iz Vitorije de Guimaraes na posudbu s opcijom otkupa od milijun eura. Iza njega je četiri godine portugalske lige, a bio je na listi želja i Dinama. Mlađe kategorije je prošao u Dinamu, a u Portugal je otišao iz Rudeša.

„Bio sam u Dinamu četiri-pet godina. Nisam bio prvi izbor. Imao sam nesreću da sam bio u generaciji gdje su bili Benković i Kalaica. U to vrijeme su imali prednost u odnosu na mene. Vidio sam da za mene nema mjesta, išao sam drugim putem i na kraju sam uspio. Rudeš, Portugal, evo me sad nazad“, rekao nam je u razgovoru koji smo vodili u Bad Waltersdorfu, a otkrio nam je i motive dolaska u Hajduk:

„Ako me netko pita koji sam klub simpatizirao u Hrvatskoj, odgovor je Dinamo. Ali, sada kada je došla prilika da dođem u Hajduk, kada sam razmišljao, rekao sam imaš poseban motiv uzeti s Hajdukom titulu jer mi Dinamo nije dao priliku. Ne zamjeram ja njima ništa, ali želim pokazati da su pogriješili. Hajduk je veliki klub. Kada sam vidio atmosferu na finalu kupa, mogu samo reći 'skidam kapu svima'. Takvu atmosferu nema nitko u Hrvatskoj. Moj cilj je titula s Hajdukom.

Na prvoj prozivci saznali da Ferro i Katić neće biti dio momčadi u idućoj sezoni. Brzo su reagirali s prvim pojačanjem na stoperskoj poziciji nakon toga. Borevković je prošao sad veći dio priprema i trebat će mu još neko vrijeme da se prilagodi na novo okruženje, a nastupio je i u dvije pripremne utakmice.

SAHITI I HSV

Za vrijeme austrijskih priprema nisu tema bili samo dolasci, govorilo se i odlascima, a najviše se spominjao odlazak Emira Sahitija u HSV. Njemački mediji razvijali su razne teorije o tom transferu od toga da je već stigao u Hamburg na potpis pa do toga da su financije problem. Interes je bio konkretan, ali ne i ponuda. Dolazili su čak u Austriju i njemački novinari se raspitivati o Sahitiju.

Krenulo je sve dok je još bio na zasluženom odmoru nakon reprezentativnih obaveza. Debitirao je za Kosovo u Ligi nacija i nakon toga je dobio nešto duži odmor od svojih suigrača. U tom periodu krenulo se šuškati o interesu HSV-a, a povezivalo se čak i činjenicu da Hajduk igra pripremnu utakmicu s njima kao mogući dio dogovora. Cijelo to vrijeme nije bilo reakcije ni Sahitija, ali ni kluba o mogućem odlasku u njemačkog drugoligaša s kojim su već poslovali transferom Marija Vuškovića.

Ubacili su i nadu da je transfer gotova stvar Nijemci kad Sahitija nije bilo u zapisniku za prvu utakmicu s Clujom, ali na njemu nije bio s obzirom da se treninzima priključio tek koji dan ranije. Balon se počeo ispuhivati viješću da HSV ipak nema novca za transfer, a spominjala se cifra od 3.5 milijuna eura iako je pitanje bi li i za toliko pristali čelnici Hajduka prodati.

Nakon utakmice s HSV-om bilo je zezanja da bi mogao ući u krivi autobus, a vratio se s Hajdukovim u Bad Waltersdorf gdje smo i razgovarali s njim. Tad je i na pitanje Nikole Kalinića ide li iz kluba kao iz topa odgovorio: “Ma brate ovdje ostajem!“

„Igrač sam Hajduka i imam ugovor još tri godine. Sretan sam tu, a utakmica je za mene bila dobra. Tu sam sto posto u pripremama za iduću sezonu, fokusiran. Zadovoljan sam kako sam odradio za mene prvu utakmicu na ovim pripremama“, rekao nam je u Austriji 23-godišnji krilni napadač, a i dalje ostaje činjenica da je ovog prijelaznog roka baš on jedan od atraktivnijih eksponata u Hajdukovom izlogu s kojim bi mogli licitirati. Zainteresiranih ima, a o konkretnim ponudama još nije bilo govora.

POSUDBA LJUBIČIĆ, NOVA SEZONA DOKAZIVANJA ZA BIUKA

Prošla sezona bila je puna velikih očekivanja za Marina Ljubičića i Stipu Biuka, dvojac koji je dominirao u juniorima, a onda i bljesnuo u prvoj momčadi. Put na koji se Hajduk odlučio u međuvremenu nije imao previše prostora za trpjeti razvojni put ova dva talenta.

Ljubičić je dobro startao u sezoni golovima Tobolu na Poljudu, te u Kupu i prvenstvu, ali tu je stao. Imao je ukupno 36 nastupa za prvu momčad u svim natjecanjima, a zanimljivo je da je u prvenstvu punu minutažu dobio tek u onoj 'prijelomnoj' utakmici protiv Slaven Belupa u 32. kolu koja je završila 0:0. Punu minutažu prošle sezone imao je još i protiv Primorca iz Biograda u Kupu. Nakon zimske pauze u kojoj je prebolio koronu i dolaska Nikole Kalinića njegove šanse za dobivanje minuta na poziciji centralnog napadača su se jako smanjile. Dobivao je još prilike, ali uglavnom na pozicijama koje mu nisu prirodne. Tako je postao svjestan da bi za novu sezonu trebao pronaći sredinu u kojoj će igrati, a od nekoliko opcija koje je imao, među kojima i Istru 1961, odlučio se na odlazak u LASK. Već u prvom nastupu za novi klub je i zabio pa se nadaju da bi to mogao biti nagoviještaj novog razvoja njegovog potencijala.

Biuk je u prošloj sezoni imao 34 nastupa za prvu momčad, ali i nešto veću minutažu od svog prijatelja Ljubičića. Talentiranom krilnom napadaču učinak je bio jedan gol i tri asistencije, a s obzirom na potencijal koji pokazao ulaskom u prvu momčad očekivali su mnogi i više od ovog mladića. Već dva prijelazna roka on je najatraktivniji Hajdukov igrač na nogometnom tržištu i često ime u izborima svjetskih talenata. Sezona pred njim je i nova prilika za pokazati što sve zna u dresu Hajduka, u njegov talent i razvoj vjeruju na Poljudu.

Puno se tijekom i nakon sezone raspravljalo kako ponovno rasplamsati potencijal koji leži u ovim mladićima, a moguće da će i ova šok terapija njihovog razdvajanja dati rezultate. Zajedno igraju godinama, a zajedno su upali i u stagnaciju koja nije bila dobra za nikoga.

Na Poljudu se nadaju njihovom ponovnom rastu od ove sezone.

POTPIS ZA STABILNOST

Znalo se to kad je došao na prvu posudbu, a samo je bilo pitanje vremena i trenutka u kojem će kapetan Lovre Kalinić raskinuti s Aston Villom te staviti potpis na ugovor kojim je i službeno Hajdukov. Bilo je to jako važno i čelnicima bijelih koji su na tome radili intenzivno jer taj potpis je bio za potvrdu stabilnosti momčadi. Lovre je prvi stigao i pokrenuo val dolazaka u gradnji ovog konkurentnog Hajduka.

Važan je kotač u svlačionici Hajduka koju drži na okupu kapetanski. Uvjerili smo se na licu mjesta u Bad Waltersdorfu koliko znači suigračima kojima često pomaže razgovorom, savjetima, podrškom za vrijeme treninga i utakmica.

Potpisom trogodišnjeg ugovora praktički je odlučio i igračku karijeru zaključiti u matičnom klubu.

„Kada sam došao u Hajduk, rekao sam da kada nešto kažem, to je važnije od papira. Predsjedniku sam to i rekao, da kad mi Hajduk ponudi ugovor da ću ići u realizaciju. Moje želje su se znale od samog početka, a zahvaljujući predsjedniku sve je riješeno“, rekao nam je nakon potpisa.

PRIPREMNE UTAKMICE

Nakon nešto pozitivnijih dijelova priprema trebali bi se dotaknuti i onoga koji je zabrinuo mnoge. Pripremne utakmice otkrile su puno nedostataka u igri Hajduka. Opravdanje mogu biti teške i olovne noge kako se često govori za vrijeme priprema, ali neke stvari se ne bi smjele događati ni u takvim situacijama. Treba dodati i da protivnici nisu bili lagani. Igrali su protiv prvaka rumunjske Cluja, osvajača belgijskog Kupa Genta, mađarskog viceprvaka Kisvárde te HSV-a, posrnulog njemačkog velikana koji je prošle sezone bio nadomak povratka u Bundesligu.

U četiri pripremne utakmice su upisali dva remija i dva poraza s gol razlikom 3:8. Dambrauskas je u svim susretima inzistirao na gradnji igre od zadnje linije jer je to način na koji želi igrati u budućnosti. Taj dio igre nije bio baš Hajdukov forte i Litavac ga želi ispraviti, a najbolje je funkcionirao protiv HSV-a u kojoj su remizirali s 2:2 kad su zabili Livaja i Ćubelić. Ta utakmica je bila i jedina zapravo u kojoj je Hajduk pokazao pozitivne strane igre od igranja visokog presinga na samom početku s isturenima Livajom i Mlakarom, preko probijanja protivničkog presinga do spuštanja Fossatija u zadnju liniju pri izgradnji napada.

U svim utakmicama ključni problem je bila obrana, točnije branjenje ubačaja i prekida. Trebat će još neko vrijeme da se uigra stoperski par Borevković-Elez, a očekivat će se i bolje obrambene reakcije bekova.

Prvu utakmicu protiv rumunjskog prvaka Cluja odlučio se Dambrauskas na kombinirane momčadi gdje je Subašić bio u prvom poluvremenu najbolji pojedinac, a u drugom dijelu ulaskom Livaje je djelovalo to bolje no nedovoljno dobro za pozitivniji rezultat od poraza 0:2. Protiv HSV bili su i nadomak pobjede, a to je bila kako smo rekli najbolja od ove četiri utakmice. Treća protiv Genta trebala je biti utakmica provjere za Superkup s Dinamom.

Protiv belgijske momčadi Dambrauskas se odlučio na teren poslati sastav: L. Kalinić – Mikanović, Borevković, Elez, Melnjak – Grgić, Fossati, Krovinović – Livaja, Sahiti, Kalinić. Trebala je to biti generalna proba za natjecateljsku sezonu, a u njoj je izvedba bila najlošija od svih utakmica. U obrani je puštalo sa svih strana, a napadači Genta dolazili su lako u prilike za udarac iz kaznenog prostora Hajduka. Svoje prilike okrunili su i s tri gola u mreži Hajduka, a ta utakmica otkrila je Dambrauskasu na čemu će morati poraditi u idućim danima uoči Superkupa.

Posljednja utakmica protiv mađarskih viceprvaka bila je prilika za one koji nisu igrali dan ranije. Mađari su bili bolji u prvom dijelu, a na kraju je Hajduk imao priliku za pobjedu kad je Diamantakos propustio realizirati jedanaesterac u posljednjim minutama susreta pa je ostalo 1:1.

PRILIKA MLADIMA

Valdas Dambrauskas u Austriju je poveo nekolicinu mladih igrača koji su došli što iz juniora, što s posudbi ili su bili priključeni ranije prvoj momčadi. Iako je već godinu i pol dana s prvom momčadi, možemo tu uključiti i Stipu Biuka kojem je tek 19 godina. Iz šampionske generacije juniora stigli su kapetan Ivan Krolo, Dominik Prpić, Mateo Jurić-Petrašilo, Roko Brajković i Elvis Letaj, s posudbi su se vratili Karlo Sentić (Varaždin), Ivan Ćubelić (Dugopolje) i Ivan Šarić (Radomlje), a priključen je bio i Anel Zulić, mladić iz Radomlja koji se nakon austrijskih priprema vraća u slovenski klub. Od mlađih je tu bio i 20-godišnji vratar Ivan Perić koji će vjerojatno ostati s prvom momčadi i tijekom ove sezone.

Nakon ovih priprema najveći dobitnici mogli bi biti Karlo Sentić (21) i Ivan Ćubelić (19). Potonji je već bio uvršten u popise velikih svjetskih talenata, a njegovi ubačaji mogli bi iduće sezone biti tajno oružje Hajduka. Osim što je dobar u izvođenju prekida, pokazao je da i dobro čita igru što se vidjelo kod gola HSV-u. Prošlu sezonu odradio je na posudbi u Dugopolju, a i sam je priznao da mu je koristila posudba i sezona seniorskog nogometa. Po onome što je pokazivao na pripremama, on bi mogao biti jedan od većih dobitaka i dobitnika ovih austrijskih priprema. Isto je i sa Sentićem koji je prošle sezone odradio posudbu u Varaždinu i ušao s njima u 1. HNL. Kad je objavljeno da ide pripreme dalo se naslutiti da će vjerojatno iduće sezone biti prva zamjena Lovri Kaliniću, a kao podrška im ostaje Danijel Subašić.

Nepoznanica ostaje Ivan Šarić (21) koji iza sebe ima dobru sezonu u slovenskom Radomlju. Pomogao je svojim golovima Slovencima da ostanu u ligi i bio je ponajbolji igrač te momčadi. Pokazao je na pripremama da ima potencijal, ali nije se u utakmicama koje je igrao do kraja nametnuo. S obzirom na konkurenciju u napadu moguće je da ode još jednu sezonu na nešto jaču posudbu, a nije isključeno i da ostane kao rotacijski igrač u napadu te popuni prostor koji je ostao odlaskom Ljubičića.

Što se tiče juniorske postave oni će vjerojatno već u ponedjeljak biti na prozivci Marijana Budimira.

ČEKAJU SE POJAČANJA

Za sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa i predsjednika Lukšu Jakobušića u igračkom kadru bilo je ključno ostaviti kralježnicu momčadi i većinu prošlogodišnjeg kadra. To su i ostvarili prvenstveno ostancima Livaje, Krovinović, Eleza, oba Kalinića, Melnjaka i drugih, a onda i Čoline, Biuka i Sahitija. Ovaj potonji trojac je i najatraktivniji za prodaju, ali kako se može čuti na Poljudu prodaja da bi se prodalo neće biti. Imaju druge ideje, a jedna od njih je stvoriti stabilnu momčad s kojom će napraviti iskorak u Europi.

Bilo je još pri kraju prošle sezone za očekivati da Ferro i Nikola Katić neće ostati u Hajduku. Zato je reakcija dovođenja novog stopera morala biti brza. Kao prvo i trenutno jedino, ako isključimo potpis Lovre Kalinića, pojačanje je doveden Toni Borevković, a za očekivati da će se Hajduku priključiti još jedan igrač na toj poziciji. Osim Borevkovića i Eleza, Dambrauskas još rotacijski može računati na Stefana Simića, a Kristian Dimitrov je još od ranije bliže izlaznim vratima nego ostanku iako je odradio cijele austrijske pripreme. Nije isključeno i da se Simić proda ako za njega dođe zadovoljavajuća ponuda na Poljud. Stoga je jasno zašto se traga za novim stoperima.

Sigurno je da bi najsretniji bili kad bi stigla ponuda i za grčkog napadača Dimitriosa Diamantakosa čiji rezime priprema stane u onaj promašeni penal u zadnjoj prijateljskoj utakmici. Stigao je svojevremeno kao pojačanje u bivšoj garnituri, a otići će kao jedan od većih promašaja. Isto ne bi imali ništa protiv na ponudu za Alexandera Kačaniklića koji je prošle zime odbio Rosenborg. U sličnoj situiaciji je i Samuel Eduok koji je odradio pripreme, imao par bljeskova, a i najavio da bi mogao biti iduće godine Hajdukovo tajno oružje. Zajedničko im je i to da su u zadnjoj godini ugovora, a jedino Kačaniklić ima do ljeta 2024. godine.

Njihovi odlasci bili bi i rasterećenje za klupsku blagajnu u vidu plaća, a i neka odšteta bi dobro došla. Tako bi se otvorio i dodatni prostor za neka ozbiljnija i potentnija imena. Osim što se traga za stoperima, Hajduk bi s obzirom na situaciju mogao razmisliti i o krilima. Na tek dvojicu onih kojima je to prirodna pozicija se ozbiljnije računa, Stipu Biuka i Emira Sahitija. No, malo jača ponuda za jednog od njih stvorila bi i problem na toj poziciji. I bez njihove prodaje, odlaskom Eduoka ili Kačaniklića ostali bi bez adekvatne zamjene koju zna 'krpati' Jan Mlakar koji je prirodno centralni napadač, a prošle sezone je na tim pozicijama dobivao više prilika od ove dvojice.

U onoj šaljivoj press konferenciji za medije s potpisa novog ugovora Lovre Kalinića najavio je predsjednik Jakobušić već idućeg tjedna novo pojačanje i tako zagolicao navijače.

Nakon svega tek se prednosti kondicijske spreme s ovih priprema mogu valorizirati, na čemu je i uglavnom bio naglasak. Taktički segment će se nadograđivati u narednim danima, a dolascima još nekih igrača krenuti će se ozbiljnije uigravanje. Kako ova momčad može odigrati vidjeli smo u više slučajeva prošle sezone, a isto i bolje navijači očekuju u novoj. Početak će biti težak za momčad koja još uvijek nije 'uštimana', a ciljevi i ambicije su već naglašeni. Porazi u pripremnim utakmicama ne bi se trebali shvaćati na prvu tragično, takvima se mogu smatrati jedino ako nisu usvojene lekcije iz njih i ako momčad ne bude spremna za europske utakmice.

„Vjerujem u ono što radimo, vjerujem u proces, u klub i u ljude s kojima radim“, rekao je Dambrauskas nakon posljednje pripremne utakmice, a vjeruju mu i na Poljudu nakon što je prošlu sezonu zaključio s osvojenim Kupom, drugim mjestom u prvenstvu i omjerom od 18 pobjeda, šest remija i tek dva poraza. U konačnici rezultati u prvim mjesecima nove sezone bit će pokazatelj kako se radilo i je li bio dobar proces.

 


Tagovi

HajdukGermanijak u Austriji s HajdukomValdas Dambrauskas

Ostale Vijesti