Germanijak
Germanijak

Gradić zanimljive povijesti baza je ljetnih priprema brojnih europskih klubova (FOTO/VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 24.06.22. | 22:00

Ako ste ljubitelji mira, toplica i velikih porcija štajerskih specijaliteta onda je ovo definitivno mjesto za vas. Volite li uz to nogomet vaš zen će biti potpun. Osim što smo se već prvog dana upoznali sa svim znamenitostima ovog kraja, posjetili smo trening Hajduka i uvjerili se u kvalitetu uvjeta u kojima se pripremaju za nadolazeću sezonu...

Nije više vijest da je baza Hajdukovih ljetnih priprema za novu sezonu Bad Waltersdorf, bajkovito mjesto u srcu Štajerske udaljenom 60-ak kilometara od Graza. Zanimalo je i nas što je to privuklo i privlači brojne europske klubove ka ovom mjestu termalnih izvora svakog ljeta na pripreme pa smo se odlučili posjetiti ovaj gradić, upoznati se s njegovim znamenitostima i poviješću, ali i uvjetima koje nude za pripreme.

Krajobrazi i arhitektura ovog gradića od 3929 stanovnika (po popisu iz 2022.) u Štajerskoj uvelike podsjeća na scenografiju kultnih njemačkih serija Lugarnice i Klinike Schwarzwald. Do 1988. godine ovo mjesto zvalo se samo Waltersdorf, a povijest naseljenosti ovog područja datira u doba Rimskog carstva. Glavni izvori prihoda stanovnicima ovog gradića godinama su bili trgovina i poljoprivreda. Tipični je to austrijski gradić, uređen do najsitnijeg detalja.

Vozeći se pristupnim cestama između mjesta u ovom kraju primijetit ćete nepregledna polja kukuruza i tikve, a brežuljke prekrivaju guste zelene šume. Turizam na ovom području postaje jedna od glavnih gospodarskih grana tek u '80. godina prošlog stoljeća, a zanimljiva je priča kako je i došlo do toga. Naime, 1975. godine austrijska naftna kompanija RAG započela je bušenje u potrazi za sirovom naftom, ali su na više od tisuću metara dubine pronašli termalne vode. U početku su stanovnici tu vodu koristili za grijanje, uglavnom škola, a onda se 1984. otvaranjem prvih terma počeo razvijati i turizam.

Taj razvoj dovodi od početka ovog stoljeća Bad Waltersdorf do prepoznatljivosti brojnim poznatim europskim nogometnim klubovima kao izvrsno mjesto za pripreme. Na ovom području se danas pripremaju brojni klubovi, a tu je bila nekad baza primjerice Arsenala i Rome, kao i nekih reprezentacija pred velika natjecanja.

Kada bi se odlučili posjetiti ovo mjesto turistički ili odsjesti u nekom od hotela pronašli bi ponešto za svačiji džep. Variraju cijene smještaja ovisno o kvaliteti termi i luksuzu koji se nudi, ali može se proći i relativno jeftinije po lokalnim 'gasthausima'. Cijene hrane i pića po ugostiteljskim lokalima bi usporedili s onim po većim hrvatskim gradovima, ovisno koliko je tko spreman izdvojiti, a kad je pitanje o kvaliteti hrane tu smo i uvjetno rečeno subjektivni.

Konačna ocjena bi bila da je gradić vrijedan za posjetiti na proputovanju do npr. veće sredine poput Beča, ali ako ste ljubitelji mira, toplica i velikih porcija štajerskih specijaliteta onda je ovo definitivno mjesto za vas.

Osim što smo se već prvog dana upoznali sa svim znamenitostima ovog kraja, isto smo se uvjerili i u kvalitetu uvjeta za treninge s kojima ovo šire područje raspolaže. Valdas Dambrauskas je tijekom jutra dao igračima slobodno, a u popodnevnom terminu odrađen je trening. Nekih 10-ak minuta vožnje od hotela u kojem su odsjeli bijeli smjestio se stadiončić s natkrivenom tribinom u Bad Blumau na kojem igra lokalni šestoligaš. Zbog promjenjivih vremenskih uvjeta dobro je došla ta natkrivena tribina za sve koji su danas izdvojili dva sata za ispratiti trening. Kako smo spomenuli, dom je to lokalnog šestoligaša s uvjetima kakvih se ne bi posramili ni neki klubovi u hrvatskim ligama višeg ranga.

Počeli su s vježbama prevencije s kondicijskim trenerima Ianom Collom i Šimom Veršićem dok je vratare zagrijao Justinas Gasiunas, a završilo je s uvježbavanjem prekida na kojima se moglo vidjeti nekoliko atraktivnih ubačaja i poteza. Kao i u prvim danima treninga sve je prošlo po planu i što je najvažnije za hajdukovce bez ozljeda. S tribina je sve nadgledao i sportski direktor Mindaugas Nikoličius kojem su u ovom periodu prijelaznog roka užarene telefonske linije. Navikli smo da radi sve radi u tajnosti, s faktorom iznenađenja kojim je u proteklih godinu i pol dana promijenio DNA momčadi i izazvao euforiju kod navijača.

Sutra je pred bijelima i prva provjera kad igraju protiv rumunjskog prvaka Cluja od 18 sati na terenima austrijskog niželigaša DUSV-a.


Tagovi

Germanijak u Austriji s HajdukomHajdukpripreme

Ostale Vijesti