Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Dok se čeka na dolaske oni su najbliže izlaznim vratima na Poljudu

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 29.06.22. | 08:42

Neki su stigli kao pojačanja, ali se nisu nametnuli

Još uvijek traju pripreme Hajduka u austrijskom gradiću Bad Waltersdorfu. Već se lagano dobivaju konture momčadi koja će 9. srpnja istrčati na Maksimiru u utakmici Superkupa, ali među njima nekih igrača neće biti. Većina od njih stigla je u klub u vrijeme dok su drugi vjetrovi puhali na Poljudu, a ove pripreme pokazatelj su za neke da će svoje mjesto među prvih 11 i onih nekoliko na klupi teško pronaći.

Bilo je to očekivano i ranije s obzirom na status koji su imali pri prvoj momčadi. Neki su prošlu polusezonu odradili na posudbama, a neki su ostali u klubu bez minutaže koju su priželjkivali.

Među onima koji su prošle sezone se okušali na posudbama bili su Dimitrios Diamantakos i Kristian Dimitrov. Grčki napadač odradio je polusezonu u izraelskom Ashdodu gdje je za devet nastupa zabio tek jednom, a ugovor s bijelima ima do kraja sezone. U Hajduk je stigao u ljeto 2020. godine i predstavljen kao pojačanje. Imao je pedigre napadača koji igrao za Olympiacos i u drugoj Bundesligi, ali ono zašto je doveden u Hajduku nije prikazao. Dok je bio i pri prvoj momčadi Hajduka nije se uspio nametnuti, a to mu ne ide ni na ovim pripremama pa je zasigurno jedan od onih koje bi uz adekvatan dogovor pustili s Poljuda.

U istom košu je i Alexander Kačaniklić, koji na pripremama ima isti status kao i Diamantakos, a ugovor ima do kraj svibnja 2024. Tijekom prošle sezone je imao ponudu Rosenborga koju je odbio u nadi da će se uspjeti nametnuti u Hajduku, ali to mu nije prošlo. Nakon toga nije uspio doći blizu prvih 11, a po svemu sudeći i neće u budućnosti. Stoga bi na prvu iduću ponudu za njega mogao i pristati na transfer jer s 30 godina još uvijek ima želje pokazati što može s pedigreom igrača koji je nekad igrao i u Premier ligi.

Među onima koji su dobili priliku nametnuti se na posudbi ili eventualno promijeniti sredinu bio je i Kristian Dimitrov koji s Hajdukom ima ugovor do ljeta 2023. godine. Bugarski stoper otišao je na posudbu u rumunjskog prvaka Cluj gdje je odigrao tek jednu utakmicu. Bila je to posudba koja nije išla na ruku ni Rumunjima, ni Hajduku, s obzirom na to da je imao i otkupnu klauzulu. Zaigrao je tek u jednoj utakmici na posudbi, ali nedovoljno da bi ga ostavili gdje se nije nametnuo treneru Danu Petrescuu. Nakon nekih pola godine vratio se u Hajduk i trenutno je na pripremama s Hajdukom, ali i dalje se traži dodatno rješenje na stoperskoj poziciji što dovoljno govori koliko se računa na njega. Iako je trenutno u kombinacijama kao popuna, teško da će to mjesto zadržati ako se dovede još jedan stoper.

U gotovo sličnoj poziciji je i Stefan Simić, ali svakako boljoj. Stigao je još u ljeto 2019. u klub iz Milana, pokazao je karakter kapetana u nekoliko navrata, ali opet nije se u kontinuitetu nametnuo. U nekoliko navrata je i rješavao utakmice kao primjerice protiv Istre 1961 i Hrvatskog dragovoljca kad se lomilo. Od svih on je i najbliže ostanku u klubu, ima ugovor do kraja sezone, a pokazao se i kao zahvalno rješenje u više puta kad je trebalo uskočiti umjesto onih koji su u tom trenutku bili u prvom planu. Drugim riječima pokazao se kao jedan od zahvalnijih rotacijskih igrača.

Na kraju najveća nepoznanica je Samuel Eduok. Nigerijski napadač kad je u formi vjerojatno bi bio jedan od boljih igrača lige, ali niz ozljeda koje je pretrpio udaljile su ga od terena. Na treninzima pokazuje znakove života, ali opet pitanje je koliko je to dovoljno za ambicije koje gaji Hajduk u ovom trenutku. Njegov ugovor je prošle zime prepolovljen i produžen za još jednu godinu pa je Hajdukov do kraja ove sezone.



Tagovi

Germanijak u Austriji s HajdukomHajduk

Ostale Vijesti