Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Laszlo Kleinheisler za Germanijak: "Olakšanje je vidjeti Lovrića i Caktaša pored sebe, a ne na suprotnoj strani"

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 03.03.22. | 14:03

Popularni Lacika ne krije zadovoljstvo životom u Osijeku za kojeg je potpisao produženje ugovora jer je vjerovao da se stvorila kemija za napad na titulu!

“Trebamo naše unutarnje rezerve, znam da ih imamo”, bio je vapaj Nenada Bjelice uoči početka proljetnog djela HNL-a. Nabrajao je neka imena, među kojima i ono Laszla Kleinheislera iza kojeg je bila korektno odrađena jesen. No, Lacika, kako mu tepaju u Osijeku je ipak kategorija više. I bilo je pitanje trenutka kada će to doći do izražaja. U nedjelju je, eto, odlučio derbi! Čast Manceu koji se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu, ali Kleinheisler je bio udarna snaga Osijeka protiv Dinama. Bilo ga je svugdje. Velika količina trke i požrtvovnosti, dueli, kreacija… I sve to naplatio je dodavanjem za gol koji je gurnuo Osijek na prvo mjesto HNL-a.

Kleinheisler rijetko daje intervjue, priznaje kako je jezična barijera prevelik problem da kaže sve što misli a boji se da bi nešto moglo ostati izgubljeno u prijevodu. Ipak, nije nas odbio…

“Zapravo se rado odazovem kada netko želi razgovarati, ali nisam baš tip osobe koji traži pažnju. Ne guram se pred kamere, a i taj jezik je mali problem jer nisam svladao sve riječi koji se koriste van nogometa”, sasvim iskreno će Kleinheisler nekoliko dana nakon derbija. Dinamo je stara vijest u Gradskom vrtu. Misli i fokus je usmjeren prema onome što ih čeka već ovaj petak u Kranjčevićevoj ulici. Ipak, derbi je derbi…

“Odličan je osjećaj pobijediti u derbiju, pogotovo zbog utjecaja kojeg je imao na ljestvicu pa i rođendana kluba. Slažem se da smo ih slomili energijom i agresijom ali ne bih rekao da je to bilo presudno. Nosila nas je publika, trener je u pravo vrijeme povukao prave poteze a uz to mislim da smo se na pravi način prilagodili na određene situacije koje su se događale tijekom same utakmice”.

Kleinheisler je stanovnik Osijeka od veljače 2019., kada je stigao iz Astane. Ovo ljeto je produžio je ugovor koji će ga vezati uz bijelo-plave do ljeta sljedeće godine. Taj dogovor bio je olakšanje za navijače koji su svjesni koliko Kleinheisler znači ovoj momčadi. Njegov nogomet je razina Lige prvaka, nešto čemu se nadaju u gradu na Dravi već ovoga ljeta. Pitamo ga jel' igra najbolji nogomet u karijeri?

“Već sam igrao na toj razini i naravno da sam izuzetno motiviran da ponovo dođem na tu razinu. Najbolji nogomet karijere? Teško mi je reći. Mislim da sam u proljetnom dijelu prošle sezone igrao odlično, kasnije i na Euru, sada ponovo hvatam dobar ritam, ali ne volim govoriti o sebi to radije prepustim drugima”.

Pošteno. Hajdemo malo o poziciji na kojoj igra. Nekada imamo dojam da ga je posvuda. Da mu je Bjelica dao veliku slobodu u igri. No, neki bi ga rado vidjeli u tandemu sa Žaperom… On sam nema problem s bilo kojom ulogom koju mu trener namjeni.

“Mislim da sam dovoljno dugo u klubu da sam upoznao karakteristike svih suigrača i vidio na koji način igraju oni koji su došli nedavno tako da volim igrati u svakoj ulozi i poziciji”.

Tijekom prijelaznog roka Osijek je dobro tržio. Dovedeni su igrači zavidnog renomea. Iako Bjelica jako pazi na harmoniju u svlačionici, činjenica je kako su Caktaš i Lovrić navikli na glavne uloge.

“Vjerujte, olakšanje je kada Caktaš ili Lovrić sjede pored vas u svlačionici umjesto da su sa suprotne strane travnjaka. Leovac je dokazana kvaliteta, osvojio je puno trofeja u karijeri s različitim klubovima nadam se da će i u Osijeku, Fućak je došao iz Druge lige i odmah se istaknuo. Kroz ovih nekoliko utakmica se vidjelo da se dobro snalazimo na travnjaku i sigurno će nam pomoći”.

Pomoći će i Nejašmić kojeg je ozljeda udaljila od travnjaka na neko vrijeme.

“Mislim da je Darko prije svega sjajan dečko a onda i odličan igrač, savršen za poziciju zadnjeg veznog. Njegova igračka inteligencija, prepoznavanje situacije, pa i duga lopta su sigurno među najboljima u ligi i mislim da je dragocjeno za nas što ga imamo u momčadi”.

Koliko vas je motivirala izjava Nenada Bjelice da od nekih igrača očekuje da se dignu u proljetnom djelu?

“Najveću motivaciju nosim u sebi i to me pokreće, prije svega vjerujem u svoje sposobnosti i mogućnosti. Naravno, i trener Bjelica je sjajan motivator, zna pogoditi „u žicu“ kako u pripremi za utakmicu tako i u nekom razgovoru”.

Iako je Lacika dosegnuo formu, on sam smatra kako ima tu još prostora za napredak.

“Sigurno da ga ima. Želim dati još više momčadi, zabijati, asistirati i nadam se da ću to brzo ostvariti jer nam slijede jako važne utakmice”.

Jedna od njegovih karakteristika jest činjenica da voli pucati s distance. Sada je tu Lovrić kojem je to jak adut. Potom Fiolić, Žaper…

“Svaki od nas u određenom trenutku donosi odluku za koju misli da je najbolja za momčad, tako da će ta podjela ovisiti o situaciji na terenu. Imamo puno igrača koji imaju odličan udarac i Lovrić je sjajan igrač i sjajan šuter, ali isto mogu reći i za Fiolića, Bohara, Nejašmića, Žapera”.

Kleinheisler je digao razinu svoje igre pod Bjelicom, pa ga pitamo gdje bi svrstao aktualnog trenera i njegov stručni stožer na nekoj osobnoj listi.

“Da nisam mislio da stožer rade odličan posao i da međusobno nemamo neograničeno povjerenje vjerojatno ne bih bio ovdje. Ne volim uspoređivati trenere, svaki ima neku svoju viziju i način rada, na kraju od svakoga nešto i naučiš pa iako možda i u nekim situacijama nisu bile dobre”.

U petak je Lokomotiva a uvijek je opasno nakon derbija igrati te “male” utakmice. Kako Kleinheisler gleda na tu utakmicu te na polufinale Kupa protiv Rijeke, otkrio je u nastavku:

“Kod nas u svlačionici nema malih utakmica, a Lokomotiva to sigurno nije. U dobrom su nizu, neki njihovi igrači su na visokoj razini i u obje utakmice ove sezone su nam napravili puno problema. Na zadnjoj u Zagrebu smo se spasili u zadnjoj minutu i osvojili bod, u Osijeku ih slomili u završnici, nema nikakve zablude da će sada biti lakše. A što se Rijeke tiče držimo se onoga da je prva iduća utakmica najvažnija tako da ćemo o Rijeci nakon Lokomotive. Ali igrali smo nedavno s njima, siguran sam da će nas treneri dobro spremiti”.

Kleinheisler je imao nekih kombinacija za odlazak, ali je odlučio napasti titulu. Koliko je činjenica da je Osijek jak i da je kandidat za naslov utjecala na njegovu odluku da ostaneš u ovdje?

“Utjecala je puno, svaki se igrač želi boriti za trofeje i igrati značajne utakmice. A tu u Osijeku se napravila jedna prava kemija, uživam kada šećem gradom i susrećem navijače, sve to mi govori da je Osijek u ovom trenutku pravo mjesto za mene”.

I navijači su prepoznali kvalitetu i moć Osijeka te se polako vraćaju na tribine.

“Bilo je grozno igrati bez publike, stvarno se nadam da su ta vremena iza nas i da smo dobrim rezultatima počeli vraćati navijače na tribine. Znam da još postoje razne mjere, ali stvarno smo optimistični da će do kraja sezone biti sve više utakmica u atmosferi kakva je bila protiv Dinama. Navijači su nam ključni za uspjeh i ako nas budu pratili na gostovanjima u velikom broju siguran sam da ćemo se na kraju sezone imati čemu radovati”

Lacika je jedan od miljenika tih navijača. Često ga zaustavljaju po gradu, traže autograme i fotografije?

“Volim šetati gradom pa tako i često srećem navijače, oni najmlađi su posebno uporni i drago mi je što je i njih puno na tribinama. Uvijek treba pronaći vremena za njih, svakome od nas može biti čast što će nekom djetetu te dvije minute biti lijepa uspomena pa se trudim svima udovoljiti”.

Privatno, unutar vlastita četiri zida Kleinheisler je pozitivac koji obožava šetnje uz Dravu i trenutke provedene uz obitelj.

“Uživam sa svojom zaručnicom s kojom očekujem dijete, često smo u šetnji i svaki slobodni trenutak provodimo zajedno. Puno se šalimo i smijemo, a jako sam povezan s njezinom kćerkom koju obožavam. Često sam s njom u igraonici i obožavam raditi bilo što da nju zabavim jer se volim igrati s djecom. To mi je motivacija, svakako i razlog mojih dobrih igara. Kada sam imao loše trenutke uvijek je uz mene, ružan dan kroz razgovor okrenemo u pozitivu i presretan sam što imam takvu osobu uz sebe."

Pred Osijekom je 11 važnih utakmica i Kup a konkurencija je nikada teža. Zamolili smo ga da nam usporedi preostale klubove iz velike četvorke, ali nije htio ići u detalje.

“Ne bih o svakom konkurentu posebno, ali o hrvatskom nogometu općenito mogu reći da je puno bolji od statusa kojeg ima u europskim okvirima. Siguran sam da će u godinama koje slijede napraviti dodatni iskorak, najviše zbog ljudi koji rade u klubovima i mentaliteta igrača koji igraju u HNL-u”, završio je Laszlo Kleinheisler.

26. kolo 1. HNL

Petak, 4. ožujka

Lokomotiva - Osijek, 18.00

Subota, 5. ožujka

Dinamo - Šibenik, 15.00

Rijeka - Slaven Belupo, 17.05

Nedjelja, 6. ožujka

Gorica - Hrvatski dragovoljac, 15.00

Istra 1961 - Hajduk, 17.05

 


Igre ne sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Laszlo KleinheislerOsijekHNLPrva HNLLokomotiva ZagrebNK LokomotivaNenad BjelicaMijo CaktašKristijan LovrićMihael ŽaperDarko NejašmićKristian FućakIvan Fiolić

Ostale Vijesti