Pixsell
Pixsell

Kratki rezime zadnjeg kola: Luda završnica, lude sezone

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 22.05.21. | 22:25

Prva HNL ide na kratku pauzu.

S današnjih pet utakmica završila je 30. sezona 1.HNL. I to jedna od najboljih sezona u povijesti natjecanja. Bilo je sezona, poput one 1995./96. u kojima su se tri momčadi do posljednjeg kola borile za naslov. Sezona 1998/99 završila je s "onom" utakmicom Rijeke i Osijeka na Kantridi, sezonu kasnije Osijek se dugo s Dinamom i Hajdukom borio za naslov, a u onoj "Zagrebovoj" sezoni (2001/02) čak četiri momčadi dugo su bile u igri za titulu (Zagreb, Hajduk, Dinamo i Varteks).

No, ova sezona priredila je pravi spektakl. Osim što je Osijek gotovo do samoga kraja bio pandan jednom od najjačih Dinama u povijesti, posljednje kolo priredilo nam je pravi šou. Tri momčadi borile su se za Europu, i tri za ostanak. Četiri od pet utakmica direktno su odlučivale o konačnom plasmanu.


Rezime je ovakav:

Dinamo je u "revijalki", jedinoj utakmici koja nije imala rezultatskog imperativa, svladao Šibenik pogotkom Stefana Milića u 89. Plavi su tako potvrdili 22. naslov Hrvatske i 32. u povijesti. Damir Krznar je na Maksimiru dao priliku četvorici juniora, kao i onim igračima koji se nisu previše naigrali kroz sezonu.

Osijek je sezonu prvi puta u povijesti završio na drugom mjestu, s najboljim strijelcem lige (Ramon Mierez), najboljim asistentom (Petar Bočkaj) i najboljim vratarom (Ivica Ivušić). Ionako rekordni bodovni konto podebljali su pobjedom u posljednjem kolu nad Istrom, iako Bjelica nije imao mogućnost koristiti usluge čak 15-orice igrača. Pogodak vrijedan pobjede Osječanima je u sudačkoj nadoknadi donio junior Dion Drena Beljo.

S trećeg mjesta u Konferencijsku ligu krenut će Rijeka. Drugi najbolji hrvatski klub u prošlom desetljeću potvrdio je svoj status i reputacijom pobjedom nad Goricom u izravnom dvoboju za Europu.

Riječani su do pobjede došli pogocima Franka Andrijaševića i Luke Menala, a kapetan je nakon utakmice potvrdio da napušta Rujevicu i seli u Kinu.

S četvrtog mjesta plasman u Konferencijsku ligu izborio je Hajduk. Bijelima su Europu donijeli najbolji igrač Marko Livaja te mladi supertalent Stipe Biuk.

Hajduk je do Europe stigao upisavši 16 bodova u posljednjih šest utakmica. Talijanski stručnjak Paolo Tramezzani na klupu je doveden kao privremeno rješenje, no, nakon odličnih utakmica u finišu sezone, mogao bi se i dulje zadržati na Poljudu.

Za kraj, iz lige ispada Varaždin. Slaven Belupo je pogotkom najmlađeg strijelca u povijesti HNL-a Lovre Zvonareka slavio 1:0 i u drugu ligu poslao Varaždince, a u eliti ostavio Lokomotivu i Istru koji su također izgubili u posljednjem kolu.

Varaždin se tako vraća u niži rang nakon dvije sezone provedene u eliti, a oni su ujedno i najveći gubitnici posljednjeg kola.



Tagovi

NK ŠibenikHNK GoricaNK Varaždin

Ostale Vijesti