Pixsell
Pixsell

Livaja i Biuk Hajduku donijeli Europu, Lokomotiva unatoč porazu ostala u ligi (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 22.05.21. | 18:51

Bijeli ipak slave.

Ono što se prije šest kola izgledalo kao nemoguća misija, sada je stvarnost. Hajduk je sjajnom serijom rezultata u zadnjih šest kola osigurao nastup u Konferencijskoj ligi. Bijeli su na domaćem terenu pogocima Marka Livaje (29') i Stipe Biuka (82') svladali Lokomotivu i osigurali četvrto mjesto koje im garantira nastup u Konferencijskoj ligi.

Lokomotiva je unatoč porazu ostala u 1.HNL s obzirom da su prvenstvo završili ispred istre i Varaždina.

Hajduk je dominirao utakmicom i na kraju ostvario zasluženu pobjedu. Iako Bijeli nisu razbili Lokose igrom, dominirali su i pobjeda domaćina u niti jednom trenutku nije dolazila u pitanje.

Iako se prije utakmice špekuliralo kako Marka Livaje neće bitu kadru Bijelih, Paolo Tramezzani naravno nije riskirao i gurnuo je svojeg najboljeg igrača od prve minute. Uz njega, Talijan je napao Lokomotivu s Umutom, Biukom i Jairom, a iza njih stajali su Jurić i Atanasov.

Samir Toplak ostao je dosljedan svojoj politici te je od prve minute u igru postavio dva Lokomotivina dragulja Roka Šimića i Lukasa Kačevendu, a s bočnih pozicija prijetili su Josip Pivarić i Moutir Chajia.

Momčadi su u utakmicu, očekivano, ušle vrlo oprezno. Hajduk je prvi zaprijetio preko Jaira koji se sjurio po desnoj strani, dodao za Umuta, no obrana Lokomotive otklonila je opasnost. Jairo se potom u 13. sjurio sam prema Kreševanu Santiniju, ali je golman Lokomotive bio brži i pravovremeno ispucao loptu.

Hajduk je slomio goste u 29. Livaja je napravio najveći dio posla, prošao je kroz obranu gostiju, odradio dupli pas sa Stankom Jurićem i efektno poentirao za vodstvo Bijelih od 1:0.

Pogodak Livaje možete pogledati OVDJE.


Do kraja poluvremena nismo vidjeli izrazitih šansi. Nakon prvih 45 minuta Hajduk je imao zasluženu prednost. Domaćini su imali četiri udaraca na suparnički gol, a Lokomotiva niti jedan. No, gosti iz Zagreba nisu bili u potpunosti bezopasni.

Momčad Samira Toplaka igrala je hrabro, u nekoliko je navrata ušla u šesnaesterac gostiju, no bez konkretnog učinka.

Ne računajući izlazak Stipe Biuka 1 na 1 sa Santinijem iz nedozvoljene pozicije, prvu priliku u nastavku vidjeli smo u 58. Belgijac u redovima Lokosa, Chajia, prošao je kroz sredinu i uputio prvi udarac Lokomotive na suparnički gol, no Lovre Kalinić je obranio.

Nakon što je Toplak čuo rezultat iz Koprivnice, prije nego što je pogodak Varaždina poništen nakon pregledavanja VAR-a, odlučio je baciti sve karte u napad. Umjesto Chajia ubacio je Ibrahima Aliyjua, a umjesto beka Ivana Čelikovića, 17-godišnjeg napadača Luku Stojkovića, što je značilo da se Josip Pivarić spušta na poziciju beka. Kasnije je Toplak još uveo i Antonija Marina.

Hajduk je do kraja utakmice bio bolja momčad na terenu. Umut je glavom pronašao Stanka Jurića koji je glavom pucao preko gola. Odličnu priliku Umut je propustio i kada se sjurio po lijevoj strani prema Santiniju ali je pogodio vanjski dio mreže.

Na kraju, Hajduku je pobjedu i plasman u Europu potvrdio Stipe Biuk odmjerenim udarecm na asistenciju Livaje u 82.

Pogodak Biuka možete pogledati OVDJE.

Do kraja utakmice mogao je zabiti i Jakoliš ali je pucao u Santinija.

Bijeli na kraju zasluženo slave, a Lokomotiva može zahvaliti Osijeku i Slaven Belupu koji su ih domaćim pobjedama ostavili u prvoligaškom društvu.



Tagovi

Marko LivajaStipe BiukPaolo Tramezzani

Ostale Vijesti