Reuters
Reuters

Germanijak.hr postava 2. kola SP-a: Tri Francuza i dva Hrvata u najboljih 11, a napadački trojac s Messijem draška šeike

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 29.11.22. | 14:00

Najteže nam se bilo odlučiti za najbolji potez 2. kola pa smo bili ‘lokalpatrioti’

Nakon utakmica u skupinama G i H Svjetskog prvenstva u Kataru odigranima u ponedjeljak izabrali smo našu postavu 2. kola grupne faze natjecanja. Dakle, ne postavu najboljih nakon prva dva kola, nego jedanaestoricu s po našem sudu najbojim učinkom u 16 utakmica drugog kola.

Vodili smo se statistikom, dojmom, ali i važnošću njihovih utakmica, asistencija i golova.

Na vratima virtualne momčadi Germanijaka u formaciji 4-3-3 tako je Wojciech Szczesny, koji je mržu poljske reprezentacije ostavio čistom u nadmetanju sa Saudijskom Arabijom (2:0), a u prvoj minuti sudačke nadoknade obranio je Salemu Al-Dawsariju, saudijskom junaku trijumfa nad Argentinom, nepravedno pomoću VAR-a dosuđeni kazneni udarac. Imao je osim tog udarca s bijele točke Szczesny još četiri obrane udaraca supanrika iz kaznenog prostora, udahnuvši svojoj momčadi kisik.

Za poziciju desnog beka bilo je rasprave, probali smo staviti ‘našeg’ Frana Karačića, koji je odigrao vrlo dobrih 70-ak minuta protiv Tunisa, bio je izvrstan i Marokanac Hakimi protiv Belgije, ali prevladalo je mišljenje da je najbolji ipak bio Ramin Rezaeian, koji je u 11. minuti sudačke nadoknade istrčao kontru i zapečatio pobjedu Iranaca nad Velšanima. Sorry, Moha, ali Ramin je opravdao povjerenje iranskog izbornika Queiroza.

Kod lijevog bočnog nije bilo rasprave oko Thea Hernandeza, jedinog preostalog lijevog beka u reprezentaciji Francuske nakon ozljede njegova brata Lucasa. Ne samo što je asistirao Mbappeu za 1:0, nego je imao i pet takozvanih ključnih dodavanja (dodavanja koja rezultiraju prilikom za gol), a Theo je dobio pet od osam duela na tlu, jedan u zraku, dodao četiri točnih od šest dugih lopti, imao dva točna centaršuta, dodavao sa 89-postotnom preciznošću… Veliko je adut Les Bluesa u oba smjera.

Za par srednjih braniča odlučili smo se za predstavnike naše, skupine F, možda i stoga jer smo te utakmice s posebnom pozornošću pratili. Tako je desni stoper Marokanac Romain Saiss, strijelac za 1:0, a lijevi naš Joško Gvardiol, unatoč priznanju da je surkivac za pogodak Kanađana “zbog loše komunikacije s veznom linijom”. No, naš Pep je potom odigrao tako mirno i dominantno da prolaza Kanađanima više nije bilo. Saiss je, pak, dobio sva četiri zračna duela i podijelio pet točnih od devet dugih lopti…

Za trojac u veznom redu nije bilo puno polemike, Casemiro se prišuljao u kazneni prostor kako to samo on zna, iako se ne bi reklo da je “nevidljiv” te riješio “slučaj Švicarska”, razveselivši njihove suparnike za 2.mjesto u toj skupini Srbe. Bruno Fernandes nije samo bio odličan u igri na sredini terena, nego se upisao i u listu strijelaca Portugala, koliko god Cristiano Ronaldo bio ljutit, u prvom slučaju tvrdeći da je on taknuo loptu glavom, a u drugom što je već bio izvan igre pa nije mogao izvesti kazneni udarac. Treći vezni je Antoine Griezmann, koji je ovdje u Kataru u ruskoj formi po kakvoj ga pamtimo iz 2018. Asistencija za 2:1, tri ključna dodavanja, dueli na tlu 6/6, blokiran šut Danaca, dva presječena dodavanja, uspješan dribling, duge lopte 5/6… Velika logistička podrška Mbappeu.

Dolazimo do napada. Našeg Andreja Kramarića stavili smo u sredinu, baš lijepo paše između Lionela Messija i Kyliana Mbappea, junaka argentinske pobjede nad Meksikom kojom se nastavio “posljednji ples” odnosno francuske pobjede nad Danskom u europskom derbiju čime su Francuzi pojačali dojam da su spremni obraniti naslov svjetskog prvaka unatoč ozljedama nekih važnih igrača. Mbappe je zabio dva, Messi dalekometnim šutom otvorio Meksikance, a naš Krama je čak zabio ‘hat-trick’, ali mu prvi pogodak nije priznat zbog minimalnog zaleđa Livaje. Tako je to kad se tehnologija pita, ali ne može VAR toliko golova poništiti koliko ih naš majstor španer može zabiti, pa tako nije bilo dvojbe da “lutajuću” ili “plutajuću špicu” Vatrenih postavimo u najbolju momčad kola. Eto ideje katarskim vlasnicima Paris Saint-Germaina, ako se već žele riješiti Neymara…

POTEZ KOLA – drugi Kramarićev pogodak

Oprostite na subjektivnosti, ali rješavanje igrača u primanju lopte pa gađanje daljeg kuta, naučio je to Andreja Kramarića jedan od njegovih prvi trenera u Dinamu Zdenko Kobešćak, koji je nogometnim finesama (na)učio mnoge. Majsotrski je pogodio Messi, kasnije Enzo Fernandes… Zatim Vincent Aboubakar, koji je lobao najvišeg vratara Mundijala Vanju Milinković-Savića, ali ne vjerujemo da bi se to usudio da nije bio uvjeren da je u zaleđu, nije ni slavio pogodak za 2:3 koji mu je kasnije priznao VAR. Mogli smo za potez izabrati i asistenciju Mislava Oršića za 4:1 Lovri Majeru, kao primjer kako treba poštovati suigrača, ali neka nam nitko ne zamjeri što smo se ipak odlučili za Kramu, jer tako zabijjau rijetki.

GERMANIJAK POSTAVA 2. KOLA (4-3-3)

Oglas

SP 2022

Rezultati i raspored:

Skupina A

1. kolo

20. studenoga

Katar – Ekvador 0:2

21. studenoga

Senegal – Nizozemska 0:2

2. kolo, 25. studenoga

Katar – Senegal 1:3

Nizozemska – Ekvador 1:1

3. kolo, 29. studenoga

Ekvador – Senegal 1:2

Nizozemska – Katar 2:0

 

Skupina B

1. kolo, 21. studenoga

Engleska – Iran 6:2

SAD - Wales 1:1

2. kolo, 25. studenoga

Wales – Iran 0:2

Engleska – SAD 0:0

3. kolo, 29. studenoga

Wales – Engleska 0:3

Iran – SAD 0:1

                                              

Skupina C

1. kolo, 22. studenoga

Argentina – Saudijska Arabija 1:2

Meksiko – Poljska 0:0

2. kolo, 26. studenoga

Poljska – Saudijska Arabija 2:0

Argentina – Meksiko 2:0

3. kolo, 30. studenoga

Poljska – Argentina 0:2

Saudijska Arabija – Meksiko 1:2

 

Skupina D

1. kolo, 22. studenoga

Danska – Tunis 0:0

Francuska - Australija 4:1

2. kolo, 26. studenoga

Tunis - Australija 0:1

Francuska - Danksa 2:1

3. kolo, 30. studenoga

Australija – Danska 1:0

Tunis – Francuska 1:0

 

Skupina E

1. kolo, 23. studenoga

Njemačka – Japan 1:2

Španjolska - Kostarika 7:0

2. kolo, 27. studenoga

Japan - Kostarika 0:1

Španjolska – Njemačka 1:1

3. kolo, 1. prosinca

Japan – Španjolska 2:1

Kostarika – Njemačka 2:4

 

Skupina F

1. kolo, 23. studenoga

Maroko – Hrvatska 0:0

Belgija – Kanada 1:0

2. kolo, 27. studenoga

Belgija – Maroko 0:2

Hrvatska – Kanada 4:1

3. kolo, 1. prosinca

Hrvatska – Belgija 0:0

Kanada – Maroko 1:2

 

Skupina G

1. kolo, 24. studenoga

Švicarska – Kamerun 1:0

Brazil – Srbija 2:0

2. kolo, 28. studenoga

Kamerun – Srbija 3:3

Brazil – Švicarska 1:0

3. kolo, 2. prosinca

Srbija – Švicarska (Doha) 2:3

Kamerun – Brazil (Lusail) 1:0

 

Skupina H

1. kolo, 24. studenoga

Urugvaj – Južna Koreja 0:0

Portugal – Gana 3:2

2. kolo, 28. studenoga

Južna Koreja – Gana 2:3

Portugal – Urugvaj 2:0

3. kolo, 2. prosinca

Gana – Urugvaj 0:2

Južna Koreja – Portugal 2:1

 


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Katar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Germanijak postava Svjetskog prvenstvaAndrej KramarićJoško Gvardiol

Ostale Vijesti