REUTERS/Matthew Childs
REUTERS/Matthew Childs

Fenomenalan ogled u Al Rayyanu pripao Poljacima, Saudijci promašili jedanaesterac, Zelinski i Lewandowski odlučili!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 26.11.22. | 16:04

Onaj koji nije gledao utakmicu sigurno će pomisliti kako nije puno toga propustio, ali to ne može biti dalje od istine. Pet kartona u prvih 45 minuta, promašen jedanaesterac, nekoliko stative i greda, tri do četiri stopostotne prilike… Sjajna utakmica!

Prije početka Svjetskog prvenstva mnogi si unaprijed odrede koje će utakmice gledati određenog dana. Sudar Poljske i Saudijske Arabije sigurno nije mnoge neutralne gledatelja privukao pred male ekrane, ali svi oni koji su odlučili dati priliku ovoj utakmici – sigurno nisu pogriješili! Poljaci su slavili rezultatom 2:0, a utakmica je bila toliko bogata događajima i uzbuđenjima kao da je smo na istoj vidjeli barem tri puta više pogodaka. Od mnoštva žutih kartona u prvom dijelu, preko promašenog jedanaesterca i zakucavanja Zielinskog za sva tri boda pa sve do nekoliko stopostotnih prilika u nastavku igre, današnji ogled igran na Education City Stadionu nema koga nije oduševio. Na kraju, Poljaci su ti koji slave, Zielinski je zabio prvog u 39. minuti, Lewandowski je postavio konačan rezultat u 82. minuti, ali dojam je da je za ovo slavlje jednako zaslužan i Juventusov vratar Wojciech Szczęsny koji je bio fenomenalan!

Pogotke Zielinskog i Lewandoskog pogledajte OVDJE

Prvu pravu priliku na utakmici vidjeli smo u 13.minuti kad je Kanno okušao svoj udarac s oko 14 metara iskosa, ali je Szczęsny na njegov pokušaj bio spreman. Saudijci su bili odlučniji, poletniji, ali izuzev tog pokušaja Kanna, nisu pronalazili način kako uputiti onaj finalni pas kojim bi Al Shehrija ili Al Dawsarija, mete svih ubačaja ili dodavanja, doveli u stopostotnu situaciju.

Poljaci su prvi put na utakmici zaprijetili u 26.minuti preko Milika, dok su do vodstva stigli 13 minuta kasnije.

Lewandowski se našao u veoma dobroj prilici, ali umjesto udarca, kapetan Poljske je povratnom loptom potražio natrčalog Zielinskog koji sjajnim udarcem od grede ostavlja Al Owaisa bez ikakve šanse. Dojam je u tom trenutku bio kako Poljaci nisu zaslužili to vodstvo, ali to je odlika ozbiljne momčadi – i kad ne igra dobro i kada nije bolja, opet pronađe put do gola i do pobjede.

Saudijci su imali priliku vratiti se u igru u 45. minuti. Bielik je srušio Al Shehrija, a glavni arbitar je na bijelu točku pokazao tek nakon pregleda VAR-a. No, fenomelnalni Szczęsny ne samo da brani udarac Al Dawsaryja, već je uz pomoć grede obranio i udarac natrčalog Al Breika. Dvije maestralne intevencije!

Nizale su se velike prilike jedna za drugom, a kako je rezultat mogao biti 3:0, isto tako je mogao biti i 1:3. Utakmica Poljske i Saudijske Arabije jedna je od najboljih koje smo gledali na dosadašnjem SP-u, nedajte da vas rezultat zavara!

Saudijci su u razmaku od pet minuta popustili dvije velike prilike preko Al Dawsaryja (55.) i Al Buraikana (60.), da bi onda u 63.minuti Milik pogodio vratnicu. Poljaci su mogli povećati vodstvo u 75.minuti, Saudijci su potom opet mogli do poravnanja u 79. kad je zamalo neprecizan bio Al Malki, da bi onda u 82. minuti točku na i stavio Robert Lewandowski.

Kapetan Poljske prihvatio je jedan poklon obrane Saudijske Arabije, Al Malkiju je lopta prošla ispod noge, ponajbolji napadač 21. stoljeća našao se u situaciji jedan na jedan, a svi dobro znaju da on takve prigode ne propušta. Mogao je Lewa i do svojeg drugog pogotka na utakmici u 90.minuti, ali iako je nekako uspio prebaciti vratara Al Owaisa, braniči Saudijske Arabije ipak su uspjeli otkloniti opasnost.

Inače, bio je ovo prvi pogodak Lewandowskog na SP-u te 77. put da je bio precizan u nacionalnom dresu. Više pogodaka su od Europljana za svoje reprezentacije zabijali samo Puskas i Ronaldo, dok je devetka Barcelone izjednačila učinak Brazilca Pelea po broju postignutih pogodaka u reprezentativnom dresu.


Poljska - Saudijska Arabija 2:0

Strijelci: 1:0 Zielinski (39., Lewandowski), 2:0 Lewandowski (82.)

Stadion: Education City Stadium, gledatelja: 44 259

Glavni Sudac: W. Sampiao (Brazil)

Žuti kartoni: Kiwior, Cash, Milik (Poljska) Al Malki, Al Amri (S.Arabija)

Crveni kartoni: /

Poljska (3-4-1-2): Szczesny - Bereszynski, Glik, Kiwior- Cash, Bielik, Krychowiak, Frankowski - Zielinski (63. Kaminski) - Milik (71. Piatek), Lewandowski

Saudijska Arabija (4-1-4-1): Al Owais - Abdulhamid, Al Amri, Al Boleahi, Al Breik (66. Ghannam) - Al Malki (85. Al Oboud) - Al Buraikan, Al Najei (46. Al Abed, 90+6. Bahebri), Kanno, Al Dawsari S. - Al Shehri ( 86. Al Dawsari N.)



Tagovi

Robert Lewandowskipoljska nogometna reprezentacijasaudijska nogometna reprezentacijaKatarKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti