Reuters
Reuters

Good-bye Maple Leafs: Hrvatska razbila Kanadu i izbacila je sa Svjetskog prvenstva (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 27.11.22. | 18:51

Reprezentacija Kanade u 2. minuti utakmice zabila je svoj prvi pogodak na Svjetskim prvenstvima u povijesti. No, to je bilo sve što smo vidjeli od Maplea Leafsa na utakmici u kojoj se najavljivalo da će 'sj***ti' Hrvatsku. Vatreni su odigrali sjajnu predstavu i na kraju slavili s 4:1 na krilima dvostrukog strijelca Andreja Kramarića te jednostrukih Marka Livaje i Lovre Majera

Hrvatska – Kanada 4:1! Vatreni su u drugom kolu Svjetskog prvenstva odigrali sjajnu utakmicu i unatoč ranom vodstvu Kanade (2. minuta) upisali u potpunosti zasluženu uvjerljivu pobjedu i izbili na čelo ljestvice kolo prije kraja grupne faze natjecanja. Hrvatska je u svim segmentima igre nadigrala Maple Leafse, uvjerljivom igrom opravdala svoj renome, a pomalo i bahata Kanada je, nakon domaćina Katara, postala druga reprezentacija koja je prije zadnjeg kola ostala bez šanse za drugim krugom natjecanja.

Hrvatskoj je za prolaz u nokaut fazu natjecanja dovoljan i bod, a dalje možemo proći i u slučaju poraza od Belgije, no u tom slučaju Kanada mora svladati Maroko.

U početnom sastavu Hrvatske nije bilo iznenađenja, Zlatko Dalić je na teren poslao sastav kakav se i najavljivao u tekstovima prije utakmice. A nije bilo iznenađenja ni u igri Kanade koja je utakmicu otvorila s visokim presingom, a u napadu je krenula okomito i direktno prema našem golu te su šokirali Hrvatsku već u drugoj minuti utakmice. Milan Borjan ispucao je loptu, Clye Larin je primio i poslao na desnu stranu do Tajona Buchanana koji je sjajno centrirao u kazneni prostor Hrvatske, a u kojeg je utrčao Aphonso Davies, nadskočio Josipa Juranovića i glavom zakucao iza leđa nemoćnog Dominika Livakovića.

No, unatoč tom početnom pritisku, agresivnoj i okomitoj igri Kanade vidjelo se da je Hrvatska kvalitetnija i tehnički puno potkovanija momčad. Naši nogometaši nisu 'izgubili glavu', igrali su smireno, od noge do noge, protok lopte bio je na zadovoljavajućoj razini, Andrej Kramarić i Ivan Perišić izvlačili su se uz aut linijiu, a hrvatski bekovi bili su puno ofenzivniji nego u prvoj utakmici protiv Maroka. Osim hrvatskih krilnih napadača iznimno raspoložen bio je Mateo Kovačić, koji je preuzimao puno više rizika i probijao je linije Kanađana.

Milan Borjan je u nekoliko navrata nesigurno reagirao nakon centaršuta, jednom je Kramarić sjajno proigrao Livaju, ali napadač Hajduka nije uspio zadržati loptu. A onda je stigao prvi gol Hrvatske koji nije priznat zbog milimetarskog ofsajda Livaje koji je u nastavku akcije proigrao Andreja Kramarića, a napadač Hoffenheima majstorski je pogodio iza Borjanovih leđa.

Gol Hrvatske je visio u zraku, Livaja je prvo dobro pucao, ali je Borjan izbio u korner, da bi u nastavku akcije, Perišić proigrao Kramarića, a hrvatska devetka je slabijom lijevom nogom matirala golmana Kanade i donijela Hrvatskoj i više nego zasluženo iznenađenje.

Kanađani su potpuno potonuli, a naši igrači su igrali sve bolje. Nekako kao da je svima na stadionu i pred malim ekranima bilo jasno da ćemo do kraja prvog dijela preokrenuti. To se i dogodilo minutu prije kraja 'regularnog' dijela prvog poluvremena. Josip Juranović je sjajno probio sredinu i uposlio Marka Livaju koji majstorski pogađa za 2:1 vodstvo Hrvatske.

Izbornik Kanade, sj***ni John Hardman, na poluvremenu je napravio dvije zamjene. Ubacio je Ismaela Konea i Jonathana Osoria, a izašli su Stephen Eustaquio i Jonathan Osorio.

Kanada se je početkom nastavka ponovno krenula u napad, a posebno opasno je bilo nakon udarca svježeg Osorija. Udarac mu je, srećom, fijuknuo kraj hrvatskog gola.

No, Hrvatska je i u nastavku igrala dobro, sigurno, s vrlo malo krivih dodavanja. Veliku prigodu za 3:1 propustio je Kramarić nakon lijepe akcije u kojoj su Vatreni s nekoliko dodavanja izbacili kanadsku obranu, Kramarić je bio sam na 11 metara od gola, nije pucao loše, ali je Borjan ovaj put dobro reagirao i skinuo udarac.

Prvu izmjenu Dalić je odradio u 60. minuti kada je umjesto strijelca drugog gola Livaje u igru ušao Bruno Petković. Hrvatska je na korak do pobjede stigla u 72. minuti nakon akcije koju kao da smo već vidjeli u prvom dijelu. Perišić je dodao do Kramarića, koji se sjajno oslobodio čuvara, i lijevom nogom pogodio u kut Borjanovog gola.

No, tu nije bio kraj hrvatskoj kanonadi, veliku šansu propustio je Marcelo Brozović nakon dodavanja Kovačića, a konačni rezultat postavljen je u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Dalić je u 86. u igri umjesto Perišića, Modrića i Kovačića ubacio Marija Pašalića, Mislava Oršića i Lovru Majera, a potonji dvojac je istrčao sjajnu kontru. Oršić je izbio sam pred Borjana, mogao je i pucati, ali je nesebično dodao Majeru koji je iz blizine zakucao za zasluženu pobjedu Hrvatske.

Bravo Vatreni!

Golove s utakmice možete pogledati OVDJE.

Posljednje kolo igra se u četvrtak, 1. prosinca u 16 sati po hrvatskom vremenu.

 

HRVATSKA - KANADA 4:1

Poluvrijeme: 2:1

Stadion: Khalifa International (Al Rayyan)

Strijelci: 0:1 Davies (2., Buchanan), 1:1 Kramarić (36., Perišić), 2:1 Livaja (44., Juranović), 3:1 Kramarić (70., Perišić), 4:1 Majer (94., Oršić)

Glavni sudac: Andres Matias Matonte Cabrera, pomoćnici: Nicolás Taran, Martin Soppi, četvrti sudac: Kevin Ortega (svi Urugvaj)

Žuti kartoni: Lovren 56., Modrić 85. (Hrvatska) / Buchanan 52., Miller 85. (Kanada)

Crveni kartoni: /

HRVATSKA (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrić (od 86. Pašalić), Brozović, Kovačić (od 86. Majer) - Kramarić, Livaja (od 60. Petković), Perišić (od 86. Oršić); Izbornik: Zlatko Dalić

KANADA (3-4-2-1): Borjan - Johnston, Miller, Vitoria – Laryea (od 62. Hoilett), Eustaquio (od 46. Kone), Hutchinson (od 72. Adekugbe), Davies - Buchanan, Larin (od 46. Osorio) – David (od 72. Cavallini); Izbornik: John Herdman



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.kanadska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti