REUTERS/Marko Djurica
REUTERS/Marko Djurica

Velika pobjeda već prežaljenog Irana u završnici sudačke nadoknade, Velšani pali bez ispaljenog Balea

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 25.11.22. | 13:05

Ključnim trenutkom pokazalo se isključenje vratara Walesa u 87. minuti uz pomoć VAR-a

Veliku pobjedu ostvarili su nogometaši Irana protiv Walesa pogocima u sudačkoj nadoknadi u prvoj utakmici 2. kola grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru! Prvo su dalekometnim udarcem Roozbeha Cheshmija u osmoj od predviđenih devet minuta sudačke nadoknade poveli 1:0, a u sljedećem napadu nakon protunapada Ramina Rezaeiana zabili za 2:0 i tri boda koja ih ostavljaju u igri za prolazak skupine! Kakva li će to biti utakmica protiv Amerikanaca u utorak u 20 sati, kad se igraju dvoboji odluke u skupini B...

Ključni trenutak dogodio se u 87. minuti kad su Velšani ostali s igračem manje na terenu jer im je zbog grubog prekršaja isključen vratar Wayne Hennessey. Iranci su napali i lopta ih je nagradila pred sam kraj utakmice, a Velšani ovaj put nisu dočekali bljesak Garetha Balea, kao što jesu protiv SAD-a u prvom kolu. Točnije, Bale se nije ni vidio, a kamoli ispucao koji 'metak'...

Kako je nogomet više od pukog sporta, teško je na ovakvim globalnim događajima ostati imun na politiku, konkretno ugnjetavanje žena od strane vladajućih u Iranu. Tako su se za vrijeme iranske himne čuli ogromni zvižduci, igrači su je ovaj put pjevušili, onako, otvarali usta, na licima se moglo vidjeti da nevoljko pjevaju, da su natjerani na to, a mnogi navijači Irana na tribinama su plakali, pokrivali glavu rukama, od srama, tuge, svega...

Četiri promjene napravio je Carlos Queiroz u postavi Irana. Naravno, novi je bio vratar, Sayed Hossain Hosseini umjesto ozlijeđenog Alireze Beiranvanda (pratio je utakmicu iz lože s maskom na licu), Dinamov desni branič Sadegh Moharrami preselio je na klupu, kao i bivši vezist Dinama i Lokomotive Ali Karimi, a kako je formacija promijenjena iz 5-4-1 u 4-4-2, Sardar Azmoun startao je u napadu uz Mehdija Taremija, no ubrzo se to na njihovoj polovici pretvorilo u 4-3-2-1, s Nourollahijem i Taremijem kao polušpicama. Hm, smijemo li napisati da je Portugalac na klupi Irana postavio formaciju popularno zvanu „Božićno drvce“?.

S druge, pak, strane, jedna promjena kod Walesa, očekivana; umjesto Daniela Jamesa ovaj put je u napadu otpočetka bio Kieffer Moore. Formacija Roberta Pagea ostala je, dakako, 3-5-2.

Iranci su prepustili posjed Walesu, odlučili se za reaktivnu taktiku, vrebali pogreške suparnika kojih je bilo, nakon prve velike prilike koju je propustio Moore, pucajući iz teškog položaja točno u iranskog vratara u 12. minuti.

U 16. minuti Iranci su kaznili neshvatljivo paralelno dodavanje Connora Robertsa, ali je Azmounov pogodak poništen zbog zaleđa, prekombinirali su se Iranci u situaciji '3 na 1'.

Potom nijedna momčad nije uspijevala povezati akciju, ali u sudačkoj nadoknadi priprijetili su Iranci; prvo je Azmoun za pola metra bio prekratak na ubačaj s desnog boka, pa nakon prekida s lijeve strane i odbijanca Taremi nije dobro zahvatio loptu, a na kraju je Nourollahijev dalekometni pokušaj ukrotio Hennessey.

U drugom poluvremenu prvi su zaprijetili Iranci. I to kako! Hajsafi je u 50. minuti izbacio u prostor Azmouna, napadač Bayer Leverkusena je ušao u šesnaesterac, čekao da velški vratar padne, gađao bliži kut i pogodio – vratnicu! U nastavku akcije na udarac se namjestio ljevak Gholizadeh i udarcem s ruba 16-erca pogodio drugu vratnicu, a Azmoun je na odbijenu loptu pucao ravno u Hennesseya!

Velšani su nastavili dugim loptama tražiti Moorea, Iranci to lakoćom rješavali, spuštali loptu na zemlju i sve opasnije prijetili. U 57. minuti Robert Page je napravio dvostruku zamjenu, uveo trećeg napadača Jamesa i prešao na 4-3-3.

Obje su momčadi u zadnjih pola sata krenule po tri boda. Stisnuli su presing Iranci, počeli griješiti Velšani, sijevalo je sa svih strana oko 16-erca Zmajeva. U 73. minuti Hennessey je vršcima prstiju obranio Taremijev udarac, opasan je bio svaki korner. U 83. minuti velika prilika za Wales, Ben Davis je pucao iz čiste situacije, vratar Irana odbio u korner.

I onda u 85. minuti duga lopta za Taremija, stigao je napadač Porta do lopte prije vratara Walesa, žestok sudar je uslijedio jer se Wayne Hennessey nije mogao zaustaviti, no visoko je podigao nogu i prvotni žuti karton gvatemalski je sudac nakon intervencije VAR-a i gledanja situacije na monitoru pretvorio u crveni. Izašao je Aaron Ramsey da bi ušao pričuvno vratar Danny Ward.

Priprijetili su odmah Iranci, ali neuspješno. Devet minuta sudačke nadoknade pokazao je glavni sudac ubrzo, što je osokolilo Irance, no bilo je pokušaja s obje strane, a onda je nakon jednog dugog napada Iranaca sijevnuo udarac jokera s klupe Cheshmija, neobranjivo s 22 metra u sami kut, a u 11. minuti već produžene nadoknade pogodio je desni bek Rezaeian nakon kontre za 2:0. Potpuno zaslužena pobjeda Iranaca!

Wales – Iran 0:2

Poluvrijeme: 0:0

Stadion: Ahmad bin Ali. Gledatelja: 31.367.

Sudac: Mario Escobar (Gvatemala)

Strijelci: 0:1 Cheshmi (90+8.), 0:2 Rezaeian (90+11., Taremi).

Žuti kartoni: Rodon (Wales), Rezaeian, Jahanbakhsh (Iran)

Crveni kartoni: Hennessey (86., grub prekršaj)

Wales (3-5-2): Hennessey - Mepham, Rodon, Davies – Roberts (od 57. Johnson), Ramsey (od 87. Ward), Ampadu (od 77. Allen), Wilson (od 57. James), N. Williams - Bale, Moore. Izbornik: Robert Page

Iran (4-3-2-1): S. Hosseini - Rezaeian, Pouraliganji, M. Hosseini, Mohammadi – Gholizadeh (od 77. Jahanbakhsh), Ezatolahi (od 82. Ali Karimi), Hajsafi (od 77. Torabi) – Nourollahi (od 77. Cheshmi), Taremi - Azmoun (od 68. Ansarifard). Izbornik: Carlos Queiroz.



Tagovi

iranska nogometna reprezentacijavelška nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti