REUTERS/Matthew Childs
REUTERS/Matthew Childs

Marokanski praznik u Kataru, Courtois primao kao početnik, Hrvatskoj i Belgiji 'mač nad glavom'! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 27.11.22. | 16:00

Maroko je pobijedio Belgiju (2:0) zasjeo na vrh naše skupine. Pamtit će se nevjerojatni kiksevi Thibauta Courtoisa i slaba, bezopasna belgijska predstava

Ishod koji Hrvatskoj ne odgovara, Maroko je pobijedio Belgiju (2:0), zakomplicirao situaciju na ljestvici i stavio Vatrenima mač pod vrat!

Hrvatska mora pobijediti Kanadu, doduše ni u slučaju poraza ne bi matematički ispala, ali kakav god bio ishod tog dvoboj jasno je da će utakmica Hrvatske i Belgije biti sve, samo ne revijalna, bit će to 'biti ili ne biti' dvoboj. Maroko je trenutno lider i ovisi samo o sebi, pobjedom nad Kanadom sigurno je u drugom krugu. Spomenimo da je isključivi krivac za prvi gol bio Thibaut Courtois, pirmio je gol u svoj kut. U prvom kolu obranio je kazneni udarac i nosio Belgiju prema pobjedi nad Kanadom, sad je to 'vratio'. Ali, i bez toga Marokanci su zasluženo slavili!

Prvi put zaglušujuća buka na tribinama u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, Ziyech je izveo prekid sa strane, ubacio pred gol, lopta je prošla kroz gužvu, Courtois je nije uspio ukrotiti i završila je u belgijskoj mreži. Maroko je, činilo se, poveo, a to nikako nije dobro za hrvatsku matematiku. Slavili su Marokanci svoj prvi gol na ovom SP-u, no, ubrzo je stiglo razočaranje. Javio se VAR i ukazao na potencijalno zaleđe, stoper Maroka Saiss utrčao je prebrzo ispred Courtoisa pa čak i ako nije dotaknuo loptu (ako jest dodir je uistinu minimalan) potencijalno je utjecao na igru, zasmetao Courtoisu i pogodak je ponište. Nekoliko milimetara, doslovno, spasilo je Belgiju!

A prije tog trenutka Maroko nije napravio puno, tek jedan udarac brzonogog Hakimija koji je munjevito probio lijevu belgijsku stranu i pucao visoko, preko gola. Belgija je ipak vodila glavnu riječ, već u šestoj minuti Batshuayi je bio u prilici, no njegov je pokušaj zaustavio odličnom obranom Munir Mohamedi, koji je u zadnji tren na vratima zamijenio prvog vratara Bona. Još kod intoniranja himne Bono je bio prisutan i siguran starter, ali ipak nije nastupio. Belgija je imala posjed i inicijativu, ali igra se uglavnom svodila na ubačaje iz kuta. U prvih 15 minuta Belgijci su izveli već pet! No, bez opasnijeg pokušaja. Svejedno, u tim smo trenucima bili skloni zaključiti da je Belgija u samo 15 minuta protiv Maroka napravila više nego Hrvatska u 90 minuta! Međutim, nakon tih početnih 15-ak minuta Belgija je stala, utakmica se razvodnila i pomalo podsjećala na 'ono' što su u prvom kolu odigrali Hrvatska i Maroko. Sve do te sudačke nadoknade i poništenog pogotka vidjeli smo vrlo malo.Najuzbudljiviji trenutak bio je dribling garniran lažnjakom vratara Courtoisa na vlastitom petercu, vrlo riskantno, jer napadao ga je En-Nesyri. Ali, ipak je to Courtois.

U nastavku se napadački predstavio i Maroko. Prvo je Ziyech s 20-ak metara okušao udarac, ali Courtois je bio na mjestu. Onda je Eden Hazard snažmo pucao s desne strane, Munir je bio na mjestu, a najbolju je šansu u prvih sat vremena imao Maroko. Boufal je donio loptu ne lijevoj strani, izborio se za udarac, gađao suprotan kut, Courtois nije imao šanse, no, lopta je otišla malo pokraj vratnice. Inače, u belgijskih prvih 11 nova su lica bili Thorhen Hazard te Onana, umjesto Carrasca i Tielemansa, a Onana je zaradio i žuti karton već u prvom dijelu, to mu je drugi i neće biti u kadru u dvoboju protiv Hrvatske.

A u 61. minuti reagirao je Roberto Martinez. Vidjevši da Maroko raste, a njegova momčad pomalo gubi prevlast, pozvao je na klupu Edena Hazarda, zamijenio je i spomenutog Onanu, džokere je tražio u Mertensu i Tielemansu. I vrlo brzo je upravo Mertens zaprijetio, pucao je s 20-ak metara, ali Munir, 'slučajni junak', bio je opet jako priseban i siguran, odbio je udarac. Nešto kasnije u dobroj je poziciji bio Batshuayi, ali je završnica bila loša, njegov udarac blokiran. Uskoro je iz igre s bolnom grimasom na licu Hakimi. i baš kad se činilo da je utakmica ravnopravna, sve bliža 'nuli', poveo je Maroko i bacio u trans desetke tisuća svojih navijača na tribinama. Opet gol iz prekida sa strane, ovaj, definitivno, na dušu velikog Thibauta. Kako mu je to prošlo, kroz prvu stativu. Spremao se s lijeve strane na ubačaj Sabiri, no on je iznenadio i gađao direktno. Saiss je opet zasmetao, ovaj put dopušteno, nije bilo zaleđa, Courtois je krivo stajao, zaspao, štogod, ne prima često ovakve golove. Pogotovo dva na jednoj utakmici! Prvi ga je put spasio VAR, sad je sve bilo čisto. E. sad se sve okrenulo, taj je gol drugačije promiješao karte u našoj skupini.

Da je vrag odnio šalu pokazao je i izbornik Martinez potezom u 81. minuti. U igru je ubacio nedovoljno spremnog, tek oporavljenog Romelua Lukakua. Nije bilo planirano da zaigra u ovoj utakmici, ali nije bilo drugog rješenja, Lukaku je bio zadnja belgijska nada u ovom dvoboju. Doduše, najopasniji je bio Vertonghen, nakon kornera je glavom pucao pokraj gola. Nisu Belgijci uspjeli izjednačiti, štoviše, u sudačkoj nadoknadi Maroko je zabio i drugi pogodak, strijelac je bio Aboukhlal, na asistenciju Ziyecha. Ovaj put Courtois nije krivac, jednostavno, njegovi suigrači nisu uspjeli zaustaviti brze Marokance. Marokanski praznik u Kataru, veliko slavlje odmah je počelo.

Pogotke s utakmice pronađite OVDJE.

Belgija - Maroko 0:2

Al Thumana. Stadion: Al Thumana. Gledatelja: 43.738.

Sudac: Cesar Ramos (Meksiko).

BELGIJA (3-4-2-1): Courtois - Alderweireld, Vertonghen, Castagne - Meunier (0d 81. Lukaku), Onana (od 61. Tielemans), Witsel, T.Hazard (od 75. Trossard) - De Bruyne, E.Hazard (od 61.Mertens) - Batshuayi (od 75. De Ketelaere). Izbornik: Roberto Martinez.

MAROKO (4-3-3): Munir- Hakimi (od 68. Allah), Aguerd, Saiss. Mazraoui - Ounahi (0d 78. El Yamiq), Amrabat, Amallah (od 68. Sabiri) - Ziyech, En-Nesyri (od 73. Hamdallah), Boufal (od 73. Aboukhlal). Izbornik: Walid Regragui.

Strijelci: 0:1 Sabiri (73.), 0:2 Aboukhlal (90+3., Ziyech)

Žuti kartoni: Onana (Belgija), Sabiri (Maroko)

Crveni kartoni: -





Tagovi

belgijska nogometna reprezentacijamarokanska nogometna reprezentacijaBelgijaMarokoKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Hrvatska

Ostale Vijesti