Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

EKSKLUZIVNO - Senzacija u HR nogometu: Dragovoljac postaje 'filijala' Rijeke, čak petorica sele s Kvarnera u Siget!

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 12.01.22. | 11:57

Predsjednik HD-a promijenio je i glavnog trenera, na klupu dolazi Dragan Tadić koji je dosad bio trener juniora Rijeke!

„Da sam ja Damir Mišković, nakon ovog odlaska Fućaka u Osijek, bez ikakvog pardona bih Orijentu 1919 uzeo sve igrače koji su na Krimeji na posudbi pa neka onda drugi put razmisle kome će prodati najboljeg igrača“, prva je poruka koju smo primili kad je brzanac s Grobnika i službeno postao novi igrač u bijelo–plavom dresu. Nije se Mišković odlučio na tako drastične poteze, svjestan je i sam da je ponuda Osijeka bila puno bolja i konkretnija te da su Saša Matijaš i Marinko Koljanin postupili kako se to i očekuje od dvojca na čelu kluba. Od ljubavi (ili prijateljstva) se ne živi, a odšteta koju je nudila Rijeka nije ni izbliza onakva kakvu je nudio Osijek. Osim toga, Orijent 1919 ostvario je veliki transfer, a čak i oni najzagriženiji zaljubljenici u događanja u HNL-u neće se 'na prvu' sjetiti sličnog posla.

Odlazak Kristiana Fućka je veliki udarac za vodeću momčad 2. HNL, ali Edo Flego i pomoćnik mu Matija Petrović pokazali su da znaju što rade. Okosnicu momčadi stogodišnjaka s Krimeje uvijek su činili njihovi 'klinci', a klupska sreća i zadovoljstvo je utoliko veće što se ta 'tradicija' ne bi trebala mijenjati ni u narednim godinama, pogotovo kad se u obzir uzmu rezultati mlađih uzrasta.

Premda rade u relativno skromnim financijskim okvirima, Orijent 1919 postao je klub koji je iznimno poželjan mnogim nogometašima željnim dokazivanja. Susjedi iz Opatije sigurno su u mogućnosti platiti više za glavne zvijezde u momčadi, ali Orijent 1919 igračima nudi neke druge stvari koji su mnogima na kraju puno važnije. Jednako tako, treba biti iskren i istaknuti da će Orijent 1919 na Kvarneru, neovisno o tome je li klub u 2., 3. ili 4. ligi, uvijek biti klub 'drugi klub', usprkos svim eventualnim uspjesima Opatije, Pomorca, Grobničana, Krka i ostalih klubova. Naljutio se netko ili ne, to je jednostavno tako.

Iako gubitak ponajboljeg igrača nijednom treneru ne donese osmjeh na lice, sama činjenica da je Orijent 1919 od Fućka napravio nekoga za koga je prvoligaš spreman platiti šestoznamenkastu odštetu će Edi Flegi – koji je također nekada bio iznimno kvalitetan igrač, a najbolji nogomet igrao pred sam kraj karijere – sigurno dodatno povećati samopouzdanje i dati mu još jednu potvrdu da ono što radi je ispravno i kvalitetno. Crveni sad traže zamjenu za Fućka, ali ne traže isti profil igrača kao. Zašto? Zato jer su svjesni da ga ne mogu naći. Fućak je odskakao iz 'zadanih gabarita' u 2.HNL, a iz kluba nas uvjeravaju da su njegove fizičke predispozicije takve da bi već sutra mogao igrati za neki klub iz sredine prvenstvenog poretka Ligue 1, a da se ne bi osjetilo u kojem je natjecanju i u kojem klubu započeo sezonu.

Osim što je Fućak bivši, u Orijentu 1919 danas kreću s potragom i za novim središnjim napadačem. Naime, kako doznajemo, iz kluba odlazi Matija Frigan, talentirani napadač Rijeke koji je na Krimeji bio na posudi. On je prvi izbor Josipa Šimunića u U-19 reprezentaciji, njegov napredak u samo šest mjeseci je očigledan i ako niste preveliki nogometni stručnjak, a Rijeka ga je povukla s posudbe samo kako bi ga do kraja sezone mogli posuditi Hrvatskom dragovoljcu.

Naime, ekskluzivno doznajemo da se u hrvatskom nogometu kuha veliko partnerstvo, iako valja istaknuti da je i dalje sve u sferi 'neslužbenog'.

Hrvatski dragovoljac bi ovog siječnja mogao postati bogatiji za čak pet igrača Rijeke s kojima će pokušati izboriti ostanak u 1. HNL! Na taj način, momčad iz Sigeta postala bi svojevrsna (ili neslužbena) filijala Rijeke, a iako to još uvijekčekamo službenu potvrdu, u proljeće bi dres HD-a mogli nositi još Adrian Liber, Ivan Smolčić, Filip Braut i Matej Vuk. Čak ni to nije sve, jer spominje se i Veldin Hodža koji ove sezone igra veoma dobro u dresu Orijenta 1961 (gdje je također na posudbi iz Rijeke kao što je to bio slučaj s Friganom), ali više o tome znat ćemo u narednih nekoliko dana.

Liber je lani bio ponajbolji veznjak 2. HNL. Igrao je za Orijent 1919 gdje je bio na posudbi iz Rijeke te su mnogi isticali da ga ne mogu dočekati vidjeti u bijelom dresu. Povukli su ga s Rujevice, očekivalo se da će pod Tomićem dodatno napredovati, ali konkurencija u središnjem dijelu vezne linije je ogromna. Teško je nametnuti se kraj Pavičića, Gnezde–Čerina, Selahija, Stanića i Lepinjice, a kako bi dobio na prijeko potrebnom iskustvu Tomić ga je spreman pustiti u Siget na posudbu do kraja sezone. Nema nikakve sumnje da bi u HD-u bili oduševljeni kad bi u njihovoj svlačionici uskoro osvanuo jedan tako talentirani vezni igrač, playmaker iz dubine koji se jako dobro kreće u među prostorima te je iznimno otporan na pressing.

S druge stane, Matej Vuk dokazano je ime na prvoligaškoj razini. Lani je u dresu Istre 1961 skupio 26 nastupa, šest pogodaka i dvije asistencije samo u 1. HNL (učinak u svim natjecanjima bio je još bolji), a u Rijeci je ove sezone trebao dobiti pravu priliku da se nametne i postane standardan prvotimac. Ipak, kraj Abassa, koji je fenomenalno krenuo, a potom se samo 'ugasio', te kraj Ampema, koji se svakim danom sve više ispostavlja kao prekrasan oproštajni dar Ivana Mancea koji je dogovorio njegov i Labrovićev dolazak uoči odlaska u Pafos, Vuk jednostavno nije mogao do minuta i kontinuiteta koji je mladom igraču neophodan da bi krenuo ostvarivati svoj puni potencijal.

Brat blizanac kapetana Rijeke Hrvoja Smolčića, Ivan, također je jedan od onih koji bi u skorije vrijeme trebali put Zagreba. Ivan je protekle dvije godine bio prvotimac Orijenta 1919, da bi od početka ove sezone bio vraćen u Rijeku. Debitirao je u Pitomači, kad je Rijeka svladala istoimenog domaćina u drugom kolu Hrvatskog kupa, a bio je to uistinu poseban dan za obitelj Smolčić budući da su, barem na 16 minuta, Hrvoje i Ivan činili stoperski par NK Rijeke. Inače, Ivan je u prošle dvije sezone skupio 47 nastupa, pet pogodaka i četiri asistencije u dresu Orijenta 1919, a za očekivati je da će odmah na njega u novom klubu gledati kao standardnog prvotimca budući da, nakon što je otišao Ćosić, a isto se očekuje i u slučaju Vulikića i Lukića, u Sigetu danas boravi tek jedan pravi stoper – Riječaninu Ricardu Bagaduru. Andrej Lukić će sigurno lako pronaći novog poslodavca, dok za mladim Splićaninom Stipom Vulikićem navodno postoji ozbiljan interes iz Belgije.

Iako se na poziciji desnog beka nalazi standardni prvotimac HD-a i jedan od onih koji će gotovo pa sigurno ostati vjeran klubu neovisno o svemu što se sve bude događalo u narednom periodu, Rijeka će kao alternaciju za Valentina Majstorovića u Siget poslati Filipa Brauta, talentiranog 19-godišnjaka koji je dosad skupio 30 nastupa za prvu momčad u svim natjecanjima. Braut je ove sezone pao u drugi plan, na njegovoj poziciji Tomić koristi pouzdanog Ivana Tomečaka, dok mu je alternacija bio Joao Escoval koji je primarno stoper. Brautu, kao i ostalim igračima koji će put Sigeta, trebaju minute, a tek treba vidjeti hoće li njegovim dolaskom novi trener HD-a prebaciti Majstorovića malo ofenzivnije ili će Braut biti 'backup' za sedmicu Crnih.

Ova vrsta partnerstva nije ništa novo u nogometnom svijetu. Tko ima više novca, taj vodi igru, a u ovoj konkretnoj situaciji Rijeka je ta 'jača' te će oni profitirati tako što će njihovi mladi igrači dobiti sve ono što u Rijeci trenutni ne mogu, a to su minute i kontinuitet. S druge strane, za HD će ti isti igrači biti velika pojačanja, jer nakon svih ovih silnih odlazaka koji su se dogodili u posljednjih nekoliko dana, ovaj paket s oznakom preporučeno koji dolazi s Rujevice mogao bi biti posljednja slamka spasa.

Pisali smo da Mladina nema čarobni štapić, ali Perić svejedno nije imao razumjevanja te ga je smjenio i na njegovo mjesto postavio Dragana Tadića. Dojučerašnji trener juniora Rijeke je taj koji bi s novom garinturom igrača iz svojeg rodnog grada trebao izboriti ostanak u 1. HNL. Vidjet ćemo hoće li u tome uspjeti i hoće li se sve ove posudbe u konačnici ostvaritit. Frigan je zasad jedini siguran, za sve ostalo i dalje očekujemo potvrdu. U Sigetu je burno već mjesecima, ali u novoj 2022. godini gotovo na dnevnoj bazi stižu vijesti koje je malo tko očekivao.


Tagovi

Hrvatski dragovoljacHNK RijekaRijekaGermanijakGermanijak doznajeHrvoje SmolčićIvan SmolčićMarinko PerićAdrian LiberFilip BrautMatej VukKristian FućakKristijan FućakNK OrijentNK Orijent 1919Orijent

Ostale Vijesti