Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

HNL analiza: Dinamo je najdominantniji, Hajduk drugi, a Dragovoljac nije na razini Prve lige

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 10.01.22. | 12:23

Sveučilišni profesor i sportski analitičar Tomislav Globan na svojem Twitter profilu objavio je zanimljivu analizu Prve HNL.

U tijeku je klasična sezona 'kiselih krastavaca' u 1.HNL. U ovom trenutku nema previše glasina o novim akvizicijama hrvatskih prvoligaša, prve pripremne utakmice odigrane su prošli vikend, a danas su hrvatski klubovi, barem oni koje nije pomela korona, krenuli na drugi dio priprema koji će se održati u Istri.

Poznati hrvatski profesor ekonomije Tomislav Globan, koji se specijalizirao za sportsku ekonomiju, i kojeg sami često znamo citirati u tekstovima, pogotovo kada je riječ o analitici i statistici, na svojem Twitter profilu objavio je zanimljivu analizu prema InStatovim podacima koje je obradio CIES, a koja prikazuje zanimljiv omjer snaga u 1.HNL.

Prema navedenoj analizi Dinamo je u svim kategorijama na vrhu prvenstvene ljestvice, Hajduk je drugi u pet od šest navedenih kategorije, a Hrvatski dragovoljac je uvjerljivi posljednji po svakom od navedenih parametara.

Kada je riječ o posjedu lopte, Dinamo je uvjerljiv na vrhu sa 62.7 posto vremena s loptom u svojim nogama. Hajduk se odvojio na drugom mjestu s 55.9, a iznad 50 posto vremena loptu u svojim nogama imaju Istra 1961 (51.8%), Rijeka (51%) i Osijek 50.2%). Na uvjerljivom posljednjem mjestu je Hrvatski dragovoljac sa 38.6 posto. Dragovoljci su, tvrdi Globan, drugi najlošiji europski prvoligaš kada je riječ o posjedu lopte. Jedini klub koji ima manji postotak od momčadi iz Sigeta je španjolski Cadiz s 37.7 posto.

Dinamo ima i uvjerljivo najviše točnih dodavanja u suparničkoj trećini terena po utakmici, 210.7, gotovo 50 više od drugog Hajduka (161.4). Bijele slijede Osijek (152.9) i Rijeka (145.7), a u top 5 ugurala se i zagrebačka Lokomotiva (141.4). Uvjerljivo najslabiji klub u ovoj kategoriji, jedini s manje od 100 dodavanja po utakmici, njih 95 ima Hrvatski dragovoljac.

Dinamo ima i najveći postotak točnih dodavanja u ligi (86.4 posto), slijedi ga Hajduk (83.8 posto), a Istra 1961 je i u ovoj kategoriji na visokom trećem mjestu (83.3 posto). Najslabiji? Hrvatski dragovoljac sa 76.5 posto, a kao najveći 'underachiever' u ondnosu na osvojeni broj bodova je Osijek sa 79.3 posto točnih dodavanja.

Jedini parametar u kojem Hajduk nije na drugom mjestu je broj udaraca u okvir po utakmici. Dinamo i u ovoj kategoriji vodi s 5.8 udaraca u suparnički okvir, a na drugom mjestu je Osijek s 5.5 udaraca, dok Hajduk ima 5.3 udaraca po utakmici. Top 4 zaključuje Rijeka s 5.00 udaraca u okvir. Uvjerljivo najmanje utakmica u okvir ima Hrvatski dragovoljac, svega tri po utakmici.

Na Dinamova vrata se upućuje najmanji broj udaraca po utakmici (3.2), slijede ga Hajduk i Osijek s 3.5, a na četvrtom mjestu je, pomalo iznenađujuće, Slaven Belupo sa svega 4.3 udaraca po utakmici. Najviše se puca po vratima Hrvatskog dragovoljca (6.9), a zanimljivo, Rijeka po utakmici ima jedan broj udaraca kojeg upućuje na suparnička vrata i kojeg suparnici upućuju na Rijekina vrata (5.0).

Dinamo je jedini klub koji po utakmici dozvoljava manje od 100 suparničkih dodavanja u vlastitoj trećini (93.5), Hajduk je i u ovoj kategoriji drugi (113.4), a na treće mjesto ugurala se Gorica sa 131.8 dodavanja, 0.1 dodavanjem manje od Osijeka. Posljednji je Hrvatski dragovoljac s čak 203 dodavanja, gotovo 50 više od druge najlošije momčadi u ovoj kategoriji, Slaven Belupu.

Po svemu sudeći Hrvatski dragovoljac, koji se nakon 2014. vratio u 1.HNL nije na razini Prve lige. Dok su od sezone 2014/15 svi novopečeni prvoligaši osigurali ostanak u prvoj sezoni 1.HNL, Dragovoljac će, gotovo sigurno, ispasti iz iste. Klub iz Sigeta ima tek jednu pobjedu u dosadašnjem dijelu prvenstva, 11 bodova manje od devete Istre 1961, Crne su već napustila dva ponajbolja igrača (Tomislav Štrkalj i Vinko Petković), a jedan je suspendiran (Benedik Mioč).




Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHajdukHMNK RijekaHNK RijekaRijekaOsijekSlaven BelupoHNK GoricaNK LokomotivaLokomotiva ZagrebHrvatski dragovoljacNK Šibenik

Ostale Vijesti