Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Najava HNL-a – RIJEKA: Svake godine se 'raspadaju', svake godine su u vrhu. Kako to?

Vrijeme Čitanja: 11min | čet. 15.07.21. | 08:05

Dolaskom Gorana Tomića uprava kao da je htjela poručiti svima dvije stvari – igrat će mladi i igrat ćemo napadački. Rijeka možda nema kadar kao kad je osvojila duplu krunu, ali neka vas to ne zavara, jer i dalje su itekako opasni po svakoga. Baš kao što će, gotovo pa sigurno, i ovu sezonu završiti u vrhu hrvatskog nogometa.

Pobjedom protiv Gorice u posljednjoj prvenstvenoj utakmici sezone Rijeka je osigurala treće mjesto i plasman u Europu. U jednom trenutku, to je djelovalo kao utopija, ali dobra serija Tomićeve momčadi podigla je Rijeku koja je u konačnici napravila ono što se od njih i očekivalo – završili su u vrhu 1. HNL.

Uzmemo li u obzir da su osvojili četiri boda u grupnoj fazi Europske lige, da su na početku sezone prodali Čolaka i Pandura, a zatim na zimu Halilovića (i dogovorili odlaske Nevistića i Štefulja), da su tijekom sezone imali velikih problema s ozljedama i da su uoči ključnog perioda sezone promijenili trenera, posljednjih godinu dana Rijeka je živjela jedan jako dobar život.

Praktički u svim segmentima klub s Kvarnera radio je i više nego dobro, ali ono zbog čega je izgrađena Rujevica i što je bio originalni plan Damira Miškovića kad je preuzeo klub s Kvarnera je ipak izostalo. Rijeka posljednjih godina ima jedan problem, a to je nedostatak igrača koji su proizašli iz njihovog omladinskog pogona. Pogledamo li 'konkurenciju', u Dinamu je iskorak napravio Gvardiol, u Osijeku Šutalo i Žaper, a Hajduku Vušković i Biuk. Riječani se time ne mogu pohvaliti, ali svojevrsnim promjenama koje su napravljene ovog ljeta to bi se, nadaju se na Kvarneru, uskoro trebalo promijeniti.

Najveće iznenađenje bio je odlazak Ivana Mancea, čovjeka koji je 'živio' za plavo – bijelu boju. Iz kopačka je uskočio u ured, imao je u početku veliku podršku u iskusnom Srećku Juričiću da bi onda s vremenom on bio taj koji bi odradio veliku većinu posla kad je riječ o dovođenju igrača. Mance je imao 'nos' kako nekoga privući na Rujevicu. I kad je novaca bilo 'na bacanje', baš kao i kad se gledalo na svaki potrošeni euro, Mance nikad nije iznevjerio.

Na njegovo mjesto doveden je Robert Palikuća koji je, sudimo li ga po prvim potezima otkako je postao 'generalni menadžer za sport', itekako ozbiljno pristupio novom izazovu. Iako je to malo tko očekivao, dogovorena je nova posudba Josipa Drmića, iz Varaždina je doveden Jorge Obregon, a Issah Abass stigao je na jednogodišnju posudbu iz Mainza. Potpisi Labrovića i Ampema pripremljeni su još u mandatu Ivana Mancea, ali Palikuća zasad – nije zakazao. Jednako tako, ovih bi se dana mogao finalizirati i veliki izlazni transfer. Stjepan Lončar navodno je blizu potpisa za mađarski Ferencvaroš, a prema informacijama koje donosi Novi list, Rijeka bi na račun odštete mogla dobiti četiri milijuna eura. Izvrstan posao!

Što se tiče omladinskog pogona, dosadašnji šef škole, Edo Flego, preselio je na Krimeju gdje je u ruke dobio prvu momčad Orijenta 1919, dok je na njegovo mjesto doveden Fausto Budicin. Taj potez itekako ima smisla uzmemo li u obzir da je Budicin uvelike vjerovao mladima dok je vodio Orijent 1919, a onda i Istru 1961. Pod njegovim su vodstvom Puležani igrali jako dobar nogomet, ali bodovi su izostali, a o tome sad ne bi trebao brinuti.

PREGLED PRVOLIGAŠKIH SEZONA

Otkako je Lige 10, Rijeka nikad nije bila slabije plasirana od trećeg mjesta. Prvo su bili treći, zatim tri sezone zaredom drugi, da bi onda došla ona nezaboravna sezona 16/17. u kojoj su osvojili dvostruku krunu. Iako mnogi i dan danas žale što baš tog ljeta 2017. godine nije napravljen dodatni iskorak kad je Rijeka bila na korak od plasmana u grupnu fazu Lige prvaka (ispali su u doigravanju od Olympiacosa), klub je i dalje ostao u samom vrhu hrvatskog nogometa.

Štoviše, pogledamo li malo detaljnije tu istu momčad, ispostavit će se da je velika većina igrača svoj najbolji nogomet karijere odigrala baš te sezone u dresu Rijeke. Velika većina igrača koji su te sezone bili standardna su kasnije zaradili unosne inozemne transfere. Mišić je odradio jednu izvrsnu sezonu u PAOK-u, Ristovski u Sportingu, Gavranović je nastavio s dobrim igrama i u dresu Dinama, a Vešović je prije teške ozljede bio prvi igrač poljske Legije. Svi ostali su – koliko god to zvučalo grubo – najbolje od sebe dali te sezone u dresu Rijeke.

Jedini koji je ostao u Rijeci iz te povijesne generacije je Andrej Prskalo, danas drugi vratar kluba, koji se pokazao kao pravi vojnik kluba i koji je s pravom miljenik navijača. Iako je u šampionskoj sezoni bio vjerojatno i najbolji golman lige, Prskalu nije bilo teško kasnije sjesti na klupu kako bi klub profilirao, a kasnije i prodao, dva igrača koja su na tržištu bolje kotirala. Simon Sluga otišao je u Luton, Ivor Pandur u Veronu, a ista stvar mogla bi se dogoditi i u slučaju Nediljka Labrovića.

Prošle dvije sezone Rijeka je završila na trećem mjestu, ali su zato u sezoni 19/20. osvojili Hrvatski kup. Natjecanje je to koje 'pripada Riječanima', jer otkako je Damir Mišković preuzeo stvari u svoje ruke, Rabuzinovo sunce zasjalo je nad Kantridom/Rujevicom čak četiri puta.

TRENER

Damir Mišković pokazao je kako itekako dobro zna izabrati tko je u datom trenutku 'idelan fit' za klupu Rijeke. Ime Matjaža Keka ostat će zlatnim slovima upisano u klupske knjige, Igor Bišćan osvojio je Kup u Puli nakon što je u finalu u potpunosti nadmudrio tadašnjeg trenera Dinama Nenada Bjelicu, dok je Simon Rožman, s uvjerljivo najmanjim budžetom u 'eri Mišković' uspio i osvojiti Kuo i plasirati se u grupnu fazu Europske lige.

Slovenac je otišao krajem veljače nakon niza slabijih rezultata, a na njegovo mjesto došao je Goran Tomić. Rođeni Šibenčanin sezonu ranije napravio je fenomenalan uspjeh s Lokomotivom završivši sezonu na drugom mjestu 1. HNL, ali zato svega dva mjeseca nakon tog velikog uspjeha ostao praktički bez svih glavnih igrača. Lokomotiva se mučila u početku sezone, a Tomić je u konačnici odlučio otići na zimu nakon što je na njegovu adresu stigla izvrsna ponuda kineskog prvoligaša. Iako je sve bilo 99% riješeno, na kraju je taj 1% presudio pa mu je tako propao angažman u zemlji u kojoj je već radio kao pomoćnik Svena Gorana Erikssona.

Odmah po dolasku na klupu Rijeke Tomić je odlučio napraviti neke velike promjene. Rožmanov 3-5-2 otišao je u zaborav, Rijeka je počela igrati ofenzivniji nogomet u sustavu koji je Šibenčanina odlično služio u Lokomotivi (4-2-3-1), a posebno su do izražaja su došli Robert Murić i Josip Drmić. Spomenuti dvojac i ove bi sezone trebalo biti glavna snaga Rijeke, a s trenerom kluba s Kvarnera kratko smo porazgovarali uoči samog početka nove sezone.

Nel Pavletic/PIXSELLNel Pavletic/PIXSELL


Rijeka je već godinama u samom vrhu HNL-a, ali dojam je da liga nikad nije bila jača. Vjerujete li da i ove godine možete sezonu okončati u samom vrhu i koji je po vama krajnji domet ove momčadi?

„Prije svega treba istaknuti da je pred nama još jedna duga sezona u kojoj ćemo nastupati u tri natjecanja, prvenstvu, Kupu Hrvatske i Konferencijskoj ligi. Činjenica je da Prva HNL vjerojatno u svojoj povijesti nikad nije bila jača i to će donijeti samo dodatnu draž i neizvjesnost što će ujedno donijeti dodatan interes navijača i medija. Zapravo moram istaknuti da mi je u cijeloj priči nekako najdraže da se navijači vraćaju na tribine jer mislim da bi prošla sezona imala još bolji odjek i dala bi bolju sliku o hrvatskom nogometu da su tribine bile ispunjene. Što se Rijeke tiče cilj nam je biti što bliže vrhu u prvenstvu i što dalje dogurati u Kupu i Konferencijskoj ligi. Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze jer se one često izjalove, ali sigurno je da ćemo raditi svaki dan da izvučemo maksimum iz igrača i momčadi.“

Iako nova sezona uskoro počinje, prijelazni rok je i dalje traje. Postoji li neka posebna pozicija gdje se želite pojačati i smatrate li da sad imate u svojim rukama kvalitetniji kadar nego prošle sezone?

„Mi smo se polako kompletirali u ovih nekoliko tjedana prije početka sezone i bilo je dosta promjena u ekipi, kako dolazaka tako i odlazaka. Zadovoljan sam ekipom koju imam na raspolaganju, ali sigurno da uvijek postoji mogućnost da netko ode, kao što će sigurno biti dolazaka da bismo dodatno očvrsnuli određene pozicije na kojima želimo pojačati kvalitetu i konkurenciju.“

Što bi za Vas bila uspješna sezona?

„Kao što sam već rekao, nezahvalno je išta prognozirati jer konačan rezultat ovisi o mnogim detaljima i stvarima koje će se dogoditi kako sezona bude odmicala. Najbolje je uzeti za primjer kako je prekid zbog korone prošle godine utjecao na rezultate i kako su neki klubovi praktički spojili dvije sezone u jednu. Zato mogu reći da ćemo raditi sve na tome da budemo u vrhu prvenstva, tu je i Kup Hrvatske, kao i Konferencijska liga koja je za sve nas jedan poseban izazov. Za mene osobno vrijedi samo jedan princip, a to je idemo utakmicu po utakmicu. Za mene kao trenera najvažnije je napraviti da momčad napreduje svakog dana što u konačnici uvijek donosi i rezultat. Kao i uvijek u nogometu bit ćemo pametniji kad na kraju sezone podvučemo crtu.“

Tko je po Vama favorit za osvajanje naslova prvaka?

„U ovom trenutku smatram da Dinamu još uvijek pripada uloga glavnog favorita, iako je prošla sezona pokazala da možda nije više toliko izražena. Gledajući igrački kadar Dinamo tu još uvijek posjeduje najveću kvalitetu, ali isto tako vjerujem da bismo mogli gledati dobar nogomet i puno zanimljivih utakmica.“

Kako komentirate pojačanja Dinama, Hajduka i Osijeka, jeste li ih pratili u ovom pripremnom periodu i vjerujete li da će ova sezona biti još zanimljivija od one prošle?

„U pripremnom dijelu sam bio isključivo koncentriran da na što bolji način pripremim svoju momčad za novu sezonu i izazove koje nas očekuju. Ovo što sam uspio pročitati i vidjeti kroz medije, stoji činjenica da su se klubovi iz vrha HNL-a pojačali pred početak sezone i da svi ulaze s nadom da mogu napraviti što bolji rezultat. Gledajući sve to mislim da nas čeka jedna jako zanimljiva sezona, očekujem da se netko još tu priključi velikoj četvorci kao što je to lani napravila Gorica i tako učini prvenstvo još zanimljivijim. Ako se na sve to nadodaju pune tribine vjerujem da će hrvatska liga biti jedno zanimljivo i kvalitetno natjecanje koje će generirati veliki interes.“

Luka Stanzl/PIXSELLLuka Stanzl/PIXSELL


NAJBOLJI IGRAČ

U početku mu je malo trebalo da 'pohvata konce', ali kad je ušao u puni trenažni proces, a pritom i svojim očima vidio kako HNL nije tako slab kao što bi mnogi na prvu pomislili, Josip Drmić je pokazao kako je on i dalje klasa od igrača. Uostalom, zar je moguće biti reprezentativac Švicarske, ostvariti transfer težak 10 milijuna eura i ne biti klasa?

Drmiću je prelazak u Norwich bio loš potez u karijeri, baš kao što bi mu se prelazak u Rijeku mogao pokazati jednim od najboljih. Da zna nogomet, najbolje su na svojoj koži osjetili nogometaši Varaždina i Slaven Belupa protiv kojih je Švicarac hrvatskog podrijetla postigao prekrasne pogotke. On je igrač koji više voli igrati okrenut licem prema golu, a čim ga se tako i koristi, on više daje. Ako on i Murić 'kliknu', a potrebu podršku dobiju i od Abassa, Ampema i Vuka, nije nemoguće da baš Drmić bude 'x faktor'.

No, nije Drmić sam. U ovu kategoriju možemo slobodno dodati i Roberta Murića koji je jedan od onih igrača koji – kad mu je dan – jednostavno sam može odlučiti utakmicu. Neovisno o tome koja momčad stoji na suprotnoj strani. Vjerojatno nitko u 1. HNL nema prekid kao 25-godišnji Bednjanec, a kad okomito s desne strane krene prema 16-ercu, mnogi vratari unaprijed znaju da – ako pogodi – njih se u toj situaciji neće previše pitati. Rijeci definitivno kvalitete ne nedostaje, a Murić i Drmić trebali bi biti okosnica ove momčadi.

MLADA NADA

I tu ima dosta 'materijala'. Iako prošle godine nije igrao svoj najbolji nogomet, na Rujevici i dalje vjeruju kako je Ivan Lepinjica potencijal za velike stvari. Uostalom, nisu ga sigurno bez razloga pratili skauti Chelseaja, Tottenhama i Rangersa. Bivši U-21 reprezentativac pred sobom ima priliku života jer – Tomić vjeruje mladima i spreman je istrpjeti njihove pogreške ako smatra da će jednog dana oni tim istim igračima dati na iskustvu s kojem će lakše postati odlični igrači.

Osim Lepinjice, u veznoj liniji Riječani imaju još jedan skriveni dragulj, a njegovo ime je Adrian Liber. Silom (ne)prilika, Liber je zimus vraćen u Rijeku iz Orijenta 1919 gdje je bio na posudbi, ali u konačnici ipak nije dobio onoliko minuta koliko su to navijači Rijeke očekivali. Svi koji uživaju u čarima 2. HNL sigurno su zamijetili ovog plemenitog i krhkog veznjaka lakog koraka, visoke igračke inteligencije i nadasve velikog potencijala. Ako bude standardan, ili barem u rotaciji, Liber bi mogao postati još puno, puno bolji, a i ovakav je bio jedan od ponajboljih veznjaka 2. HNL, što nije baš mala stvar za nekog tko ima tek 20 godina.

Za kraj, svakako treba još spomenuti Milana Ristovskog, mlađeg brata Dinamovog beka Stefana, koji je bio sudionik Eura s Makedonijom, Mateja Vuka koji je dobio poziv Igora Bišćana u U-21 reprezentaciju i koji je prošle sezone na posudbi u Istri 1961 postigao neke iznimno bitne pogotke u borbi za ostanak te Hrvoja Smolčića koji je još uvijek sklon manjim oscilacijama, ali je usprkos svemu netko tko ima jako puno prostora za napredak pa tako nije slučajno da njegove igre već dulje vrijeme prate skauti iz Serie A.

Goran Kovacic/PixsellGoran Kovacic/Pixsell


PREDSEZONA

Prvi dio priprema za novu sezonu Riječani su proveli u Fužinama nakon čega su se zaputili put Slovenije. Odigrali su čak šest utakmica, ali iako je Tomić koristio veliki broj igrača, Riječani su skupili pet pobjeda i jedan remi. Najteži protivnik bio im je WAC koji je bio Dinamov protivnik u grupnoj fazi Europske lige prošle sezone, dok su u generalki svladali mađarski MTK rezultatom 4:3.

Tomić je rotirao igrače, ali je u principu uvijek igrao u istoj formaciji. Četvorica u obrani, trojica u veznoj liniji, dvojica krilnih igrača i jedan istureni napadač, s tim da je ponekad igrao sa zadnjim veznim, a ponekad s polušpicom.

U dobroj formi su vođa obrane Nino Galović i (dužnik) Robert Mudražija, obojica su zabila po dva pogotka, dok je najbolji strijelac u pripremama bio Robert Murić koji je zabio tri pogotka.

Rijeka u prvoj utakmici na domaćem terenu dočekuje Goricu pa će tako nova sezona započeti isto kako je ona prošla završila. Naravno, ne bi se na Kvarneru bunili ni da se rezultat ponovi, ali i da to bude slučaj, strijelci sigurno neće biti isti budući da Luke Menala i Franka Andrijaševića više nema na Rujevici.

POSTAVA

Preostale najave pronađite OVDJE.


Tagovi

HNK RijekaRijekaHNL najava 21/22najavanajava 1.HNL

Ostale Vijesti