Damir Krznar @Pixsell
Damir Krznar @Pixsell

Lukavi Krznar uručio otkaz klupskom PR-u da ga ne bi nagovorili da se predomisli

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 02.12.21. | 07:20

Krznar je svojevoljnim činom odlaska pokazao da je moralna vertikala u odnosu na puno onih koji su se skrivali iza njegovih leđa

Možda ga rezultati nisu pratili, možda je previše ulazio u kompromise jer se nije znao nametnuti, možda se negdje zamjerio lopti koja jednostavno nije htjela u gol u nekoliko bitnih utakmica koje bi uvelike promijenile dojam o njegovoj eri u Maksimiru. Međutim, Damir Krznar je s trenerske klupe Dinama otišao kao veliki gospodin.

Mogao je čekati otkaz, pokupiti finu otpremninu, posvetiti se obitelji i zdravlju koje je bilo narušeno i prije nego su ga nagovorili na klupu Dinama. No, Damir Krznar je pokazao veličinu i sam je odstupio svjestan da su kola krenula nizbrdo. I na tome treba dobiti unisoni aplauz među modrim pukom. I veliki respekt. Voljeli ga ili ne, opravdavali njegove poteze ili ne, Krznar je zaslužio taj respekt.

A odlazak je iznenadio sve u Maksimiru. On nije bio planiran, još manje iznuđen. Nakon utakmice je kuhalo u njemu. Odradio je medijske obaveze, stao pred klupsku kameru i ostavku uručio djelatniku PR-a Marku Bošniru. Zbunio se dečko, nije znao kako bi reagirao. Nitko nije znao. A bio je to mudar i lukav čin. Da ga je Krznar prvo saopćio klupskom vodstvu, nastalo bi povuci - potegni i na koncu bi ga nagovorili da se predomisli. Kao što su ga nagovarali da prespava noć i povuče odluku, no Krznar je bio ustrajan. Malo kasnije je obavijestio igrače o svojoj odluci i postao još jedan u galerijih bivših.

U isto vrijeme proradile su linije, tražilo se rješenje. Ne znamo koliko ima istine ali prvo je dirigentska palica za Hajduk i West Ham ponuđena Alenu Peternacu koji je to odbio. Potom se netko sjetio da u školi imaju trenera s prvoligaškim iskustvom koji će podmetnuti leđa, koji je dio sustava i zna kako se radi u Maksimiru. Željko Kopić nije imao izbora. Ako su ga ostavili u klubu nakon jedne od najlošijih sezona nogometne škole u bližoj povijesti, onda je to povjerenje morao vratiti.

Vodit će momčad protiv Hajduka i četiri dana kasnije u Londonu. Vjerojatno će završiti jesenski dio a potom će podvući crtu i birati trajno rješenje. Naravno, postoji i izvjesna mogućnost da Kopić ostane i dulje ali na takav epilog utjecat će učinak do zimske pauze. Pretpostavljamo kako će Krznar ostati na funkciji sportskog direktora jer uživa puno povjerenje onih koji odlučuju a danas je u Maksimiru malo takvih kojima Mamići vjeruju. Na prste jedne ruke bi ih mogli nabrojati. Krznar je jedan od njih i zato ostavka nije bila iznuđena već je jedan moralan čin čovjeka svjesnog da više nema moć zaustaviti slobodan pad.

Njegovi problemi počeli su ove sezone kada je Dinamo morao ući u prodaju nekih igrača a zamjene nisu bile adekvatne. Kupovalo se kao na placu. Dovodili se igrači samo da ne odu u Osijek i Hajduk ili da se kupi utjecaj u HNS-u kojeg Dinamo nema otkako je moć Zdravka Mamića počela slabiti odlaskom u Međugorje. Doduše, neki u Maksimiru glume veličine prema javnosti, imaju neslućene ambicije iako im realno ingerencije ne idu dalje od smjene portira na ulazu u stadionu. A čuvanje statusa u nogometnim forumima itekako košta…

Nadalje, Krznarov problem je bio što se nije nametnuo. Imao je neke ideje ali one nisu pale na plodno tlo. Kasnije je digao ruke i vezao konja gdje mu gazda kaže. Jednostavno nije uspio napraviti distinkciju. Bio je razapet između odanosti Zoranu Mamiću i vlastitih nahođenja u pripremi utakmica, odabiru igrača. Pokušavao je pronaći kompromise, ali svi vrlo dobro znamo kada se krene s time da je kraj identičan. Samo je pitanje hoće li on doći prije ili kasnije. Krznarov je stigao u prvoj od tri utakmica istine kako su nazvali ovaj Dinamov trokorak.

Pad Damira Krznara zapravo je i pad klupskog vodstva na ispitu. Dobili su u ruke skupocjenu igračku a ponašali su se kao amaterska družina. Bez ikakvog plana i sustavnog rada. Spuštali su se na prizemne razine a zenit im je bio objavljivanje emotikona na klupskim mrežama.

“Otkako je neka “mudra” glava osmislila sprdanje emotikonima na račun Hajduka, Osijeka i Rijeke, Dinamo je dobio samo jednu utakmicu i to nesretnim autogolom u Šibeniku”, sukus je poruke jednog od kroničara kluba iz Maksimira nakon utakmice u kojoj je Dinamo mahnuo posljednji pozdrav Rabuzinovu suncu.

Pri tome je “Pinokio” uzeo bod u Maksimiru, “sidro” je odnijelo šansu za Kup a “vanzemaljci” dolaze u nedjelju s velikim motivom. Koji ima itekakvu podlogu…

Pa se vi genijalci dragi sprdajte na račun ostatka lige a ispali ste iz Kupa, u prvenstvu na trećem mjestu, u Europi se mora ići na bod protiv West Hama za ostanak u EL a atmosfera nikada lošija i tužnija. I nikada manje navijača na tribinama.

U utorak smo bili u Kranjčevićevoj ulici gdje je Hajduk igrao u domaćinskoj atmosferi. Gotovo cijeli stadion bio je podrška i nakon Lokomotive velika većina sigurno je prelomila da će ove nedjelje i u Maksimir. Osluškujući jučerašnji rezultat sigurno su “guglali” ima li Dinamo još jedan džoker da odgodi derbi kao što su ga već odgodili jednom u ovoj sezoni. Uglavnom, nemaju. Derbi će se igrati, Hajduk će imati veliku podršku u Maksimiru i motiv do neba da preskoči Dinamo i potpuno se vrati u utrku za prvaka. A domaćina da gurne u probleme na koje ovi nisu navikli i u kojima se ne snalaze baš najbolje. Kao što se ne snalaze s emotikonima na Facebook statusima.


Tagovi

Damir KrznarGNK Dinamo

Ostale Vijesti