Goran Stanzl/PIXSELL , grafika
Goran Stanzl/PIXSELL , grafika

Ljetni mercato u crveno-bijelim kvadratićima: Srebrni Vatreni godinu dana bez kluba, kamo će Halilović i Ćorić?

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 20.06.23. | 08:00

Još uvijek nismo dočekali kraljevski ‘Comunicado oficial’ koji se tiče Luke Modrića, ali jasno je kako će budućnost Maestra u Real Madridu sigurna.

Svi ljubitelji Fife, Football Managera i ostalih svjetski poznatih nogometnih simulacija imaju jednu stvar zajedničku, a to je da im je omiljeni datum u godini 1. srpnja! Ako vas zanima razlog, on je prilično jednostavna – tada službeno počinje ljetni prijelazni rok.

I ove godine će od tog dana mnogi hrvatski nogometaši voditi kao slobodni igrači, a nekoliko imena posebno upada u oči. Portal Germanijak pripremio je postavu najboljih 11 Hrvata koji će u nadolazećoj sezoni promijeniti sredine, odnosno pronaći nove angažmane. Neki od njih su već neko vrijeme ‘na burzi rada’, ali pogledamo li njihove životopise, nema sumnje da će svi oni dobiti pokoji poziv od potencijalnih novih poslodavaca.

Postava za koju smo se odlučili je 3-4-2-1, a bez previše okolišanja, krenut ćemo od pozicije vratara.

VRATAR

Lovre Rogić

Iako se Šibenik nije uspio spasiti te će sezonu 23./24. igrati u Prvoj NL, Lovre Rogić bio je jedan od rijetkih koji je za prošlu sezonu u redovima Narančastih zaslužio pozitivnu ocjenu. Propustio je samo posljednje dvije HNL utakmice kad je postalo jasno da će na kraju sezone napustiti klub, a da Čanadi i Cvitanović nisu imali njega na golu, Narančasti bi puno ranije od pretposljednjeg kola pokleknuli u borbi za ostanak. Interesa za njegovim uslugama ne nedostaje, mediji iz susjedstva spominjali su ga kao moguće novo pojačanje Zrinjskog, a navodno su njegov broj okrenuli i neki klubovi iz HNL-a. Isto tako, u kuloarima se dalo čuti kako Rogića prate u Rakowu (prvak Poljske traži drugog vratara) te u Serie B, ali on zasad važe opcije. Gdje će u konačnici završiti, zasad nije poznato, ali telefon njegovog agenta sigurno neće mirovati sve dok 27-godišnjak ne stavi svoj potpis na ugovor s novim klubom.

OBRANA

Marko Stolnik, Zoran Nižić, Luka Capan

Marko Stolnik je desni stoper u našem ‘Without Club FC-u’. Prošle sezone su prednost nad njim u Varaždinu imali Jelenić, Ba i Pëllumbi stoga odluka da se s njim ne produži suradnja nije neočekivana. Budući da polako ulazi u najbolje igračke godine, ne bi trebao dugo tražiti novi angažman. Riječ je o kvalitetnom stoperu koji ima 75 HNL nastupa (Lokomotiva, Varaždin) te 88 nastupa u 1. NL (Sesvete, Dinamo II, Varaždin).

Vođa obrane je iskusni Zoran Nižić (33) koji odlazi iz Rusije nakon pet godina. Dok je igrao za Hajduk, Nižić je skupio i dva nastupa za A reprezentaciju te ni on ne bi trebao imati problema s pronalaskom novog angažmana. Vjerojatno se u Rusiju više neće vraćati, a hoće li opet zaigrati u HNL-u ili će se odlučiti na još jedan inozemni angažman, tek treba vidjeti.

Mjesto lijevog braniča zauzeo je Luka Capan. Nekadašnji stoper Dinama, Lokomotive i Rijeke je nakon avanture u turskoj Bursi stigao u mađarski Honved, ali budući da nije uspio izboriti ostanak u ligi, ovog će ljeta potražiti novi angažman. Capan može po potrebi zaigrati na poziciji desnog beka i defenzivnog veznog, ali najbolje od sebe može dati kao središnji branič. Naročito u sustavu s trojicom u posljednjoj liniji u kojem se posebno istaknuo pod vodstvom Simona Rožmana

VEZNA LINIJA

Marco Pašalić, Filip Bradarić, Milan Badelj, Petar Mamić

Marco Pašalić je više krilni napadač nego wing back, ali za potrebe ove postave malo će se ‘žrtvovati’. Prošao je školu BVB-a, uskoro će i službeno postati novi igrač Rijeke, ali dok ne dođe potvrda, vodit ćemo ga kao slobodnog igrača. Lijeva noga, desno krilo, kvalitetan pregled igre i udarac iz daljine – Pašalić je igrač u kojeg se isplati uložiti i kojeg vrijedi čekati. Njegovo dovođenje vodit će se kao klasični ‘low risk – high reward’ tip poslovanja, a svi znaju da u Rijeci to najviše vole.

Za točno sedam dana Filip Bradarić ‘proslavit će’ godinu dana otkako je odigrao svoju posljednju utakmicu. Po odlasku iz Al-Ahlija, u kojem sada ozbiljno rade na dovođenju Riyada Mahreza, Bradarić nije uspio pronaći klub u kojem bi nastavio svoj nogometni put. Koketirao je s Hajdukom, potom se pojavila i ‘priča varalica’ kako će odjenuti dres Jaruna, ali ništa od navedenog se nije dogodilo. Šteta, jer riječ je o sjajnom igraču, nekome tko bi bio pojačanje za većinu HNL klubova i tko je na račun svojih dobrih igara u Rijeci izborio SP u Rusiji gdje je odigrao jednu utakmicu.

Pored Bradarića u veznoj liniji je još jedan član srebrnih Vatrenih – Milan Badelj. Kao kapetan je vodio Genou prema povratku u Serie A, ali iako bi ga navijači rado vidjeli i sljedeće sezone u dresu kluba iz Ligurije, on produljenje suradnje još uvijek nije potpisao. Vijesti iz Italije su dijametralno suprotne, neki pišu kako odlazi, drugi kako će ostati, ali ako se nešto po brzom postupku ne riješi, on će za 10 dana i službeno postati slobodan igrač. Sjajan igrač, španer i znalac, jedan od onih koji je cijelu svoju karijeru s loptom na ti.

Kako je desni wing back prilično ofenzivno orijentiran, tako je na lijevoj strani jedan koji više naginje prema defenzivi. Petar Mamić ušao je u posljednjih pola godine ugovora sa Žalgirisom. U Litvi već godinu i pol dana igra na visokoj razini, a u Lijepoj našoj se nisu zaboravili njegovi sjajni ubačaji s poludistance. Ima kvalitetu, ušao je u najbolje igračke godine pa je tako za očekivati da će uskoro napraviti iskorak. Sad, hoće li mijenjati sredinu već ovog ljeta ili će pričekati kraj sezone u Litvi i čiste papire, tek treba vidjeti, ali sigurno je da će na temelju onoga što je pokazao u dresu Žalgirisa lako pronaći angažman u nekom ‘većem’ klubu.

OFENZIVNI VEZNJACI

Alen Halilović, Ante Ćorić

O Alenu Halilović napisano je na tisuće tekstova. Igračko znanje je neosporno, ali što mu to vrijedi kada fizički ne odgovara igri na najvišem nivou. Posljednji angažman imao je u Rijeci, a tamo se nije proslavio. Cosmi ga je čekao, ali ga nije dočekao, dok je Jakirović vrlo brzo shvatio kako, usprkos svom silnom znanju i talent, jednostavno ne može odgovoriti zahtjevima modernog nogometa i onoga što on traži od svojih igrača. Umalo je završio u Arisu, ali do potpisa nije došlo. Prebacivala se loptica krivice s jedne na drugu stranu, a konačni epilog cijele priče je takav da je Halilović već pola godine na neplaćenom godišnjem odmoru. Nije još kasno za njega, ima 27 godina, ali prije 10 godina se vjerovalo da će sada igrati u najboljim klubovima svijeta i biti lider hrvatske reprezentacije, a ne tražiti angažman u klubovima po klubovima za koje vjerojatno ni sam nije čuo.

Ante Ćorić možda nije u situaciji u kojoj je njegov nekadašnji suigrač Alen Halilović, ali… Nije baš ni daleko od njega! Prošlo je pet godina otkako je šest milijuna eura prešao iz Dinama u Romu, a u rimskom klubu su jedva dočekali da tada potpisan ugovor dođe do svojeg kraja. Htjela ga je Vučica ranije ‘riješiti’, ali Ćorić se nije htio odreći visokih primanja (što je potpuno legitimno) zbog čega je odbijao otići u klubove koji su ga htjeli prošlog ljeta, ali nisu mogli ni približno izjednačiti njegova primanja iz Rome. Sada će postati slobodan igrač, nije nemoguće da se vrati u HNL, ali mora biti svjestan da je napravio prilično veliki korak unazad te da sada tek mora dokazati da je igrač za najviše razine. Svojevremeno nema tko ne bi stavio ruku u vatru za njega, riječ je o pravom nogometnom znalcu, igraču finog driblinga, izvrsnog prekida, sjajne vizije, ali… Nešto tu nedostaje za iskorak. Ne treba ga otpisati, Ante zna nogomet, ali naredne dvije sezone mogle bi mu uvelike determinirati nastavak karijere. Ako sad ne uspije, pitanje je tko će se više htjeti ‘kockati’ s njim…

NAPAD

Anton Maglica

Nikola Kalinić nije započeo pripreme s Hajdukom, ali budući da njegov odlazak iz kluba nije definitivan, u vrhu ove momčadi našao se Antun Maglica. Na Cipru (Apollon, APOEL) je igrao veoma dobro, u Kini je bio sjajan, ali u Turskoj i Rumunjskoj se nije proslavio. U Cluj je stigao je u siječnju ove godine, a pola godine kasnije odlazi iz kluba bez da mu je nastavak suradnje. Iz Osijeka je svojevremeno otišao u Hajduk, očekivanja su bila velika, a iako je napravio dobru inozemnu karijeru, ostaje dojam da je mogao još više. Nedavno je proslavio 31. rođendan, barut u njegovim topovima sigurno nije mokar, ali nakon što je promašio s posljednja dva angažmana, ne smije si dozvoliti da treći put zaredom potpiše za klub gdje njegove kvalitete neće doći do izražaja.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Lovre RogićZoran NižićLuka CapanMario PašalićFilip BradarićMilan BadeljPetar MamićAnte ĆorićAlen HalilovićAnton MaglicaLjetni prijelazni rok 2023

Ostale Vijesti