EXPA/Freshfocus/Toto Marti
EXPA/Freshfocus/Toto Marti

Ćorić za Germanijak: "Povratak u HNL? Sve je moguće, želim igrati. A Omeragić mi je rekao da ide u Dinamo!"

Vrijeme Čitanja: 7min | sub. 13.05.23. | 11:30

Nekad veliki Dinamov talent na ljeto završava svoj ugovor s Romom, okreće novu stranicu u karijeri. A za Germanijak priča o mnogim temama pa i kako su mu u svlačionici ukrali skupocjeni sat

Ideja je, zapravo i bio razgovor o svemu. Ali, ponajviše ipak o toj njegovj epizodi u Romi, koja uskoro završava, o Mourinhu i ludnici na rimskim ulicama i samom stadionu nakon pobjede nad Leverkusenom u prvom polufinalnom meču Europske lige. O tome kako mu je uopće trenutno tamo i zašto nikad nije dobio priliku, što mu je uopće rekao veliki Portugalac. I gdje je, ustvari, karijera krenula nekim pogrešnim smjerom.

Ante Ćorić (26), nekad veliki Dinamov talent i buduća zvijezda hrvatskog nogometa, programirani nasljednik Luke Modrića i mnogih drugih naših velikana, jedan od najmlađih reprezentativaca i dečko preko čijih se leđa puno toga prebijalo. Ipak, u trofejnoj riznici ne nedostaje pehara, osvojio je četiri prvenstva i tri Kupa s Dinamom, Kup s Olimpijom, lani naslov prvaka s Zürichom, koji se sad bori za ostanak. Nije za baciti, ako i karijera nije onakva kakvu su mu predviđali i kakvu je sam očekivao.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Javio se iz rimskog stana, nedavno je postao otac djevojčice, pristao je na razgovor, ali i zamolio jednu stvar:

"Možemo pričati, ali ne bih o Romi. Još sam uvijek igrač kluba, još ovih mjesec dana, a želim do kraja biti korektan i poštivati pravila."

A pravilo je da se o Romi ne priča bez dopuštenja kluba, bilo je u povijesti nekih izjava koje su došle do Rima i Ćorić je imao problema. Stoga, o Romi i Mourinhu nekom drugom prilikom, kad jednom ne bude igrač 'Vučice', imao ionako drugih zanimljivih tema, jer Ćorića dugo nije bilo u medijima.

Dakle, dok trenira u Rimu i broji zadnje dane do kraja ugovora, prebire po sjećanjima i tim igračkima epizodama, koje su mu karijeru odvele u krivom smjeru. Nakon dolaska u Romu, gdje je jednom vrijeme situacija bila obećavajuća. Nakon godinu dana otišao je na posudbu u Almeriju i tamo mu nije bilo loše. No, problemi su počeli prije tri godine, kad je odlučeno da ide u nizozemski Venlo. Bila je to točka, koja je usmjerila karijeru.

"Otišao sam u Venlo, to je, slobodno napišite, najgori klub na svijetu! Došao sam tamo, još se oporavljao od ozljede i odmah je sve krenulo u krivo. Zamislite, kakav klub, da su mi u svlačionici ukrali Rolex! Tko? Ne znam, do dan danas se to nije saznalo, je li netko od igrača ili netko od popratnog osoblja. Uglavnom, bilo je sve toliko loše da smo se već nakon tri mjeseca rastali, želio sam otići bilo kamo. I onda sam na zimu otišao u Olimpiju, htio sam klub u kojemu ću igrati. Krenulo je dobro, bilo mi je važno da sam otišao iz Venla, ali onda sam se ozlijedio i opet se zaustavio u fazi kad sam osjećao da sam spreman i da se mogu vratiti.", priča Ćorić, koji je prošle godine igrao u švicarskom Zürichu, s kojim je osvojio i naslov prvaka.

"Ta sezona u Zürichu bila je dobra, bio sam zadovoljan, baš sam počeo više igrati, hvatati kontinuitet, nekako je sve krenulo na bolje, osvojili smo naslov."

Međutim, prošlog ljeta vratio se u Rim, a Roma je, tako su barem pisali i talijanski mediji, bila i dalje čvrsta i tvrda, nije željela pustiti Antu za siću, a klubovi koji su ga htjeli nisu bili spremni ispuniti te uvjete. I tako je ostao u Rimu, odradio ugovor do kraja, iako zadnjih godinu dana nije odigrao niti jednu utakmicu. Ako ne računamo one međusobne na treninzima Primavere. No, Ćorić je uvjeren da će se na ljeto vratiti nogometu, bez obzira na to što nema kontinuitet utakmica.

"Vjerujte, što se više bliži istek ugovora, imam sve više poziva, ljudi me traže da im dam punomoć za ovaj ili onaj klub. Imat ću ponuda, uvijek sam ih i imao, ali neke sam stvari i odbijao. Recimo, ne bih još htio ići iz Europe, mislim da sam sa 26 i dalje premlad za Bliski Istok, iako bih tamo mogao sutra. No, nisam nerealan, nisam bahat, znam svoju situaciju. I ono što mi je najvažnije jest da odem u klub, u kojem ću igrati. Makar to bila i neka manje zvučna liga. Volio bih otići u klub u kojem me neće gledati kao nekog talenta koji nije uspio i onda nakon dvije utakmice reći da ne valjam, nego želim u klub u kojemu će mi dati šansu u kontinuitetu, vjerovati u mene i pomoći mi da se vratim u formu da bih onda bio i od koristi tome klubu. Činjenica jest da nisam igrao godinu dana, premda treniram svakodnevno, i u klubu i privatno, znam da me čeka dokazivanje gdjegod došao."

Možda i u HNL? Iako je jednom rekao da u Hrvatskoj može igrati jedino u Dinamu?

"Da, rekao sam to, jer se zna da sam veliki navijač Dinama i što mi Dinamo znači. Ali sam i vrlo realan. U Dinamu znaju da sam slobodan igrač od ljeta, nisu me zvali, što je i logično, jer trenutno i nisam igrač za Dinamo, a i nema smisla da dovede mene kad imaju, recimo, jednog Baturinu. Naučio sam kroz karijeru da se ništa ne može predvidjeti, da se nikad ne može očekivati što će biti, kao niti križati neke opcije. Kažem, meni je u ovom trenutku najvažnije naći klub u kojem ću dobiti šansu, kontinuitet, u kojem ću igrati, zašto ne i u HNL-u."

Ima li već kakvih kontakata?

"Pa, ima nekih upita i razgovora i s klubovima iz HNL-a. Ali, nećemo o imenima, vidjet ćemo vrlo brzo u kojem će smjeru ići ta priča."

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Inače, kad smo već kod Dinama, spomenimo da je Ćorićev suigrač u Zürichu bio Bećir Omeragić, nesuđeno Dinamovo pojačanje. Jesu li se čuli, pričali o Dinamu?

"Kako ne, kad se pojavila ta opcija zvao me, razgovarali smo, pitao me što mislim o njegovu odlasku u Maksimir. Rekao sam mu da bi mu to bila top opcija, da je Dinamo sjajan klub, igrat će stalno Ligu prvaka ili Europsku ligu, a odlična je stepenica i za idući iskorak. Mlad je igrač, potencijal, Dinamu bi on isto bio pravo pojačanje. No, nije se dogodilo."

Onda je Ćorić otkrio sadržaj zadnjeg razgovora s Omeragićem.

"Zvao me i rekao mi da ide u Dinamo! Da je sve dogovoreno i da uskoro ide u Zagreb riješiti sve formalnosti i da je sretan što se tako rasplelo. A onda se nešto promijenilo, ne znam što. Prije dva-tri tjedna zvao me čovjek iz Montpelliera, koji je lani i mene htio tamo dovesti i kazao mi da Bećir ide u Francusku. Eto, ne znam gdje je zapelo, bio je Omeragić već, praktički, u Dinamu, ali na kraju ide u Montpellier. Šteta."

A je li Ćoriću sad, s ove distance, žao što je otišao rano iz Dinama, što je izabrao ovaj put?

"Ne mogu reći da žalim, kad te zove Roma, koja je velik klub, ne možeš biti nesretan. Žalim zbog nekih drugih stvari, ali o tom potom, drugom prilikom. No, nakon svega, imam 26 godina, nisam još završio s nogometom, a i drukčije gledam na neke stvari. Sretan sam, jer imam sretnu obitelj, suprugu, dijete, roditelje braću, prijatelje, ostale članove obitelji, svi živimo skladno i složno, svi su zdravi i zbog toga sam sretan. To su stvari koje stvaraju zadovoljstvo, neki drugi problemi su, zapravo, sitnice. Kolike obitelji ne znaju za takvu sreću kao naša? A što se nogometa tiče, definitivno, zasad nisam napravio koliko sam trebao, ali, možda ću jednog dana imati sina, koji će biti uspješniji nego tata, haha. Ali, kao što sam rekao, nisam još odustao, želim još igrati nogomet i pokazati da da još mogu dosta pružiti."

U Dinamu su danas neka nova djeca, ali promijenio se i narativ. Dok je tamo bio Ćorić, bilo je normalno da se s 18, 19 godina već radi inozemni transfer, ako ostaneš i s 20 godina u klubu, ispada da nisi uspio. Danas su tamo igrači i s 19, 20 godina mladi, neki još čekaju priliku, eto, Baturina je (tek sad) postao jedan od glavnih igrača. Prije nekoliko godina sigurno bi već bio u inozemstvu.

"Da, to je istina, promijenilo se to malo. Ali, reći ću vam, ja nikad ne bih otišao iz Dinama, odnosno, ne bih forsirao odlazak da se nisu dogodile te neke stvari, da nije došlo do tih problema. Ali, na kraju, ne mogu ja pričati protiv Dinama, to je klub koji je mene gurao kao klinca, dao mi priliku na najvećoj pozornici, usmjerio mi karijeru i zauvijek sam ostao vatreni Dinamov navijač. A što se tih klinaca tiče, gledam ih i guštam, posebno Baturinu i siguran sam da će svi oni dobiti priliku, jer Dinamo je takav klub. I da će i nakon njih doći neki novi klinci, jednostavno, to u Dinamu tako ide. A sad, s ove udaljenosti, mogu im reći da budu strpljivi, da im je bolje otići u inozemstvo kao gotovi, zreli igrači, nego da žure. Ponavljam, ja nikad ne bih tako brzo otišao da i Dinamo tada nije forsirao moj odlazak, da nije bilo tih nekih stvari, koje su uvjetovale transfer."

Ante Ćorić ima još dosta toga za ispričati, bit će sigurno još prilike. No, sad mu je želja ponovno pričati na terenu, na kraju sezone, kad mu i formalno istekne ugovor s Romom, valjda će se skrasiti u nekoj sredini u kojoj će napokon dobiti šansu. Nije kasno ni s 26!




Tagovi

Ante ĆorićGNK DinamoSerie ARomaHNLBećir Omeragić

Ostale Vijesti