Reuters
Reuters

Hrvati u posljednjih šest mjeseci ugovora: Lukin Last Dance u Madridu, Barišić se oprašta od Rangersa, je li Perišiću ‘vrime’?

Vrijeme Čitanja: 10min | uto. 02.01.24. | 08:03

Složili smo dvije najbolje momčadi Hrvata koji su ušli u posljednjih pola godine ugovora. Stopera ne nedostaje, ali je zato suša na dvije pozicije...

Dva najomiljenija datuma za sve nogometne fanatike su 1. siječnja i 1. srpnja. Jasno, ti dani označavaju svojevrsni početak prijelaznog roka, iako u nekim ligama prijelazni ljetni prijelazni rok počne i nešto ranije.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, taj 1. siječnja je ipak nešto drugo. Većina nogometaša ugovore potpisuju ili do kraja lipnja, s tim da ima i onih koji ugovore dogovore prema kalendarskoj godini. U svakom slučaju, 1. siječnja je poseban dan jer mnogi igrači iz SAD-a, Argentine i Brazila tada postanu slobodni igrači, dok većina igrača iz Europe tada uđe u posljednjih pola godine ugovora.

Tih posljednjih pola godine ugovora je, za one manje upućene, pravo ‘blago’ za sve sportske fanatike, ali i klupske čelnike koji bez plaćanja odšteta pokušavaju osnažiti svoje redove. Naime, kad igrač uđe u posljednjih pola godine ugovora, tada neki drugi klub može stupiti u pregovore s njim bez da prethodno kontaktira njegovog trenutnog poslodavca. Ako se kojim slučajem dogovor postigne i igrač odluči potpisati ugovor s nekim drugim klubom, to u prijevodu znači da su na stolu sljedeće dvije opcije – ili će aktualni poslodavac (klub) svojeg igrača kazniti ne igranjem do kraja sezone budući da na njemu više ne mogu zaraditi ili će pak s klubom koji im je ‘besplatno’ uzeo igrača pokušati dogovoriti neku smanjenju odštetu koja će onda omogućiti igraču da već u zimskom prijelaznom roku preseli u klub kojem bi se protivno priključio tek kad mu istekne ugovorna obveza s postojećim poslodavcem, odnosno 1. srpnja.

Kad smo odradili ‘tehnikalije’, valjalo bi se okrenuti Hrvatima koji su ušli u posljednjih pola godine ugovorne obveze. Ljeto 2024. bit će jako ‘vruće’. Osim što će se zdušno pratiti Euro 2024 u Njemačkoj, isto tako će biti zanimljivo vidjeti koji će hrvatski nogometaši promijeniti sredinu. Naročito oni koji će imati ‘čiste papire’ i koji će moći birati između više ponuda.

VRATARI

Ivo Grbić (Atletico Madrid) nedvojbeno je najveće vratarsko ime u Hrvata koji je ušao u posljednjih pola godine ugovora. Ne tako davno povezivalo ga se s Dinamom, a iako postoji obostrana želja da do stiska ruke dođe, problem su Ivina prevelika primanja koje Dinamo u ovom trenutku ne može ispratiti. Isto tako, u plavom taboru su zadovoljni Zagorcem i Nevistićem, a tek ako bi na ljeto postao slobodan igrač bi se dalo pričati o eventualnom povratku povremenog Vatrenog u HNL.

Ivo Grbić. Foto: ReutersIvo Grbić. Foto: Reuters

Osim Grbića, tu je i Dinko Horkaš (Lokomotiv Plovdiv). Nekadašnji vratar Dinama (juniora i Dinama II) brani sjajno u Bugarskoj, najbolje je ocijenjeni vratar lige te ga uskoro sigurno očekuje veliki iskorak u karijeri. Jedno vrijeme ga se povezivalo s Lorientom, a iako je on sam rekao kako je povratak u Dinamo uvijek opcija, u ovom trenutku je ipak izglednije da ga neki drugi klub ‘kapari’. U Bugarskoj neće ostati, a hoće li otići već u siječnju ili će pričekati ljeto, tek treba vidjeti. No, on se ne treba brinuti, njegove dionice nikad nisu bile više i nema razloga da očekujemo ikakav pad…

BRANIČI

Na desnom beku je malo ‘tanko’. Naime, u posljednjih pola godine ugovora ulaze Dino Mikanović (Hajduk) i Alen Grgić (Rijeka), s tim da je potonjem prirodna pozicija ona na desnom krilu. Mikanović je izgubio mjesto u momčadi pored sjajnog Sigura, dok je Grgić rezervna opcija u Rijeci i za poziciju beka (Smolčić, Veiga) te za poziciju desnog krila (Pašalić).

Na stoperskoj poziciji vlada najveća gužva. Rijekin Matej Mitrović i Osijekov Slavko Bralić ‘na prvu’ djeluju kao dva najzvučnija imena kojima će za pola godine isteći ugovorne obveze, s tim da se s obojicom pregovara oko produljenja suradnje. Obojica su u prvom dijelu sezone bili među boljim stoperima HNL-a pa tako ne čudi zašto se i na Rujevici i na Opus Areni radi na novom ugovoru.

S druge strane, njihove ‘zamjene’ su Dominik Oroz (Vitesse) te Mateo Barać (Samara). Barać je u ljeto 2018. napustio Osijek u transferu vrijednom 1.3 milijuna eura, a po odlasku iz HNL-a igrao je za Rapid Beč, Soči, Oostende te Samaru, ali budući da je ove sezone skupio svega šest nastupa u ruskoj Premier ligi, jasno je zašto se sve glasnije priča o mogućoj promjeni kluba. Što se tiče Oroza, on igra standardno u Nizozemskoj, s tim da valja naglasiti kako on u svojem ugovoru ima opciju da se ugovor produlji za dodatnu godinu što se očekuje da će Vitesse uskoro aktivirati.

Na poziciji lijevog beka imamo jednog ‘kapitalca’ te jednog prekaljenog HNL znalca – Bornu Barišića (Rangers) te Dinu Štigleca (Gorica). O Barišiću se sve zna, standardan je član Vatrenih, ali isto tako prema pregledu škotskih medija može se zaključiti kako mu Rangers neće ponuditi novi ugovor. I njega se povezivalo s Dinamom, ali njemu je svakako najvažnije ostati dio kluba gdje će igrati kako si ne bi ugrozio odlazak na Euro. Štiglec je odradio jako dobar prvi dio sezone u Gorici te se prema neslužbenim informacijama već odradilo nekoliko razgovora na temu produljenja suradnje, a iako razgovori idu u dobrom smjeru, novi ugovor još uvijek nije potpisan.

VEZNA LINIJA

SREDIŠNJI/DEFENZIVNI VEZNJACI

U ‘prvoj postavi’ nalaze se iskusni Milan Badelj (Genoa) te Ivan Šunjić (Birmingham City). Badelj je već ušao u veteranske godine, a iako je još uvijek kapetan kluba koji igra u Serie A, očekuje se da bi mu ova sezona mogla biti jedna od posljednjih u igračkoj karijeri. Barem na onoj najvišoj razini. Ne treba odbaciti mogućnost da se vrati u HNL na kraju sezone pa da ‘za gušt’ odradi još jednu sezonu, ali isto tako postoji mogućnost da ga u Genoi zadrže pa da nastavi biti svojevrsni mentor mladim igračima u svlačionici i netko tko će ‘držati red’. Badelja svi cijene, od nogometaša, trenera pa sve do pripadnika sedme sile te je sada na njemu da odluči što će i kako dalje.

Ivan Šunjić je pak također jedan od igrača koji koketira s povratkom u HNL. Interes Rijeke nije ništa novo, s tim da bi nekadašnjem U21 reprezentativcu ipak bilo draže da se izbori za još jedan izdašniji ugovor u inozemstvu. U Birminghamu ove sezone igra korektno, a iako bi on najradije ostao u klubu, izgleda kako se o novom ugovoru zasad ne priča previše.

Milan Badelj u dresu Genoe. Foto: REUTERS/Jennifer LorenziniMilan Badelj u dresu Genoe. Foto: REUTERS/Jennifer Lorenzini

Zamjene za Badelja i Šunjića imamo u vidu Varaždinca Lovre Cveka te Osječanina Benedika Mioča. Počet ćemo s potonjim, dečkom s Juga 2 i igračem koji je ove sezone najviše nadmašio očekivanja u HNL-u. Nikada Mioč nije odigrao bolju polusezonu nego sada, nosio je Slaven na svojim leđima pa je tako sasvim jasno zašto ga u Koprivnici svim silama žele zadržati. No, njegove dobre igre nisu prošle nezapaženo pa tako postoji mogućnost da Benedik ‘digne sidro’ i nastavi svoju karijeru negdje drugdje. Za potrebe postave stavili smo ga na središnjeg veznjaka, s tim da je on apsolutno oduševio igrajući kao polušpica i netko tko napada prostor iz drugog plana. Asistencije, golovi, ukradene lopte, osvojeni dueli… Benda nikada nije bio bolji!

U Rumunjskoj je hrvatska kolonija jaka. I to već godinama. A godinama u Rumunjskoj jako dobro igra Lovro Cvek, Varaždinac koji u HNL-u ima okruglih – nula nastupa! Sada je u Cluju, tamo već dvije i pol godine igra jako dobro te bi se moglo lako dogoditi da ga angažira, ili barem to pokuša napraviti, neki klub iz Lijepe naše. Po vokaciji je zadnji vezni, radilica, onaj neumorni trkač koji ‘gilja’ od prve do posljednje minute, ali po potrebi može ‘zakrpati’ i poziciju središnjeg braniča, što puno znači klubovima koji bi ga mogli pokušati angažirati. Svestranost i polivalentnost u nogometu puno znači, a Cvek je igrač koji je prilagodljiv, upotrebljiv i koji će svoje uvijek odraditi na terenu. Hoće li ostati u Rumunjskoj ili će produljiti negdje dalje, tek treba vidjeti.

DESNA KRILA

Na poziciju desnog krila smo, samo za potrebe postave, stavili igrače koji na tom mjestu možda i ne mogu dati najbolje od sebe, ali to ne znači da na toj istoj poziciji ne bi mogli doprinijeti. Krećemo s Alenom Halilovićem, vječnim talentom hrvatskog nogometa, koji je u Fortuni pronašao svoju fortune te se očekuje da će u Nizozemskoj i ostati. Naime, on je po dolasku u novi klub potpisao ugovor 1+2, a to u prijevodu znači da je samo pitanje dana kada će momčad iz Sittarda aktivirati i naredne dvije godine. Halilović igra dobro, par puta je bio u momčadi kola Eredivisie pa tako ne treba očekivati neke velike vijesti s njim u naslovnoj ulozi.

Zamjena za Alena je Josip Mitrović, inače prvotimac Gorice, kojem je ipak primarna pozicija ona na lijevoj strani. Josip je brz, motoričan, a zna i ‘potegnuti’ iz daljine. U Goricu je došao iz Rijeke te se dokazao kao vrlo dobar HNL igrač. Vjerojatno je željan napraviti iskorak i okušati se u inozemstvu, ali Črnko ga neće htjeti pustiti bez da na njemu nešto zaradi. Zahvalan i upotrebljiv igrač.

LUKA MODRIĆ I IVAN RAKITIĆ

I sada smo došli do dva velikana, dva giganta, dva igrača koje ne treba predstavljati. Luka Modrić je najveći nogometaš u povijesti Hrvatske te jedan od najboljih veznjaka u povijesti Real Madrida. A vjerojatno i 21. stoljeća. Maestro je dokaz da su godine samo broj, ali budući da ove sezone ne igra koliko bi htio u Real Madridu, jasno je zašto se sve više piše o njegovom odlasku iz kluba. Luka, vjerojatno, na zimu neće napustiti Madrid, ali na kraju sezone vrlo vjerojatno hoće. Sada, hoće li kupiti kartu za SAD ili Saudijsku Arabiju, zna samo on, ali kojagod bila njegova odluka, mi ćemo ga pratiti i nastaviti uživati u njegovim čarolijama. Maestro je jedan, vječan, neponovljiv…

Kad je tema razgovora Ivan Rakitić, zaključak priče je vrlo sličan onom kao kod Luke Modrića. Kapetan Andalužana na zimu vrlo vjerojatno neće nigdje, ali bi se zato u ljeto 2024.godine mogao pridružiti svojim nekadašnjim suigračima koji su svoje talente odnijeli na Floridu. Suarez, Busquets, Alba i najveći svih vremena Lionel Messi… Svi oni igraju za Inter Miami te bi rado doveli još jednog svojeg ‘amiga’ u klub. Raketa je dio tog društva, vole ga, cijene i poštuju pa tako ne treba otpisati mogućnost da baš tamo ode završiti karijeru…

Foto: REUTERS/Marcelo Del PozoFoto: REUTERS/Marcelo Del Pozo

LIJEVA KRILA

Svi znate onu “Ivane, vrime je”, ali teško da bi ‘vrime’ moglo biti ove zime. Na prste jedne ruke mogu se nabrojati oni koji su hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji dali više od Ivana Perišića, a iako je ispunio svoje snove i s hrvatskom osvojio svjetsko srebro i broncu, njega i dalje ‘boli’ što nikada nije odigrao nijednu utakmicu za prvu momčad Hajduka. Navijači ga zovu, ali on se trenutno oporavlja od teške ozljede koljena te je pod velikim upitnikom hoće li ikada zaigrati u omiljenom mu dresu Bijelih. Ugovor s Tottenhamom traje mu do kraja godine te će ga, kako sada stoje stvari, odraditi do kraja, a onda će, sa slobodnim papirima, potražiti novog poslodavca.

Iako na poziciji lijevog krila imamo još nekoliko zanimljivih igrača, najzvučnije ime koje bi uskoro moglo promijeniti sredinu je Antonio Marin. Igrao je jako dobro u Šibeniku, Jakiroviću je bio od velike koristi u Rijeci, ali kad se očekivala njegova eksplozija u plavom dresu, pogotovo sada kad je prodan Ivanušec i kad konkurencija, bez da se netko uvrijedi, dugo nije bila slabija, on je jednostavno u potpunosti pao u drugi plan. Pričalo se o Osijeku, ali od toga neće biti ništa, baš kao što ni eventualni povratak u Rijeku o kojem se također šuškalo ne bi imao smisla. Marinu treba klub gdje će igrati u kontinuitetu, a budući da predugo stagnira, vjerojatno je i sam svjestan da sada mora napraviti korak unazad kako bi onda s vremenom mogao napraviti dva koraka unaprijed.

NAPADAČI

Tomislav Kiš bio je dio momčadi Zrinjskog koja se upisala u povijesne knjige nogometa u BiH. Otkako je preselio u Mostar igra vrlo dobro, no dojam je kao da je uvijek u sjeni nekog drugog. Nema sumnje da bi on za većinu klubova iz HNL-a, naročito one iz donjeg doma, bio veliko pojačanje, ali tek treba vidjeti kakve su njegove ambicije. Možda nastavi u Mostaru, možda se okrene prema istoku, a možda se i vrati u HNL.

Kao zamjenu za mlađeg Kiša stavili smo Ivana Santinija, igrača koji iza sebe ima fenomenalnu karijeru i koji je već odavno ušao u veteranske godine. Ove sezone ne igra previše za FC Zürich, a budući da još jednom nije zatresao mrežu, vjerojatno mu ugovor neće biti produljen. Tko zna, možda se još jednom vrati u HNL pa baš kao Ante Erceg u Istri 1961 postane lider nekog kluba iz donjeg doma prvenstvenog poretka. Ako se kojim slučajem odluči reći ‘dosta’ pa tek toliko, sebi za gušt, odigrati koju utakmicu za ‘njegov’ Zadar, to će nam isto biti razumljivo. On je svoje ionako već odradio… (I.A.S.)

PRVA POSTAVA HRVATA KOJI SU UŠLI U POSLJEDNJIH POLA GODINE UGOVORA:

DRUGA POSTAVA HRVATA KOJI SU UŠLI U POSLJEDNJIH POLA GODINE UGOVORA:

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Zimski prijelazni rokZimski prijelazni rok 2024.Luka ModrićIvan RakitićBorna BarišićIvan Perišić

Ostale Vijesti