Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Dinamo otpisao još jednog lijevog beka!? U pet godina čak 15 rješenja, Barišić bi bio zimski bingo

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 13.09.23. | 10:00

Teško da je i jedan klub na svijetu na toj poziciji u tako kratko vrijeme promijenio toliko igrača kao hrvatski prvak

Kaže vic ovako nekako. Požalio se Dinamov trener prijatelju:

"Nas u Dinamu mijenjaju kao čarape. Ne stigneš kupiti niti novo odijelo od prve plaće, već si bivši."

Na to se uključuje lijevi bek:

"Vi treneri barem dočekate prvu plaću!"

Priča, koja je aktualna u Dinamu godinama, uvijek su lijevi bekovi bili na vjetrometini, često i na meti maksimirskih tribina, koje su nekima znale i orkestralno zviždati. Zašto baš lijevim bekovima, tko će znati? No, kao da se taj nespokoj zadnjih pet godina preselio i među Dinamove trenere i klupske čelnike, koji s lijevim bekovima muku muče. I traže neko konačno, dugoročno rješenje. Od odlaska Borne Sose u ljeto 2018., koji je bio predodređen za tu ulogu, ali se mlad otisnuo u Stuttgart, u Maksimiru se, to je fakt, promijenilo više lijevih bekova nego trenera. Ne više, nego dvostruko više. Dok su Modre u zadnjih pet godina s klupe vodili Bjelica, Jovičević, Mamić, Krznar, Kopić, Čačić, Bišćan i sad Jakirović, po lijevom je boku prodefilirao čak 15 igrača! I ono najvažnije, Dinamo još nije pronašao definitivno rješenje. Teško da bi se i na svijetu našao klub, koji je na toj promijenio toliko igrača u tom vremenskom razdoblju.

Sergej Jakirović u Pragu je, prije uzvratne utakmice protiv Sparte, neslužbeno potvrdio da će do kraja prijelaznog roka Dinamo pokušati dovesti još jednog lijevog beka. Bio je to jasan znak da nije oduševljen Ukrajincem Bogdanom Mihajličenkom, a onda se nekoliko dana kasnije 'dogodio' Osijek. Miha, kako ga zovu u Maksimiru, odigrao je vrlo loših pola sata, Jakirović ga je odmah zamijenio, a Ukrajinac je iskazao ljutnju udaranjem bočice i odbijanjem pozdrava pomoćnom treneru Sandru Perkoviću. Ako dotad i nije bilo jasno, tad je postalo očito, Mihajličenko ne uživa baš poseban ugled kod Jakirovića, sigurno će mu Dinamov trener, ako već nije, 'odrapiti' kaznu za ponašanje u Osijeku, a vrlo je izgledno da je Ukrajinac već pomalo otpisan. Ili barem na ledu! Naravno, okolnosti se uvijek mogu promijeniti, neki igrači ozlijediti pa on ponovno dobiti priliku, no, dojma smo da će, u situaciji dok su svi igrači u konkurenciji za momčad, Mihajličenko teško dobiti priliku u pravoj utakmici. Uostalom, Dinamo je do zadnjih sati prijelaznog roka lovio Brazilca Iaga iz Augsburga, počela se 'kuhati' i priča oko Borne Barišića, iako je bilo jasno da će hrvatski reprezentativac teško ovog ljeta u Maksimir. Novi lijevi bek nije došao, ali, Jakirović se, svejedno, okreće drugim rješenjima unutar aktualnog kadra. Robert Ljubičić i dalje je prva opcija za to mjesto, a ispred Mihajličenka u Jakirovićevojh hijerarhiji još su dvojica igrača - Mauro Perković i Jaquin Sosa. Baš tim redom, Ljubičić, Perković, Sosa.

Dakle, očito je da će do zime Dinamo krpati poziciju lijevog beka igračima kojima to nije primarna uloga, a ono što jest zanimljivo i neobično kad pričamo o Dinamovim lijevim bekovima zadnjih pet godina jest zaključak da su najbolje na toj poziciji prošli upravo igrači, kojima to nije bila osnovna uloga, koji su bili 'priučeni'. Krenimo redom. Od Bjeličina dolaska u ljeto 2018., što često uzimamo kao referentnu točku za suporedbe, lijevog beka su u Dinamu igrali: Marin Leovac, Jan Lecjaks, Francois Moubandje, Amir Rrahmani, Marijan Čabraja, Daniel Štefulj, Damjan Daničić, Petar Bočkaj, Mario Musa, Mario Šitum, Joško Gvardiol, Bartol Franjić, Robert Ljubičić, Mauro Perković i Bogdan Mihajličenko, a u jednom derbiju na Poljudu, nakon kojega je smijenjen Željko Kopić, čak i Kevin Theophile-Cathrine.

Od svih tih 'originalnih' bekova, najdulje je i najstandardnije igrao Marin Leovac, gotovo svi ostali u Dinamu se na toj poziciji nisu naigrali i nisu zadovoljili (nejasne) kriterije maksimirske struke. Nije bilo dobro ako su preofenzivni pa u obrani 'cure', a jednako nije dobro ako rijetko prelaze centar i ne donose lopte napadačima. Svaki trener imao je drugačiju viziju, a gotovo je svaka od tih vizija 'pojela' po jednog lijevog beka. I, kao produkt čitave priče, iz Maksimira su na velika vrata u svijet, u lige Petice, otišla tri lijeva beka, koja to, originalno, nisu; Joško Gvardiol, Bartol Franjić i Amir Rrahmani! Istina, Gvardiol se ustalio na boku kad je već prodan u Leipzig, a i njegov je talent toliki da je mogao i stati na gol, svejedno bi ostvario veliki transfer. No, poanta je da u zadnjih pet godina nijedan 'pravi' lijevi bek (izuzev Leovca koji je bio i povremeni reprezentativac, ali su ga često zaustavljale ozljede) nije u Dinamu napravio iskorak, već su treneri uvijek tražili alternativno rješenje među stoperima i veznjacima. Kao što zadnjih godinu dana Čačić, Bišćan i Jakirović rade s Ljubičićem.

U Maksimiru zato ne odustaju, u siječnju žele dovesti novog lijevog beka, to je pozicija na kojoj Jakirović inzistira. I, Borna Barišić bio bi za Dinamo zimski bingo, kako doznajemo, nisu Modri odustali od hrvatskog reprezentativca. On je ušao u zadnju godinu ugovora, odšteta ne bi trebala biti problem za Dinamo, više je upitno želi li Barišić u Maksimir ili ima neke druge planove. Ponuda, vjerojatno, neće manjkati. Također, pitanje je koliko neki odnosi i nesuglasice Dinama i Barišića iz prošlosti opterećuju budućnost, to jesu konkretne prepreke njegovu dolasku. No, to ne znači da u Dinamu neće pokušati, ako ne uspiju, okrenut će se drugim rješenjima. Sad imaju vremena, ne moraju čekati 'deadline', na zimu žele riješiti pitanje lijevog beka na neki dulji rok! I to je jedan od prioriteta. Do tad - Ljubičić, Perković ili Sosa, možda, u tragovima i Mihajličenko.




Tagovi

Sergej JakirovićBohdan MihajličenkoGNK DinamoRobert LjubičićBorna Barišić

Ostale Vijesti