Hajdukova krila dala su jednako kao Livaja, no svejedno će se trebati pojačati

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 29.12.23. | 09:25

Bijeli su potrazi za krilnim napadačem u predstojećem prijelaznom roku

Hajduk je ove polusezone dao 25 golova, a samo deset primio, ima najbolju obranu u ligi, no u kategoriji napada, bez obzira što je prvi nije ni blizu vrha. Često su se Bijeli mučili u napadačkom segmentu, ali su ipak zadržali vrh i osvojili jesenski naslov sa sedam bodova više od Dinama (dvije utakmice manje) i Rijeke (jedan zaostali susret).

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prvi strijelac Bijelih je u HNL-u u prvom dijelu Marko Livaja sa sedam golova. Oko njega se se sve vrti, igra se bazira na njemu kao najboljem igraču. No, kakav je bio učinak krila? Obojica trenera na klupi Hajduka težila su igri prema krilinim pozicijama da dobiju neki prodor i centaršut, no teško je imati klasu od igrača kao što je to Ivan Perišić za kojim Splićani žude, pa da ima toliki utjecaj na igru. Nema sumnje koliko bi Perišić donio Hajduku svojim prodorima, centaršutevima i golovima, međutim njegov angažman stavljen je na čekanje budući da je na rehabilitaciji od operacije koljena i na teren bi se tek mogao vratiti krajem travnja ili početkom svibnja.

Ako bi se dogodilo da se realizira taj transfer ove zime, on bi lideru prvenstva mogao pomoći tek u posljednjih pet-šest kola. Stoga je logično da će Hajduk u ovom prijelaznom roku tražiti krilnog napadača za ulazak u nastavak prvenstva, pogotovo kada se zna da bi Ivan Dolček koji je na bio jedan od tih profila već ove zime, šest mjeseci prije kraja isteka ugovora mogao otići natrag u Slaven Belupo iz kojega je svojevremeno došao kao lijevi bek. On je pri kraju sezone bio totalno u drugom planu, a nije postigao gol u prvenstvu, tek jedan u Kupu.

Ivan Leko je često spominjao da mu treba veći učinak 'wingera', ali i golovi veznih i stopera s distance, ulaska iz drugog plana ili prekida. Mislav Karoglan je ponavljao slično, premda je njegova taktika bila mrvicu drugačija.

Tko je sve igrao na poziciji krila i s kakvim učinkom? Na početku sezone u redovima splitskog kluba prije prodaje u Pisu na lijevoj strani igrao je Jan Mlakar koji nije postigao nijedan gol, premda je neke utakmice bio i špic, no učinak iz sezone ranije mu je bio više nego dobar jer je postigao 11 golova, većinu kao krilo. Mora se priznati da Hajduk nije pronašao takav tip ofenzivca nakon njegova odlaska, no barem je zaradio i još je na boljoj poziciji nego lani.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Kad sve zbrojimo, dva igrača koja su najčešće igrala na krilu su Emir Sahiti i Leon Dajaku, iako je povremeno upadao još Yassine Benrahou koji je plesao između aut crte i centralne pozicije iza Livaje. Dvojac koji je najviše igrao postigao je jednako kao i Livaja, Sahiti je dao četiri gola, a Dajaku tri. Sahitija je Leko znao dugo čekati u igri, ali on je taj koji je riješio Derbi na Poljudu s Dinamom te na kraju došao do brojke od četiri pogotka. Jasno je da može bolje i više, a to će i trebati Hajduku.

Dajaku je imao dugu 'stvaralačku' pauzu, pamtimo da je prvi gol u dresu Hajduka postigao nakon više od 600 dana posta u rubrici 'pogodaka'. On je donio bodove u Varaždinu pred kraj susreta, to se isto piše, premda je dojam da nije donio onoliko koliko se očekivalo za igrača koji je svojevremeno bio u Bayernu. Na krilima su još treneri Hajduka koristili mladog Roka Brajkovića koji je igrao malo, Aleksandar Trajkovski se mučio s pronalaskom forme i ozljedama pa je postigao jedan gol, ali na poziciji špica, premda je i on neka susrete 'krpao' na krilu, a određenu minutažu Karoglan je na toj pozciji davao još Dariju Melnjaku i kratko Anthonyju Kaliku u završnici nekih susreta.

Hajduk je na pragu angažmana Kleinheislera koji je prvobitno ofenzivni vezni, ali i on može igrati na krilu, tako da njegovim dolaskom rješavaju samo dio problematike golova i asistencija sa strane.



Tagovi

HajdukMarko LivajaEmir SahitiLeon DajakuIvan DolčekYassine BenrahouJan MlakarRoko BrajkovićDario MelnjakAnthony KalikIvan LekoMislav KaroglanIvan PerišićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti