Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Reprezentativac

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 08.11.23. | 11:00

Forma Mateja Mitrovića od početka sezone je na zavidnoj razini. Miran je, pravovremen, uvijek dobro pozicioniran. Imao je pogrešku ili dvije, ali njegovo prisustvo u posljednjoj liniji uvelike daje sigurnost kako onom ispred njega (Selahi), tako i onom iza njega (Labrović). Nije vokalan, ne voli biti u prvom planu, ali je zato – siguran.

Prvog dana srpnja prošle godine, NK Rijeka je na svojim službenim stranicama objavila kratki video uradak s dobro poznatim ‘likom’ u glavnoj ulozi. Za vrijeme ljetnog prijelaznog roka informacije tko dolazi, a tko odlazi, uvijek nekako procure u javnost, ali ova tajna bila je jako dobro čuvana pa je samim time prilično jasno zašto je oduševljenje navijača bilo ogromno kad su vidjeli da iznad Rijekine šestice stoji prezime koje im je svima iznimno drago.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Matej Mitrović bio je ‘kapitalac’ i sjajan ulov Damira Miškovića. Iznimno važan član šampionske momčadi Rijeke vratio se na Kvarner nakon pet i pol godina, s tim da prije povratka u Rijeku nije imao previše sreće u dresu Club Bruggea i Besiktasa. Najpotentnije igračke godine proveo je u Belgiji, ali kad je trebao ‘eksplodirati’, dogodila se stagnacija. Zašto? Ozljede, što drugo…

Zglob, peta, koljeno… Nema što ga nije mučilo. No, iako se u sezoni prije povratka na Kvarner malo po malo vraća u formu, na terenu nije dobivao previše minuta. Budući da je svjestan svoje kvalitete, klupa ga je užasno žuljala pa je tako odlučio da je vrijeme da se vrati u klubu u kojem je proveo svoje igračke najbolje dane. I gdje su svi svjesni njegove kvalitete.

No, prije nego što je došao u Rijeku, o Mitroviću se pisalo kao potencijalnom pojačanju Dinama. I to ne samo jednom ili u sezoni ‘kiselih krastavaca’. Mitar je bio interesantan čelnicima Plavih neko vrijeme, ali uvijek se na putu našla neka prepreka zašto nikada nije završio u Maksimirskoj 128. Ili je bio ozlijeđen, ili je Club Brugge previše tražio, ili je taman ‘lovio formu’… Uvijek nešto. Sedam dana prije nego što se vratio na Rujevicu, u domaćim se medijima moglo pročitati kako nije tajna da ga Dinamo želi te da je on 'najbliži' upravo plavom dresu. Pisalo se isto tako da Mitrovića 'ciljaju' tri hrvatska kluba, čak i da postoje neke kombinacije oko odlaska na Bliski istok, ali onda je telefon u ruke uzeo Damir Mišković nakon čega su se sve špekulacije brzo okončale. Iako je u Belgiji zarađivao tri do četiri puta više nego što mu je Rijeka mogla ponuditi, Mitar je znao s kim priča te se u konačnici odlučio vratio svojoj nogometnoj kući.

No, ni 10 dana kasnije – šok! U svojoj prvoj utakmici u dresu novog/starog kluba na pripremama u Sloveniji protiv Triglava, nekadašnji Vatreni teško se ozlijedio. Kompleksnost ozljede teško je opisati, loža je bila ta koja je ovog puta stradala, a umjesto da od 1. kola bude kamen temeljac obrane Rijeke, svoje prve minute po povratku u Rijeku upisao je 28. kolu, 8. travnja 2023., u domaćoj pobjedi protiv Šibenika (1-0). Nevjerojatno zvuči, ali istinito je: od njegovog dolaska pa do debija, Rijeku su vodili – Dragan Tadić, Fausto Budicin, Serse Cosmi i Sergej Jakirović.

Prošle sezone odigrao je tek pet utakmica u bijelom dresu, da bi onda ovo ljeto radio napornije no ikada prije kako bi svima dokazao kako nije ‘za staro željezo’. Iako je dovođenje Radeljića na prvu sugeriralo kako bi Mitrović mogao biti ‘backup’ opcija, kad je jednom pronašao onu svoju staru formu, jasno je da takav igrač nikome u HNL-u ne može biti ‘backup’.

Otpočetka ove sezone skupio je 14 nastupa u svim natjecanjima, više od ijednog drugog stopera Rijeke. Iako svjetla reflektora najčešće budu uperena prema ‘bombarderima’ Pašaliću, Fruku, Ivanoviću i Jankoviću, Mitrovićev povratak na stare staze slave jednako je važan (ako ne i važniji) za sve ovosezonske rezultate Rijeke kao golovi i asistencije koje proizvode mladi lavovi iz navale.

Nekoć učenik Matjaža Keka, a danas produžena ruka Željka Sopića – puno se toga promijenilo u životu i karijeri nekadašnjeg Vatrenog od prvog do drugog mandata u dresu Rijeke. No, ono što je ostalo isto je kvaliteta, konstanta, dobra energija. Mitar danas igra kao onda kad je prvi put postao reprezentativac. Možda više nije među bržim stoperima lige kao što je bio kad je s Rijekom osvojio dvostruku krunu, ali je sada sigurno među onim inteligentnijima koji sjajnim postavljanjem, čitanjem igre i jednostavnim rješenjima svoje suigrače čini boljima.

I dok se neke druge ‘gura’ u reprezentaciju iz bogzna kakvih interesa, Mitrović ponizno šuti i radi kao da je na početku karijere. Nije tip od pompoznih izjava i ludih obećanja, on priča – na terenu. Iako internet i televizija vole golove, driblinge i asistencije, ono što Mitar radi u dresu Rijeke ove sezone je fenomenalno. A ako tako nastavi, nema razloga da se onih 12/2 (nastup/golovi) u reprezentativnom dresu jednog dana ne promijeni…



Tagovi

Matej MitrovićHNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti