Reuters/Paul Childs
Reuters/Paul Childs

Moharrami za Germanijak: "Razočarani smo. Sada se idem odmoriti pa po duplu titulu s Dinamom"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 30.11.22. | 10:58

Utakmica SAD-a i Irana najavljivana je kao "političko-nuklerani" obračun dvije velesile. Na koncu je ispao kamilica u kojoj je Iran išao na bod pa ostao bez sva tri

Silno smo se veselili, čak i prije nego smo dotakli tlo Dohe, utakmici Irana i SAD-a. Konačno malo naelektrilizirane atmosfere koja će izaći iz ovih okvira “bratstva i jedinstva” kojem svjedočimo na svakom koraku Mundijala. Svi su ovdje braća, svi se grle i ljube… Policija je ovdje sasvim nepotrebna. Sjede u svojim skupocjenim SUV-ovima, igraju igrice na mobitelu i tu i tamo nezainteresirano bace pogled prema navijačkoj masi. Kada se priča nakon prva dva kola rasplela na način da će Iran i SAD međusobno odlučivati o prolasku u osminu finala - trljali smo ruke. A kad ono - kamilica!


Osim pojačane kontrole na ulasku u stadion, koja je i inače zavidna do te mjere da se sami sebi divimo koliko smo puta uspjeli prošvercati plavi upaljač koji nosimo iz Zagreba, jer ne možeš varalicu prevariti, tribine Al Thumame ponudile su - kamilicu!

Umjesto gledanja ispod oka i u najmanju ruku međusobonog verbalnog obračuna, svjedočili smo ljubavi koja nema kraja. Pomiješani navijači na tribinama, zastave Irana i SAD-a jedne pored drugih, međusobni selfiji navijača… Niti stara neprijateljstva nisu što su nekad bila! Umjesto “političko-nukleranog rata” kako je najavljivana ta utakmica, ispao je - ćorak! FIFA je zadovoljna.


A kamilica je bila i nogomet koji smo gledali. Irancima je bio dovoljan bod, na njega su i išli a na koncu su ostali bez sva tri i plasmana u nokaut fazu. Vratilo se im s kamatama. I taj izostanak hrabrosti i sve ono što se Iranu događalo tijekom priprema a i neposredno prije kada su se zahvalili čovjeku koji ih je odveo na Mundijal i gurnuli reprezentaciju u ruke Queirozu. Karma…

Ameri su pokazali više želje, bili su kvalitetniji i imali su tog Pulišića koji je zabio gol pa završio u bolnici. Naime, dugo smo ga čekali nakon utakmice. Dva i pol sata smo čamili u hodniku nadajući se kako će magična riječ “Croatian media” otvoriti vrata kod nogometaša koji je rodom s hrvatskog otoka Iža. I onda nam je kolega rekao da nemamo sreće.

“Christian je otišao u bolnicu na pregled”.

I taman u taj trenutak krenuli su kapati igrači Irana. Pogleda uperenih u pod, šutke su prolazili pored svojih medija. Amerima nisu bili zanimljivi… Prošao je Ali Karimi, prepoznali smo se iz maksimirskih dana ali samo je kimnuo s glavom. Za razliku od MoheSadegh Moharrami igrao je na ovom prvenstvu jednu utakmicu. Onu prvu u kojoj je Iran dobio šest komada od Engleske. Potom ga je izbornik Carlos Queiroz prebacio na klupu s koje je gledao pobjedu nad Walesom i sinoćnji poraz od SAD-a.


“Razočarani smo. Tako blizu a tako daleko”, rekao je Moharrami koji je tu povukao kočnicu. Nije htio o Iranu previše. Specifična je situacija i nema potrebe da netko tumači njegove riječi. Vjerojatno je to razlog što nitko od njegovih suigrača nije pričao nakon utakmice. No, kada smo spomenuli Dinamo, prvi put smo ga te večeri vidjeli nasmijanog.


“Kako je u Zagrebu?” - pitao nas je.

“Zapravo ne znamo jer smo nekako u isto vrijeme krenuli u Dohu”, rekli smo mu.

Desni bek Dinama je gledao suigrače iz Maksimira na ovom prvenstvu. Utakmicu s Marokom u skraćenoj varijanti jer je imao obaveza, a protiv Kanade se oduševio.

“Iako sam znao da je Hrvatska jaka, u toj utakmici su pokazali zašto ih se svi boje na turniru. Drago mi je zbog mojih iz Dinama”.

Sada će Hrvatska na Belgiju. Ulog je velik. Upravo onaj što je Iranu izmakao protiv SAD-a.


“Imaju jaka imena, stariji su u odnosu na Rusiju i iskusniji. I treba im pobjeda. Neće vam biti lako ali vjerujem u vas”, poručio je Moha.

Imali smo dojam kao da nam je htio reći:

“Samo nemojte igrati na bod”, ali se ugrizao za usnu. Na vrijeme stao. I prešutio.

Već danas je Iran odletio put Teherana. Slijedi mu odmor pa povratak u Zagreb.

“Moram se 14. vratiti u Zagreb. Praktički nisam imao pauze od ljeta. Čim je završila polusezona odletio sam u Dohu. Baš se osjećam umornim i ova dva tjedna ću iskoristiti da dođem malo sebi a onda u nove pobjede. Treba obraniti titulu i vratiti Kup”, nasmijao se Sadegh Moharrami.


Tagovi

Sadegh Moharramiiranska nogometna reprezentacijaamerička nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.KatarGNK Dinamo

Ostale Vijesti