Reuters/Carl Recine
Reuters/Carl Recine

Gvardiol EKSKLUZIVNO za Germanijak: "Na priče o raspadu Belgije nećemo nasjesti. Bod? Ako idemo na bod, često ostanemo bez sva tri"

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 29.11.22. | 09:00

Stoper Hrvatske u ekskluzivnom razgovoru za Germanijak otkriva svoje dojmove o SP-u i očekivanja koja ima od utakmice s Belgijom i nastavka turnira u Dohi.

“Osuđeni smo uživati na Joška i Bornu sljedećih desetak godina. I silno se veselimo tome”, bila je poruka nakon utakmice s Kanadom koju nam je poslao Ivica Došen - Žuti, kolega novinar iz Gospića koji dijeli oduševljenje nacije novim naraštajem Vatrenih koji polako, ali sigurno dolaze na veliku scenu.

Nakon utakmice s Kanadom, Zlatko Dalić je pričao o razlikama između Hrvatske i Belgije paspomenuo kako su Vatreni pomladili malo reprezentaciju u odnosu na Rusiju, za razliku od suparnika s kojim igramo u četvrtak.


A Joško Gvardiol upravo je idealan primjer te smjene generacija koja traje… U nešto više od godinu dana od svog debija, upisao je već 14 nastupa za Hrvatsku. Dva posljednja stigla su na Mundijalu…

“Kao dijete sanjao sam o SP-u. Gledao sam sav taj šušur, pratio utakmice, navijao i potajno se nadao da ću jednog dana biti dio te priče. To je najveća scena, predstavljaš svoju zemlju dok te cijeli svijet gleda. Neopisivo nešto. I ponosan sam što sam i taj cilj ispunio”, priča nam Joško Gvardiol dan nakon Kanade.

Nakon jutarnje regeneracije izbornik Dalić dao je igračima par sati da imaju za sebe. Da odmore glave, da se opuste. Joško Gvardiol iskoristio je priliku da ode u šetnju centrom Dohe.

“Htio sam malo osjetiti Svjetsko prvenstvo iz druge perspektive. Mi smo cijelo vrijeme u hotelu. Fokusirani smo samo na turnir. Pripremamo se, odmaramo jer je razmak između utakmica jako kratak i treba se dozirati. Odemo ponekad do plaže koja je u sklopu hotela i normalno je da smo izolirani. Zato smo Jakić, Majer i ja otišli prošetati tijekom ponedjeljka i moram priznati da još uvijek nisam stekao kompletnu sliku o SP-u. Još mi fali nešto da dojam bude potpun”, iskreno će Gvardiol.


Priznaje da je malo umoran, da su se potrošili protiv Kanade. Više mentalno nego fizički i da ća im sjajno doći ovih par dana do Belgije. Krenuli smo s Marokom

“Ne znam što bih više mogao reći o toj utakmici. Ponovit ću još jednom da nije bilo podcjenjivanja. Bar nije s naše strane. Ozbiljno smo shvatili taj dvoboj, dali koliko smo mogli s obzirom na okolnosti ali mi moramo shvatiti da se i protivnika nešto pita. Neće oni doći i reći: “Vi ste Hrvatska, bili ste u finalu u Rusiji i došli smo vam čestitati”. Pa svi imaju motiv dokazati se na nama. To me ispunjava s ponosom ali s druge strane jasno je da moramo dati sve od sebe u svakoj utakmici. Ići i preko vlastitih granica. Laki protivnici su ostali u kvalifikacijama. Ovdje je elita. A vidjeli smo na rezultatima Argentine i Njemačke koliko moramo biti oprezni. Maroko je jedna ozbiljna reprezentacija i to su uostalom pokazali protiv Belgije u 2. kolu”.

Nakon Maroka na meni je stigla Kanada. Nismo ga pitali koliko ga je motivirao izbornik Kanade, ali činjenica je da su Hrvati odigrali sjajnu utakmicu.

“Jesmo, ali ako maknete uvodnih pola sata”, ispravio nas je Gvardiol.

“OK, što je bilo u tih pola sata?”, pitamo ga.

“Očigledno nam je trebalo neko vrijeme da se posložimo nakon početnog šoka. No, onda je sve sjelo na svoje mjesto, počeli smo igrati kako znamo i to je bila Hrvatska kakvu želimo predstavljati na ovom turniru”.

Vratili smo se malo na Maroko. Izbornik je u analizi rekao da je obrana odradila svoj posao, ali da je protok lopte bio spor. Protiv Kanade je to bilo puno bolje. Joško Gvardiol je u nekoliko navrata otišao u suparničku polovicu i kada nije bilo prekida… Zanimalo nas je jel’ to naputak izbornika ili nešto drugo.

“Zapravo i nije. U modernom nogometu svi nekako teže da se lopta iz zadnje trećine iznese kroz pas igru. Igram na neki svoj instinkt. Kada osjetim i vidim prostor, nije mi problem povući”, priznat će Gvardiol koji je do sada promijenio nekoliko partnera u stoperskom tandemu. Tri puta je igrao s Ćaleta-Carom, jednom s Vidom i Šutalom a čak četiri puta s Lovrenom.

“Nemam problem prilagoditi se bilo kome. Drago mi je što imam Dejana Lovrena pored sebe jer ima puno iskustva. Komunicira tijekom cijele utakmice i zapravo slijedim to njegovo iskustvo. Mislim da to dobro funkcionira na SP-u”.

Hrvatska reprezentacija će imati tri dana pripreme za Belgiju. Dovoljno da se zadnja linija pripremi za izazov koji nose Lukaku i društvo. Iako, priča se da su u raspadu…

“Da, i ja sam čitao to i samo se nasmijao. Tako je Kanada ovih dana bila Brazil, a sada ispada da Belgija ništa ne valja. Mislim da govorim u ime cijele momčadi kada kažem da nas takve priče ne mogu poremetiti, još manje opustiti. I definitivno nećemo nasjesti na njih. Svi znamo s kim igramo u četvrtak. Da je to reprezentacija koja je bila treća u Rusiji, da imaju svjetske igrače i bilo kakvo podcjenjivanje moglo bi biti kobno. Dakle, niti je Kanada bila Brazil, niti će Belgija biti sparing partner u toj utakmici. Dobra je okolnost što oni moraju ići na pobjedu, nama je dosta i bod, ali mislim da Hrvatska nije reprezentacija koja će kalkulantski ulaziti u te utakmice. Kada ideš na bod, najčešće ostaneš bez sva tri”, rezonira Joško Gvardiol.

REUTERS/Hannah MckayREUTERS/Hannah Mckay

Na kraju nam je ostalo pitanje koji je zapravo domet ove Hrvatske? Nakon Maroka su nas mnogi vidjeli u avionu za Zagreb. Nakon Kanade ponovno se bude ruske uspomene.

“Svi mi volimo sanjati, ali neka to ostane za navijače. Bitna je svaka iduća utakmica, a nemam ništa protiv da ih bude ukupno sedam na turniru. No, sva koncentracija i fokus je na Belgiju onda ćemo poslije misliti i nositi se s onim što SP dalje nudi”, završio je Joško Gvardiol.



Tagovi

Joško GvardiolHrvatska nogometna reprezentacijaVatreniKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.belgijska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti