REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Tri, četiri, SAD: Pulisic Americi donio dvoboj s Nizozemskom (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 29.11.22. | 21:48

U utakmici u kojoj je fokus bio i na političkim odnosima dviju nacija, SAD je s minimalnih 1:0, pogotkom Pulisica u prvom dijelu, pobijedio Iran i kao druga momčad skupine B izborio osminu finala protiv Nizozemske. SAD je u prvom dijelu u potpunosti izdominirao utakmicu i ostavio Iran na 'nuli' u svim napadačkim rubrikama. Azijati su u nastavku utakmice krenuli u veći rizik, ali nisu mogli probiti vrlo dobre Amerikance koji su u grupnoj fazi natjecanja prikazali ofenzivan, motoričan i energičan nogomet.

Dvoboj između Irana i SAD-a prije početka turnira bio je okarakteriziran kao 'najkontroverznijom' utakmicom turnira. Ne zbog sportskog aspekta, već onog geopolitičkog. Iran je, naime, još od kraja 70-tih godina prošlog stoljeća iznimno anti-zapadno orijentiran, a SAD je, dakako, predvodnik geopolitičkog 'Zapada', možemo napisati i njegov sinonim. Cijela 'nenogometna' priča oko ove utakmice otišla je toliko daleko da je predsjednik SAD-a prije utakmice objavio tweet u kojem pruža podršku američkoj nogometnoj reprezentaciji. Inače nije neobično da vođe država pruže javnu podršku svojoj reprezentaciji, no, niti je nogomet američki nacionalni sport, niti je Joe Biden tweetao prije utakmica protiv Walesa i Engleske…

Amerikanci koji su u prva dva kola pobrali simpatije nogometne struke zbog svoje energične, motorične i ofenzivne igre i u ovaj su dvoboj ušli energičnije, motoričnije i ofenzivnije od protivnika, što je bilo i očekivano budući da je SAD-u igrala samo pobjeda. Posebno inspiriran bio je Christian Pulisic koji se kao šilo probijao kroz vezni red i obranu Irana. Prvi je zaprijetio Yunus Musah, a dobar pokušaj je imao i sam Pulisic.

Kroz cijelo prvo poluvrijeme Amerikanci su bili ti koji su kontrolirali posjed lopte, probijali bokove, posebno po desnoj strani, i često ulazili u kazneni prostor Irana. No, kao i u prve dvije utakmice na turniru, Amerikancima je nedostajao završni udarac ili pas te je azijska reprezentacija uspjela otkloniti gotovo sve pokušaje.

Iran se, svjestan činjenice da bi mu za prolaz trebao biti dovoljan i remi, odlučio na defenzivnu igru, čekajući svoje prilike iz kontranapada ili pak preskakanjem igre.

Ipak, u 38. minuti ništa nije moglo spasiti Irance. Amerikanci su odigrali fenomenalnu akciju, lopta je okružila praktički cijeli teren. Sergino Dest pokrenuo je napad i krenuo je u trk, lopta je stigla na drugu stranu do Winstona McKenniea koji šalje sjajnu dijagonalu do Desta, a Barcelonin desni bek na posudbi u Milanu glavom asistira do Pulisica koji iz blizine zakucava loptu u mrežu. Amerikanci su stigli do potpuno zasluženog vodstva, no kod gola Pulici se ozlijedio te je nakon završenog prvog dijela morao napustiti igru.

Do odlaska na odmor SAD je još dva puta izigrao Iran, no jednom je Josh Sargent pucao kraj gola, a drugi put Thimoty Weah je pogodio metu, ali se nalazio u zaista malom zaleđu.

Koliko je SAD bio bolji u prvom dijelu dovoljno govori službena statistika. Iranci ne da nisu zapucali na gol Matta Turnera, već su u tek tri sedam navrata ušli u posljednju trećinu američkog prostora.

Osim što je umjesto ozlijeđenog Pulisica u igru morao ući Brenden Aaronson, mijenjao je i Carlos Queiroz na klupi Irana. Umjesto Sardara Azmouna ušao je Saman Ghoddos.

Amerikanci su, unatoč izostanku svoje najveće zvijezde, nastavili igru iz prvog dijela, no Iran više nije bio toliko letargičan i defenzivno nastrojen kao u prvom dijelu. Za prolaz su sada morali zabiti gol.

Iranov prvi udarac na gol dogodio se sredinom nastavka kada je glavom pucao svježi Ghoddos, a isti igrač je u 65. dočekao i matnu šansu. Dobio je povratnu loptu i pucao jako dobro, ali je lopta fijuknula kraj stative Turnerovog gola.

Pokušao je Quieroz podignuti momčad dvama izmjenama, a Berhalter je krenuo zatvarati dvoboj, te je umjesto Weaha ubacio stopera Walkera Zimmermana, a izašli su i ofenzivno nastrojeni Dest te prva špica Sargent. Sad je krenuo u igru s tri stopera i petoricom u zadnjoj liniji, a Iran je, naravno, bacio sve karte u napad. Vremena za igru bez rizika više nije bilo.

Međutim, pokušaji Iranaca bili su jalovi, izuzev jednog pokušaja Pouraliganjija glavom nakon prekida u sudačkoj nadoknadi (koja je trajala devet minuta). U 98.Čak su Amerikanci nakon nekoliko kontranapada ušli u kazneni prostor Azijata. U 99. minuti Iranci su tražili kazneni udarac, no kontakt nad Taremijem bio je preblagi. Golova više nije bilo i SAD je, treba reći, zasluženo izborio osminu finala protiv Nizozemske.

Golove s utakmice možete pogledati OVDJE.

Svjetsko prvenstvo, skupina B

Iran – SAD 0:1

Stadion: Al Thumana, Doha

Strijelci: 0:1 Pulisic (38., Dest)

Sudac: Antonio Mateu Lahoz (Španjolska), pomoćnici: Pau Cebrian Devis, Roberto Del Palomar (Španjolska), četvrti sudac: Kevin Ortega (Peru)

Žuti kartoni: Hosseini 77., Kanaani 83., Jalali 96. (Iran) / Adams 43. (SAD)

Iran (4-4-1-1): Beiranvand – Rezaeian, Hosseini, Pouraliganji, Mohammadi – Gholizadeh, Afagh, Nourollahi (od 71. Torabi), Haji Safi (od 71. Jalali) – Taremi – Azmoun (od 46. Ghoddos); Izbornik: Carlos Queiroz

SAD (4-3-3-): Turner – Dest (od 82. Moore), Carter-Vickers, Ream, Robinson – Musah, Adams, McKennie (od 65. Perry-Acosta) – Weah (od 82. Zimmerman), Sargent (od 77. Wright), Pulisic (od 46. Aaronson); Izbornik: Gregg Berhalter



Tagovi

američka nogometna reprezentacijairanska nogometna reprezentacijaChristian PulisicKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti