REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Draži nam je Herdman od Martineza

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 30.11.22. | 08:00

Belgija izgleda kao raspadnuta momčad, koja se već oprostila od SP-a, A takvih se utakmice najviše bojimo. Bilo bi nam draže da belgijski izbornik, poput kanadskog kolege, provocira, poručuje štošta i semouvjereno najavljuje pobjedu. Jer, to je koktel koji Hrvatsku uvijek čini boljom

Čitava priča ide prema logičnom raspletu, plasmanu Hrvatske u osminu finala. Jer, tako stvari stoje na terenu. Hrvatska goropadna i razigrana, prkosna, pokazala je svoju moć protiv Kanade. S tih 4:1 dobila je novu dozu samopouzdanja, novih nekoiko igrača koji su u ozbiljnoj formi i koji pokazuju da bi ovo mogao biti njihov turnir. Nakon te pobjede više nitko ne sumnja u naš prolaz, praktički smo (mislimo na cijelokupnu javnost) već izbacili Belgiju, tu staru, staromodnu podijeljenu reprezentaciju prepunu svađa, kojoj je i Maroko očitao nogometnu lekciju. A k tome, Hrvatskoj u toj utakmici treba samo bod. Ništa, ali baš ništa ne može poći po krivu, zar ne?

Zovu nas belgijski kolege danima, traže da im otkrijemo poneku zanimljivost iz hrvatske reprezentacije, nešto čime podignuli obrve svojih čitatelja. Nešto nadilazi detalj da je Ruben van Gucht, belgijski novinar i voditelj, koji u Kataru prati belgijsku reprezentaciju, odnedavno šogor Nikole Vlašić, odnosno, Blankin suprug.

"Ne znamo što vam više treba pokraj vaše reprezentacije, u usporedbi s Belgijom, Hrvatska je jedna dosadna, monotona družina:", odgovaramo dok čekamo izvanrednu press konferenciju Edena Hazarda i. dolazi do nove promjene, Thibauta Courtoisa, upravo na temu navodnih sukoba, nesuglasica i podjela u nacionalnoj vrsti. Odgovaraju belgijski novinari uplakanim emojijima, poručuju kako im je utakmica s Hrvatskom, vjerojatno, zadnja utakmica na turniru. Izbornika Roberta Martineza već su oplakali, a i on je, čini se, digao ruke, ionako odlazi nakon SP-a, što mu treba gurati se kroz sajam taština u svlačionici, na kojemu je, očito, gust promet.

Da, kud god se okreneš, koju god nogometnu logiku zagrebeš, sluti se pobjeda u četvrtak. Ili, ako ne pobjeda, onda barem remi, koji donosi prolaz Hrvatskoj. Uvjereni smo da trenutno u Hrvatskoj, a gotovo uvjereni, i u Belgiji, trenutno nema čovjeka koji bi stavio novac na belgijski trijumf i hrvatsko ispadanje. I, toga se i bojimo, zbog toga treba biti posebno oprezan. Jer, znamo da je Hrvatska uvijek bila najbolja kad je napetost, kad je 'biti ili ne biti', kad se očekuje poraz, nego kad vlada 'zen', apsolutni optimizam i čista samouvjerenost. Eto, primjer smo vidjeli i na ovom Mundijalu. Na turnir smo došli opijeni uspjesima u Ligi nacija, uz aklamaciju na izbornikov popis, bez ozlijeđenih igrača, s ogromnom vjerom kako nam drugi krug ne može pobjeći. A onda smo, takvi idealni, odigrali lošu utakmicu s Marokon. Premda iz današnjeg rakursa taj bod izgleda kao uspjeh, s obzirom na situaciju u skupini. Čim se nakon Maroka malo zaljujaljo, bonaca pretvorila u maestral, a pogotovo nakon što je Kanada zabila gol i već je okretalo na buru, Hrvatska se probudila i pokazala svoju raskoš. Talenta, snage i kvalitete!

A idealnu kombinaciju za uspjeh dopunio je i kanadski izbornik John Herdman, onim svojim sad već čuvenim govorom, upalio je kod Vatrenih jednu dodatnu iskru, koja je razbuktala vatru. Baš ukusna 'hrana', kakva je hrvatskim nogometašima trebala uoči takve utakmice. Generalno, nepredvidljiva, rastrčana Kanada s 'lajavim' izbornikom, u utakmici koju moramo pobijediti, pokazala se idealnim suparnikom. Pa nas, nekako, uoči Belgije najviše brine ta nirvana, taj osjećaj sigurnosti i očekivanje sigurne pobjede. To je Hrvatskoj često znao biti veći suparnik od onih 11 na drugoj strani terena, pa zvali se oni i Belgija.

Zlatko Dalić i igrači svjesni su toga da se ipak radi o sjajnoj reprezentaciji, napose o sjajnih pojedincima, kako ćeš otpisati momčad čija vrata brani veliki Courtois, stopere ti napada sjajni de Bruyne i kojoj se baš sad vraća neuništivi Lukaku!? Iz svake izjave može se iščitati da su s obje noge na zemlji, da su prošli već puno toga u karijerama i znaju da se unaprijed riješene utakmice najlakše izgube. Ne sumnjamo da to nije samo maska prema van, da su i u glavama tako posložili stvari, da će protiv Belgije ući s istim onim gardom, kojim su odd 30. do 90. i neke minute slomili Kanadu. Ali, bili bismo mirniji, sigurniji, kad bi Martinez poput Herdmana slao provokativne poruke, prijetio 'nabijanjem' i hranio se optimizmom i bahatošću. Bilo bi nam draže da Belgija nije 'u rasulu' i da se nije 'već oprostila od Katara'. Jer, Hrvatska najbolje funkcionira kad je izazovu, kad je žrtva puna adrenalina i osjeća moć. Nadamo se da će Modrić i društvo ostati dovoljno budni. I da će baš oni ispratiti tu veliku belgijsku generaciju u rezalište.

Oglas

SP 2022

Rezultati i raspored:

Skupina A

1. kolo

20. studenoga

Katar – Ekvador 0:2

21. studenoga

Senegal – Nizozemska 0:2

2. kolo, 25. studenoga

Katar – Senegal 1:3

Nizozemska – Ekvador 1:1

3. kolo, 29. studenoga

Ekvador – Senegal 1:2

Nizozemska – Katar 2:0

 

Skupina B

1. kolo, 21. studenoga

Engleska – Iran 6:2

SAD - Wales 1:1

2. kolo, 25. studenoga

Wales – Iran 0:2

Engleska – SAD 0:0

3. kolo, 29. studenoga

Wales – Engleska 0:3

Iran – SAD 0:1

                                              

Skupina C

1. kolo, 22. studenoga

Argentina – Saudijska Arabija 1:2

Meksiko – Poljska 0:0

2. kolo, 26. studenoga

Poljska – Saudijska Arabija 2:0

Argentina – Meksiko 2:0

3. kolo, 30. studenoga

Poljska – Argentina 0:2

Saudijska Arabija – Meksiko 1:2

 

Skupina D

1. kolo, 22. studenoga

Danska – Tunis 0:0

Francuska - Australija 4:1

2. kolo, 26. studenoga

Tunis - Australija 0:1

Francuska - Danksa 2:1

3. kolo, 30. studenoga

Australija – Danska 1:0

Tunis – Francuska 1:0

 

Skupina E

1. kolo, 23. studenoga

Njemačka – Japan 1:2

Španjolska - Kostarika 7:0

2. kolo, 27. studenoga

Japan - Kostarika 0:1

Španjolska – Njemačka 1:1

3. kolo, 1. prosinca

Japan – Španjolska 2:1

Kostarika – Njemačka 2:4

 

Skupina F

1. kolo, 23. studenoga

Maroko – Hrvatska 0:0

Belgija – Kanada 1:0

2. kolo, 27. studenoga

Belgija – Maroko 0:2

Hrvatska – Kanada 4:1

3. kolo, 1. prosinca

Hrvatska – Belgija 0:0

Kanada – Maroko 1:2

 

Skupina G

1. kolo, 24. studenoga

Švicarska – Kamerun 1:0

Brazil – Srbija 2:0

2. kolo, 28. studenoga

Kamerun – Srbija 3:3

Brazil – Švicarska 1:0

3. kolo, 2. prosinca

Srbija – Švicarska (Doha) 2:3

Kamerun – Brazil (Lusail) 1:0

 

Skupina H

1. kolo, 24. studenoga

Urugvaj – Južna Koreja 0:0

Portugal – Gana 3:2

2. kolo, 28. studenoga

Južna Koreja – Gana 2:3

Portugal – Urugvaj 2:0

3. kolo, 2. prosinca

Gana – Urugvaj 0:2

Južna Koreja – Portugal 2:1

 


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaRoberto Martinezbelgijska nogometna reprezentacijaJohn HerdmanKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti