Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL

Zov Dinama: Što tjera Jozaka na mjesto gdje su ga bušili sa svih strana?

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 08.12.21. | 09:17

Novi sportski direktor Dinama ima puno posla pred sobom a njega će morati raditi s dvostrukim oprezom i očima na leđima

Romeo Jozak odlučio je ozbiljno ugroziti Davora Mladinu na pijedestalu vječnih povratnika u HNL. Aktualni trener Hrvatskog dragovoljca čak pet puta se vraćao u Siget i trenutno je u šestom mandatu. Ako su glasine točne, a nema razloga sumnjati u njih, Romeo Jozak od 1. siječnja će po peti put postati dio Dinamovog sustava. Mrtva trka se nastavlja.

Dva puta je Jozak bio u Maksimiru kao pomoćnik Ilije Lončarevića, najduže se zadržao kao direktor nogometne škole a posljednju rolu u Dinamu imao je prije tri i pol godine kada je nekoliko mjeseci bio sportski direktor.

Njegova funkcija na mjestu šefa škole bila je zapravo najupečatljivija u njegovoj karijeri jer je uveo novine, organizirao sustav i katapultirao akademiju uz bok najvećih svjetskih klubova. To mu je ujedno bila referenca za iduće putešestvije na kojima se nije snalazio baš najbolje.

U Legiju je stigao na poziv i uz preporuku Ivana Kepčije. Dobro se držao da bi na koncu ipak dobio otkaz a naslovom prvaka Poljske okitio se njegov zamjenik Dean Klafurić. Potom je bio izbornik Kuvajta, no ta je epizoda trajala godinu dana. U posljednje vrijeme radio je u Saudijskoj Arabiji gdje je prije nekoliko mjeseci potpisao ugovor tehničkog direktora za nogomet a koji je odgovoran direktno ministarstvu. No, očito to nije nešto što zadovoljava Jozaka ili možda Arapi nisu bili impresionirani. Tko će ga znati…

Na svoj posljednji angažman u Dinamu stigao je s funkcije tehničkog direktora HNS-a. Službeno je preuzeo sportski sektor u veljači 2017., a dogovor je pao na zimskim pripremama u turskom Beleku. Jozak je stigao na čašicu razgovora s Mamićem, dali su si ruke i počele su pripreme za inauguraciju.

“Predsjedniče, sada imamo Svetinu za operativu, Jozaka za sportski sektor. Mi ćemo se povući u sjenu i vući figure”, otelo se Mamiću koji je potom nazdravio s Mirkom Barišićem i udobno se zavalio u fotelju luksuznog hotela Regnum u Turskoj. No, ubrzo su obje figure postale bivše. Istim scenarijem i mazanjem daske od strane istih osoba.

Mamić je bio zadovoljan i nije imao figu u džepu za razliku od mnogih u klubu koji su dolazak Romea Jozaka shvatili kao prijetnju vlastitim ambicijama. Doduše, niti on im nije pomogao jer je maksimalno koristio povjerenje i naklonost gazde. Odmah je dobio najmoderniji ured u Maksimirskoj 128 koji je bio toliko dobar da se par mjeseci kasnije išao renovirati onaj Mamićev da baš ne zaostaje toliko za Jozakovim. Iako, ruku na srce, Mamić nije imao pojma za to.

Jozak je imao ideju i viziju, bio je dobar komunikator koji je puno radio na sebi. Imao je naklonost medija i radio je sve direktno u dogovoru s Mamićem što je nekima silno smetalo. Takvim pristupom navukao je dosta neprijatelja unutar klupskih struktura koji su se borili za Mamićevu naklonost. Počelo je bušenje sa svih strana. Od članova IO do klupskih operativaca. Prljavi udarci sa svih strana. Jozak se jednostavno nije baš najbolje snašao u tome i svega par mjeseci kasnije morao je kapitulirati.

Jozak je trebao dobiti na iskustvu, ali očito nije. Jer, ono što posebno čudi u ovoj priči jest da se vraća na istu funkciju u gotovo identičnim okolnostima. Jasno je da će krucijalne poteze sportske politike vući u dogovoru i s jasnom komunikacijom s Mamićem ali Jozak očito nije svjestan da se puno toga promijenilo u Maksimiru u zadnjih nekoliko godina i da neki drugi vuku konce. Isti oni za koje smo sigurni da njegov povratak u Dinamo shvaćaju kao prijetnju i sigurno već spremaju klipove koje će mu bacati pod noge. Čovjek se jasno pita, što onda Jozaku sve to treba? No, zov Dinama je jači od svega.

Jasno da će prvi potez biti odabir trenera koji će voditi Dinamo na proljeće. Ako je Kopić i imao šanse, one su nestale kukavičkim pristupom u derbiju s Hajdukom. Išao je bod, dobio je ništa. Samo je rasplamsao euforiju u Splitu i vratio Hajduk u utrku za naslov. Cinik u nama će reći da je Kopić napravio više u tih 90 minuta za Hajduk nego u svom mandatu na poljudskoj klupi. Kandidata je puno, neka imena sjaje više od drugih ali za sada nema istaknutog favorita.

Potom će se Jozak u suradnji s novim trenerom uhvatiti provjetravanja svlačionice. Jasno je da tu ima igrača koji nisu materijal za Dinamo. Ima i senatora kod kojih je nastupilo zasićenje ali ima i onih koji dolaze i koje se mora na vrijeme osigurati novim ugovorima. Poput, recimo, Josipa Šutala koji je svojim igrama navukao zanimanje raznih klubova.

Na koncu, za utrku s Osijekom, Rijekom i Hajdukom bit će nužna i svježa krv u svlačionici. Neko kvalitetno pojačanje poput rasnog golgetera. Naravno da će ga Dinamo platiti kada su već jednog takvog pustili u Tursku. No, svaka greška se plaća.

Puno je tu posla za Romea Jozaka. Ne sumnjamo da je svjestan toga i da ima motiva u sebi, no isto tako - sve to morati će odrađivati s dvostrukim oprezom i očima na leđima.


Tagovi

Romeo JozakGNK Dinamo

Ostale Vijesti