Jurica Galovic/Pixsell
Jurica Galovic/Pixsell

Romeo Jozak za Germanijak: "Raditi ću s igračima na kojima Saudijska Arabija gradi svoj put prema svjetskom vrhu"

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 24.07.21. | 10:30

Hrvatski stručnjak postao je glavna osoba za razvoj najtalentiranijih igrača Saudijske Arabije pod okriljem razvojnih programa Ministarstva

Odjeknula je vijest u nogometnim krugovima o novom angažmanu Romea Jozaka. Ovaj priznati stručnjak, doduše više cijenjen van granica Hrvatske, nego u vlastitoj zemlji jer svi vrlo dobro znamo kako ”nitko nije prorok u vlastitom selu” zaposlen je ovih dana od strane Ministarstva sporta Saudijske Arabije na poziciji tehničkog nogometnog direktora.

U prijevodu, Romeo Jozak postao je glavna osoba za razvoj domaćih nogometaša u toj zemlji. Iznad njega je tek jedna osoba a ona prema hijerarhiji odgovara samom šeiku koji je Ministar. Doista zvučna pozicija za nogometnog djelatnika i autora “Razvojnog programa HNS” koji je posljednji angažman imao na klupi reprezentacije Kuvajta koju je napustio u rujnu 2019. a prije toga obavljao je cijeli niz funkcija. Bio je jedan od utemeljitelja nogometne škole GNK Dinamo koja je na tim temeljima izrasla u ponajbolju svjetsku akademiju. Jozak je bio tehnički direktor HNS-a, te sportski direktor Dinama te trener varšavske Legije.

U posljednje vrijeme također se bavio nogometnim investicijama u SAD-u gdje je kupio nogometnu akademiju FC Blast u Columbusu u državi Ohio čiji je sada vlasnik a gdje smo ga i uhvatili u petak.

“Otišao sam u SAD, kako bi riješio neke poslove prije nego se uputim u Saudijsku Arabiju i preuzmem funkciju” - javio se Jozak i pojasnio kako je uopće došlo do kontakta sa vodećim ljudima Kraljevine na Arapskom poluotoku.

“U zadnjih nekoliko godina bio sam dosta često u kontaktu s ljudima iz Saudijske Arabije. Za ovu istu funkciju, ali tada u savezu, sam već bio jedan od glavnih kandidata prije nekoliko godina, ali tada sam procijenio kako mi je ostanak u Hrvatskoj, odnosno posao u HNS-u bio prioritet, te sam nakon vođenja Dinamove škole i otišao u HNS, što je do tada to bila moja najveća funkcija i naravno uvijek velika privilegija. Nakon toga sam kroz daljnjih nekoliko funkcija dodano dobio na iskustvu i kada su me sada nedavno kontaktirali bilo je nekako lakše pronaći zajednički jezik”, objašnjava Romeo Jozak.

Njegova funkcija službeno je tehnički direktor za nogomet i važno je napomenuti kako to spada pod Ministarstvo, a ne pod Savez. Oni koji poznaju zbivanja u zemljama zaljeva, znaju da su zapravo Ministarstva vodeće strukture, pa tako i u sportu, koje dominantno financiraju, pa samim time i upravljaju i kontroliraju rad saveza i klubova.

Opis djelovanja je zaista širok, ali kada bi ga sveli na jednu rečenicu ispalo bi da je Romeo Jozak glavna osoba za razvoj najtalentiranijih igrača Saudijske Arabije pod okriljem razvojnih programa Ministarstva.

“To je najtočniji opis, iako ima tu još dosta finesa i stvari ali konkretno ću biti zadužen za te igrače koji su talentirani ali kojima je neophodno potreban iskorak u nogometnom smislu kako bi Saudijska Arabija postala konkurentnija u bliskoj budućnosti. A to je cilj kojem streme i za koji, prema mom osobnom mišljenju, imaju temelja.”

Romeo Jozak će dobar dio svog vremena provoditi u Španjolskoj gdje je ministarstvo Saudijske Arabije zakupilo kamp, odnosno vrlo sofisticirani razvojni centar u kojem borave najtalentiraniji igrači u rasponu od 18 do 22. godine i gdje će ti igrači igrati utakmice diljem Europe.

“To je naša baza i tamo se sve odvija. Naravno, često ću biti na relaciji s Rijadom jer će trebati napraviti strukturu djelovanja u koju će biti uključeni svi klubovi, Savez te Ministarstvo. Komunikacija s klubovima oko razvoja igrača, savjetovanje i strateško planiranje”, pojašnjava naš sugovornik koji ne skriva zadovoljstvo novim izazovom u karijeri.

Saudijska Arabija je jedna od nogometnih velesila u Aziji, platežno izuzetno moćna s ligom koja je konstantno u uzlaznoj putanji.

“Oni imaju viziju budućnosti u kojoj bi njihova reprezentacija i liga, odnosno vodeći klubovi, uhvatili priključak sa svjetskim vrhom. Svjesni su kako ništa ne dolazi preko noći već da na svoj talent koji je neupitan mora doći nekakva stručna nadogradnja. A nju ćemo raditi kroz plasman talentiranih igrača na europsko tržište i u klubove koji će im omogućiti svojevrsni iskorak kako bi krajnji benefit imala reprezentacija i nogomet u Saudijskoj Arabiji općenito”.

Iako je Jozakovo ime bilo i prije podvučeno debelim flomasterom u nogometnim krugovima Saudijske Arabije, jedna od bitnih spona, iliti vezni igrač u ovom slučaju bio je Ion Lupescu, bivši rumunjski internacionalac koji je kroz karijeru branio boje Bayer Leverkusena i Borussije Mönchengladbach, također i bivši Tehnički direktor UEFA-e, gdje su se i povezali on i Jozak, a trenutno je visoko pozicioniran u nogometnoj hijerarhiji Nogometnog Saveza Saudijske Arabije.

“Iako su kontakti postojali od prije, njegova preporuku je također puno značila. Posljednji put nakon Kuvajta ali trebalo mi je neko vrijeme da posložim stvari. Očito je zanimanje i dalje bilo prisutno s obzirom na to da smo brzo dogovorili suradnju nakon inicijalnog kontakta”.

Jozak dalje priča da mu je namjera odmah napraviti analizu stanja i nakon toga vidjeti na koje funkcije regrutirati daljnje kadrove, trenere i nogometne djelatnike. Realna je naravno pretpostavka, da će tu biti puno prostora također i za kadrove iz Hrvatske, iz sustava koje je prije vodio.

“Trebam neko vrijeme da vidim na licu mjesta s čime raspolažem. Već postoje formirani radni stožeri, ali ćemo daljnjom analizom i komunikacijom vidjeti na kojim segmentima postoji potreba za određenim kadrovima te djelovati u tom smjeru. Sada ću usko surađivati s klubovima u tamošnjoj ligi i sigurno će me pitati za savjet. Poznajemo jako puno kvalitetnih ljudi u hrvatskom nogometu i ako procijenim da netko ima kvalitetu za određen posao, nema razloga da ne pomognem. No, za prvu ruku želim se sam uvjeriti u kakvom je stanju projekt koji preuzimam” - zaključio je Romeo Jozak.


Tagovi

Romeo JozakHNSSaudijska Arabijaizdvajamo

Ostale Vijesti